Online behandeling eetstoornis effectief

 

De drempel om hulp te zoeken bij een eetstoornis is vaak hoog. Veel mensen die kampen met problemen met eten ervaren een gevoel van schaamte en angst. Angst om niet serieus genomen te worden, angst voor oordelen van zowel omstanders als hulpverleners maar ook angst voor wat er gaat komen. Bijvoorbeeld therapie in een groep of behandeling waarvoor je je studie moet onderbreken. Dit kunnen allerlei bezwaren zijn die mensen tegenhouden om hulp te zoeken. Online behandeling voor eetstoornissen kan een aantal van die bezwaren wegnemen en daarmee de drempel naar professionele hulp verlagen.

Voor eetstoornissen wordt steeds vaker online behandeling aangeboden. De website etendebaas.nl behandelt al sinds juni 2009 eetstoornissen door middel van een online behandeltraject en uit onderzoek van Tactus en de Universiteit Twente blijkt dat deze behandeling zeer effectief is.


Bron

Elke ter Huurne deed onderzoek naar de effectiviteit van online behandeling bij eetstoornissen. In eerste instantie werd gestart met een pilot van 26 cliënten, maar hierna werd dit een stuk breder getrokken. Eind 2011 deden er 214 mensen mee aan het onderzoek. De cliënten werden op willekeurige wijze verdeeld in twee groepen: een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep kreeg direct behandeling, de controlegroep moest eerst vijftien weken wachten en kreeg ondertussen ondersteuning aan de hand van e-mails. Daarnaast werden cliënten onderverdeeld in de verschillende eetstoornissen.

Uit het onderzoek bleek dat cliënten gemiddeld na 15 weken behandeling al vooruitgang boekten op diverse gebieden. Zo was er verbetering zichtbaar in het eetpatroon, hadden cliënten een beter zelfbeeld en een betere stemming. Op de korte termijn lijkt online behandeling dus erg effectief. In hoeverre online behandeling ook effect heeft op de lange termijn, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Er zal onder andere gekeken worden naar hoe het een jaar na afloop van een behandeling met cliënten gaat en hoe het zit met uitval van cliënten. Op dit moment stopt namelijk veertig procent van de cliënten voortijdig met de behandeling. Ook moet er gekeken worden naar de relatie tussen therapeut en cliënt. Die is immers anders dan bij behandeling waarbij de cliënt en behandelaar elkaar regelmatig face to face spreken.

In de praktijk lijkt de online behandeling weinig te verschillen van een reguliere behandeling. Een cliënt heeft net als bij een gewone behandeling een verwijzing nodig van de huisarts en daarna wordt de cliënt gekoppeld aan een hulpverlener. Vervolgens kunnen er verschillende modules worden gevolgd en wordt er vooral gewerkt aan de hand van cognitieve gedragstherapie. Cliënten moeten verschillende opdrachten doen zoals het bijhouden van een eetdagboek en krijgen vervolgens feedback van hun behandelaar. Het verschil met reguliere therapie is dat de cliënt dit kan doen waar en wanneer hij of zij dit wil.

Door het aanbieden van online behandeling wordt een groep mensen aangesproken die eerder nooit aan de bel zou trekken voor hulp uit angst, schaamte of praktische bezwaren. Zij kunnen nu toch de hulp krijgen die ze nodig hebben, maar wel op hun manier en op de plek waar zij dat willen. Voor cliënten kan het bovendien een voordeel zijn dat zij hun therapeut niet hoeven te zien. Soms is het daardoor makkelijker om iets te bespreken omdat zij als het ware onzichtbaar zijn. Aan de andere kant is er ook minder controle waardoor sommige cliënten kunnen smokkelen, op allerlei gebieden. Als hulpverlener kun je bij online behandeling enkel af gaan op wat de cliënt zegt.

Online behandeling zal daarom ook nooit reguliere behandeling helemaal kunnen vervangen. Dit bevestigt ook Jiska Aardoom, die onderzoek deed naar het online zelfhulpprogramma Featback, dat wordt aangeboden door GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula. Cliënten kunnen hier verschillende vragenlijsten invullen en krijgen op basis van hun antwoorden feedback. Mocht uit bepaalde resultaten blijken dat het niet goed gaat met een cliënt, dan krijgt hij of zij een mail van een psycholoog. Uit het onderzoek blijkt dat het programma kan helpen bij het verminderen van klachten. Wel misten sommige cliënten, die enkel een standaardbericht kregen, een luisterend oor.

Een psycholoog zal dan ook altijd wel nodig zijn en bovendien is online behandeling niet voor iedereen geschikt, maar het kan veel mensen die normaal gesproken de zorg mijden, toch over de drempel heen helpen. Dat maakt het een hele waardevolle toevoeging aan het reguliere aanbod.

Hoe denk jij over online behandeling?

Bronnen: 
Tactus.nl
Trouw.nl
Nos.nl 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Deniz - Donderdag 22 december 2016 21:38
Heel positief sinds ik begrip voel bij Ixta Noa.
Mar - Donderdag 22 december 2016 22:53
Via 99gram een super programma doorlopen!
Mar - Donderdag 22 december 2016 22:53
Via 99gram een super programma doorlopen!
Anne - Vrijdag 23 december 2016 01:19
Het ligt misschien ook aan je verdere omstandigheden af. Als je heel alleen bent bijvoorbeeld en geen sociaal netwerk lijkt het mij moeilijk om te veranderen met alleen online therapie.
Ik ben blij te lezen dat mensen succesvol deze therapie doorlopen. Het lijkt mij ook dat het meer mensen kunt bereiken .
Feetback vind ik wel heel erg standaard en summier!
Maps - Vrijdag 23 december 2016 07:15
Na 7 jaar behandelingen ben ik nog steeds niet van mn boulimia af. Ik ben echter niet meer in behandeling, omdat ik naar eigen zeggen hier geen tijd / zin meer voor kan opbrengen. En het nou ook weer niet zo erg dat mn hele leven er door mislukt. Werk, sport, sociale dingen, het gaat eigenlijk best prima. Heel goed zelfs, ik ben absoluut gelukkig. Maar ik wil er wel heel graag van af. Ik ga dit eens proberen!
Lalala - Vrijdag 23 december 2016 08:28
Ik vond het moeilijk om eerlijk te zijn over mijn klachten en vooral mijn stemming. Omdat ik toch niet fysiek iemand tegen over me had was de drempel heel laag om te zeggen dat het allemaal wel goed ging. Maar dit was mijn persoonlijke ervaring en ook mijn persoonlijke obstakel in therapie. Dus als je eerlijk bent over hoe het gaat dan kan het best effectief zijn.
Maureen1 - Vrijdag 23 december 2016 09:35
Ik heb goede ervaringen met etendebaas. En ik denk niet dat het alleen 'de drempel' is die maakt dat online therapie aantrekkelijk kan zijn. Voor mij is het voordeel, dat ik langer kan nadenken over de vragen die ik krijg en de antwoorden die ik geef. Ik haal veel meer uit 1 mailwisseling dan uit een gesprek. En het beklijft veel beter, omdat je het vaker kunt lezen.

Ook als je zelf opschrijft, kan dat soms helpen inzicht te geven. Bij mij soms meer, dan mondeling benoemen.
Alyssa92 - Vrijdag 23 december 2016 13:22
Ik heb ook een online programma gevolgd en ben daardoor van mijn eetstoornis afgekomen (na acht jaar). Ik durfde nooit 'echt' in therapie te gaan en had er op mijn manier ook geen tijd voor. Daarnaast wilde ik niet aan anderen toegeven dat ik therapie nodig had. Ik kreeg ondersteuning door wekelijkse mails en een wekelijkse vragenlijst, eigenlijk niet heel intensief maar het was wel precies wat ik nodig had. Ik vond het juist makkelijker om eerlijk te zijn over mijn gevoelens als ik geen fysiek persoon tegenover me had. Ben nu 1,5 jaar lang eetstoornis vrij :)
britneyangel - Vrijdag 23 december 2016 23:30
intresante blog
Josfien - Dinsdag 3 januari 2017 20:27
Heb me recent aangemeld bij Featback, ben benieuwd. Heb reeds mail moeten sturen omdat laden van vragenlijsten haperen. Jammer, want ik kan wel wat ondersteuning gebruiken. Iemand ervaring met Featback ? Etendebaas.nl oogt goed, maar daarvoor heb ik verwijzing nodig en dat wil ik liever (nog) niet.
Josefien - Vrijdag 10 februari 2017 09:26
Featback geprobeerd, maar het bleek al snel niet voor mij te zijn. I.t.t. wat ik had verwacht. Adviezen zijn toch te algemeen en wat ik jammer vind is dat bij de wekelijkse vragenlijst naar je gewicht wordt gevraagd. En dat, terwijl ik juist druk bezig ben om de weegschaal te vermijden. Het frequent wegen is juist onderdeel van een eetprobleem/eetstoornis. Verder reageert Featback team traag op mails. Bellen naar Ursulakliniek (daar zit Featbackteam) werkt sneller, maar da's niet fijn wanneer je anoniem wilt blijven. Ik persoonlijk blijk veel meer te hebben aan het forum alhier. "Persoonlijke" interactie blijft toch belangrijk.