Online eetstoornis behandelingen

 

Naast de reguliere behandelmogelijkheden wordt er tegenwoordig steeds meer online behandeling aangeboden voor mensen met eetproblemen. Online behandeling is laagdrempelig, vaak (voor het gevoel) wat anoniemer en makkelijker omdat het gedaan kan worden wanneer het de cliënt uitkomt waardoor school of werk niet gestaakt hoeven te worden. Online behandeling wordt soms gecombineerd met een reguliere behandeling. Dat wil zeggen dat een hulpinstantie of behandelaar gesprekken combineert met een online platform waarbij de cliënt bijvoorbeeld opdrachten kan doen of tussentijds zijn of haar verhaal kwijt kan. Dit noemen we ook wel e-health.

Naast deze vorm van online behandeling zijn er ook steeds meer ''losse'' behandelingen die zich enkel focussen op het behandelen van eetproblemen via de digitale weg. In deze blog deel ik een aantal van deze behandelingen. Mocht jij nog een goede online behandeling kennen, vul me dan gerust aan onder deze blog in de reacties.


Bron

Etendebaas
Deze website bestaat al lange tijd en biedt een overzichtelijke behandeling voor iedereen met eetproblemen vanaf zestien jaar. Er wordt hier gewerkt volgens een programma waarbij het eerste deel bestaat uit zeven contactmomenten om inzicht te krijgen in je eetpatroon. Vervolgens krijg je een persoonlijk advies en ga je verder naar het tweede gedeelte dat bestaat uit veertien contactmomenten waarbij je leert je eetgewoonten te veranderen. Daarnaast krijg je huiswerkopdrachten en heb je via de website contact met je hulpverlener.

De behandeling neemt om 3 tot 3,5 maand in beslag. Nadien begin je aan een nazorgtraject en krijg je een follow-up om te kijken hoe het met je gaat. Dit duurt in totaal ongeveer een half jaar. De hulpverlener die je in dit traject begeleidt is werkzaam bij Tactus Verslavingszorg samen met een aantal andere collega's zoals een diëtist en een arts. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar, wel is er een verwijsbrief van de huisarts nodig.

99gram
De online behandeling van 99gram richt zich specifiek op jongeren tussen de 14 en 23 jaar. Als je een online behandeling wil volgen bij 99gram, dan kun je eerst beginnen met het invullen van de zelftest. Afhankelijk van de uitkomst, kun je je (anoniem) registreren. Vervolgens kom je in een online behandelruimte. De online behandeling bestaat uit ongeveer twintig opdrachten maar je kunt er zelf voor kiezen om er meer of minder te doen. Ook kun je opdrachten herhalen, als ze bijvoorbeeld goed voor jou werken. Bij alle opdrachten staat informatie en als je een opdracht hebt gedaan, krijg je feedback van je behandelaar.

Ook is het de bedoeling dat je een eetdagboek bij gaat houden. Hierin schrijf je op wat je zoal eet en drinkt op een dag en wat je hierbij denkt en voelt. Je behandelaar kan dit ook zien. Tot slot zijn er allerlei oefeningen die je kunt doen die te maken hebben met zelfbeeld. Als je aan het eind van de behandeling bent, is het belangrijk om te kijken naar het voorkomen van een terugval. Je maakt daarom een terugvalpreventieplan. De behandeling duurt minimaal 2,5 maand en maximaal 4 maanden, afhankelijk van hoe intensief je met de oefeningen bezig bent. De behandeling wordt vergoed, wel heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Featback
Featback is een online zelfhulpprogramma waarbij je je kunt aanmelden als je problemen hebt met eten. Het wordt niet gezien als therapie, enkel als steun in de rug. Als je je aanmeldt bij Featback, kun je bijvoorbeeld vragenlijsten invullen waar je feedback op krijgt. Als uit de vragenlijsten blijkt dat het niet goed met je gaat, dan wordt er vanuit het team contact met je gezocht en gevraagd of je tijdelijk wat extra hulp nodig hebt, bijvoorbeeld e-mail ondersteuning van een psycholoog of ervaringsdeskundige. Featback biedt daarnaast een tussenstap, voor als je de stap naar reguliere behandeling nog te groot vindt. Je kunt hierbij eenmalig en gratis een gesprek krijgen met een psycholoog of ervaringsdeskundige om te praten over je problemen. Dit is echter wel face-to-face. Je kunt hier bovendien vragen stellen over de verschillende hulpvormen en advies krijgen over welke hulp voor jou passend zou zijn.

Interapy
Deze organisatie richt zich op diverse psychische problemen, waaronder eetstoornissen. De behandeling bestaat in alle gevallen uit cognitieve gedragstherapie. Als je je aanmeldt, krijg je een online intake waarbij je verschillende vragenlijsten in moet vullen. Vervolgens krijg je een telefonisch adviesgsprek waarbij een psycholoog het behandeladvies met je door zal spreken. Soms zal hier uitkomen dat je beter ergens anders in behandeling kunt gaan en anders kun je verder bij Interapy.

Je krijgt vervolgens je eigen psycholoog die jou tijdens het traject zal begeleiden. Je krijgt een behandelplan en zal vanaf dat moment op een vaste dag in de week aan je behandeling werken. Je krijgt verschillende opdrachten, zowel schrijfopdrachten als oefeningen waar je over na moet denken of dingen die je moet doen. Je psycholoog zal hier feedback op geven. Indien nodig is het mogelijk om een face-to-face gesprek te hebben op een locatie. Interapy is een erkende GGZ-instelling en de online behandeling wordt volledig vergoed door de zorgverzekering. Wel is er een verwijzing van de huisarts nodig. 

Voor- en nadelen
Zoals gezegd in de inleiding is het voordeel van een online behandeling natuurlijk dat je eenvoudig vanuit je luie stoel een behandeling kunt volgen. Je hoeft hiervoor niet op een afgesproken tijdstip ergens naartoe, vaak ook nog op een moment dat het misschien helemaal niet uitkomt met je drukke werkschema of studierooster. Ook is de therapie vrijwel altijd individueel, wat veel mensen altijd net wat meer aanspreekt dan groepsverband. Daarnaast ben je wat anoniemer. Hoewel je in veel gevallen een verwijsbrief nodig hebt, heb je weinig tot geen face-to-face contact wat ervoor zorgt dat je wat eerder en makkelijker contact maakt en sneller dingen durft te zeggen. De drempel is vaak een stuk lager.

Toch zitten er ook een hoop nadelen aan een online behandeling. De laagdrempeligheid zorgt er namelijk ook voor dat je veel meer zelfdiscipline nodig hebt. Als je afspraken met je behandelaar maakt, dan heb je best wat discipline nodig om je aan die afspraken te houden. De ervaring leert dat face-to-face gesprekken en echt contact met een therapeut zorgen voor een stok achter de deur. Daarnaast kan het prettig voelen om geen groepsgenoten te hebben, maar het hebben van groepstherapie heeft toch ook veel voordelen. Tot slot kun je je in sommige gevallen afvragen of het niet juist goed is om de deur uit te moeten voor therapie, juist om bepaalde patronen te doorbreken. 

Hoe denk jij over online behandeling?


Heb jij ervaring met een online behandeling voor een eetstoornis of depressie? Dan ontvangen we graag jouw ervaringsverhaal. Dit mag ook anoniem. Mail ons op redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maria - Dinsdag 1 november 2016 19:07
Ik volg een behandeling bij Interapy. Het begon goed, maar het is nu behoorlijk achteruit gegaan. Misschien dat ik binnenkort de energie heb om een ervaringsverhaal te schrijven.
xxxm - Dinsdag 1 november 2016 20:19
Voor mijn angststoornis heb ik twee jaar geleden een online behandeling gehad. Dit heeft mij totaal niet geholpen. Dat kwam denk ik ook doordat het "makkelijk" is om op te schrijven dat opdrachten gelukt zijn, terwijl dat niet zo is. Het is makkelijker om een gewenst antwoord in te sturen, dan dat je opdracht niet gelukt is. Het voelde ook niet echt als hulp, ik vond het niet heel diepgaand. Vaak kreeg ik alleen maar terug dat ik "goed op weg was". Het gaf mij het gevoel dat ik er alsnog alleen voor stond.
Ik - Dinsdag 1 november 2016 20:42
Ik heb een online programma bij 99 gram naast mijn behandeling bij Accare.

Ik ervaar het als heel erg helpend
Lisa - Dinsdag 1 november 2016 21:20
Ik heb boulimiadebaas gedaan, ik weet niet of dat nog bestaat.
Maar voor mij was de eetstoornis te zwaar voor deze behandeling, het hielp me daarom ook helemaal niet. Ik ben vervolgens overgestapt naar deeltijd therapie bij Novarum.

Misschien dat het bij lichte vormen van boulimia wel helpend kan zijn
Lisan - Dinsdag 1 november 2016 21:37
Ik werk zelf als ervaringsdeskundige bij Ixta Noa waar mensen met een eetstoornis (of een ander psychisch probleem) terecht kunnen. Je wordt gekoppeld aan iemand die ervaring heeft met hetzelfde probleem (of dezelfde problemen).
Erna - Woensdag 2 november 2016 07:54
Ik denken dat het wel heel goed kan zijn in combinatie met ambulante hulp, maar alleen, op zichzelf toch niet genoeg. Ik denken dat je het echt nodig hebt om iemand te zien en echt gezien te worden.
Mar - Woensdag 2 november 2016 19:05
Ik heb ook de behandeling van 99gram gedaan en dit ook als zeer helpend ervaren.

De informatie klopt niet helemaal: je kunt ervoor kiezen de behandeling anoniem te volgen. Je hebt dan geen verwijsbrief van de huisarts nodig en hoeft niets te betalen.

In tegenstelling tot het protocol heb ik ruim een jaar hun traject gevolgd, gewoon omdat dat nodig was. Later kreeg ik een terugval, heb ik een mailtje gestuurd en heb ik nog een paar maanden begeleiding gekregen.

Al met al heb ik dit als zeer goede hulpverlening ervaren. De behandelaren waren beide betrokken en toen ik helaas naast mijn eetproblemen diabetes kreeg, was de nieuwe behandelaar iemand die ook diëtist was. Dat was super! Zeker aan te raden.
Deniz - Woensdag 2 november 2016 23:32
Ik denk dat, vooral als er een klik is, het heel waardevol kan zijn omdat je dan hopelijk door ieder online contact weer hernieuwde energie voelt om je problemen aan te gaan.
Als de therapeut de kunst verstaat om in een paar woorden veel kennis over te brengen omtrent het probleem zelf en mogelijke, op de persoon gepaste, oplossingen aanbiedt, biedt het je perspectief tot hopelijk uiteindelijk beter of genezen.
Bovendien geeft het ook een vooruitzicht dat je de komende maanden iig. niet alleen staat in je probleem en dat alleen al kan je heel veel moed geven, denk ik, om het een goede kans van slagen te geven.