Pfeiffer: ziek van vermoeidheid

 

Gezoend of uit het glas gedronken van iemand anders en een tijdje later lijk je wel een verkoudheid te hebben die niet overgaat of ben je super vermoeid. Als je deze klachten herkent kan het goed zijn dat je last hebt van de ziekte van Pfeiffer. De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel klierkoorts of kissing disease genoemd. Het is een virale infectie veroorzaakt door het Epstein-barrvirus, een vorm van het herpesvirus (wat je onder andere hebt als je een koortslip hebt). Het komt voornamelijk voor bij kinderen en jongvolwassenen.

De meeste mensen die het virus krijgen blijven zonder klachten. Sterker nog, heel veel mensen van boven de 30 jaar zijn ooit besmet geweest met het virus maar hebben er nooit iets van gemerkt. Omdat het een virus is kun je maar één keer besmet raken en heb je daarna antistoffen zodat je immuun bent.

De meeste mensen die het virus krijgen blijven zonder klachten. Sterker nog, heel veel mensen van boven de 30 jaar zijn ooit besmet geweest met het virus maar hebben er nooit iets van gemerkt. Omdat het een virus is kun je maar één keer besmet raken en heb je daarna antistoffen zodat je immuun bent.

Bij de ziekte van Pfeiffer kunnen de symptomen ineens ontstaan, maar meestal gaan er een aantal bekende symptomen aan vooraf, zoals een weekje van algeheel ziek zijn, hoofdpijn, koorts, keelpijn en een afgenomen eetlust. Het bekende beeld van de ziekte van Pfeiffer is vermoeidheid met in de eerste weken koorts. Vaak heeft iemand ook vergrote lymfeklieren en amandelen. Jongvolwassenen krijgen het vaakst symptomen, bij kinderen en bij ouderen zijn de symptomen meestal afwezig of heel aspecifiek.

Om erachter te komen of iemand de ziekte van Pfeiffer heeft kun je bloed laten prikken. In het bloed kan worden gekeken of je de ziekte op dit moment hebt of juist ooit al hebt doorgemaakt. Als je de ziekte hebt doorgemaakt zijn er namelijk antistoffen in je bloed zichtbaar. Bij een acute ziekte is het aantal lymfocyten (een soort witte bloedcellen) verhoogd en andersoortige antistoffen.

Er is weinig behandeling voor de ziekte van Pfeiffer. Je kan wel behandeld worden met anti-virale middelen, dit zijn een soort antibiotica maar dan niet voor bacteriën maar voor virussen. Dit remt wel de virusproductie maar heeft geen invloed op het beloop van de ziekte. Je moet dus vooral uitzieken en rust nemen. Dit duurt doorgaans vier tot zeven weken en in zeldzame gevallen zelfs langer. Tegen de ziekte van Pfeiffer is geen vaccin.

Ook al is er dus geen specifiek medicijn tegen de ziekte van Pfeiffer, er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om wat sneller te herstellen en/of om te voorkomen dat het langer duurt. Hieronder deel ik een aantal tips.

♥ Wees er vroeg bij
Wanneer je er vroeg bij bent kun je er eerder op anticiperen en ben je dus ook sneller van de ziekte af. Het is daarom goed om te weten wat de symptomen zijn van de ziekte van Pfeiffer en niet te lang te wachten met naar de huisarts gaan wanneer je het gevoel hebt dat je vermoeidheid niet overgaat. De huisarts kan dan bloed laten prikken. Wees echter niet te bang want het is immers een ziekte die vanzelf ook weer overgaat en het komt bovendien niet heel vaak voor.

♥ Drink geen alcohol
Door de ziekte van Pfeiffer wordt je lever kwetsbaar. Door alcohol te drinken geef je je lever als het ware weer een opdoffer waardoor het kan dat het wat ontregeld of ontstoken raakt. Dit kan geelzucht met zich meebrengen.

Drink voldoende
Dit geldt vooral voor water maar ook thee en vruchtensappen zijn goed om te drinken. Als je veel drinkt reinig je als het ware je lichaam en kan het beter de virusdeeltjes afvoeren. Wil je tips om meer te drinken? Lees dan even deze blog. 

 Luister goed naar je lichaam
Het klinkt als een open deur maar juist bij de ziekte van Pfeiffer is het van belang dat je goed luistert naar je lichaam en dat wanneer deze aangeeft dat het genoeg is, je dan ook niet over je grens moet gaan. De ernst van de symptomen verschilt erg per persoon. De een ligt hele dagen in bed, de ander kan gewoon werken. Het is dus per lijf afhankelijk en er is geen standaard.

♥ Voorkom besmetting
Dit is in principe niet een tip om sneller te herstellen maar wel een tip om te zorgen dat je omgeving niet ook de ziekte van Pfeiffer krijgt. Was daarom goed je handen, drink niet uit hetzelfde glas en wees voorzichtig met zoenen. Wanneer je een vaste relatie hebt is de kans erg groot dat de ander de ziekte ook krijgt of al heeft. Dit kun je laten checken door bloed te laten prikken. 

Heb jij wel eens de ziekte van Pfeiffer gehad en wat is jouw tip?

Fotografie: GabPRR

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vanessa - Vrijdag 26 augustus 2016 10:46
Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik klierkoorts. Ik heb toen wekenlang in bed gelegen en kon alleen maar slapen. Terwijl het bij de meeste mensen beter gaat na enkele weken, ging het bij mij van kwaad naar erger. Naast de vermoeidheid kreeg ik ook nog eens erge spierpijn in mijn hele lichaam. Omdat mijn huisarts geen raad meer wist, heeft hij me doorgestuurd naar het ziekenhuis om allerlei onderzoeken te doen. Daar heb ik uiteindelijk de diagnose CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie gekregen. De voornaamste symptomen zijn vermoeidheid en spierpijn. Ik kan al 2 jaar niet gaan werken, terwijl ik nog maar 26 jaar ben, waardoor ik ook weinig sociaal contact heb. Ik kom geen enkele dag door zonder overdag te slapen en daarnaast neem ik pijnstillers voor de pijn. Ik heb geen idee wanneer het beter zal gaan met me en daarom leef ik van dag tot dag. En dat allemaal door misschien uit een "besmet" glas te drinken of dergelijke. Klierkoorts kan je hele leven overhoop halen.
N - Vrijdag 26 augustus 2016 15:13
Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij is Pfeiffer allang niet meer besmettelijk op het moment dat je merkt dat je het hebt?
Sammie - Zaterdag 27 augustus 2016 08:20
Hallo,

Inmiddels heb ik twee keer de ziekte van Pfeiffer gehad. Men zegt inderdaad dat het niet kan, maar het is dus echt mogelijk. Ik ben er twee keer echt heel ziek van geweest (lees: enorme hoge waarden van mijn lever en mild + ziekenhuisopname). Ik vond het enorm zwaar om zo ziek te zijn, maar ik ben er van overtuigd geraakt dat mijn lichaam door de ziekte van Pfeiffer signalen af heeft gegeven welke ik eerder (op een zachtere manier) niet hoorde. Mijn lichaam stond al langere tijd op instorten maar die signalen negeerde ik. Ik probeer nu dan ook beter naar de kleine signalen van mijn lichaam te luisteren.
Simone - Zaterdag 26 augustus 2017 13:02
Jou verhaal herken ik heel erg. Al weken was ik vermoeid en dacht dat het door drukte op het werk kwam. Al vier jaar was mijn leven één rollercoaster. Overlijden binnen 6 weken van mijn moeder aan longkanker op 65 jr leeftijd een jaar daarna een goede vriend van 51 (ik ben nu 48) die een fietsongeluk kreeg na een jaar revalideren helaas weg moeten brengen daarna ben ik na 25 jr gescheiden en vorig jaar heftige periode op mijn werk. Nu komt alles in een rustiger vaarwater maar ik bleef maar door gaan. Sterk zijn voor mijn 2 puber kinderen verantwoordelijk voelen voor alles.... door mijn postieve kijk op het leven, gezonde voeding, sporten en bewust te leven hield ik het vol. Tot eind juli jl dus.... heel ziek geworden op vakantie in Portugal ( waar ik zo hard voor gespaard had) hoge koorts, extreme vermoeidheid, geelzucht, misselijk, spugen echt alles...afijn conclusie: pfeiffer. Ik ben flink geschrokken helemaal van mijn lichaam. Ik die zo goed was (ben)voor haar lichaam! Hoe goed je ook zorgt voor je lichaam ze doet toch precies wat ze zelf wil. Ik denk ook voor mij dat dit noodzakelijk is geweest en pas op de plaats moet maken. Mijn angst is dat ik nooit meer helemaal fit zal worden, dat wil ik niet dus zorg dat ik goed herstel door voldoende rust te nemen. Ik heb geen idee hoe lang het zal duren en wanneer ik weer kan werken....en sporten en net zo fit zal zijn als voor de ziekte van pfeiffer. Een goede leerschool ook voor mij;)
Saskia - Zaterdag 26 november 2016 20:12
Immiddels al een paar weken (ongeveer 4 a 5) weet ik dat het pfeifer heb. Begonnen met een ernstige keelonsteking antibiotica gekregen terwijl ze nog niks wisten over pfeifer daarna kwamen ze daar achter toen dus onder de uitslag. Nu weer 4x 2 uur aan het werk dat ging redelijk met hoop rusten tussendoor ben kapster en na iedere klant moest ik ff n kwartier rusten. Sinds deze week 4x 2.5 uur aan t werk maar nu val ik sinds gister na 1.5 uur in slaap op me werk. Dit wel inde avond uren maar is het normaal dat je de ene dag wel 2.5 uur kan en de andere nog geen 1.5 en hoe kan je omgaan met deze vermoeidheid en wat kan je het beste doen ik doe van te voren voor ik moet werken al bijna niks rust n hoop voor ik moet beginnen. Heeft iemand tips hoe je wel goed kunt funcioneren op t werk