Tips om meer te drinken

 

Nu het eindelijk echt warm weer wordt, is het belangrijk om goed te drinken. We weten allemaal wel dat het belangrijk is om minimaal 1,5 tot 2 liter per dag te drinken, maar toch schiet dat er vaak bij in waardoor we pas iets gaan drinken als we echt dorst hebben. Het is echter juist belangrijk om door de dag heen telkens te blijven drinken zodat je lichaam goed kan functioneren. Als je dit niet doet kun je veel lichamelijke klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, een verslechterde weerstand of hoge bloeddruk. Als je kampt met een eetstoornis kan voldoende drinken extra lastig zijn.

Misschien ben je bang aan te komen van drinken of weet je eigenlijk wel dat dit niet kan, maar ben je toch bang dat het getal op de weegschaal hoger wordt of dat je vocht vast gaat houden. Er kunnen allerlei gedachten in je opkomen die ervoor zorgen dat genoeg drinken extra lastig wordt. In deze blog deel ik dan ook een aantal tips die de drempel wat kunnen verlagen en je juist stimuleren om wel voldoende vocht binnen te krijgen. Op die manier zul je je lichamelijk beter voelen en lekkerder in je vel zitten.

1. Zet het drinken in het zicht
Hoewel het nu vakantie is, geldt dit ook voor als je naar school gaat of werkt. Zet het drinken, of dit nu een glas of een flesje water is, altijd in het zicht. Hierdoor ben je sneller geneigd om een slok te nemen. Als je eerst iedere keer naar de keuken moet lopen om iets te drinken te pakken terwijl je net lekker zit, dan drink je een stuk minder dan als het voor je neus staat.

2. Gebruik een app
Er zijn tegenwoordig hele handige apps verkrijgbaar die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt. Een app zorgt er niet alleen voor dat je eraan wordt herinnerd dat je iets moet drinken, maar het motiveert ook om genoeg te drinken. Ik heb bijvoorbeeld My Water Balance (zie de screenshots hieronder) gedownload en deze laat precies zien hoeveel water je nog moet drinken en het is dan leuk om aan het einde van de dag bij de honderd procent te komen. Ook kun je invullen wat je precies drinkt, naast water, koffie en thee en wanneer je herinneringen wilt ontvangen. In de appstore zijn veel van dit soort apps verkrijgbaar.

3. Maak je water lekkerder
Veel mensen vinden water niet lekker of heel saai om te drinken. Ergens wel begrijpelijk, want het heeft nu eenmaal niet zoveel smaak. Je kunt je water zelf wat lekkerder maken door er wat extra smaak aan toe te voegen. Tegenwoordig is dit helemaal hip. Je doet bijvoorbeeld wat fruit met water in een kan en hierdoor gaat het water een stuk lekkerder smaken. Er zijn op internet allerlei ''receptjes'' te vinden met heerlijke combinaties. We hebben ook een leuke blog met aanraders voor Flavoured Water. Als je trouwens geen zin hebt om dit zelf te doen, kun je dit tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt kopen.

4. Drink op vaste momenten
Met jezelf op afspreken om op vaste momenten een glas water te drinken kan ook goed helpen. Je kunt dit op vaste tijdstippen doen of op vaste momenten die voor jou altijd hetzelfde zijn, bijvoorbeeld pauzes op school of werk of tijdens eetmomenten. Een wekkertje kan hierbij goed helpen als reminder. Als je dit iedere dag een aantal keer doet en tussendoor ook nog wat drinkt, dan kom je al snel aan een goede hoeveelheid vocht per dag.  

5. Maak het aantrekkelijk om te drinken
Een saai glas of flesje water is niet per se heel aantrekkelijk. Je kunt dit leuker maken door een hippe beker of een leuke drinkfles voor jezelf te kopen. Het klinkt misschien gek, maar hierdoor ben je vaak gemotiveerder om het te gebruiken en ga je dus automatisch ook meer drinken. Bij winkels als Blokker, Xenos en HEMA zijn altijd leuke dingen te kopen zoals de bekende Mason Jars maar ook leuke flesjes voor onderweg. Je kunt je beker of fles natuurlijk ook zelf pimpen

 

6. Weet wanneer je te weinig drinkt
Sommige mensen zijn zich er nooit zo van bewust dat ze te weinig drinken. Ze herkennen de signalen niet en drinken enkel een glas drinken om het eten weg te spoelen of als ze erg zweten na het sporten. Meer drinken voelt dan echt als een enorme opgave. Het is daarom goed om je bewust te zijn van de signalen die je lichaam af kan geven als je te weinig drinkt. Dit doet het lichaam immers niet alleen door middel van het gevoel van erg dorst hebben, maar ook door hongersignalen af te geven. Ook een droge huid of rusteloosheid kan een teken zijn dat je dorst hebt. In deze blog kun je daar meer over lezen. Mocht je een aantal signalen herkennen, dan kan dat een belangrijke motivatie zijn om meer te gaan drinken. 

7. Wees je bewust van de risico's van te weinig drinken
Als bovenstaande tips allemaal niet werken, dan is het misschien nog eens goed om stil te staan wat te weinig drinken met je lichaam doet. Dit is geen bangmakerij, maar in sommige gevallen weten mensen simpelweg niet dat weinig drinken echt niet goed is voor een lichaam, maar ook niet voor de geest. Te weinig drinken kan bijvoorbeeld leiden tot meer stress en een verminderde concentratie. Hier meer mee bezig zijn kan ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om meer te drinken omdat je simpelweg weet waar je het voor doet. Lees daar meer over in deze en deze blog. 

Drink jij voldoende?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tears88 - Zaterdag 23 juli 2016 10:50
Komt precies op tijd. Ik heb echt heeel veel moeite met voldoende te drinken. Alleen de App helpt mij niet. Ik heb snel t gevoel om vol te ziten tijdens het drinken dus een paar slokken uit een glas is vaak wat ik neem en dat is voldoende voor zeker 4 uur. Dat gevoel heb ik dan. Hierdoor vergeet ik vaak ook bij te drinken zelfs op warme dagen heb ik geen dorst gevoel...... maar ben er nu wel zeker op aan t Letten en drink nu gelukkig iets meer dan net 1 liter per dag en ben t nog steeds aan t opbouwen
S. - Zaterdag 23 juli 2016 11:37
Ik drink net aan genoeg, denk ik. Heb ook bijna nooit dorst, dus ik drink altijd vaste hoeveelheden op ongeveer vaste tijden.
Leonie_06 - Zaterdag 23 juli 2016 12:11
Wat een fijne blog is dit!
Ik heb veel moeite met drinken de laatste tijd en ik kreeg het maar niet voor elkaar om goed te drinken en vooral, voldoende. Maar dankzij deze blog heb ik wat meer handvatten gekregen om meer te gaan drinken!
Het drinken in het zicht zetten, vind ik sowieso al een hele goede en die app lijkt me ook wel een slim idee! Ik ga het allemaal proberen, op naar een beter leven (L)
vanAnaarB - Zaterdag 23 juli 2016 17:17
Nog een tip: is je urine vaak donkergeel, dan drink je te weinig. Ochtendurine uitgezonderd, die is altijd wel wat donkerder.
Tip 2: vind je het lastig om voldoende te drinken omdat je er niet aan denkt, drink dan standaard voor het tandenpoetsen een glas water. Zelf heb ik op het wastafeltje in het toilet een beker staan. Als ik geplast heb, drink ik gelijk wat water.
Anoniem k - Zondag 24 juli 2016 10:25
Tijdens mijn eetstoornis vond ik drinken ook heel lastig.
Nu drink ik voldoende, soms moet ik mezelf er wel van bewust maken.
ik heb een leuke drinkbus gekocht die ik dagelijks vul met water, deze moet ik sowieso op hebben van mezelf, daarnaast drink ik in de ochtend thee of koffie. en drink ik meestal ook iets bij een tussendoortje.
Me - Maandag 25 juli 2016 12:18
Ik drink altijd heeeel erg veel. Standaard zo'n 3 liter....
Mathilda - Vrijdag 21 juli 2017 12:11
Ik dronk juist veeeeeels te veel!