Het is niet altijd zoals het lijkt

 

Sommige situaties kunnen me echt een rot gevoel geven. Wanneer mijn vriendin niet enthousiast op mij reageert, de leraar mij negeert of als het lijkt alsof iedereen in de kroeg mij zit te keuren. Hierdoor begin ik erg aan mezelf te twijfelen en voel ik me erg onzeker. Maar is dat wel nodig? Doen ze dat werkelijk of interpreteer ik de situatie zo? Het is goed om de situatie soms vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Elke dag nemen we dingen, mensen en gebeurtenissen waar. Iedereen doet dat door middel van zijn eigen gekleurde bril. Deze bril is gevormd door ervaringen en kennis die eerder is opgedaan en vormt onze kijk op de situatie. Hierdoor vormt iedereen zijn eigen waarheid en kunnen situaties heel anders geïnterpreteerd worden. 

pink glasses

Bron

Zet je roze bril op
Negatieve interpretatie:
"Ik vind het altijd naar als iemand lang naar me kijkt, het geeft me een onzeker gevoel. Als een jongen me op stap lang aankijkt, heb ik echt het gevoel dat ik gekeurd word. Er gaan dan duizend gedachtes door mijn hoofd;
hij zal mij vast wel lelijk vinden, hij knapt nu vast op me af, zal hij zien dat ik een puist heb?"

Met een roze bril op:
"Als ik op stap ben krijg ik veel aandacht. Elke keer maak ik wat mee. De vorige keer probeerde een jongen constant oogcontact te zoeken. Heel de avond zag ik zijn ogen mij volgen. Op het einde heb ik met hem een praatje gemaakt, ik zie hem wel zitten."

Beide situaties zijn hetzelfde, maar worden op een hele andere manier geïnterpreteerd. De meisjes worden beide aangekeken in de kroeg, maar de een voelt zich hierdoor gevleid en de ander voelt zich onzeker. Het ene meisje zal waarschijnlijk onzeker zijn, dus de situatie negatief interpreteren. Het andere meisje heeft waarschijnlijk een positief zelfbeeld en interpreteert de situatie dan ook positief. Daarom is het goed om eens te proberen om met een andere bril naar de situatie te kijken. Wanneer je je roze bril op hebt zal je veel situaties positief oppakken. Jij zal het glas dan vaak als half vol ervaren. Wanneer je niet lekker in je vel zit, zal het glas altijd half leeg zijn. Er zijn natuurlijk situaties die niet positief op te vatten zijn, maar bij veel andere situaties ligt het echt aan hoe je het bekijkt.

perceptie

Handelen vanuit je interpretatie
Een situatie negatief interpreteren kan ons een rot gevoel geven. Het zorgt voor veel piekeren en onzekerheid. Het goed om te weten dat je handelt, vanuit wat je aanneemt. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Een gebeurtenis geeft ons een gevoel waarop wij reageren met gedrag dat bij onze interpretatie hoort.

"Ik had mijn leraar verteld hoe ik me voelde. De volgende les leek hij mij wel te negeren. Hij had me enkel gedag gezegd bij binnenkomst maar verder niet op mij gereageerd. Hij zal me vast wel stom vinden nu hij weet hoe ik in elkaar zit of hij vindt dat ik me aanstel. Ik heb het echt verpest. Ik vertel nooit meer iemand iets."

Het is belangrijk om objectief naar de situatie te kijken. Is het daadwerkelijk zo dat de leraar je negeert of denk jij dat doordat je onzeker bent over de situatie? Misschien vind hij het niet passend om aan de klas te laten merken dat hij wat meer van je weet? Misschien wacht hij wel tot dat jij naar hem toe komt? Door jouw interpretatie van de situatie, die gebaseerd is op jouw eerdere ervaringen, ga je nu een muur om je heen bouwen, terwijl dat misschien helemaal niet op de juiste aanname is gebaseerd. 

G-schema
Je kan dit doen door middel van een G-schema.
Gebeurtenis: De leraar heette me enkel welkom in de les en zei niks over ons voorgaande gesprek.
Gedachtes: Hij vindt me stom en een aansteller.

Maar wat is de geloofwaardigheid hiervan?
Hij heeft gezegd dat ik altijd mag aangeven wanneer ik iets kwijt wil, dus waarschijnlijk vindt hij me niet stom. De geloofwaardigheid is dus eigenlijk niet heel hoog.

GevoelensIk voel me verdrietig.
GedragIk sluit me af van alle mensen en stop met het delen van mijn geheimen.
GevolgIk voel me nog verdrietiger doordat ik mijn gevoelens met niemand kan delen.

Wanneer je inziet dat de geloofwaardigheid van je gedachte niet heel hoog is, is het goed te beseffen dat je gedrag en gevoelens dan ook niet bij de situatie passen. Het is goed om de situatie door middel van een andere bril te interpreteren en zo je gedachtes aan te passen, bijvoorbeeld:

Gebeurtenis: De leraar heet me enkel welkom in de les en zegt niks over ons voorgaande gesprek .
Gedachtes: Fijn dat hij niet aan de andere klasgenoten laat merken dat hij wat meer van me weet.
Gevoelens: Ik voel me blij.
Gedrag: Ik vertrouw mijn leraar en zal hem vaker in vertrouwen nemen.
Gevolg: Ik voel me steeds beter doordat ik weet dat ik mijn problemen met iemand kan delen.

Het is dus goed om objectief naar de situatie te kijken en het soms vanuit een ander perspectief waar te nemen. Wanneer je blijft piekeren over een bepaalde situatie kun je er ook voor kiezen om concreet naar de situatie te vragen. Je kan de situatie benoemen en aangeven hoe die op je overkomt. Je kan bijvoorbeeld tegen jouw leraar zeggen dat hij je het gevoel geeft niet open te staan voor jouw verhalen. Jouw leraar kan dan aangeven of dat dit werkelijk zo is of vertellen wat zijn visie op de situatie is.

Iedereen draagt zijn eigen bril
Het kan namelijk zijn dat een situatie door verschillende mensen anders wordt geïnterpreteerd. Hierdoor kunnen wel eens conflicten ontstaan, omdat ieder handelt vanuit eigen perspectief. Het is belangrijk te realiseren dat ieder een eigen kijk heeft op de situatie. De een ziet een mooi groen grasveld, de ander ziet gewoon een veld met gras. Iedereen interpreteert dingen anders. 

Het is niet altijd zoals het lijkt
Het is dus goed te beseffen dat de situatie niet altijd is zoals het lijkt. Als je je onzeker voelt over een situatie is het dus goed om de situatie vanuit een andere bril te bekijken. Zet je roze bril op en kijk of er ook een positieve interpretatie te vinden is. Daarnaast is het belangrijk in je achterhoofd te houden dat iemand anders ook de situatie weer anders interpreteert. Het kan daardoor zo zijn dat jullie niet hetzelfde denken. Probeer er achter te komen hoe die gene denkt, door zo te leren door iemand anders' bril te kijken.

Heb jij hier soms ook moeite mee?

Foto 2,3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fems - Vrijdag 13 november 2015 19:25
Ontzettend herkenbaar!
Heel er bedankt voor deze blog! Ga eens kijken of ik iets kan met dat G-schema
Livia - Vrijdag 13 november 2015 19:28
Goede blog! En het proberen waard. Succes iedereen :) ! ♥
Ronja - Vrijdag 13 november 2015 19:58
Ja ik heb hier ook vaak moeite mee.
Ik probeer dan ook wel te controleren of het klopt wat ik denk. Maar soms durf ik dat niet.
lisa - Vrijdag 13 november 2015 20:39
Super goede blog!
Ik heb het G-schema vroeger vaak in therapie gebruikt en heeft me best geholpen. Het is wel een ideetje om er terug mee aan de slag te gaan denk ik!
witzwartje - Vrijdag 13 november 2015 21:04
die van de leraar echt precies dat
heel herkenbaar
thnx
Glynis - Vrijdag 13 november 2015 21:42
Ik volg een vak communcatief gedrag en je kan echt wel meer brillen hebben of zoek eens de denkhoeden van debono op
Jupz - Vrijdag 13 november 2015 21:54
Zo, dat voorbeeld bij het G-schema is wel even goed. Ik kom volgende week in een vergelijkbare situatie en het zou maar zo kunnen idd dat bepaalde mensen ergens niet over beginnen (om redenen zoals in G-schema uitgewerkt). Goed! Kan ik daar nu alvast met een andere verwachting heengaan. :)
d - Zaterdag 14 november 2015 01:39
"Je kan bijvoorbeeld tegen jouw leraar zeggen dat hij je het gevoel geeft niet open te staan voor jouw verhalen. Jouw leraar kan dan aangeven of dat dit werkelijk zo is of vertellen wat zijn visie op de situatie is." Dan moet ik denken aan het blog van Laura over dingen die je zegt of vraagt uit onzekerheid en wat dan het tegenovergestelde tot resultaat heeft. Zal een leerkracht ECHT eerlijk antwoord geven? Al met al, ik haat G-schema's het haalt het spontane weg uit alles. Sommige dingen zijn niet te analyseren maar zijn en blijven gevoelskwesties. Beter handelen uit intuïtie en zorgen dat je leven zelf prettig loopt, zodat je altijd wat achter de hand hebt, om vooral spontaan over te kunnen blijven; waardoor je je als vanzelf minder zorgen maakt over de dingen die niet lekker lopen en het zich daarmee meestal vanzelf oplost, omdat je je er juist dan niet zo druk over maakt. het geen prioriteit meer voor je is.
Stella - Zaterdag 14 november 2015 08:25
Ik snap niet waarom de gecorrigeerde gedachten in het G-schema geloofwaardiger zijn dan de negatievere gedachten. Er is voor beide gedachten toch even weinig bewijs?
Stella - Zaterdag 14 november 2015 08:29
Denk dat een betere gecorrigeerde gedachte zou zijn: Ik kan op dit moment helemaal niet weten wat de leraar van me vindt.