Ik word dik van brood

 

Twee boterhammen in de ochtend, drie boterhammen in de middag. Twee van mijn hoofdmaaltijden bestonden volgens de eetlijst van mijn diëtist uit brood. Niet anders dan ik van huis uit gewend was, maar plotseling hoorde ik allemaal tegenstrijdige berichten. Brood zou een ongezonde dikmaker zijn die je beter kon vermijden.

Op het internet ben ik al meer dan eens op een verhitte discussie over brood gestuit. Terwijl de een zweert bij het schrappen van brood uit je dieet vindt de ander het complete onzin. Ik vond het maar verwarrend, want waar deed ik nou goed aan? Al die horrorverhalen over bepaalde producten maakten het niet bepaald makkelijk om mijn eetlijst te blijven volgen, maar hoe zit het nou werkelijk? In deze blog bespreek ik een aantal stellingen rondom brood waar ik mee in mijn maag kon zitten.

In brood zit zetmeel, dat is suiker en daar word je dik van

Het klopt dat er zetmeel in brood zit en dat te veel suiker niet per se goed voor je is, al is het ook niet gezond om daar op een heel dwangmatige manier mee om te gaan. Suiker is niet per definitie iets slechts. Of iets gezond is valt niet af te meten aan losse producten, maar aan de balans in een compleet dieet en zeker ook aan hoe gezond de gedachten rondom je voeding zijn. Echter is zetmeel simpelweg suiker noemen te kort door de bocht.

Zetmeel is een koolhydraat. Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten. Je hebt eenvoudige en complexe koolhydraten. Gewoon tafelsuiker is een eenvoudig koolhydraat, die snel door het lichaam kan worden opgenomen. Deze koolhydraten vind je ook in fruit. Complexe koolhydraten hebben een wat ingewikkeldere structuur en hebben meer tijd nodig om opgenomen te worden in het lichaam. Hierdoor heb je niet die enorme piek in je bloedsuikerspiegel, maar wel broodnodige energie. Zetmeel is zo'n complex koolhydraat. Een belangrijke voedingsstof voor je lichaam. 

Volkorenbrood bevat ook veel vezels, de derde koolhydraat. Vezels worden niet verteerd door je lichaam, maar dragen wel bij aan een goede stoelgang, een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezonde bloeddruk. Door die gezonde bloedsuikerspiegel heb je minder pieken en dalen in je energielevel. In tegenstelling tot wat men beweerd over de nadelen van zetmeel in je brood, zorgt volkorenbrood juist voor een verlaagd risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten.

Het is dus niet zo dat je dik wordt van brood. Ik denk dat je überhaupt niet kan stellen dat er bepaalde producten zijn waar je dik van wordt. Als jij elke dag een Magnum zou eten en verder niks anders, val jij gegarandeerd af, omdat je simpelweg een calorieën tekort creëert. Door dat calorieën tekort val je af en niet door iets anders. Wat dat betreft zou je wel kunnen stellen dat je eerder de neiging hebt om te veel te eten als je veel snelle suikers binnen krijgt, omdat je dan eerder weer trek hebt vanwege de plotselinge schommeling in je bloedsuikerspiegel. Bovendien verhoog je daarmee het risico op suikerziekte, maar juist dat volkorenbrood met vezels, wordt aangeraden als gezond product dat diabetes tegen kan gaan en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Wit brood is heel ongezond

In het kopje hierboven schrijf ik al het een en ander over het belang van vezels. Wit brood bevat veel minder vezels dan volkorenbrood. Hierdoor ben je door witbrood minder snel verzadigd en kan je een grotere schommeling in de bloedsuikerspiegel opmerken. Het is inderdaad gezonder om volkoren brood te eten, maar dat wil niet zeggen dat af en toe een sneetje wit direct desastreuze effecten zal hebben. Vol de afwisseling kan dat best wel een keertje, gewoon, omdat het lekker is. Bovendien bestaat er tegenwoordig ook wit brood waar vezels aan toegevoegd zijn. Dat is natuurlijk een prima optie.

Je kan beter geen brood eten

Een beetje een algemene stelling, waar toch heel belangrijke dingen over gezegd kunnen worden. Los van of je wel of niet dik wordt van brood, wat destijds mijn grootste zorg was, bevat brood ook belangrijke vitamines en mineralen, wat ook niet vergeten mag worden. Zo is brood een belangrijke bron van verschillende B vitamines en jodium. Ook ijzer vind je terug in brood. Als je brood volledig uit je dieet zou schrappen, zou je daar best eens tekort aan kunnen krijgen. Het is in theorie wel mogelijk om die vitamines ergens anders uit te halen, maar je maakt het jezelf wel een stuk moeilijker.

Brood bevat gluten en dat is ongezond

De afgelopen jaren is er een hoop discussie geweest rondom gluten. Het assortiment glutenvrije producten in de supermarkten is dan ook flink toegenomen. Gluten zouden je darmen verstoppen en zorgen voor een opgezette buik. Het is inderdaad zo dat er mensen zijn met een glutenintolleratie, glutenallergie of coeliakie. Deze mensen kunnen baat hebben bij een glutenarm of glutenvrij dieet, maar het wil niet zeggen dat gluten per definitie voor iedereen ongezond zijn

Elk lichaam is anders en ik kan niet voor een ander spreken waar iemand wel of geen last van ervaart, maar dat brood een ongezonde dikmaker is, is uitgesloten. Ik denk dat je wel zou kunnen stellen dat volkoren brood voor de meeste mensen een heel gezonde keuze is. Als jij het idee hebt dat je last van je darmen hebt door brood, is er tegenwoordig voldoende keuze en ruimte om daar eens mee te experimenteren. Schrap niet zomaar hele voedingsstoffen uit je dieet, maar blijf erop letten dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Dit kan je het beste in overleg met een diëtist doen.

Ben jij bang voor brood?

fotografie: unplash

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

#fairytale - Donderdag 22 augustus 2019 19:27
Mijn eetstoornis begon met wat minder eten en sporten. In het begin met mijn eigen dieet, later bij een personal trainer. Die beweerde dat je brood moest vermijden en zoveel mogelijk suikers. Dat voedde mijn eetstoornis. Koolhydraten zijn verkeerd, suikers zijn verkeerd. Ik durfde alleen nog kipfilet en huttenkase te eten. En de personal trainer maar zeggen dat het goed ging. Steeds meer sporten en minder eten. Mijn eetstoornis vond het heerlijk. Ik werd steeds zwakker, voelde niets meer, kon weinig. Toen ik hulp zocht moest ik stoppen met sporten en een eetlijst volgen. Heel moeilijk, maar toen het weer lukte brood te eten en kleine maaltijden kwam ik weet tot leven. Eet nu gewoon brood, aardappels en pasta. En heb een stabiel gewicht. Je hebt gewoon brandstof nodig, en het is eng, maar je gaat je echt beter voelen.
Prue - Donderdag 22 augustus 2019 19:38
Nee. En toch eet ik niet altijd brood als lunch. Als ontbijt zeker niet, want dat krijg ik niet goed binnen in de ochtend. Er is zoveel meer variatie, waarom zou je daar geen gebruik van maken. Lekker en gezond.
Lizzy - Donderdag 22 augustus 2019 19:47
Ik ben vanaf mijn 13de gestopt met brood eten vind het droog een als ontbijt yoghurt 😄 daar voelt ik mij het fijnst bij soms eet ik crackers van wasa met rookvlees en dat 2x in de week
Astrid - Donderdag 22 augustus 2019 20:35
Ben geen broodliefhebber, nooit geweest ook.
nu we zelf brood bakken, vind ik het wel lekkerder.
Smurfieee - Donderdag 22 augustus 2019 20:53
Ik ben een enorme brood liefhebber, liefst drie keer per dag. Hou niet van de warme maaltijd, dat is elke avond een strijd en vrees dat dat zo zal blijven
*** - Vrijdag 23 augustus 2019 18:13
Dat heb ik ook! Bij ons thuis aten we vaak 2x warm omdat m'n mama niet van brood houdt. Maar daar doe je mij echt geen plezier mee. Geef mij maar brood! En dan liefst brood met veel zaadjes en pitten. Ik snap niet dat mensen liever een koude pastasalade eten als lunch. Moet wel zeggen dat nu ik alleen woon, ik minder moeite heb met warme maaltijden omdat ik zelf kan kiezen en dan dingen klaarmaak die ik echt lekker vind ipv het klassieke aardappelen-groenten-vlees(vervanger) wat ik vroeger altijd met lange tanden op zat te eten. :-)
Honeychild - Donderdag 22 augustus 2019 20:56
Ik vind brood op zich wel lekker, maar eigenlijk kies ik vaker voor crackers, yoghurt, of een warme maaltijd met rijst of pasta. Crackers vooral omdat die lekker lang houdbaar zijn en ook lekker blijven, en brood vind ik eigenlijk na een dag al niet meer zo lekker. En van invriezen wordt 't ook niet echt smaakvoller, dus vandaar dat ik sneller andere producten kies. Maar koolhydraten heb je gewoon nodig, of je ze nou uit brood haalt of uit andere bronnen.
Banana - Donderdag 22 augustus 2019 22:19
Nope niet bang voor brood, was gekukkig ook niet een product wat erg lastig voor mij is en is geweest.
Volkoren vind ik trouwens ook lekkerder, heeft meer smaak ofzo! Afwisselend tussen stevig(van ah) of nog donkerder met zaden zo af en toe. Eet liever soyayoghurt met muesli😋.

Maar dat van fruit klopt niet hoor! Fruit is geen snelle koolhydraat veel gemaakte vergissing. :)
suzy - Vrijdag 23 augustus 2019 12:41
ja lekker dat stevig van de ah, ik vind die stevig spelt zo lekker, die korsten zijn zo lekker haha
Annemiek - Donderdag 22 augustus 2019 22:49
Deze blog had ik beter over kunnen slaan...
voor mij best triggerend, maar dat ligt niet aan de blog, maar aan dat ik er onbewust voor kies om maar de helft te onthouden.
‘Zetmeel is suiker Het klopt dat te veel suiker niet goed voor je is.’
‘Af en toe een sneetje wit brood heeft geen desastreuze gevolgen’ (mijn hoofd: wit brood is dus heel slecht. Want meer dan ‘af en toe’ kan wel erge gevolgen hebben. En wat is dan af en toe?
M - Vrijdag 23 augustus 2019 16:54
Je schrijf het hier op dat je er 'onbewust voor kiest'... het feit dat je het hier opschrijft betekent dat het dus niet onbewust is :-) Dat is niet als kritiek bedoelt, maar om je hopelijk een steuntje in de rug te geven. Het ongezonde deel van jou (de eetstoornis) probeert ervoor te zorgen dat je maar de helft onthoudt. Dat je je hier bewust van bent geeft het gezonde deel in je (die is er echt nog wel ergens!) de kans om toch te proberen het te relativeren. En nee, we weten allemaal dat het niet makkelijk is... maar het kán wel. Succes!
Flower - Donderdag 22 augustus 2019 23:14
Niet bang voor brood, maar vind het veel te droog, zeker smorgens of als hoofd9nderdeel van een maaltijd. Lunch nu misschien nog 1 a 2x per week.met brood, en eet afentoe nog stokbrood bij soep of bbq, maar dat is het dan ook
Pien - Donderdag 22 augustus 2019 23:33
ik vind brood an sich geen probleem maar beleg wel. ben vega en voor mijn gevoel is alles ongezond, vooral teveel suiker. wordt er moedeloos van ):
Anne - Donderdag 22 augustus 2019 23:47
Ik ben wel bang voor brood...
suzy - Vrijdag 23 augustus 2019 12:40
ik hou super veel van brood, ga het liefst niet een dag zonder
Roos - Vrijdag 23 augustus 2019 14:13
Het eten van brood is al lang niet meer van deze tijd. Het is prima om brood te eten, maar geen standaard. Vind dat er in klinieken ook meer gestreefd moet worden naar meer variatie in het ontbijt zoals muesli/cruesli, yoghurt/kwart en havermout. Wordt teveel vastgehouden aan brood als de gouden standaard
Lost girl - Vrijdag 23 augustus 2019 22:58
Volgens mij is brood niet van een bepaalde tijd. Het is er al een tijdje en zal zelfs met alle variatie die er nu bestaat ook nog wel een tijd zijn. En veel mensen eten het standaard, vooral in Nederland.
Anoniem - Zaterdag 24 augustus 2019 15:38
Ik voel me al schuldig na mijn tomatensoep.....
Karin - Vrijdag 1 januari 2021 21:22
Wat eten jullie dan als vervanger van brood? Behalve een salade of crackers
Nat - Dinsdag 5 januari 2021 13:35
Ik weet niet of brood je per se dik maakt, ik denk dat het probleem eerder ligt bij de hoeveelheid brood die we consumeren. Sommige mensen eten dagelijks een berg boterhammen, allemaal met hetzelfde beleg dat kan nooit gezond zijn.

Bij mij valt brood erg zwaar op de maag, vooral volkoren en wit brood (ben lactose intolerant, in wit brood zit melk). Pasta valt goed maar daar krijg ik weer diarree van als ik het te vaak eet... Ik eet dus wel minder brood (en gluten) tegenwoordig en liefst spelt of maisbrood. Als ontbijt havermout, smoothies of sojayoghurt met meusli. Als lunch of diner kun je varieren met soepen, salades en warme gerechten (tip: kijk eens naar de Aziatische keuken, super lekker, gezond, lactosevrij, laag in gluten en vrij gemakkelijk vega te maken mocht je dat willen)
miel - Zondag 6 februari 2022 12:58
ik ben heel erg bang voor brood eten maar moet van mn ouders.. ik heb veel op het internet gelezen dat het me dik maakt.. ik heb het heel lang weggelaten en nu kan ik niet meer naar de wc ( als je snapt wat ik bedoel ) iemand tips om weer naar de wc te kunnen en heeft dat met brood te maken?
Anne - Zondag 17 juli 2022 08:47
Hey Miel. Ik had dat ook, van dat ‘niet meer naar de wc kunnen’ Helaas betekent dat dat je wat te weinig eet en probeert je lichaam alle voedingstoffen die wel binnenkomen uit het eten te halen. Daarom gaat naar de wc gaan lastiger. Dat heeft niks met brood te maken. Heel vervelend natuurlijk, maar wat meer eten is mogelijk een oplossing.