Onze favo recepten: oktober

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van september bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in oktober hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.

Irene: Pumpkin Spice Haverkoeken

Oktober is dé pumpkin spice maand. Hier en daar zie ik al wat uitgekerfde pompoenen voor de deur staan en ook de Pumpkin Spiced Latte van de Starbucks heb ik al af kunnen strepen van mijn to do lijstje. In deze blog deelde ik al eerder vijf recepten met pompoen, waaronder een home made 'PSL', maar vandaag staat er weer iets anders op het menu. Pumpkin Spice Koeken! 

Wat heb je nodig?

  • Een halve pompoen
  • 6 el bruine bastaardsuiker
  • 2 tl pumpkin spice (ik heb een zelfgemaakt potje pumpkin spice gemaakt van 8 tl gemalen kaneel, 4 tl gemberpoeder, 2 tl gemalen kruidnagel, 2 tl gemalen piment, 1 tl gemalen nootmuskaat)
  • 1 tl bakpoeder
  • 70 gr havermout
  • 50 gr bloem
  • Rozijnen naar smaak

Wat moet je doen?

Verwarm de over voor op 190 graden. Kook de pompoen tot deze gaar is en maak hier puree van met een blender of keukenmachine. Alle droge ingrediënten mix ik alvast door elkaar. Ik maak de havervlokken ook graag wat kleiner met de keukenmachine, zodat je een iets fijnere structuur koekjes krijgt. In een nieuw bakje doe ik beetje bij beetje de ingrediënten bij elkaar. Het is altijd een beetje aanvoelen of je je beslag dik genoeg vindt en misschien houd je wel wat van de pompoenpuree over. Zorg ervoor dat je echt een soort deeg krijgt. Dit is je beslag! Maak balletjes van het deeg en verdeel ze over een bakpapier. Ik druk ze een klein beetje platter, maar niet helemaal plat. Stop dit in de oven en na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn je pumpkin koeken klaar!

Daphne: Borrelbrood

Ben je klaar voor hét borrelrecept waar je altijd al op hebt gewacht? Het is ook nog eens ongelofelijk simpel en ik durf wel te zeggen dat ik iets in de keuken al snel 'ingewikkeld' vind. De zondagen bestaan bij mij vaak uit luieren met lekkere hapjes en dit borrelbrood is daar perfect voor. Voor die avonden dat je met iemand bij wil kletsen en brood wil plukken. Of gewoon een lekkere maaltijd voor jezelf op de bank, terwijl je je favo serie kijkt. 

 

Wat heb je nodig?

  • Een groot rond brood
  • Plakken kaas 
  • 2 knoflooktenen
  • 1 rode ui
  • handje peterselie
  • scheutje olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Je snijdt het brood horizontaal en verticaal, zodat er blokjes ontstaan. Snij het brood niet helemaal door, maar vlak tot de bodem, anders valt ie uit elkaar. In een pan fruit je de ui en de knoflook 2 minuutjes. Snij de peterselie een beetje fijn, haal de pan van het vuur en strooi de peterselie erbij. De plakken kaas (ik had belegen kaas, maar elke kaas is goed) stop je tussen de gleuven in het brood. Ga door tot hij lekker gevuld is, daarna strooi je het ui-knoflook-peterselie-mengsel eroverheen. Prop dat ook lekker tussen de gleuven, zodat je bij elk stuk brood alles proeft straks. Tot slot smeer ik nog wat olijfolie over het brood heen. 

Wikkel het brood in aluminiumfolie en zet hem 15 minuten in het midden van je oven. Verwijder de folie en zet nog 5 minuutjes terug in de oven. Halverwege het brood hebben wij hem nog 3 minuten teruggezet, om nog even extra door te grillen, net wat je lekker vindt natuurlijk... Plukse! 

Lonneke: sticky tempeh (bijgerecht)

Vandaag deel ik een recept dat mijn vriend afgelopen maand heeft gemaakt: sticky tempeh met Go-Chu-Jang (een hete peper pasta). Het recept dat ik deel is voor 4 personen. Wij aten er samen een avond van en hadden nog wat over voor bij de lunch de volgende dag. Je kunt dit gerecht zowel koud als warm eten en na het bereiden is de tempeh een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Wat heb je nodig?

  •  Een blok tempeh van 250 gram
  •  1 gesnipperde Ui
  •  2 teentjes knoflook
  •  1 theelepel gemalen laos
  •  Een eetlepel Go-Chu-Jang pasta
  •  Een halve tot een eetlepel suiker
  •  Een eetlepel limoensap (citroen kan ook)
  •  Olie om in te bakken (mijn vriend gebruikte sesamolie)
  •  2 tot 3 eetlepels ketjap manis
  •  Peper en zout naar smaak

Eerst snij je de tempeh in dukke plakken en vervolgens in smalle reepjes. Probeer ze allemaal even groot te snijden, dan worden ze gelijktijdig gaar. Pas ook op dat je ze niet té dun snijdt, anders worden ze niet zo knapperig.

Ondertussen verhit je in een (diepe) koekenpan een ruime laag olie. Dit mag echt wel redelijk wat olie zijn, de reepjes 'frituur' je hier als het ware in. Als ze bruin en krokant gebakken zijn, schep je ze eruit en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt er nu alvast een beetje zout overheen strooien.

De ketjapsaus gaan we in dezelfde pan maken. De olie mag eruit; veeg de pan een beetje schoon met een keukenpapiertje. Het is zeker niet erg als er een beetje olie achterblijft, dit heb je ook nodig om de ui te bakken. Als de ui glazig ziet, mag de knoflook erbij. Evenals de laos en de Go-Chu-Jang pasta. Schep dit goed door zodat alles goed verdeeld is.

Nu mag je de suiker toevoegen. Blijf alles omscheppen tot de suiker is gesmolten. Vervolgens mogen de eetlepels ketjap erbij en het limoensap. Nu mag het mengsel even verwarmen totdat het gaat bubbelen. Als dit gebeurt, mag de tempeh er weer bij. Schep alles goed om zodat de tempeh goed met saus is bedekt en dan is het klaar! 

Wat is jouw favo recept van afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 1 november 2020 18:33
ziet er lekker uit dat borrelbrood
Eef. - Dinsdag 3 november 2020 05:44
Ik vind het wel leuk met de recepten, maar hoe kom je zo ver dat je echt iets bijzonders voor jezelf durft/wilt gaan koken of bakken?