Rembrandthof Hilversum

 

Rembrandthof Hilversum

In de Rembrandthof, onderdeel van de GGZ Centraal, bestaat een apart behandelprogramma voor mensen met een eetstoornis. In dit behandelprogramma wordt je ambulant of in deeltijd behandeld.

Behandelvormen

Poliklinisch

- Pré-therapiegroep voor anorexia en boulimia
Deze groep wordt door iedereen gevolgd vóórdat zij doorstroomt naar de anorexia-deeltijdbehandeling of de poliklinische boulimia-groep. In deze groep werk je aan het erkennen van de eetstoornis, het vergroten van de motivatie voor behandeling, het normaliseren van het eet- en beweegpatroon en zonodig gewichtsherstel. Dit gebeurt door middel van voorlichting en groepsgesprekken. Dit zijn open groepen van anderhalf uur per week.

- Cognitieve gedragstherapie Boulimia Nervosa:
Een ambulante groep van tien tot vijftien keer anderhalf uur per week, waarin gewerkt wordt aan het veranderen van niet-helpende gedachten en het doorbreken van het gedragspatroon van eetbuien en braken of ander compensatiemaatregelen. Ook bieden ze in deze groep voedingsmanagement aan (gesprekken met een dietist).

- Sociale vaardigheden groep
Omdat gebleken is dat veel patiënten met een eetstoornis zich onzeker voelen in sociale contacten is er de mogelijkheid binnen het behandelprogramma eetstoornissen hier een training in te volgen. Deze wordt aangeboden in een groep en omvat 15 sessies.

- Ouder-kind- interactie behandeling (anorexia nervosa en eetbuistoornis/overeters)
Deze behandeling is ontwikkeld voor moeders of vaders met een eetprobleem, hun partners en hun kinderen. In deze behandeling wordt ervan uit gegaan dat de patiënt individuele hulp heeft voor het
eetprobleem, binnen de instelling of daarbuiten.

- Een nieuwe internet behandeling.
De behandeling is bedoeld voor deelnemers in de nazorg fase van het behandelprogramma Eetstoornissen van de Symfora groep/Rembrandthof te Hilversum.

De behandeling bestaat uit:

- 1x per maand een groepsbijeenkomst in de Rembrandthof in Hilversum
- wekelijks e-mailcontact met behandelaars via speciale e-health site.



- Nazorggroep
Na afronding van de behandelfase bieden we een nazorggroep aan met als voornaamste doel het voorkomen van terugval en het stabiliseren van het bereikte resultaat.

Deeltijd

- Deeltijdbehandeling Anorexia Nervosa:
Na de pré-therapiegroep kunnen mensen met Anorexia Nervosa wekelijks deelnemen aan de deeltijdbehandeling in een groep. Hier wordt in een multidisciplinair programma (verschillende therapien) verder gewerkt aan het behalen van een gezond gewicht en beweegpatroon, het beïnvloeden van het negatieve zelfbeeld en lichaamsbeeld. Daarnaast vinden individuele gesprekken plaats. Deze behandeling duurt maximaal één jaar.

- LES-groep:
Voor mensen met Anorexia en Boulimia Nervosa met een langdurige eetstoornis, voor wie een behandeling gericht op veranderen niet haalbaar blijkt, is de Langdurige EetStoornisgroep ontwikkeld. Deze ‘LES' groep komt één dagdeel per twee weken bij elkaar en bestaat uit lotgenotencontact en leren ontspannen. Gewichtstoename en gewoon gaan eten is geen primair doel in deze groep. Voorwaarde is wel dat de patiënten in staat moeten zijn hun huidige gewicht te handhaven en hun compensatiemaatregelen te stabiliseren. 

Aanmelding en Intake
Je kunt je niet zelf aanmelden voor de behandeling, dat moet je verwijzer of huisarts voor je doen.

Na de uitgebreide intake bij de Rembrandthof hoort de je of een verwijzing plaatsvindt naar het behandelprogramma eetstoornissen. Je wordt uitgenodigd voor een specialistische diagnostiekdag, waar door middel van diverse onderzoeken, zoals een gezinsgesprek, diëtistisch onderzoek, psychologisch en psychiatrisch onderzoek, de eetstoornis in kaart wordt gebracht.

Aan het eind van deze dag krijgt je direct de uitslag van deze onderzoeken en een voorstel voor behandeling. Bij deze dag wordt de aanwezigheid van partners en/of ouders en/of kinderen van groot belang geacht.

Vanaf 17 jaar en vanaf BMI 17

Voor mensen met onderstaande problemen is het behandelprogramma eetstoornissen niet geschikt:
· Zeer ernstig ondergewicht en overgewicht
· Ernstige lichamelijke complicaties
· Suïcidaliteit
· Persoonlijkheidsproblematiek die te dominant aanwezig is
· Psychose
· Primaire verslavingsproblematiek

Meer informatie
Verwijzers kunnen patiënten voor het behandelprogramma
eetstoornissen aanmelden bij:

Symfora groep Rembrandthof
Laan van de Heelmeesters 2
1211 MS Hilversum
Telefoonnummer: (035) 6 557 555.

Voor meer inhoudelijke informatie:
· M.A.G.P. Robbe, hoofdbehandelaar en psychotherapeut
· J.M. de Graaf, behandelcoördinator en psychotherapeut 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sara - Zaterdag 29 mei 2010 15:34
Ben zelf ook tijdelijk hier geweest voor onderzoeken en gesprekken enzo. Ik was er erg tevreden over. werdt heel goed opgevangen. De therapeuten enzo waren heel lief, begripvol en toch eerlijk. Ik voelde me er erg op mn gemak.

Liefs, Sara
Lara - Donderdag 26 mei 2011 22:56
Ik ben hier geweest en heb er slechte ervaringen mee. Er werd niet echt individueel gekeken wat er nodig was en je werd standaard in een pre-therapie groep gezet waar ze je gingen leren wat de voor en nadelen van anorexia zijn... kom op zeg... ik ken het hele rijtje.. en nog meer van dat soort "kijken of je wel gemotiveerd bent en de theorie over eetstoornissen kent - geneuzel" Ging het na een paar maanden niet beter, kwam je niet voldoende op gewicht, dan moet je de anorexia misschien maar accepteren als chronisch. Heel slecht en zou het iemand anders niet aanraden.
E - Donderdag 9 juni 2011 12:08
Mijn ervaringen met de GGZ instelling van Symfora: het Rembrandthof in Hilversum, zijn (bijna) desastreus geweest!! Ze hebben me een (psychologisch)onderzoek laten ondergaan die op dat moment onder die omstandigheden door iedere 'deskundige' afgeraden zou worden!!! Ze hebben mij bijna laten geloven dat de uitkomst van het onderzoek 'de waarheid' over mij zou zijn. Gelukkig heb ik later het tegendeel kunnen bewijzen aan mijzelf en presteer ik meer dan zij aangaven van wat ik zou kunnen presteren en is er bij mij sprake van een hele andere diagnose. Ik moet hierbij aangeven dat ik mij voor andere problemen dan ES had aangemeld. Wat ik nog even kwijt wil is dat mij opviel dat het grootste deel van het onderzoek door een zogenaamde psycholoog in opleiding werd uitgevoerd en ik toen al dacht: 'het zal wel...'
Wat een ondeskundig, ongeregeld zooitje nietsnutten daar zeg! Ik raad daarom iedereen af daar te gaan werken of behandeling te ondergaan.
Bloem1001 - Zondag 21 juli 2013 13:28
Ik ben alweer een tijdje ES vrij, en heb een hele fijne tijd gehad bij de Rembrandthof. Werd serieus genomen, de gesprekken gaven mij inzicht en de groepstherapie werd uiteindelijk ook prettig.
De gesprekken met de diëtist waren super slecht, ze probeerde steeds grapjes te maken en te doen alsof we vriendinnen waren. Ook stelde ze steeds vragen over de therapie en therapeuten alsof ze de baas over hun was. Ik kon met mijn eetstoornisstem echt alles maken, ze bleef maar compromissen sluiten, terwijl ik daar in het proces van beter worden niets aan had.
De gesprekken met mijn behandelaar waren erg fijn. Ze dacht mee, hielp me en was toegankelijk. Zij heeft ook in de nazorg veel met me mee gedacht en ik voelde me gesteund.
De groepstherapie vond ik heel pittig, de socialetherapeut leek heel streng in het begin maar uiteindelijk bleek ze heel oprecht en wilde ze meedenken. Ik kreeg geen kans om te doen alsof, ze prikte er altijd wel door heen. Ze hielp me vertrouwen krijgen in eten. Ook bleef ze maar herhalen dat ik niet mijn AN ben, ik geloofde haar niet in het begin en dacht jij hebt makkelijk praten maar uiteindelijk snap ik wat ze bedoelde. Ik ben gewoon *bloem* en ik heb een AN maar ik ben niet mijn stoornis. Ook de PMT therapie heeft dit duidelijk gemaakt. Ik vond het heel stoffig en suf in het begin 'waarom moet ik mijn voeten voelen en krachtig gaan staan, daarmee kom ik toch niet van mijn AN af, maar ik ben door haar als *bloem* weer terug gezet in mijnkracht. Deze kracht heb ik nodig om te vechten tegen de AN.
De beeldende therapie was heel fijn, even niet denken maar doen en daardoor toch veel vertellen. De beeldend therapeut was een soort 'mama'. Veel warmte en liefde maar ook een strenge stem die niet om de waarheid heen draait.
Dan was er nog een psycholoog en die was ons altijd aan het uitdagen, best lastig om ongezond gedrag te gaan verdedigen.

Al met al, ondanks de diëtiste (die gelukkig niet aanwezig is bij de therapie) erg goed geholpen.
Hanna - Zondag 3 november 2013 10:28
Ik loop nu zelf al anderhalf jaar bij de Rembrandthof en ik ben super tevreden over.
Alleen klopt deze informatie niet meer.
Er is geen pré-therapie groep, er is geen aparte groep voor mensen met anorexia en er is ook geen speciale nazorg groep.

ze zijn wel super goed en betrokken.
ook willen ze je zo graag mogelijk helpen. er staat vanaf BMI 17, maar als het kan helpen ze je met een lager BMI ook.