Jezelf vergelijken met gezonde mensen

 

Ik wil minder wegen dan xx kilo en dan ben ik tevreden. Dan weeg ik minder dan dat zij weegt en word ik wel serieus genomen, wordt er wel voor me gezorgd en hoef ik minder uit te leggen. Dan pas ben ik mooi dun en kan ik gelukkig zijn. Elke keer als ik haar zie word ik getriggerd en ga ik nog minder eten. Ik word er verdrietig van dat het haar wel lukt en dat ze wel lekkere dingen kan eten en dat ik zo'n dik monster ben. - Anoniem.

We vergelijken onszelf - vaak onbewust - veel met andere mensen als het gaat om uiterlijke kenmerken, maar ook om kwaliteiten en competenties. In veel gevallen is dat niet in ons voordeel. Het gras is altijd groener aan de overkant en zo werkt het met vergelijken ook wel een beetje. De ander is slimmer, mooier, kan dingen beter, is succesvoller en heeft meer vrienden. Het maakt ons over het algemeen niet gelukkig omdat het leven van een ander toch leuker, interessanter en makkelijker lijkt dan dat van ons.

meisje
Bron

"Jij bent knap dus je zal wel heel succesvol zijn" heb ik weleens te horen gekregen. Dit kwam voort uit een bepaalde vergelijking en dat diegene zichzelf in dat opzicht minderwaardig voelde. Tegelijkertijd kwam dit voor mij echt uit de lucht vallen. Ik dacht: jij vindt mij knap, dat is subjectief en jouw mening en dat jij iemand knap vindt, betekent niet dat dat direct betekent dat diegene ook succesvol is. Daarnaast zie ik mijzelf helemaal niet zo, voel ik me ook weleens onzeker en vergelijk ik mijzelf ook weleens met anderen en word ik daar ook lang niet altijd blij van. Net als dat jij je vergelijkt met anderen, doen die mensen dat ook weer. Ik denk dat iedereen dat weleens doet en hierdoor worden we vaker onzekerder en voelen we ons minderwaardig.

Vergelijken met iemand die zieker is
Wanneer je een eetstoornis hebt, vergelijk je jezelf misschien met anderen die in het zelfde schuitje zitten. Meiden die bijvoorbeeld ook worstelen met een eetstoornis en hier anders mee omgaan of in een andere fase van hun proces zitten. Wanneer je streeft naar een bepaald gewicht of figuur kan het in jouw proces van je eetstoornis heel frustrerend zijn als het een ander wel lijkt te lukken en jou niet. Je kunt de neiging hebben je te vergelijken met mensen die zieker zijn dan jij en 'beter' lijken te presteren op het gebied van een eetstoornis. Ik hoor bijvoorbeeld regelmatig dat meiden het gevoel hebben dat ze niet ernstig genoeg zijn en dat ze nog minder moeten eten of meer destructief gedrag moeten vertonen om in een bepaald plaatje te vallen, om bepaalde hulp te verdienen en om op die manier te kunnen laten zien dat het niet goed gaat.

Voor mensen die geen eetstoornis hebben of hebben gehad, kan dit echt onbegrijpelijk zijn en ergens is dat natuurlijk heel logisch. Waarom zou je een ongezond lichaam willen hebben? Waarom zou je willen dat het nog slechter met je gaat en dat je misschien wel in de gevarenzone komt? Niemand wil toch met sondevoeding in een ziekenhuis bed liggen? Natuurlijk ligt daar de wens achter om gezien te worden, om jezelf serieus te nemen, om verzorgd te willen worden, maar wil je niet juist gezien worden als iemand die keihard knokt om zijn/haar leven weer op de rit te krijgen zonder dat je het 'ultieme' dieptepunt bereikt moet hebben? Het leven is al zo kort en we hebben al zo weinig tijd, wil jij je tijd doorbrengen in een ziekenhuis of met enorme honger en een worsteling met eten terwijl je vriendinnen gewoon leuke dingen doen, zichzelf door ontwikkelen, naar school gaan, werken, dierbare relaties opbouwen? Of wil je gewaardeerd worden om wie je bent zonder dat je daarvoor aan allerlei voorwaarden moet voldoen?

Je vergelijken met gezonde mensen
Als we dan toch vergelijken, denk ik dat het in veel gevallen beter kan helpen om je te vergelijken met gezonde mensen. Niet om jezelf minderwaardig te voelen en constant naar beneden te halen, maar om het te zien als inspiratie en motivatie. Wie neem je liever als voorbeeld, iemand die ziek is en elke dag een strijd levert om weer gelukkig te kunnen zijn, of iemand die een fijn en gelukkig leven leidt, veel mogelijkheden heeft om zijn/haar kwaliteiten te ontwikkelen en te gebruiken en te doen waar hij/zij blij van wordt?

meisje
Bron

Hoewel ik sowieso meestal geen voorstander ben van vergelijken, doen we het toch allemaal en ik dus ook. Ik merk dat ik mezelf niet alleen weleens naar beneden haal en dat ik tegen anderen op kijk, maar dat het me ook kan helpen om zelf verder te komen. Het is niet alleen maar negatief en slecht voor je. Je kan er ook juist wel iets aan hebben en het kan positief zijn voor je eigen ontwikkeling. Ik kan bijvoorbeeld vol bewondering kijken naar mensen die andere dingen hebben bereikt dan ik of die iets hebben gedaan wat ik in de toekomst nog graag zou willen.

In plaats van dat ik hen als bedreiging zie of als concurrentie, zie ik hun als inspiratie en laat ik mij juist hierdoor inspireren. Ook het leven van anderen is waarschijnlijk niet vlekkeloos verlopen en diegene heeft er waarschijnlijk ook voor moeten knokken om te staan waar hij/zij nu staat. Dat is vast ook met vallen en opstaan gegaan. Daarnaast betekent het dat diegene daar staat, maar niet ergens anders. Je kunt niet alles hebben en doen en dat geldt niet alleen voor jou maar ook voor anderen. Het ene sluit het ander soms uit en je maakt hier zelf keuzes in.

Een ander wordt dan meer een soort voorbeeld en krijgt juist een positieve stempel in plaats van een negatieve lading. Ook voel ik mij niet slechter erdoor over mezelf. Ik ben daar nog niet, maar ik ben wel bezig met veel andere dingen en ontwikkel mij op andere vlakken. Daarnaast doet ook iedereen het op zijn/haar eigen tempo. Het vergelijken helpt mij dus voor mijn eigen ontwikkeling en ik denk dat dit voor veel mensen zo kan werken. Kijk niet naar waar je zelf nog niet staat of hoe je niet bent, maar kijk naar wat er wel is. Als je bijvoorbeeld moet stoppen met je opleiding omdat je in behandeling gaat, dan staat die opleiding misschien even stil, maar ben je je wel op een andere manier aan het ontwikkelen en is dat even wat jij nodig hebt op dat moment.

Wat doet vergelijken met jou en met wie vergelijk jij je?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D - Vrijdag 5 januari 2018 14:18
Ik heb 100 keer uitgelegd aan mensen dat als ik aankom, het NIET goed met me gaat, omdat ik dan langdurig eetbuien heb. Als ik weer normaal eet en het GOED met me gaat, val ik daarom in korte tijd heel veel af. Alleen DAN vragen mensen. Wat ben jij afgevallen zeg. Gaat het wel goed met je? Mensen inclusief hulpverleners nemen mensen met eetstoornissen nog steeds pas serieus als je dunner en dunner wordt, als je dikker en dikker wordt, is het je eigen schuld. Ik heb het nooit gedaan voor de aandacht, maar ik kan mensen, dus, goed begrijpen dat ze dunner willen worden en zichzelf gaan vergelijken. Ik denk ook niet dat veel mensen een eetstoornis hebben om eigen verzorgd te willen worden. Je gaat op jouw manier om met jouw problemen, soms heel constructief, niet met de verhullende gedachte om verzorgd te worden oid. juist vanuit verantwoordelijkheid en zelfstandig en volwassen willen worden, alleen op dat moment daarin iets kiezen, helaas, waarin je je zelf na een poos tegenkomt op een manier die je nooit had verwacht in de meeste gevallen. Als je DAN geen zorg ed. krijgt, dan kan ik me voorstellen dat je je eetstoornis wellicht gaat forceren. Ik denk dat mensen met een eetstoornis, ALS ze om hulp vragen, ook meteen serieus genomen willen worden en niet de 'behoefte' willen voelen, dat ze zichzelf moeten 'bewijzen' in hun eetstoornis, maar het is de omgeving die dit nog steeds heel vaak bewerkstelligt.
P - Vrijdag 5 januari 2018 17:33
Ik ben op een of andere manier echt blij met deze blog. Sinds een week, eigenlijk sinds Oudjaarsavond, ben ik dit ook enorm gaan inzien, het vergelijken met zieke en gezonde mensen. Ook het besef dat vergelijken met zieke mensen je niets helpt: uiteindelijk doe je het met je gezonde vrienden, en die vinden je niet leuker als je een keer meer bent opgenomen of 3 kilo lichter hebt gewogen dan die of dat, in tegendeel zelfs. De 'normale' wereld ziet ziek zijn niet als prestatie, maar je ziekte aangaan en overwinnen als prestatie! En dit heeft me echt een boost gegeven. Ik vergelijk me nu met mijn goede vriendinnen, in de zin van: ik wil ook weer een keer met ze kunnen eten, en ik wil ook 2019 in met een glas champagne in plaats van een laagje water.
Anoniem - Vrijdag 5 januari 2018 18:32
Ik herken mezelf in wat D beschrijft
muus83 - Zaterdag 6 januari 2018 12:28
Ik focus me nu inderdaad vooral op vergelijken met gezonde mensen. Dat helpt me in mijn herstel. Maar af en toe werkt het voor mij ook goed me te vergelijken met ziekere mensen, om mezelf te beseffen dat ik NOOIT MEER in die situatie wil komen. Dat ik niet meer terug wil naar mijn dieptepunt of nog dieper.
britneyangel - Zondag 7 januari 2018 13:56
wat een goeie blog is dit! ik vergleek mezelf met iemand waar ik jaloers op was omdat ik vond dat ze populaire is , maar zelf ziet zei dat niet zo