Depressiegala 2018

Gepost op Dinsdag 9 januari 2018 16:00 door Scarlet Hemkes in Proud2Live.

Na twee succesvolle edities zal het Depressiegala op maandag 15 januari plaatsvinden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Verschillende artiesten, cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen zullen op deze avond aandacht vragen voor meer begrip en openheid rondom het thema depressie. Zanger Stef Bos, schrijver Erik Jan Harmens en cabaretier Marjolijn van Kooten hebben al toegezegd een bijdrage te willen leveren. De presentatie is in handen van psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema.

De galajurken kunnen in de kast blijven en nee, het wordt ook geen feest voor zielige mensen. Wat is het Depressiegala dan wel? Psychiater Bram Bakker, voorzitter van de Mental Health Foundation:

‘Het is een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over depressie. Om niet alleen de kwetsbaarheid maar juist ook de kracht van mensen met een depressie te laten zien.’

Bram Bakker en Esther van Fenema willen met het gala het taboe dat op depressie ligt doorbreken. ‘Mensen met een depressie hebben hierdoor namelijk twee grote problemen,’ vertelt Fenema. ‘De depressie zelf én het feit dat ze er moeilijk voor uit durven komen omdat ze zich onbegrepen en eenzaam voelen.’

stef bos

Mental Health Foundation
De drijvende kracht achter het Depressiegala is de Mental Health Foundation, in 2016 opgericht door ambitieuze deskundigen om psychische ziektes bespreekbaar te maken en te zorgen dat de eerste signalen meteen worden herkend. Zo willen ze voorkomen dat mensen vastlopen in de maatschappij. Ook deze derde editie staat het doorbreken van het taboe op depressie – de derde grootste ziekte in Nederland – centraal.

Volksziekte
Depressie is een ziekte die één op de tien mannen en één op de vijf vrouwen treft. Op dit moment zijn ruim een half miljoen Nederlanders depressief. Er is meer aandacht en kennis nodig om deze volksziekte beter te bestrijden. Op het terrein van voorlichting en openheid is nog veel winst te boeken. De stichting organiseert deze feestelijke benefietavond ook om geld op te halen.

Blue Monday
Op maandag 15 januari, ‘Blue Monday’, vragen artiesten, cabaretiers, auteurs en deskundigen tijdens een feestelijke benefietavond aandacht voor depressie. Met het gala willen ze de ziekte op een positieve manier onder de aandacht brengen. Naast Stef Bos, Erik Jan Harmens en Marjolijn van Kooten hebben ook cabaretier Diederik Smit, violist Floor Braam, schrijver en dichter Ellen Deckwitz en antropoloog Danielle Braun hun medewerking aan het gala toegezegd. Op hun eigen unieke manier vertellen ze over hun ervaringen met depressie en bieden zij nieuwe inzichten. De stichting organiseert deze feestelijke benefietavond ook om geld op te halen.

depressiegala

Depressiegala op tournee!
In 2017 werd het Depressiegala uitgezonden op televisie. Dit bleek een groot succes. Nederland heeft behoefte aan meer kennis over deze ziekte. Een tour kon niet langer uitblijven. In 2018 komt het Depressiegala naar de mensen toe en zal het in verschillende theaters in Nederland te zien zijn.

Tickets
Een kaartje voor deze veelzijdige avond kost 35 euro. Bij een donatie van 100 euro (of meer) krijgt u een kaartje voor het Depressiegala gratis. De opbrengt gaat naar de Mental Health Foundation. Meer informatie over het evenement en de toegangtickets is te vinden op depressiegala.nl

Fotografie: Stef Bos: Hans Colijn
Erik-Jan Harmens: An-Sofie Kesteleyn

 

Reacties

Irene - Dinsdag 9 januari 2018 20:07

Een heel mooi initiatief! Ik zag net een item bij het journaal over het taboe op praten over een depressie. Hier schijnen met name vrouwen veel moeite mee te hebben. Wat heel jammerde, want juist door te praten kan zoveel erger worden voorkomen...!

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?


feed