5x wat jouw therapeut verwacht

 

Als je in therapie gaat, heb je zelf wellicht allerlei verwachtingen ten opzichte van jouw therapeut en de therapie of behandeling. Heb je weleens nagedacht dat jij waarschijnlijk niet de enige bent met verwachtingen en dat jouw therapeut waarschijnlijk ook een bepaalde houding en inzet verwacht van jou als cliënt? Dit kan misschien heel eng klinken en er voor zorgen dat je nog meer weerstand voelt als het gaat om therapie, maar eigenlijk zijn de verwachtingen heel logisch en helemaal niet zo eng... althans, als je er voor kiest om in therapie te gaan denk ik dat het logisch is dat je inzet toont, toch?

Wat is de wensenlijst van therapeuten als het gaat om het gedrag en de houding van de client? In Amerika zijn vijf psychologen gevraagd naar hun stiekeme wensenlijst als het hierom gaat. Ze antwoordde ongeveer hetzelfde. Handig om te weten als je in therapie gaat of bent. Als ik kijk naar wat mijn persoonlijke voorkeuren en wensen zijn als ik cliënten begeleid, denk ik dat ik op soortgelijke punten uit zou komen.

conversatie
Bron

Het is belangrijk voor therapie dat de cliënt meedenkt en zichzelf ook in zet. Dit betekent niet dat niks eng mag zijn en dat je alles moet durven en moet weten. Als dat zo was, zou je misschien wel niet in therapie zitten. De psychologen die hiervoor ondervraagd zijn, zijn Melanie Greenberg, Laura Kauffman, Craig Malkin, Simon Rego en Scott Symington.

1. Lief zijn voor jezelf
Lief zijn voor jezelf klinkt misschien makkelijk maar het is voor veel mensen, zeker wanneer je erg onzeker bent, heel erg moeilijk. We zijn namelijk heel vaak juist heel streng voor onszelf. Dit komt waarschijnlijk omdat we allemaal ook wel een innerlijke criticus hebben. Bijvoorbeeld dat stemmetje die tegen ons zegt dat we alles goed moeten doen. Dingen veranderen wanneer je jezelf de kans geeft fouten te maken en dus mens te zijn. Bij veel mensen staat perfectionisme dan in de weg. Wanneer je jezelf de kans geeft fouten te maken, kun je juist veel leren en kunnen er ook veel mooie dingen ontstaan.

2. Mindfulness
In de wereld waarin wij nu leven is mindfulness enorm populair onder veel mensen. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld wanneer je er nog niks mee hebt gedaan, maar in essentie gaat het over in het moment zijn zonder oordelen. In deze samenleven op dit moment leven wij in een wereld waarin we van het ene punt naar het andere gaan en waarin we ook op mentaal niveau veel schakelen. Multitasking is iets wat heel veel gebeurt en waar iedereen tegenwoordig denk ik wel bekend mee is. Dit betekent vaak wel dat we teveel bezig zijn met vanalles tegelijkertijd en dat we weinig echt in het moment leven.

Een andere psycholoog geeft aan dat een bewust zelfbewustzijn belangrijk is in de stappen naar verandering. Daar ben ik het zeker mee eens en dat is iets wat mindfulness doet. Je bewust maken van jezelf op een bepaald moment. Een manier om mindfulness te doen is door je je bewust te worden van je ademhaling. Dit kun je al doen door op een rustige plek te gaan zitten of liggen, je ogen te sluiten en je te focussen op je ademhaling.

3. Doen wat je kunt om lichamelijk gezond te zijn
Ook geven de psychologen aan dat het voor hen belangrijk is dat een cliënt zich wil inzetten voor zijn/haar lichamelijke gezondheid. Lichaam en geest werken nauw samen en hierbij is bijvoorbeeld een balans tussen ontspanning en inspanning van belang en ook het eetpatroon. Slecht eten heeft namelijk een zeer grote invloed op onze psychische gesteldheid. Als je een eetstoornis hebt, is dit natuurlijk een lastig punt en kan je het hier benauwd van krijgen. Bedenk wel dat het uiteindelijk, wil je van je eetstoornis afkomen, belangrijk is dat je weer een normaal eetpatroon opbouwt. Je mag en kan dat best lastig vinden maar het is wel van belang dat je je wil inzetten en dingen niet direct van de baan schuift. Wanneer je je psychisch wat beter voelt, is hier misschien ook wat meer ruimte voor en minder weerstand tegen. Al kan je je dat nu misschien niet voorstellen.

 meisje
Bron

4. Oefenen met zelfobservatie en evaluatie
Het is belangrijk dat je lief voor jezelf bent, maar tegelijkertijd ook dat je bereid bent je masker af te zetten en samen met je therapeut op zoek te gaan naar de pijnpunten en wat dit met je doet. Je moet bereid zijn realistisch naar jezelf te kijken en hier kun je je ongemakkelijk of oncomfortabel bij voelen. In therapie hoef je niet dat mooie meisje te zijn die alles aan kan. Je mag kwetsbaar zijn, sterker nog.. dat is de bedoeling. Therapie werkt wanneer cliënten kunnen kijken en zoeken naar de gedachten en gevoelens die moeilijk zijn of pijnlijke situaties uit het verleden. Wanneer je dit gaat vermijden of jezelf beter of sterker voordoet, duurt het alleen maar langer voordat je überhaupt iets gaat hebben aan de therapie.

Ook geduld hebben met jezelf wordt hierin genoemd door een van de psychologen. Hoe hard je ook werkt om oude gewoontes te doorbreken en plaats te maken voor nieuwe, soms komen die oude gewoontes of de drang ernaar weer omhoog. Dit betekent niet direct een gigantische terugval. Het hoort bij het proces. Geef jezelf op dit soort momenten juist de kans om te onderzoeken wat maakt dat dit terug komt, wat je lastig vindt en wat je nodig hebt om daar goed doorheen te komen. Het is heel belangrijk om er achter te komen wat die oudere patronen triggert en wat maakt dat het nu anders of juist hetzelfde is als voorheen. Je kunt zo een patroon ontdekken en daar kun je je hele verdere leven wat aan hebben. Juist dan ontstaan mooie levenslessen en grote doorbraken.

5. Opbouwen van gezonde relaties
Ons sociaal netwerk is ontzettend belangrijk. Gezonde relaties maken ons weerbaarder tegen stress en kunnen de gevolgen van psychische problemen ook verminderen. Relaties kunnen ons vooruit helpen maar ook remmen. In therapie ontwikkel je jezelf en leer je ook vaak om assertief te zijn en grenzen te stellen. Een psycholoog zegt ook dat het belangrijk is dat je ervoor open staat om ongezonde relaties te verbreken om zo ruimte te maken voor gezonde relaties. Dit soort veranderingen zijn moeilijk, maar het helpt wel om vooruit te komen in het leven en je fijner te voelen.

Buiten de muren waarin jij je therapie krijgt, is het natuurlijk belangrijk de nieuw geleerde vaardigheden of gedachtes toe te passen in het echte leven. Hier is soms veel oefening voor nodig maar het is ontzettend belangrijk hier mee door te gaan en niet op te geven om te kijken wat het voor jou kan doen.

Bron: huffingtonpost 

Wat denk jij dat jouw therapeut van jou verwacht?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Donderdag 15 september 2016 21:41
Dat ik eerlijk ben, heeft ze wel is gezegd. en op mijn afspraken kom
Anne-Maria - Donderdag 15 september 2016 22:38
Idd ook: afspraken nakomen, op nummer 1. Ook dat ik een netwerk opbouw en onderhoud. Dat ik onderzoek wat helpend voor mij is, en daarnaast vindt men het fijn dat ik mezelf inzet voor therapieën, oa in de vorm van zelfreflectie (even tussendoor: heel eerlijk gezegd vind ik dat ondertussen zelfs een beetje verslavend, hihi).
memari - Vrijdag 16 september 2016 09:51
ik denk dat mijn therapeut van me verwacht dat ik
1 idd mijn afspraken nakom.
2 alles doe goed voor mezelf te zorgen
3 het crisissignaleringsplan volg
4 lief ben voor mezelf
5 eerlijk en open ben in hoe het met me gaat.
6 zoveel mogelijk ambulant blijf, vooruitgang boek
Mxxx - Vrijdag 16 september 2016 14:25
Dat ik eigenlijk vooral alles zelf op kan lossen en ik niet meer dan een luisterend oor van een therapeut verwacht die wat dingen die ik vertel samenvat. Bij mij roept dat eigenlijk ook de vraag op wat je dan van een therapeut mag verwachten. Je krijgt altijd zelf de vragen: wat zou je kunnen doen om ... Terwijl ik iemand ben die juist in therapie gaat als ik echt al zelf genoeg heb geprobeerd. En nu kan ik er wel waarde aan hechten dat iemand mijn drama een uur lang aanhoort, maar dat helpt maar tijdelijk.
anoniem - Zaterdag 17 september 2016 02:42
Dat ik zonder hulp veranderen kan en/of dat ik in het hokje pas dat zij voor ogen hebben.
De therapeuten zijn vaak niet op de hoogte van de problemen die spelen en negeren de knelpunten.Ze komen met standaard oplossingen die niet toepasbaar zijn en hebben de kennis en de inzet niet om verder te kijken.
Waterlelie86 - Zaterdag 17 september 2016 18:25
Eigenlijk heb ik nooit stilgestaan bij wat een therapeute van mij verwacht. Ik heb zelf bewust de keuze gemaakt om in therapie te gaan. Mocht ik afspraken of iets dergelijks niet nakomen, heb ik uiterlijk alleen mijzelf daar mee.

Maar pas tijdens een evaluatiegesprek besefte ik me dat dit niet vanzelfsprekend is. Ik denk daarom ook dat een therapeute verwacht dat je eerlijk bent, naar jezelf durft te kijken en zelf probeert na te denken over wat er aan de hand is. Een therapeute kan wel voor je gaan invullen wat er aan de hand is of wat je denkt, maar je bent zelf degene die het beste weet wat je denkt. Een therapeute verwacht, denk ik, ook dat je durft te zeggen wat je denkt. Geen gedachte is te gek. Het is jouw gedachte en vaak zul je zien dat je a) te streng bent; b) niet alleen bent die dit soms denkt.

Durf je therapeute te vertrouwen en bespreek dit zodra dit niet geval is. Want soms past een therapeute beter bij je dan een andere. Je wisselt ook van kapper als een kapper je niet bevalt. Je zoekt dan net zo lang tot je een goede kapper hebt gevonden. Dit werkt ook zo bij therapie. Zonder een vertrouwensbasis kun je met geen enkele therapeute werken.
Kim - Zondag 18 september 2016 18:28
@Waterlelie86: Bedankt voor je relativerende reactie!
Ik dacht altijd verkeerd over hulp en therapie. Ik dacht altijd dat anderen het voor mij konden oplossen en dat ze bij wijze van in mijn hoofd konden kijken. Nu besef ik dat ikzelf degene ben die open en eerlijk zijn over mijn gevoelens en gedachtes en dat ik alleen dan handvaten aangereikt kan krijgen, waar ik zelf mee aan de slag moet. Dat het een kwestie van proberen is of het bij me past of niet en dat ik dan ook vertel waarom iets wel of niet is gelukt.
En wat mag jij als cliënt inderdaad van de hulpverlener verwachten?
Van een kapper verwacht je dat hij/zij weet welk kapsel je siert en dat hij/zij zijn/haar best doet om dit voor je in orde te maken.
Waterlelie86 - Zondag 18 september 2016 21:35
@Kim: graag gedaan :) fijn om te horen dat je dit er uit haalt. Met deze mindset kom je heel ver in het proces van genezen. Je stelt trouwens een hele goede vraag: wat mag een client van een therapeut verwachten? Ik ga daar eens over nadenken.
Kim - Maandag 19 september 2016 13:25
@Waterlelie86: Bedankt voor je reactie op mijn reactie op jouw reactie, hihi :). Bedankt voor je begrip.
Ik vind het een fijne blogpost, ik ben het er wel mee eens. Ik herken het ook bij mijn eigen therapie.
Iemand - Woensdag 28 juni 2017 19:40
Ik weet nog toen ik dit artikel las op de dag dat het hier op de site kwam en hoe boos ik toen was. Ik was toen al iets meer dan twee jaar in behandeling en kwam bij mijn derde psycholoog. Bij mijn tweede psycholoog was het een drama. Ik vertelde niks en zij hielp mij dus totaal niet. Ik begon echt net bij die derde en het was vier dagen voor onze eerste sessie. Ik dacht toen ik dit artikel was dat zij echt niks mocht verwachten van mij. Ik had het tenslotte de hele tijd zelf moeten doen? Zij wilden mij toch niet helpen?

Nu is het negen maanden verder en het gaat niet beter met mij. Mijn derde psycholoog is bezig met een doorverwijzing voor specialistische GGZ. Wel voel ik totaal geen boosheid meer, want hoe gigantisch ik er tegenop zag, ik heb nog nooit zo'n fantastische hulpverlener in mijn leven meegemaakt. Het is een gigantisch lieve vrouw die gigantisch betrokken is en daadwerkelijk geeft om mensen. Ik vind het dan ook heel lastig dat mijn behandeling bij haar stopt en ik binnenkort weer vertrouwen zal moeten bouwen bij een nieuwe hulpverlener. Ook vind ik het heel lastig dat zij uit mijn leven zal zijn. Wel heb ik weer vertrouwen in de hulpverlening kunnen opbouwen en dat heb ik aan haar te danken. Dit heeft zijn hobbels gehad en ik heb momenten gehad dat ik haar gigantisch heb geprobeerd weg te duwen, maar dit liet ze geen enkel moment toe. Elke keer dat ik dat deed, maakte zij mij enkel duidelijk dat ze altijd naast mij zal staan, wat ik ook beslis. Dat ze er altijd voor mij zal zijn. Dat ze mij respecteert en dat ze op de nodige momenten de regels niet helemaal aanhoudt zolang het veilig is. Zo gaf ze mij een knuffel (dit vind ik heel lastig) op het moment dat ik het voor het eerst accepteerde en het moment dat ik dit nodig had.

Nu kan ik dit artikel dus begrijpen en ook al kan ik de punten begrijpen die hier genoemd worden, het mist het belangrijkste: eerlijk zijn naar jezelf en je therapeut. Dit houdt ook in het aangeven van moeite met vertrouwen. Dit wordt misschien gezien als vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Waarom reageer ik dit? Grotendeels voor anderen die het boze op dit moment herkennen. Onthoud dat dit weg zal gaan en dat ook jullie een hulpverlener zullen vinden die jullie zal steunen waardoor het ooit weer beter zal zijn.
Dat andere kleine stukje is voor mijzelf. Als ik dit artikel ooit weer tegenkom en dit lees, kan ik met trots naar mijn reactie kijken. Dat ik deze stap heb gezet en voor sommigen is die misschien klein, bij mij was het een bergbeklimming. Ik kijk met verdriet, maar ook met dankbaarheid terug naar de afgelopen negen maanden. Dit is het stukje afsluiting wat ik nodig heb om verder te gaan met een nieuwe behandeling en weg te gaan bij mijn huidige behandelaar. Dit doet misschien gigantisch veel pijn, ik kom er uiteindelijk wel.
Sterregoesforit - Vrijdag 1 juni 2018 23:23
@iemand: wat een waardevolle reactie. En wat ben je goed bezig. Fijn dat je uiteindelijk toch zo'n fijn iemand gevonden hebt en je je vertrouwen in de hulpverlening terug hebt. En heel veel succes met je verdere herstel! ♥ Liefs