Onze favo recepten: september

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van augustus bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in september hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.

Irene: bloemkool-venkelsoep 

De 'R' is weer in de maand en de temperaturen gaan steeds verder omlaag. Ik heb al een keer de verwarming aangehad in de ochtend! Ook eet ik graag weer soep om een beetje op te warmen na een lange dag. Afgelopen maand at ik bloemkool-venkelsoep met dille en citroen, een recept van De Groene Meisjes (een favoriete site van ons om recepten vandaan te plukken). Erg lekker vind ik deze! 

Wat heb je nodig? (voor vier personen) 

  • Een bloemkool
  • Een grote of twee kleine venkel - wij nemen er meestal gewoon twee
  • Een ui
  • Twee teentjes knoflook
  • Een blik kikkerewrten
  • Verse dille
  • Een citroen - het sap en de schil
  • Olijfolie
  • 1400 ml groentebouillon
  • Peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

Snijd de bloemkool en venkel in grove stukken. Besprenkel met wat olijfolie en leg 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als dit bijna klaar is, fruit je de knoflook en uit in een pan. Hier doe je vervolgens de groente uit de oven de kikkererwten en een eetlepel verse dille bij. Je kan meteen de groentebouillon toevoegen en zodra het kookt pak je de staafmixer erbij om de soep te pureren. Wanneer de soep in de kommen verdeeld is, knijp je wat citroensap erover uit, rasp je wat schil van de citroen eroverheen, kan je een takje dille als garnering toevoegen en maak je het naar je eigen smaak met wat peper en zout!

Daphne: dé salade

Een salade is soms gewoon makkelijk. Er komt regelmatig wel een moment voorbij waarbij we 'even een salade nodig hebben'. Een grote en goedgevulde, of eentje voor erbij. Mijn vader maakte altijd een hele lekkere salade. Het was altijd dezelfde en op de een of andere manier was hij altijd precies wat ik wilde van een salade. Vandaag deel ik deze dus met liefde met jullie.

 

Wat heb je nodig?

  • Sla (veldsla, botersla, rucola, gemengde sla. Wat jij wilt!)
  • Ei
  • Avocado
  • Rode ui
  • Tofu (of andere vleesvervanger)
  • Courgette
  • Paprika
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Feta
  • Pijnboompitjes voor een extra luxe gevoel

Hoe maak je het?

Eigenlijk is het een kwestie van alles bij elkaar gooien. Het ei kook ik. De courgette, paprika, ui en tofu bak ik even in een pan. Vaak los van elkaar, en per ingrediënt gooi ik ze zo - vanuit de pan - in de slakom. Als ik alle koude en warme ingrediënten dan in de kom heb, roer ik alles best goed door zodat de avocado eigenlijk als een soort crème door de rest vermengd zit. Je kunt het dus afmaken met (geroosterde) pijnboompitjes en natuurlijk je favoriete slasaus of dressing. Je kunt hier natuurlijk eindeloos in variëren, maar deze combinatie vind ik heel erg goed bij elkaar passen. Voor een nog gevuldere salade voeg ik ook wel eens wat pasta toe bijvoorbeeld.

Lonneke: ovengebakken granola

Om mijn ontbijtje weer iets op te leuken, besloot ik zelf granola te maken. Ik had hier al vaker recepten van voorbij zien komen en het leek me niet zo moeilijk. Ik heb vaak al veel noten, pitten, zaden en haver in huis, dus ik hoefde er niet voor naar de supermarkt. Het recept dat ik hieronder zal delen, kun je naar eigen smaak en budget aanpassen. 

Wat heb je nodig?

  • 350 gram haver (ik koop meestal een zak 'basic' haver van een huismerk)
  • 3 scheuten lijnolie (kokosolie werkt ook)
  • siroop of honing naar smaak (ik gebruikte 5 eetlepels maple syrup)
  • 1 handje pompoenpitten
  • 1 handje zonnebloempitten
  • handje paranoten
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels pindakaas

Hoe maak je het?

Ik begin met het voorverwarmen van de oven. Ik heb een hete lucht oven en ik laat hem op 175 graden voorverwarmen. Ondertussen verwarm ik in een pan de olie en de siroop tot het lekker begint te ruiken.

In een grote kom meng ik de haver, de pitten en de lijnzaad door elkaar. Ondertussen zal de olie wel warm zijn. Hier meng ik dan twee eetlepels pindakaas doorheen. Wanneer dit mooi vloeibaar is geworden, meng ik alles door elkaar in de grote bak. Dit mengsel verdeel ik over een met bakpapier beklede glasplaat en wanneer de oven op temperatuur is, bak ik de granola in 12 minuten goudbruin. Ik heb mijn oven trouwens goed in de gaten gehouden, want het kan snel aan gaan branden. 

En dat was het! Ik ben me er van bewust dat ik niet de meest goedkope ingrediënten heb gebruikt, maar rozijnen lenen zich hier bijvoorbeeld ook goed voor en de maple syrup is goed te vervangen door bijvoorbeeld honing. Om het helemaal af te maken, bewaar ik de granola in een weckpot. 

Wat is jouw favo recept van afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tara - Woensdag 30 september 2020 20:00
Ziet er lekker uit allemaal. Maar ik vind het dan ergens toch wel weer triggerend dat Daphne een of andere dieetdressing (Zero % nogwat) gebruikt. Niet dat ik daar speciaal op let, maar het valt me gewoon op.
Ik zie normale mensen meestal gewoon olijfolie gebruiken, maar ik ga dan hierdoor toch weer twijfelen wat eigenlijk 'normaal' is.
Anoniem - Woensdag 30 september 2020 20:23
Hoihoi!
Ik denk dat het er een beetje vanaf hangt van wat je gewend bent. Zelf gebruik ik altijd olijfolie, walnootolie, zonnebloemolie... (afhankelijk van de soort salade) gemengd met een azijn (ook afhankelijk van de salade). Voel me daar niet per sé gek door, dus lijkt me redelijk normaal :)
Liefs
Bree - Woensdag 30 september 2020 22:52
Ik zie het nu niet meer staan?
Anne - Donderdag 1 oktober 2020 03:44
Ja... Als je heel goed naar de foto kijkt kan je inderdaad zien dat er Remia Zero op de fles sladressing staat.
Het is maar net waar jezelf op gefocused bent.. 🙂
Ik lette op het vrolijke kleedje en de verschillende ingredienten waarvan ik weet dat ze mij alleeen pijn zouden geven...(zucht)

Als je voor jezelf kiest en doet wat voor jou het beste is heb je op den duur geen last meer van de triggers.Je bent je eigen baas en je bent aan niemand verantwoording schuldig over wat je wel of niet eet.


Daphne - Proud2Bme - Donderdag 1 oktober 2020 12:34
Hi Tara,

Kan me voorstellen dat dat je wel opvalt, eerlijk gezegd besef ik dus nu pas dat we dit bij de boodschappen in huis hebben gehaald. Dat we deze lekker vinden en dit blijkbaar een 'zero' variant is.

Wat normaal is weet ook niemand denk ik, ik ben ook niet de persoon die dat bepaalt. Wij bakken in olijfolie, gooien dressing over de sla en ik smeer mayonaise op mijn hamburger. Het gaat vooral over je eigen gevoel bij de keuzes die je maakt, dat maakt uiteindelijk wat 'normaal' is, denk ik.

Hopelijk heb je hier iets aan, wellicht kan deze blog je ook hierbij helpen: https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Wat_is_normaal_eten?

Liefs!
Eva - Vrijdag 2 oktober 2020 06:19
Jeetje joh. Wat zijn 'normale' mensen dan? Ik vind olijfolie heel vies en zal daarom nooit door mijn salade doen. Ben ik dan niet normaal? Dat flesje is bijna niet te zien en jij ziet het toch... Ik denk dat je dan goed bij jezelf moet nagaan waarom dat zo is.
exy - Vrijdag 2 oktober 2020 13:34
dankjewel dames, die venkel soep klinkt heerlijk
Christine - Vrijdag 2 oktober 2020 19:44
Oh Lonneke, het is echt niet ok om lijnzaadolie te verwarmen ☹️
Ingrid - Zaterdag 3 oktober 2020 08:52
Sluit me aan bij Eva.