5 x zelf granola maken

 

Granola, een mengsel van geroosterde noten, granen en zaden, is inmiddels enorm populair en het wordt net als muesli en cruesli enorm veel bij het ontbijt gegeten. Granola wordt door steeds meer mensen ook zelf gemaakt en ik heb het laatst ook voor het eerst gedaan. Ik ben helemaal om want het is super makkelijk en heel erg lekker. Ik ga het zeker vaker maken. Op Instagram deelde ik hier foto's van en hier kreeg ik vragen over het recept. In deze blog zal ik mijn recept en een aantal lekkere variaties met jullie delen zodat jullie ook je eigen granola kunnen maken.

Granola lijkt eigenlijk heel erg op muesli alleen is granola geroosterd in de oven. Hierdoor krijgt het een lekkere krokante smaak. Muesli en cruesli vind ik ook heel lekker, alleen kan ik als ik het zelf maak helemaal zelf bepalen wat ik er doorheen doe en kan ik het precies maken zoals ik het lekker vind.

granola

1. Granola met amandelen, cranberry's en agave siroop
Je kunt het dus op allerlei manieren maken, maar dit is het recept dat ik heb gebruikt en dat was heerlijk! Een aanrader dus.

Wat heb je nodig?
- 100 gram havervlokken
- 75 gram walnoten, amandelen en hazelnoten (mix)
- 40-50 gram pompoenpitten
- beetje kaneel
- 50 gram agave siroop
- el kokosolie
- handje rozijnen
- handje cranberry's
- wat kokosrasp

Hoe maak je het?
Bedek een bakplaat (zonder gleuven want dan gaat het mis) met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden. Maak de noten wat kleiner in een vijzel. Het hoeven geen mini stukjes te worden maar wel iets kleiner dan dat ze nu zijn. Meng vervolgens de noten, havervlokken, kaneel en pompoenpitten in een kom. Verwarm in een steelpannetje de kokosolie en de agave siroop totdat het opgelost is. Voeg het toe aan het mengsel en roer het goed door elkaar. Verdeel het vervolgens over de bakplaat en bak het ongeveer 10 minuten. Schep het daarna om en kijk of het niet te hard gaat, het kan namelijk heel snel gaan. Bak het daarna nog eens 5 minuten en schep het weer om. Doe dan de rozijnen en cranberry's erbij en laat het nog een paar minuten bakken (ongeveer 5 minuten, maar hou het goed in de gaten). Laat het daarna afkoelen en bewaar het in een weckpot.

granola

2. De Granola van Rens Kroes
Rens Kroes, de zus van Doutzen heeft inmiddels twee kookboeken uitgebracht en deelt ook op haar website wat recepten. Een vriendin van mij vond haar recept van granola zo lekker en die ga ik ook zeker eens proberen. Hieronder vind je het recept.

Wat heb je nodig?
- 250 gram havervlokken
- 50 gram hazelnoten
- 50 gram walnoten
- 50 gam amandelen
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram sesamzaad
- 200 gram honing
- 120 gram gesmolten kokosolie
- 1 tl vanillepoeder
- 1 tl zout
- 50 gram gedroogde cranberry's
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram gedroogde banaan

Hoe maak je het?
Je kunt natuurlijk de ingrediënten een beetje aanpassen en ook andere soorten noten gebruiken. De toegevoegde vruchten zijn overigens optioneel. Je kunt ook één soort kiezen. Verwarm de oven voor op 160 graden en meng in een grote kom de havervlokken, noten, pitten en zaden en vanillepoeder. Los in een klein bakje het zout op in 1 el heet water. Verwarm de kokosolie zodat het smelt en meng dit met de honing en het zout. Voeg het toe aan de andere ingrediënten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover het mengsel. Zet het ongeveer 40 minuten in het midden van de oven en roer het elke 10 minuten even om. Blijf wel in de buurt van de oven want het kan hard gaan. Zet de oven uit en doe het deurtje open. Laat de granola afkoelen en doe hier eventueel het gedroogde fruit bij. Bewaar het in een glazen pot.

granola
Bron

3. Granola met kokos
Je kunt granola ook heel goed combineren met kokos. Zeker als je er ook wat gedroogd fruit doorheen doet is het erg lekker. Hieronder een receptje van kokos granola.

Wat heb je nodig?
- 450 gram havervlokken
- 140 gram ongezouten amandelen
- 100 gram kokosvlokken
- handje kokosrasp
- 6 el agavesiroop
- 60 ml kokosolie
- halve tl zout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Verwarm de kokosolie en de agave siroop in een steelpannetje en laat het in elkaar oplossen. Meng ondertussen de havervlokken, amandelen, de kokos en het zout in een kom en schenk daarna de warme olie en siroop over het mengsel. Meng het goed door elkaar. Doe het mengsel op de bakplaat en bak het ongeveer 10 minuten in de oven. Meng het daarna nog eens goed door elkaar en bak het nog zo'n 5-10 minuten. Laat het afkoelen en bewaar het daarna in een weckpot.

granola
Bron

4. Granola met quinoa
Quinoa is iets wat veel gegeten wordt in salades of bij andere gerechten. Je denkt er misschien niet zo snel aan om dit door de granola te doen, maar het kan heel goed en het is ook nog eens heel gezond. Hieronder vind je een recept om granola te maken met dit ingrediënt.

Wat heb je nodig?
- 100 gram havervlokken
- 150 gram quinoa
- 100 gram gemengde noten naar keuze
- 20 gram pompoenpitten
- 20 gram zonnebloempitten
- 100 ml honing
- 120 gram gedroogd fruit naar keuze
- beetje kaneel

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 18- graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de noten (grof) en snijd het gedroogde fruit in kleinere stukjes. Ik gebruik in ieder geval altijd rozijnen maar je kunt ook cranberry's toevoegen, gedroogde amandelen, vijgen, gedroogde stukjes banaan, etc. Alles wat jij lekker vindt dus! Meng alle ingrediënt behalve de honing en het fruit in een kom en voeg wat kaneel toe naar smaak. Voeg tot slot de honing toe. Daardoor gaat het een beetje aan elkaar plakken. Verspreid het over de bakplaat en bak het ongeveer 15 minuten in de oven. Schep het mengsel wel twee keer kom en kijk tussendoor even of het niet te hard gaat. Haal het uit de oven en meng het gedroogde fruit er doorheen. Laat het vervolgens helemaal afkoelen en bewaar het in een glazen pot.

granola
Bron

5. Granola met appelsap
Het klinkt heel gek, maar deze variant van zelfgemaakte granola schijnt heel lekker te zijn. In de bovenstaande recepten zitten ook havervlokken en noten maar hier zit nog een ander, een beetje opmerkelijk, ingrediënt in namelijk appelsap. Lees hieronder hoe je het maakt.

Wat heb je nodig?
- 500 gram havervlokken
- 250 gram gemengde noten (ongezout)
- handje gedroogd fruit
- 8 el honing
- 100 ml appelsap
- 3 el zonnebloemolie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de appelsap, olie en de honing goed met elkaar en voeg dan de havervlokken en noten toe. Roer het goed door elkaar. Het is handig om de noten van te voren in wat kleinere stukjes te hakken. Als het goed gemengd is, kun je het mengsel verdelen over het bakpapier. Bak de granola ongeveer 20 minuten en roer het af en toe een beetje door elkaar, het kan namelijk snel gaan en zo wordt het geleidelijker bruin. Laat het goed afkoelen en doe het gedroogde fruit erbij. Bewaar het in een glazen pot.

Zoals je hierboven kunt zien, kun je granola op verschillende manieren maken maar komt er toch wel veel overheen. Het is niet heel goedkoop omdat noten nou eenmaal duur zijn, maar op de markt en in sommige Turkse supermarkten kun je ze wel goedkoper krijgen. Bewaar de granola goed in een afgesloten pot zoals een weckpot om het zo lang mogelijk lekker te houden. Je kunt het zo'n 2 weken bewaren als je het goed afsluit, maar misschien is het al veel eerder op :). Probeer eens een receptje uit, varieer ermee en maak het zoals jij het lekker vindt.

muesli
Bron

Wat zou jij door je granola doen en wat voor ontbijtje vind jij het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ilse - Donderdag 2 juni 2016 19:10
Oeh! Ik ga de eerste zeker een keer proberen! Maar kun je ook iets anders gebruiken voor kokosolie?
Anne-Maria - Donderdag 2 juni 2016 23:36
Oh, ik ben fan van granola! Heb het nog niet eerder zelf gemaakt, maar het stond op mijn bucket-list, hihi. Ik ga deze receptjes opslaan en vroeg of laat een keer proberen. Dankjewel, Laura!
Sofie - Vrijdag 3 juni 2016 08:41
Lekker!! Ik ga het zeker ook een keer zelf maken, klinkt makkelijk
Willemieke - Vrijdag 3 juni 2016 09:38
Ja, het is echt heerlijk om dit zelf te maken!
Ik doe er dan vaak ook koek- en speculaaskruiden bij, superlekker!
Willemijn - Vrijdag 3 juni 2016 10:22
Superlekker, ik maak ook altijd zelf granulaat. Een tip: als je door je mengsel wat fijngeprakte banaan roert, krijg je ook van die 'klontjes' haver die je in commerciële cruesli hebt, dat vind ik zelf altijd heel lekker... En idd speculaaskruiden er door heen :D
** - Vrijdag 3 juni 2016 10:32
Ik ben ook wel benieuwd of het met iets anders dan kokosolie kan.. Die potten zijn best duur en ik gebruik het eigenlijk nooit.. Kan het niet met een andere olie?
Miku - Vrijdag 3 juni 2016 16:41
Lijkt me erg lekker! Ga ik een keer proberen.
Tip: kokosolie verkopen ze ook bij action. Die is niet heel duur en als je het weinig voor eten gebruikt kun je met wat over blijft nog heel veel andere dingen doen. Volgens mij staat er ook een blog over waar je kokosolie nog meer voor kunt gebruiken.
El - Zaterdag 4 juni 2016 16:56
Lekker! Ik heb het nu in de oven staan en ben zeer benieuwd hoe ik het ga vinden.
Alleen staat elk recept een andere balktijd en temperatuur terwijl de basisingrediënten ongeveer hetzelfde zijn. Zijn het allemaal recepten die ergens anders vandaan komen? Dit is namelijk precies het probleem dat ik heb met alle verschillende recepten die zijn, welke is nu het beste? Nu heb ik gewoon zelf iets geprobeerd met de tijd en temperatuur en ik hoop dat het goed uitpakt.
hn:mv=ùmcvcbµ - Zaterdag 16 februari 2019 11:16