Eetbuienstoornis

 

vrouw eetbuienstoornisEen eetbuienstoornis, wat is dat eigenlijk? Hoe kan het ontstaan, en wat kan je er aan doen? Een interview met psychologe Tjarda Bruinsma, diëtiste Monique Reuver en GZ-psychologe Suzan Ben Chamach, alledrie werkzaam bij Centrum Eetstoornissen Ursula, over deze relatief onzichtbare eetstoornis.

Lees ook de bijzonder openhartige interviews met Marijke (27) en Tineke (41), twee cliënten die op dit moment in behandeling zijn.

Wanneer is er sprake van een eetbuienstoornis?
"Er is een verschil tussen wat wij ‘dooreten' noemen, en een eetbuienstoornis (ook wel Binge Eating Disorder oftewel BED genoemd)", legt Tjarda uit.

"Dooreten betekent dat iemand automatisch eet, hierbij kan je denken aan de bekende zak chips op de bank voor de tv. Bij een eetbui gaat het echter om het eten van grote hoeveelheden voedsel binnen korte tijdsduur en een verlies van controle over wat men eet.

Tijdens zo'n eetbui wordt het voedsel vaak naar binnen geschrokt, zonder daadwerkelijk te proeven. Ook kenmerkend is dat er vaak van alles door elkaar wordt gegeten, eigenlijk wat er maar voorradig is. Dit kan zelfs bevroren brood zijn, of rauw vlees. De behoefte aan een eetbui kan zo groot zijn, dat mensen er speciaal boodschappen voor doen. Als zo'n eetbui zich minimaal 2 keer per week voordoet, spreken we van een eetbuienstoornis."

Komt BED veel voor?
Suzan: "Absoluut, BED is de meest voorkomende eetstoornis. In onze groepsbehandeling zien we trouwens vooral vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Hoewel het achteraf lastig te bepalen kan zijn waarneer de eetstoornis precies begonnen is. Vaak was er rond de puberteit al sprake van eetbuien en/of overgewicht."

eetbuienstoornisDat is behoorlijk veel, toch hoor je er weinig over. Hoe komt dat?
"Aan de buitenkant zie je niet dat iemand BED heeft. Het is als het ware een onzichtbare eetstoornis, die ook nog eens gepaard gaat met heel veel schaamte", aldus Suzan. Tjarda beaamt dit: "Mensen met BED eten dan ook het liefst in afzondering en vermijden eten in gezelschap. Dat betekent soms een heel georganiseer, zeker als iemand thuis een gezin heeft!

Soms is 's nachts het enige moment waarop het mogelijk is stiekem te eten. Het probleem is dat deze schaamte een enorme drempel is om hulp te zoeken. En dat terwijl het heel moeilijk is het probleem in je eentje aan te pakken. Het moment dat iemand besluit hulp te zoeken, is dan ook een heel belangrijke stap.

Hoe ontstaat BED?
Tjarda: "Een eetbuienstoornis ontstaat niet van het ene op het andere moment, het is iets wat groeit en meerdere oorzaken kan hebben. Zo is eten in onze maatschappij veel verbonden aan troost. Wie kreeg als kind geen snoepje als je je knie had gestoten? Ook zijn er mensen die al jong hebben geleerd dat negatieve gevoelens niet geuit mogen worden. Onbewust kan eten hierdoor een manier worden om met problemen en emoties om te gaan. Een manier niet te voelen."

Suzan: "Daarnaast kan niet-eten ook eetbuien uitlokken. Vaak spelen er ook nog andere psychische klachten. Veel mensen zijn dan ook eerder in behandeling geweest, bijvoorbeeld voor een depressie. Voor bijna alle cliënten geldt verder dat ze voortdurend over hun eigen grenzen heen gaan."

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van BED?
Monique: "Naast een geleidelijke, maar behoorlijke gewichtstoename, kan er sprake zijn van diabetes, een hoge bloeddruk en hart en vaatziekten. Het hebben van deze gezondheidsklachten is regelmatig de aanleiding voor mensen om hulp te zoeken."

Welke behandelingen biedt Centrum Eetstoornissen Ursula?
Suzan: "Na de intake begint de behandeling met deelname aan een startgroep. In deze groep draait het om het verkennen en versterken van de motivatie, steun - want veranderen doe je niet alleen - en het afstemmen van de verwachtingen over de behandeling. Na 6 weken stromen de meeste mensen door naar de poliklinische groepsbehandeling (5 maanden), een kleinere groep adviseren we de intensieve tweedaagse behandeling. Na afronding van dit aanbod is het nog mogelijk deel te nemen aan vervolggroepen. De focus bij de vervolggroepen ligt op het vasthouden wat goed gaat en daarnaast op afvallen op verantwoorde manier.

Waar draait het om bij deze behandelingen?controle
Tjarda: "De essentie van alle behandelingen is: de controle terugkrijgen over eten. Dat doen we door de aanleiding van de eetbui te onderzoeken. Soms gaat het eigenlijk om iets heel kleins, bijvoorbeeld een vervelende opmerking van een collega. Op het moment dat je hier op een niet- effectieve manier mee omgaat, kan deze opmerking blijven dwarszitten. Dat kan dan uiteindelijk leiden tot een eetbui. Door dit te onderzoeken: wat was de situatie en welke gedachten maakten dat ik me daarover zo rot voelde, komt er inzicht in het waarom van de eetbui.

Tijdens de behandeling ontdekken mensen dat niet de situatie, maar de gedachte die ze er bij hadden de echte aanleiding is! Hoe je omgaat met een situatie en welke gedachten je daarbij hebt, heb je zelf in de hand. Dat is vaak een behoorlijke eye-opener. Het positieve ervan is dat mensen uiteindelijk tegen zichzelf kunnen zeggen: deze gedachte helpt me niet, ik heb alleen mezelf ermee. Dat is een geweldige stap vooruit, want daarmee kan de negatieve spiraal waar mensen vaak in zitten, doorbroken worden."

Monique: "Daarnaast is het leefstijlprogramma een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit richt zich op 2 dingen: een beter voedingspatroon en meer bewegen. Aan het begin van de behandeling vindt een intakegesprek plaats. In dit gesprek kijken we onder andere naar iemands gewicht en lichaamssamenstelling. Daarnaast nemen we het voedingspatroon en eetgedrag onder de loep. Heeft iemand bijvoorbeeld veel dieetpogingen ondernomen? Eet iemand regelmatig genoeg? Op basis hiervan bepalen we de knelpunten èn stellen we een advies op maat op. In de groep geef ik vervolgens regelmatig voorlichting over gezonde voeding. We hebben het bijvoorbeeld over het belang van regelmatig eten, hoe om te gaan met sociale gebeurtenissen waarbij gegeten wordt en we bespreken wat normale porties zijn."

"Tenslotte werken we met een fysiotherapeut, die het huidige bewegingspatroon inventariseert en samen met de cliënten op zoek gaat naar wat ze leuk vinden qua sport en bewegen. Cliënten krijgen een beweegadvies op maat, waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met eventuele lichamelijke beperkingen. Als iemand bijvoorbeeld last heeft van een knie, is het natuurlijk niet verstandig om te gaan hardlopen. De fysiotherapeut beweegt samen met de cliënten, om te laten ervaren hoe het is om te bewegen. Zwemmen, wandelen en naar de sportschool bijvoorbeeld. In badkleding verschijnen is natuurlijk behoorlijk eng, dus daar wordt ook aandacht aan besteedt."

Hoe ervaren cliënten de behandelgroepen?
Suzan: "In eerste instantie is het natuurlijk behoorlijk eng om in een groep je eetstoornis te bespreken! Echter, bijna iedereen ervaart iedereen deze angst en het maakt al snel plaats voor een gevoel van herkenning en erkenning. Dat is echt een stimulans. De steun die mensen ervaren in de groep, kan het herstelproces versnellen."

Hoe verloopt het herstelproces meestal?
Tjarda: "Dit verloopt zonder meer met vallen en opstaan! Niemand gaat alleen maar stapjes vooruit, stapjes achteruit horen er net zo goed bij. Dat is weleens schrikken, men kan het gevoel hebben terug bij af te zijn. Dat is gelukkig niet zo. Deze stappen achteruit zijn ook belangrijk in het proces van veranderingen. Het kan je juist doen beseffen dat je wilt veranderen."

cupcakesWat is het effect van de behandeling?
Tjarda: Maar liefst 80% van de cliënten heeft na de behandeling geen eetbuien meer. Zij zien eten niet meer als een straf of beloning en kunnen weer proeven en genieten. Dat betekent ook dat zij gewicht verliezen, waardoor de gezondheidsklachten verminderen en ze beter in hun vel zitten. Je kan zeker zeggen dat ze in een positieve spiraal belanden: door het afvallen krijg je meer energie, daardoor voel je je krachtiger en lukt het een gezond voedingspatroon aan te houden. Dat geeft weer zelfvertrouwen, en zo gaat het verder de goede kant op.

Suzan: "We zien ook dat cliënten veel beter hun grenzen kunnen aangeven en emoties gaan uiten. Dat is zo belangrijk! Daarnaast stellen mensen minder hoge eisen aan zichzelf en krijgen ze een milder zelfbeeld. Eigenlijk veranderen zowel denken, gedrag als gevoel."

En dan is de behandeling afgerond.. hoe gaat het dan verder?
Monique: "De afronding is niet plotseling, er wordt zorgvuldig afgebouwd naar zelfstandigheid. Bovendien geven we aan iedereen een gericht advies mee. Is iemand alleenstaand of niet, gaat iemand veel op vakantie of zijn er om de haverklap etentjes? Dat zijn allemaal aspecten waar we rekening mee houden."

Tjarda: "Sommige mensen zullen in een vervolggroep verder gaan, anderen niet. Het komt trouwens regelmatig voor dat mensen contact met elkaar houden na afloop van de behandeling. Het onderlinge vertrouwen en de steun is soms blijvend."

Bron foto boven: flickr.com/photos/mikebaird
Bron foto 2: flickr.com/photos/janerahman

 

Reacties

... - Donderdag 1 september 2011 23:36
bedankt
@nn@ - Zondag 15 januari 2012 20:32
kan iemand tips geven om eetbuien te voorkomen.
ik weet op dat moment dat ik heel verkeerd bezig ben maar dat doet me niet stoppen. pindakaas met zalm dat heb ik dus ook op en het smaakte me ook nog.
meisjeee18 - Dinsdag 28 februari 2012 22:41
Ooow!! Dit heb ik ook zoo erg!! Niet normaal!!! Zoo een eetbui heb ik gewoon!! Het is gewoon onmogelijk ik prop gewoon alles naar binnen en je raakt niet eens zo snell vol!!! En okal zit ik vol met het eten! Toch blijf ik door en maar door eten tot ik het bijna eruit moet kotsen! Daarna heb ik buikpijn ga ik op mijn bed liggen dan is het een beetje over! Daarna gaa ik weer naar de keuken!!! Echt vreselijk! Ik hoop dat er iemand tips heeft!!! Want je komt egt snel weer aan!!! Iok word helemaal gek van mij zelf !!


Xxxx w
Kimmie - Maandag 4 juni 2012 17:50
Ik heb dit ook..al zolang..
Ik wil dit ook wel! Ik wil echt hulp :(
Ik heb vandaag weer een eetbui gehad, bijna elke dag en het is echt vreselijk!
flower - Woensdag 13 juni 2012 00:35
Ik heb precies het zelfde sochtends vroeg begint het al... En wordt van kwaad tot erger...
Selimistan - Woensdag 8 augustus 2012 16:08
Al maanden merk ik dat ik me dagelijks volprpop met allerlei voedsel, het maakt eigenlijk niet uit als ik het maar naar binnen kan proppen. Ben daardoor in een korte tijd bijna 30 kg aangekomen. Ik piep en hijg bij de minste of geringste inspanning want mijn buik zit eigenlijk in de weg en mijn longen kunnen niet goed uitzetten door mijn gewicht.Ik voel me iedere dag schuldig, beloof mezelf dat ik morgen weer "normaal" ga eten maar het lukt me steeds weer niet. De drang om me vol te proppen is groter. Rationeel weet ik wel dat het niet normaal is wat ik aan het doen ben en wat gezond eten is en dat ik destructief bezig ben. Er is een gevoel die zegt: "Wat maakt het allemaal nog uit, je bent dik, stom en lelijk, en er is ook nog dat piepkleine stemmetje die zegt: Jeetje stop ermee, het lijkt wel een soort zelfmoord in fases uitgevoerd.
Ik maakte me zo'n zorgen dat ik hulp ben gaan zoeken, eerst naar mijn huisarts en toen naar een centrum voor eetstoornissen in Amsterdam. Ik weet dat ik uit deze shit ga komen en hoop dat een ieder met deze problemen dit ook een klein beetje durft te geloven. Morgen heb ik een intakegesprek bij dat centrum...ik heb er alle vertrouwen in. Ik wens iedereen heel veel sterkte !!!!!!
Ps. Ik weet dat doorgaans vrouwen zich melden met eetstoornissen. Ikzelf ben een man, dus aan alle mannen die zich eventueel herkennen: Schaam jezelf aub niet en zoek hulp hierbij.
Dikkie - Woensdag 14 november 2012 12:43
Ik heb precies hetzelfde.. Ik ben tot mijn 19de altijd te dun geweest.. Ik moest altijd wat aankomen van de huisarts. Tot die tijd kende ik geen hongersgevoel en nu inmiddels 8 jaar later heb ik last van een overgewicht van 20 kilo.. Ik bven vaak gaan lijnen en met succes maar na het verlies van de kilos kwamen ze er maanden later dubbel aan. Ik weeg nu 88 kilo en ben 1.68 (veel te zwaar dus) Ik weet dat ik MOET afvallen maar ben bang dat ik na die moeite weer terugval. het demotiveerd me letterlijk!!! nu wil ik een kindje maar met dit gewicht kan ik dat niet want ik word nu al moe van mezelf zonder kind laat staan als ik zwanger ben en nog meer ga aankomen!! Helpp wie heeft er adviess??? ps. ik wil ook graag naar een dietist alleen wordt dit niet meer vergoed door de verzekering
een meisje - Vrijdag 15 februari 2013 18:33
Ik ben pas 13 en heb al een paar jaar eetbuien. Het begon onschuldig maar nu..
Nu lig ik misselijk in bed door een eetbui en lieg ik door te zeggen dat ik ziek ben.
Kan iemand me helpen?


sok - Zondag 24 februari 2013 21:32
Ik ben al mijn hele leven dik geweest, en had 2-4 keer per week eetbuien

tot dat ik 14 werd (met een gewicht van ** kilo) en er wat aan wilde doen.
Toen dacht ik dat niet eten de beste oplossing was.
toen ben ik van ** naar ** gegaan.
dat heb ik een tijdje vol gehouden, tot dat de eetbuien weer terug kwamen.
toen kwam het jojo effect, en was ik van ** naar ** gegaan.
toen raakte ik zwanger en na de zwangerschap woog ik **, paar weken later (door de borst voeding **) en nu ben ik een paar maanden gestopt met de borst.
en heb ik bijna weer elke dag een eetbui, en weeg al weer bijna ** kilo.
Ik kan niks aan die eetbuien doen, ik word er zo depressief van.
Maar toch doe ik het elke dag weer
*geen gewichten noemen*