Jongeren praten niet over depressieve gevoelens

 

Nederlandse jongeren praten nauwelijks over depressieve gevoelens met leerkrachten of klasgenoten. Dat blijkt uit een grootschalige Facebookenquête onder ruim 11.000 jongeren tussen de 12 en 19 jaar, uitgevoerd door de Mental Health Foundation, initiatiefnemer van het Depressiegala dat vandaag op Blue Monday plaatsvindt in Theater Amsterdam. Praten over depressieve gevoelens is taboe onder de 11.000 ondervraagde jongeren. Slechts 14% zegt hierover te praten met een vertrouwenspersoon op school en maar 18% durft depressieve gevoelens te delen met klasgenoten. Psychiater Esther Fenema hoopt dat er meer kennis en openheid komt over depressie.

Meer dan de helft van de 11.000 ondervraagde jongeren maakt depressieve periodes door, blijkt uit de enquête. De oorzaken die ze zelf aangeven zijn: moeilijk kunnen omgaan met gebeurtenissen in hun leven, zorgen om hun uiterlijk en piekeren over school. Jongeren blijken voornamelijk bang voor de dood (van zichzelf of een ander: 18,5%), voor de toekomst (13.6%) en noemen faalangst (6.7%) en eenzaamheid (3,9%).

"Jongeren houden met elkaar een façade overeind. Je moet leuk en succesvol zijn. Falen is geen optie." aldus Esther van Fenema, psychiater LUMC.

depressie

Depressieve klachten vormen bij jongeren en jonge vrouwen de meest voorkomende gezondheidslast. 1 op de 15 jongeren en 1 op de 20 volwassenen hebben er last van. Er is meer aandacht nodig om deze volksziekte, inmiddels in de top 3 van gezondheidsproblemen, te voorkomen. "De meeste mensen realiseren zich niet wat een depressie is en hoe het voelt. Door erover te informeren op televisie kunnen we een groot stuk onwetendheid de wereld uithelpen en kan er meer begrip ontstaan voor deze ziekte.", aldus Anita Witzier.

"Ik ben enorm geschrokken van deze cijfers. Deze cijfers tonen aan hoe groot de schaamte nog is onder jongeren over depressieve gevoelens en hoe hard het nodig is om voorlichting te geven aan scholen, jongeren en hun ouders.", aldus Esther van Fenema, psychiater aan het LUMC.

Tijdens het gala is er een gesprek met onder andere The Voice Kids winnares Laura van Kaam. Zij deelde kort geleden mee op social media dat ze aan een depressie leed: Met heel Nederland deelde ze via Facebook haar depressie, een dappere move. Haar coach en ‘tante' Karin Bloemen - zelf een ervaringsdeskundige - zoekt haar op voor een eerlijk gesprek over hun demonen.

"Ik vond het moeilijk om te horen dat ik ziek was, en een patiënt was geworden. Ik voelde mij schuldig en schaamde mij." aldus Laura.

Ook Mike Boddé, René van der Gijp en Martine Sandifort vertellen hoe zij uiteindelijk ervoor kozen om hun ziekte te delen met hun omgeving en wat hun ervaringen, positief dan wel negatief, daarmee zijn.

De volgende mensen zullen aanwezig zijn bij het depressie gala:
♥ Mike Boddé (cabaretier): hij leed zelf jarenlang aan een zware depressie en schreef het boek PIL.
♥ Laura van Kaam (zangeres/winnares Voice Kids): is ernstig depressief en kwam hier enkele weken geleden open voor uit via social media.
♥ Roos Schlikker (columniste, journalist, tafeldame DWDD): maakt depressie van dichtbij mee in de familie.
♥ Marjolijn van Kooten (cabaretier): heeft zelf last van een angststoornis en tevens last van depressieve periodes. Is doorgebroken in het theater met psychiatrisch cabaret en toert nu samen met psychiater Bram Bakker langs theaters met de voorstelling GEEN PANIEK.
♥ Martine Sandifort & Remko Vrijdag (cabaretiers/ theatermakers)
♥ Omri Tindal (zanger/performer The Voice of Holland)
♥ Anna-Alicia Sklias & Juvat Westendorp (dansers): zij beelden de emoties en worsteling uit waarmee je te maken krijgt als je depressief bent.
♥ Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
♥ Pieter Jouke, cabaretier
♥ Katja Schuurman, actrice en presentatrice
♥ Sofie van den Enk, presentatrice

Het Depressiegala is een initiatief van de Mental Health Foundation die door middel van meer openheid over depressie het taboe wil terugdringen.

"Praten over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten", vindt psychiater Bram Bakker.

Het Depressiegala vindt vanavond plaats in Theater Amsterdam. Kaartjes zijn nog te bestellen voor 25 euro via HIER. No worries, een gala jurk is geen verplichting. Je kunt in gewone kleding naar deze avond gaan.

Het Depressiegala op televisie: Volgende week, maandagavond 23 januari zendt KRO-NCRV het Depressiegala uit: NPO 1, 22.00 uur.

Bekijk eventueel ook:
• Kom uit voor je depressie bij Jinek.
• Psychiater Bram Bakker over Zelfmoord bij De Kist.

♥ Praten over jouw depressieve gevoelens? Dat kan hier op ons forum.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maloukee - Maandag 16 januari 2017 13:41
WoW.. dat stuk van Laura bij Jinek. ze zegt precies mijn gedachte.. zó mooi!! Knap hoor meid, daar zo sterk over vertellen en dan ook nog zo kunnen zingen!
johannavd - Maandag 6 februari 2017 22:25
Wauw, Laura kan het zo mooi verwoorden!
Ik begrijp hun gevoel wel een beetje, dapper dat ze er nu zo voor uit durven komen.