Emergis in Zeeland

 

Emergis maakt zich sterk voor de geestelijke gezondheid van alle mensen in Zeeland. Emergis behandelt en/of begeleidt circa 8.000 mensen die psychiatrische hulp en ondersteuning nodig hebben. Dat doet zij met circa 1.360 medewerkers en vanuit een 50-tal locaties verspreid over Zeeland.

Emergis kent een specialistische behandeling voor mensen die kampen met een eetstoornis. Het zorgprogramma eetstoornissen richt zich op iedereen in Nederland die kampt met de gevolgen van een eetstoornis. Het aanbod varieert van een poliklinische behandeling tot een last resort voorziening middels een klinisch aanbod. Dit alles onder één dak, op deze manier maken zij optimaal gebruik van de aanwezige expertise.

logo

Wat bieden zij
Mocht een persoon in aanmerking komen voor een behandeling, dan bieden zij diverse behandelvormen. Niet iedereen is gebaat bij eenzelfde aanpak of hoeveelheid van therapie. Er wordt gebruik gemaakt van stepped care. Dat betekent: zoveel zorg als nodig is, mocht de situatie terloops veranderen dan passen zij de zorg aan. Dit kan minder zijn, maar soms ook meer.

Methodiek
Het zorgprogramma eetstoornissen werkt volgens de principes van de directieve therapie. Dit houdt in dat de behandeling pragmatisch van aard is, gericht op concrete en haalbare doelen en houdt rekening met de sterke en zwakke kanten van de patiënt. De behandeling wordt zoveel mogelijk in samenwerking met de patiënt vormgegeven. Het meebewegen met de patiënt binnen de grenzen van het normale staat hierbij voorop.

Onderhandelen, motiveren, inzicht geven en stimuleren tot aangaan van angsten zijn belangrijke technieken in de behandeling. Ondanks het feit dat samenwerking met de patiënt voorop staat vormen huisregels de basis van het functioneren in de groep. Zo zijn er afspraken over tafelgewoontes, op tijd komen voor therapieën, ondergewicht, etc.

Voor wie is de behandeling geschikt?
Om in behandeling te komen is het hebben van een eetstoornis als primaire diagnose noodzakelijk. Er wordt op voorhand geen ondergrens, noch bovengrens in gewicht gehanteerd. Enkele contra-indicaties voor een behandeling binnen het zorgprogramma zijn: een acuut levensbedreigende lichamelijke toestand en een ernstig suïciderisico.

Patiënten met comorbiditeit (het hebben van een andere stoornis of ziekte) kunnen ook bij Emergis in behandeling komen. Wel wordt kritisch onderzocht of de hoofdreden van de behandeling een eetstoornis is.

Aanmelding en Intake
Een behandelaar of huisarts verwijst je door naar Emergis. Daarna volgt er spoedig een screeningsgesprek, met een voorlopig advies voor ambulant, deeltijd of klinische behandeling. Soms is een tweede (intake) gesprek nodig voor meer informatie.

Ouders en omgeving
Ouders horen erbij, zeker als het gaat om jonge patiënten. Vanaf het begin worden de ouders bij de behandeling betrokken. Zeven keer per jaar zijn er familieavonden en vinden er gezinsgesprekken plaats.

Teamsamenstelling
Het team eetstoornissen bestaat uit: hoofd- en zorgprogramma coördinator, psychiater, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, GZ psychologen, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, systeemtherapeut, psycho motore therapeut, creatieve therapeut, ambulant verpleegkundigen, transmuraal verpleegkundige, verpleegkundigen niveau 5, ervaringsdeskundige, secretariaat en keukenassistentes.

Behandelvormen
Emergis biedt de volgende behandelprogramma's aan:
-De vierdaagse dagbehandeling
-Kortdurende- langerdurende individuele behandeling (KIZ - LIZ)
-Eendaagse dagbehandeling
-Eendaagse BED deeltijdbehandeling (Binge Eating Disorder - eetbuienstoornis)

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anne - Dinsdag 20 april 2010 16:05
hey scarlet :)
mooi gedaan die stukjes over emergis (y)
Top.
liefs an
Tim Traas - Dinsdag 20 april 2010 18:49
Heel mooi beschreven.
Ik ga de link doorsturen naar mijn CCE collega's.