Zieker worden in een kliniek

 

De titel van dit verhaal klinkt niet echt positief, daar ben ik mij bewust van. Alvorens ik mijn ervaring met jullie wil delen, wil ik daarom benadrukken dat dit slechts één verhaal van de hulpverlening is en dat ik gelukkig ook hele goede hulpverlening heb gehad. Toch wil ik met jullie mijn verhaal delen omdat ik denk dat het belangrijk kan zijn om op dit gebied stil te staan bij jezelf. Ik zou namelijk willen dat ik dat in die tijd had gedaan.

Toen ik een aantal jaren geleden werd opgenomen had ik nog nauwelijks ervaring met de GGZ wereld. Op wat gesprekken met psychologen her en der na, wist ik niet hoe alles werkte en wat ik wel en niet kon verwachten. Mijn hoop was volledig gevestigd op deze opname omdat ik dacht hiermee al mijn problemen te kunnen oplossen. Ik was in die periode depressief, rommelde met eten en ik liep vast in mijn werk en studie. Toen ik de kliniek waar ik werd opgenomen binnenkwam werd ik hartelijk ontvangen. Ik had het idee dat er veel tijd en aandacht voor me was.

gekker kliniek

Eenmaal in de kliniek werd me vrij snel duidelijk dat alles zich afspeelde binnen de groep en dat er vrij weinig individuele aandacht was. Wilde je dit wel dat moest je hiervoor op papier een verzoek indienen en hopen dat dit werd goedgekeurd. Dit gaf me een gevoel van inferieur zijn. In plaats van dat ik spontaan hulp kreeg, moest ik ernaar solliciteren. De spontane individuele aandacht ging naar mensen waarmee het heel slecht ging en waarbij dit duidelijk te zien was. Binnen de kliniek golden geen regels wat betreft zelfbeschadiging. Hierdoor viel me al snel op dat wanneer iemand zichzelf had beschadigd er binnen no-time meer mensen waren die zichzelf hadden beschadigd.

Toen ik opgenomen werd had ik mezelf nog nooit ernstig beschadigd, maar door wat ik hier tegenkwam kreeg ik het idee dat mijn problemen allemaal niet zo ernstig waren. Daarbij vond ik het lastig dat er zo weinig aandacht voor me was. Zelf kon ik geen hulp of steun vragen en andersom gebeurde dit nauwelijks. Veel meiden die opgenomen waren hadden dit probleem ook. Je kreeg door de sfeer die er heerste sterk het gevoel dat er iets ernstigs moest gebeuren wilde je aandacht krijgen en geholpen worden. Zo gezegd, zo gedaan.

crazyMeiden die binnenkwam zonder wegrakingen hadden na een aantal maanden tijdens therapie ineens last van wegrakingen. Meiden die zichzelf eerder nog oppervlakkig beschadigden deden dit door wat ze om hen heen zagen ineens een stuk minder oppervlakkig. Stuk voor stuk zag ik hoe problematiek verergerde naarmate mensen langer opgenomen waren. Ogenschijnlijk best normale meisjes veranderden in meisjes met een ernstige psychiatrische stoornis, waarnaar ze zich ook ernstig gedroegen.

Door veel gesprekken werd mij wel duidelijk dat dit mede werd veroorzaakt door het gevoel ernstig te moeten zijn omdat je anders niet gezien wordt.

Ikzelf kreeg hier ook last van. Door alles wat ik om mij heen hoorde en door het uitblijven van spontane steun en hulp, had ik het idee niet ernstig genoeg te zijn. 'Misschien moest ik me maar eens wat minder inhouden en gewoon eens lekker door het lint gaan? Misschien moest ik net als dat andere meisje mezelf eens heel diep snijden zodat het gehecht zou moeten worden en ik geholpen zou worden? Misschien moest ik weglopen of eens een hele nacht opblijven of flink gaan afvallen of zeggen dat ik zelfmoord wil plegen?' Deze gedachtes leverden me veel schaamte op, ik vond het heel ziek dat ik zo dacht.

Als ik er nu op terugkijk vind ik het wel begrijpelijk en besef ik me te meer dat veel van mijn groepsgenoten deze gedachtes ook hadden. Gedurende mijn tijd in de kliniek ging het alleen maar slechter met me. Ik werd destructiever en negatiever. Tijdens mijn opname belandde ik voor het eerst op de eerste hulp van het ziekenhuis. Voor en na mijn opname is dit nooit gebeurd. Om mij heen zag ik dit ook gebeuren. Ik ben zelfs een weekend op een gesloten opname beland, met dank aan medicatie die ik van andere groepsgenoten kreeg.

Op het forum en van vroegere vriendinnen hoor en lees ik soms soortgelijker verhalen. Meisjes die eenmaal in de malle molen van de GGZ instanties en opnames terecht komen waarbij het alleen maar slechter gaat en welke alleen maar meer ernstige diagnoses krijgen. Vreselijk vind ik dat. Een meisje dat ik lange tijd heb gevolgd, wat enkel met een hulpvraag voor haar eetstoornis startte en uiteindelijk overleed met diverse psychiatrische diagnoses op een gesloten afdeling. Ze was nog geen 25 jaar oud. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik gedurdende mijn opname een stuk gekker werd dan ik in wezen was.

Toen ik de kliniek verliet was ik doodsbang omdat ik er volledig afhankelijk van was geworden. Toch is het hier weggaan en uiteindelijk ergens anders in dagbehandeling gaan de beste stap geweest. Ik kwam hier op hetzelfde niveau te staan als de hulpverleners en werd voor vol aangezien. Dit gaf mijn zelfbeeld ook weer een boost. Ik werd gezien en gehoord en had niet langer het gevoel gekker of ernstiger te moeten zijn om serieus genomen te worden. Er was individuele aandacht en spontane steun en hulp, een kostbaar goed, dat je helaas niet overal terugziet.

Mijn boodschap: blijf bij jezelf. Als jij het idee hebt dat je niet voldoende gezien en gehoord wordt, doe hier dan iets aan en wring je niet in duizend rare en destructieve bochten om dit voor elkaar te krijgen. Het gaat om jouw leven en jouw toekomst. Voel je je niet op je plek, ga dan in gesprek over andere mogelijkheden die wel bij jou passen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lot1995 - Zondag 17 november 2013 19:32
Sluit me hier helaas gedeeltelijk bij aan,
Maar heb gelukkig ook één goede ervaring met opname...
anoniem - Zondag 17 november 2013 19:39
Ik kan nog wel eens verlangen naar een opname, maar nu ik dit hoor ben ik blij dat het nooit gebeurt is. Heftig verhaal! Hopelijk laat dit mensen inzien dat opnames niet alles zijn, en dat je inderdaad bij jezelf moet blijven.
j. - Zondag 17 november 2013 19:50
wat goed dat je dit schrijft! het is denk ik ook heel typerend voor wat hier op het forum gebeurt.

'Door veel gesprekken werd mij wel duidelijk dat dit mede werd veroorzaakt door het gevoel ernstig te moeten zijn omdat je anders niet gezien wordt.'

dit slaat echt de spijker op zijn kop.
Roos - Zondag 17 november 2013 20:37
Herkenbaar ... dit was destijds ook de reden dat ik niet opgenomen wilde worden. Juist omdat je ten tijde van een heftige eetstoornis behoorlijk vatbaar bent voor beïnvloed worden door anderen, naar mijn mening.
Tegelijk is een opname soms onomkeerbaar en heb je weinig keus. Ik denk dan dat het heel goed is om je bewust te zijn van de risico's, daarom goed dat dit artikel geplaatst is!
..... - Zondag 17 november 2013 20:39
Heel herkenbaar ik had het idd ook, in de kliniek werd ik alleen maar zieker van me gedachtes daar ben ik ook begonnen met zelfbeschadiging.. Nu niet meer hoor gelukkig! :-)
Ellie-x - Zondag 17 november 2013 20:40
Herkenbaar, bij mij werden de problemen ook heftiger toen ik in opname was. Gelukkig zijn sommige van die dingen, die ook echt met dit probleem te maken hadden, zoals zelfbeschadiging en woede aanvallen, daarna ook weer afgenomen.
Ik denk inderdaad ook dat die verergerde problematiek het gevolg is van hoe de hulpverlening erop reageerd.. Maar naast dat is het wel zo dat mensen vaak ineens in een opname meer klachten of diagnoses krijgen omdat er dan ineens 'ruimte' is voor die klachten om naar buiten te komen. En omdat er dan goed wordt gekeken naar de patient en een diagnoses geconstateerd wordt. Mijn eetproblematiek is namelijk in opname naar buiten gekomen, maar heeft dan weer niet te maken met dit probleem wbt hulpverlening. Ook heb ik nieuwe diagnoses gekregen, maar die bleken ook wel echt van toepassing te zijn.
-Metaphor - Zondag 17 november 2013 20:49
Ik heb di soort verhalen dus vaker gehoord. Dt is helaas vaak ook al zo in het dagelijks leven.zolang er niet zichbaar iets mis met je is, valt alles wel mee... Vreselijk is dat.
Vera - Zondag 17 november 2013 20:49
Wat ernstig zeg! Ik vraag me dan af waar dat is en of er niet wat aan hun behandelwijze veranderd kan worden. Dat je zo eindigt, net als dat 25 jarige meisje, dat kan toch niet de bedoeling zijn..
AmFe - Zondag 17 november 2013 20:55
Ik vind het niet echt een heel goed artikel om hier te plaatsen. Natuurlijk mogen er negatieve ervaringen gedeeld worden. Maar het feit dat iemand zo veel behoefte heeft aan individuele aandacht, zegt heel veel over diegene zelf en de problematiek.
Er zitten allerlei theorieën achter die goed onderbouwd zijn, het is met een reden dat ze geen individuele gesprekken doen naast de groepsbehandeling. Ik snap het verlangen, maar het kan juist averechts werken om dat wel te doen. Als je dat wel zo sterk nodig hebt, dan ben je er niet klaar voor, niet stabiel genoeg of is dit niet de geschikte behandelvorm voor je. Hulpverleners moeten dit wel zien en de behandeling op tijd evalueren en desnoods stoppen.
Ik vind het knap dat je zelf de stap hebt genomen om voor wat anders te gaan! En fijn dat het zo goed uitgepakt heeft.
Amarens - Zondag 17 november 2013 21:00
Had dit zelf ook kunnen schrijven, alleen kwam er bij mij geen positief einde in de vorm van een andere kliniek. Ik kwam op verschillende plekken nagenoeg hetzelfde probleem tegen. Een kliniek werkt niet voor de individuele begeleiding die men er juist zo nodig heeft, maar verergerd bij de meeste de problemen alleen maar als er spraken is van een mix van jongeren met verschillende problemen. Vooral zelf beschadiging drugs en beïnvloeden van elkaars eet patroon komt veel voor en het is niet zelden dat men er problemen bij krijgt die je voor een opname niet eens had. Ga voor individuele begeleiding, gebruik een opname alleen tijdelijk als je de vrijheid hebt, om even een andere omgeving te hebben. Maar blijf er niet te lang als je dat zelf kan bepalen. (Dit geld eigenlijk alleen voor klinieken die niet gespecialiseerd zijn in eetstoornissen daar zijn die problemen over het algemeen vaak toch een stuk meer beperkt.)
Marjolein_ - Zondag 17 november 2013 21:03
Ik ben zo blij dat ik gelukkig alleen maar goede ervaringen heb met hulpverlening. Ik ben dan wel een aantal keer van hulp veranderd, maar dat lag aan de eetstoornis, niet aan de hulp. Toen ik opgenomen was, merkte ik gelijk dat er zoveel aandacht voor je is, zoveel begrip, steun en warmte. En ook nu ik niet meer opgenomen ben, merk ik dat nog. Ik ben blij met de hulp die ik krijg! Ook al heb ik zelf moeite met de duur van alle behandelingen... Maar dat ligt zeker niet aan vormen van gedrag/aandacht van de hulpverlening.
l - Zondag 17 november 2013 21:03
Bij mij was dit totaal niet zo. Mijn opname was zo steunend, ik hoefde niet voor een gesprek een verzoek in te dienen en de groep steunde elkaar enorm.
anoaniem - Zondag 17 november 2013 21:18
Ik heb nooit in een kliniek gezeten, maar wilde even zeggen dat ik al iets soortgelijks had met een wekelijks groepsprogramma. Mijn eetstoornis sloeg al hun afvalmethodes en -gedachtes op die er nu jaren later nog steeds in zitten. In plaats van het verminderen van mijn eetstoornis, heeft het mijn eetstoornis alleen maar sterker gemaakt.
Mare - Zondag 17 november 2013 21:19
Allereerst wil ik zeggen dat ik hele goede behandelingen heb gehad, overal iets heb geleerd en zeker nu alle goede bedoelingen kan zien; maar ik ben het helemaal eens met je stukje! Ik denk dat het een enorm punt van aandacht is in de psychiatrie en zeker in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ik heb het geluk gehad dat ik nooit heel ver 'durfde' te gaan, maar heb zeker mensen meegemaakt die eigenlijk 'alleen' een eetstoornis hadden en 2 jaar later en wat opnames later op een gesloten afdeling zaten, met wel tig diagnoses. Nee, ik kan niet met zekerheid zeggen dat het met een intensieve behandeling thuis anders was gelopen, maar sommige meiden waren heel zeker weten niet zoo ziek. Ik ook niet en ben wel enorm afgegleden, mede door de behandelingen.
Denisee.. - Zondag 17 november 2013 21:21
Helaas heel herkenbaar..
sneeuwvlokje - Zondag 17 november 2013 21:58
ik vind dit artikel heel goed. ik herken bijna alles..
Hieperdepiep - Zondag 17 november 2013 22:56
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een goed onderzoek gezien waaruit blijkt dat eetproblematiek beter in groepen behandeld kan worden, en eerlijk gezegd trek ik hier ook echt mijn twijfels bij.

Wel goed om deze kant eens te lezen, en uiteraard zijn er gelukkig ook zat mensen met positieve ervaringen.
.. - Maandag 18 november 2013 01:52
Heel erg op mij van toepassing dit, ik begon als heel stil terug getrokken meisje dat helemaal niet ver durfde te gaan maar eindigde met verschillende bezoekjes aan de SEH, met een gedwongen opname, vrijwel permanent vastgebonden en als borderliner
marleen2502 - Maandag 18 november 2013 08:33
ik vind wel dat het hier geplaatst mag worden, maar vind het ook goed dat er reacties komen die zeggen 'mij heeft het wel geholpen'
want de ene opname is de andere niet, de ene persoon is de andere niet. De groep waarin je terecht komt bepaalt heel veel, en dat heeft de instelling zelf ook niet altijd in de hand.
Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, ik heb veel plaatsen moeten uitproberen voor ik op mijn plek terecht kwam. En voor mij hielp groepstherapie wel. Ook al heb ik uiteraard bedenkingen bij een aantal dingen.
Ik denk dat het gewoon heel belangrijk is om na te denken voor je de stap naar hulp zet: wat heb ik nodig? En als dat lotgenotencontact, herkenning, een oefensituatie voor moeilijke sociale situaties, veiligheid, meerdere kijken op je probleem, een vorm van sociale druk, ... is, dan kan een opname wel nuttig zijn. Heb je vooral nood aan een individueel luisterend oor dan zijn er andere mogelijkheden.
M. - Maandag 18 november 2013 09:26
Snap denk ik wel wat je bedoeld. Ik had er zelf niet last van op die manier; ik wilde liever niet gezien worden. Maar in de eetstoornisklinieken werd ik ook zieker; ik leerde er als het ware nieuwe trucjes bij en waar ik voor de opname nog geen calorieën telde, wist ik na mijn opname bijna van alle producten wat er in zat. Het ging bij mij pas beter toen ik naar een kliniek ging voor verschillende psychiatrische stoornissen en ik niet meer met alleen maar mensen met een eetstoornis in een groep zat. Ik was op een gegeven moment namelijk ook helemaal kwijt hoe het was om aan een eettafel te zitten zónder al die spanning en met mensen die normale hoeveelheden aten, zonder er bij na te denken. En idd; een groep is heel bepalend. Als er een negatieve sfeer in de groep hangt, trekt dat makkelijk mensen met zich mee naar beneden.
luna - Maandag 18 november 2013 10:07
goed dat je dit schrijft. Ik ben er helemaal van overtuigd dat je ´gekker´ kan worden door het gedrag van anderen en de heersende sfeer van: 'het moet ernstig zijn wil ik aandacht krijgen'... triest hoor. en mooi dat je de stap hebt durven zetten om naar dagbehandeling te gaan !
Espoir - Maandag 18 november 2013 10:16
Herkenbaar.. de ervaring met de kliniek was heel goed, ze hebben het ontzettend goed gedaan, maar ik ben er in de eerste periode alleen maar zieker geworden.. omdat ik het gevoel had dat ik daar toch alles kon doen, dat het toch niets meer uitmaakte. Dit lag meer aan mij dan aan de kliniek, maar maakte wel dat ik flink gehospitaliseerd was uiteindelijk na 10 maand :p
*konijntje - Maandag 18 november 2013 10:18
Helaas herken ik veel in dit verhaal,
ik werd 15 jaar geleden als 14 jarig meisje voor het eerst opgenomen.
Ik kwam in de molen die psychiatrie heet.
Van een normaal leven, draaide daar alles om het psyche.
Helaas leerde ik ook veel eetsgestoorde dingetjes bij, waar ik tot op de dag van vandaag nog mee zit.
Achteraf gezien zeggen mijn ouders nu ook
"hadden we nu moeten kiezen,dan hadden we het anders gedaan".
Het heeft mij gevormd als mens. Je komt in aanraking, en ziet dingen die anders "ver-van-je-bed-show-"blijven. Het achtervolgd mij nog steeds.
Als het anders kan, zou ik er niet voor kiezen, zeker als je zó jong bent, om je te laten opnemen. Je jeugd wordt ontnomen en juis op die leeftijd word je gevormd.
Nu ben ik sterk genoeg om er mee om te kunnen gaan. Maar ik heb vreselijke dingen gezien en meegemaakt.
Het beste en veiligste is toch om in je eigen omgeving op te groeien.
Dit is mijn mening. Ik snap dat het soms niet anders kan...
Paula. - Maandag 18 november 2013 11:43
Knap van je dat je dit schrijft. Ik herken het van mijn eerste opname en zie het idd ook wel bij mensen om me heen. Gelukkig heb ik ook een goede ervaring met een kliniek en nu met een dagbehandeling, maar ik herken dit wel.
Loes - Maandag 18 november 2013 12:44
Heel erg herkenbaar. Omdat het slecht met mij ging werd ik opgenomen op een gesloten afdeling. Maar in die weken dat ik daar zat ging het alleen maar slechter. Ik viel nog meer af en toen mijn ouders me weer zagen schrokken ze er van hoe slecht ik eruit zag. Ik was gewoon een bang ziek vogeltje geworden dat niet meer durfde te eten en erg somber was en het altijd koud had.
C. - Maandag 18 november 2013 12:52
Ik ben op verschillende plekken opgenomen geweest en heb veel verschillende groepssamenstellingen meegemaakt. De ene groep was motiverend en ondersteunend, de andere groep was zo ver 'heen' dat we elkaar, veelal onbewust, alleen maar naar beneden hielpen. We wilden het niet, gaven elkaar ook geen 'zieke' tips ofzo, maar het gebeurde gewoon. En dit was niet om aandacht (volgens mij), maar het is simpelweg verleidelijk trucjes en smokkelmaniertjes van elkaar over te nemen. Uiteindelijk kom je dan met z'n allen in een neerwaartse spiraal. Gelukkig heb ik ook in groepen gezeten waar iedereen elkaar juist heel erg steunde, en als er iemand was die niet wilde eten gingen we daar niet in mee maar aten we juist om diegene te helpen en te motiveren.
paprika - Maandag 18 november 2013 12:59
helaaas heb ik dit in de jeugdzorg ook 8jaar lang moeten ervaren. groepen waar diegene die zich het meest misdroeg, ook de meeste aandacht en gesprekken kreeg.
en je wilde ook niet laf doen, want dan was je een sukkel. ook in de gezondheidszorg vind ik het slecht gaan.

mensen met een psychose komen binnen, veel medicijnen, beetje praten, geen drugs dus psychose voorbij, zijn klaar en doei, je hoort niets meer van mediant. nog geen 2 maanden later werden ze weer met een ibs binnen gebracht, terwijl de verpleging lekker koffie op kantoor zat te drinken, en de clienten tv, de hele dag binnen, en emotie eten.
meisje14 - Maandag 18 november 2013 14:32
Wat een goed stuk. Dit is zeker herkenbaar voor mij gewéést. Nu niet, maar in mijn eerste opname wel. Toen wilde ik de ziekste zijn en dat laten zien door geen vrijheden, afvallen, zelfbeschadiging tot aan het hechten toe, etc, maar nu wil ik beter worden en hier weg en wél dolgraag vrijheden en ik wil GEEN sneeën.
wendiee_ - Maandag 18 november 2013 15:31
herkenbaar mijn eetstoornis heeft zich half ontwikkeld in de kind-jeugd pychiatry uiteindelijk is het wel goed gekomen en heb ik juiste hulp gehad in de kliniek:)
wendiee_ - Maandag 18 november 2013 15:31
herkenbaar mijn eetstoornis heeft zich half ontwikkeld in de kind-jeugd pychiatry uiteindelijk is het wel goed gekomen en heb ik juiste hulp gehad in de kliniek:)
olifantje - Maandag 18 november 2013 16:58
Ik hoop ook dat er mensen zijn die inzien dat wanneer de eetstoornis op de achtergrond komt te staan, de 'echte problematiek' naar voren komt. Hierdoor gaan juist dingen als automutilatie of andere 'gekke'dingen, vaker naar voren komen. Dit is een andere manier van ermee omgaan, (gevoelens, angst, spanning, noem het maar op) dan de eetstoornis. Daarom komen deze dingen.
Ik geloof ook dat er mensen zijn die het expres doen om inderdaad meer zorg en aandacht te krijgen. Dat is rondweg ziek en onnodig, maar helaas wel nodig in sommige instanties.

Liefs
-- - Maandag 18 november 2013 18:44
Ik sta momenteel voor de keuze om opgenomen te worden of niet. Dit bericht schrikt me heel erg af.
-- - Maandag 18 november 2013 18:45
Ik sta momenteel voor de keuze om opgenomen te worden of niet. Dit bericht schrikt me heel erg af.
Malou - Maandag 18 november 2013 20:50
Ik ben gelukkig genezen van mijn anorexia, maar ik werd juist ook zieker in de kliniek.
Toen ik 13 jaar was (dat is nu 10 jaar geleden) toen werd ik opgenomen in een eetstoorniskliniek met zwaar ondergewicht, en ik ging met nog 5 kilo minder weer naar huis. Ze konden mij niet verder helpen omdat ik er ''te diep'' inzat. Een week later belande ik in een coma en werd ik gedwongen opgenomen in het ziekenhuis met sondevoeding. Eigenlijk hadden ze dat eerder moeten doen als ik achteraf terugkijk met mijn gezonde verstand..
M.. - Maandag 18 november 2013 21:50
Zeer herkenbaar, en helaas gebeurd dit ook heelveel op proud.. Niet alleen in klinieken, ook tijdens deeltijdbehandelingen en groepstherapieën. Zet een stel onzekere meiden bij elkaar, en ze gaan zichzelf met elkaar vergelijken en naar zorg en aandacht verlangen... Zonder juiste begeleiding/sturing kan dit helaas tot gevaarlijke situaties leiden..
H - Maandag 18 november 2013 22:36
Ik kan me heel goed voorstellen dat het zo werkt - ik wil deze ervaringen ook zeker niet teniet doen, want het is ernstig en ik heb het ook zien gebeuren. Om het een beetje tegen te gaan en mensen niet af te schrikken, reageer ik toch even:

Ook ik ben opgenomen geweest en voor mij is het de beste beslissing ooit geweest. Het was een enorme strijd, maar ik was op een plek waar ik er mocht zijn en waar er een hele groep (én team!) was om me te steunen.

Dus, mijn advies: sta je op het kruispunt van wel/niet opname? Doe de intake, proef de sfeer en beslis of het voor jou goed voelt of niet. Hangt er een constant gespannen sfeer en hoor je van anderen dat er weinig individuele aandacht is? Dan kun je het nog eens overwegen. Maar voelt het goed en heb je het gevoel dat de mensen daar bereid zijn er voor jou te zijn? Ga ervoor.

Zoals alles in de hulpverlening is en blijft het dubbel: alles heeft twee kanten. Helaas gaat het regelmatig zoals in deze blog wordt beschreven, ik heb het zien gebeuren en het is vreselijk. Anderzijds kan het ook heel positief uitpakken.

Liefs!
Laura - Vrijdag 22 november 2013 17:43
Heel herkenbaar dit, heb het in 2 klinieken zien gebeuren...
.... - Zaterdag 23 november 2013 02:15
De reden dat ik nu al een paar jaar roep, ik laat mij nooit meer opnemen. Alhoewel ik de kinderen/jeugt psychiatrie anders vind dan volwassen psychiatrie. Ik heb deeltijd gedaan waar ik een stuk positiever over ben.. Maar mijn opnames en ibs'en ben ik echt niet te spreken.. ( overgingen geen Es klinieken) mijn problemen zijn een stuk erger geworden omdat de therapie eigenlijk niks voorstelde of gewoon weg meestal niet door ging omdat er weer eens een groepsgenoot te laat kwam. Blij met mijn ambulante therapie en super veel vooruit gegaan en na 13 jaar hulpverlening, waarvan ik de laatste 4 heel veel aan heb gehad.. Kan ik zeggen dat ik bijna zo goed als uitbehandeld ben en alles weer op de rit heb :)
-xXmeganXx- - Maandag 23 december 2013 23:35
Erg mooi geschreven. Ik herken dit helemaal.
ik ben er zelfs helemaal mee gestopt omdat ik niet meer wou.
Ik zeg niet dat het er voor mezelf beter op is geworden.
Ik voel me echt niet veel beter nu ik ben gestopt,
in tegendeel.

Maar vriendinnen van mij zijn er helemaal vanaf, mede door groepstherapie.. dus het kan inderdaad goed of slecht gaan. Maar 1 manier om daarachter te komen.
demi - Dinsdag 17 maart 2015 21:08
ik ben nu opgenomen en het is niet zo zeer dat ik e laat beinvloeden maar soms denken de hulpverleners zelf dat ik gedrag overneem en dat zit me in de weg
er is wel goede hulp
ik kan heel goed begrijpen dat de sfeer in de groep je eigen stemming beinvloedt. dat is soms moeilijk tegen te gaan.
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 04:53
Het is vreselijk dat zoiets gebeurd is. Het zwakt je in kracht af dan dat het in kracht toeneemt. Wat negatief allemaal en dat iemand zich dan nog minder voelt dat is de bedoeling toch niet dat je er nog minder van wordt? je zou dit aanhangig maken want ik heb hier wel vaker van gehoord dat iemand er een trauma aan overgehouden heeft en waarbij een onterechte diagnose is gesteld. Zoiets vergeet je nooit weer. Het brengt je eerder van je positieven af in zo"n slechte sfeer en die nare invloed. Dat je om aandacht en gesprekken moet smeken wat ongeinteresseerd en onpersoonlijk.
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 05:08
Het is verschillend wat je hoort aan reacties. Bij de een heeft het geholpen en is het waarschijnlijk levensreddend geweest en bij de ander heeft het weer minder geholpen of helemaal niet..Er was ook iemand die spreekt er zeer vernietigend over met dat het een negatieve invloed op het gedachteleven had. De sfeer was daar allerakeligst om nooit te vergeten. Boosaardige reacties van therapeuten die je op het hart trappen en theorieen uit boekjes hebben aangepraat. Opzettelijk een proces van zelfvervreemding in gang zetten waardoor je zeer geisoleerd leeft. Nou je zult het maar op je geweten hebben. Het is gewoon kwaadaardig en goed met kwaad vergelden. Een mens heeft ook nog een geestesleven. Als iemand er antireclame voor maakt dan zegt het mij al genoeg. Ik heb nooit positieve ervaringen gehoord van de reguliere hulpverlening. Ze maakten je daar nog minder en ook nog afhankelijk. Iemand afkraken en vijandig zijn en hatelijk en iemand zelfmoord aanpraten en verlekkeren zich als je dat doet. Ze willen alleen maar vieze verhalen uithoren om zich er op te verlekkeren. Het zijn uitwassen en gezwellen in de samenleving en de rotte kiezen in de maatschappij. Onevenredig in je priveleven zitten en niet van ophouden weten en lasteren in ingezonden stukken met naam en toenaam. Ik kan zeggen dat ze anderen eerder een trauma hebben aangedaan dan dat het goed voor hun is geweest. Mensen daar gijzelen tegen hun wil in vasthouden wat een traumatische ervaring en dan nog slinks te werk gaan.