Emotioneel sterk zijn

Gepost op Vrijdag 17 maart 2017 19:00 door Laura in Proud2Live.

Emotioneel sterk zijn betekent niet dat je je niet rot kan voelen en dat je altijd weet wat je moet doen als je niet lekker in je vel zit. We denken al snel aan een soort emotionele gevoelloosheid en een soort 'taaiheid' waardoor iemand eigenlijk alles aankan. Eigenlijk heeft het hier niet zoveel mee te maken. Emotionele kracht heeft veel meer te maken met veerkracht. Ik denk ook dat het een bepaalde ontwikkeling is die ergens ook te maken heeft met het accepteren van je gevoel in plaats van het weg te duwen.

Veel mensen gaan wat betreft emoties heel erg in de weerstand. Je wil geen verdriet of somberheid voelen en daardoor ga je er sterk tegen in. Het komt vaak ook helemaal niet op het goede moment en we willen ons het liefste gewoon goed voelen. Soms lukt dit ook wanneer je een masker op zet en je gevoel negeert, maar meestal komt dit gevoel op gegeven moment terug en dan vaak ook een stuk heftiger. Dit is ergens ook wel menselijk, om niet altijd alles te willen en kunnen voelen en dit weg te stoppen, alleen is het wel belangrijk dat er op gegeven moment wel tijd voor is.. het is namelijk niet goed om alles op te kroppen en te negeren. Het gevoel is er niet voor niks.

meisje
Bron

Emotionele kracht kenmerkt zich in specifieke dingen. Soms wordt (onterecht) gedacht dat het sterk is om negatieve emoties niet te voelen, maar dat is een misvatting. Het hoort nou eenmaal bij het leven en het accepteren dat ze er soms zijn, getuigt van meer kracht. In deze blog deel ik een aantal eigenschappen die mensen bezitten wanneer ze emotioneel sterk zijn. Naast dat de ene persoon dit nou eenmaal meer is dan de ander, ben ik er ook van overtuigd dat je hierin kunt leren en dat je je kunt ontwikkelen. Ik zie bij mijzelf bijvoorbeeld ook een enorme ontwikkeling als ik jaren terug kijk en kijk naar waar ik nu sta.

1. Ze zijn bereid om pijn te voelen
Veel mensen vermijden het liefste pijnlijke gevoelens en dat is niet zo vreemd. We willen ons natuurlijk het liefste goed en gelukkig voelen. Veel mensen lopen weg voor hun emoties en blijven daardoor bijvoorbeeld in relaties zitten die niet meer werken of zelfs ongezond zijn en nemen hun toevlucht in geld, seks, schoonheid, etc. Een kenmerk aan emotioneel sterke mensen is dat ze hun gevoelens toestaan. Veel mensen zijn bang de controle te verliezen wanneer zij hun emoties wel toestaan en vinden het daardoor moeilijk. Het onderdrukken en ontkennen van gevoelens zorgt er ook eigenlijk voor de controle te verliezen omdat ze dan juist naar boven komen via allerlei omwegen. Het betekent echter niet dat je alleen emotioneel sterk bent als je altijd je emoties toestaat.

2. Geven hun fouten toe
Zelf je aandeel zien in een situatie is soms heel lastig, zeker als er dingen zijn die je beter anders had aan kunnen pakken. Hierdoor kunnen we ons rot voelen over onszelf, schuldgevoelens of gevoelens van schaamte hebben. We zien onszelf liever de goede dingen doen. Emotioneel sterke mensen hebben vaak ook als eigenschap dat ze open staan om te kijken naar wat ze zelf verkeerd hebben gedaan of beter anders hadden kunnend oen, zonder dat dat betekent dat ze niet de moeite waard zijn. Fouten maken mag en het is nou eenmaal menselijk dat we niet altijd alles direct goed doen.

3. Vrede in plaats van macht
Mensen die emotioneel sterk zijn hebben vaak meer vrede met dingen in plaats van dat zij het gevoel hebben dominant te moeten zijn of macht te moeten hebben. Vrede hangt samen met acceptatie en dat maakt hen veerkrachtig.

4. Leggen de focus op omgang met obstakels
In ons leven komen we allemaal obstakels tegen die een situatie net weer even wat moeilijker maken of zelfs je ontwikkeling kunnen tegenhouden. Als je met een eetstoornis kampt, kun je bijvoorbeeld denken aan terugvallen, eetmomenten die toch moeilijker lijken te zijn dan gedacht of trauma's die toch minder verwerkt zijn dan je had gehoopt. Obstakels zijn ontzettend vervelend en komen meestal op een ongewenst moment. Het kan gevoelens van angst, verlamming, paniek, verdriet, etc. aanwakkeren en die gevoelens hebben we liever niet. Sommige mensen hebben het gevoel dat het dan allemaal niet gaat lukken en trekken zich terug op geven de strijd op. Een kenmerk van emotioneel sterke mensen is dat ze de focus leggen op hoe ze met dit obstakel om kunnen gaan in plaats van dat ze zich focussen op het obstakel zelf en hoe vreselijk het is dat het er is. Dat betekent echter niet dat mensen die kijken naar hoe ze hier mee om kunnen gaan het hier niet moeilijk mee kunnen hebben of dat die zijweg in één keer gevonden wordt.

meisje
Bron

5. Zoeken naar respect in plaats van aandacht
Het is menselijk om een bepaalde vorm van acceptatie en aansluiting te vinden, maar dit kan te ver doorschieten in het jezelf anders voordoen, liegen en jezelf weg te cijferen om maar een bepaalde aansluiting te vinden. Emotioneel sterke mensen hebben net als iedereen ook behoefte aan acceptatie en aansluiting, alleen zoeken zij dit meer in het ontvangen van respect. Ook als zij anders zijn dan anderen.

6. Weten dat verandering bij henzelf ligt
Wanneer je iets wil veranderen in jouw leven, is hier vaak ander gedrag voor nodig, een mind switch of het doorbreken van patronen. Natuurlijk zijn er altijd dingen die ons leven beïnvloeden zoals ziekte en overlijden waar we geen invloed op hebben, maar er zijn wel veel dingen waar we wel zelf verantwoordelijkheid voor kunnen nemen. Een kenmerk van mensen die emotioneel sterk zijn is dat zij deze verantwoordelijkheid nemen en dat ze ervaringen (ook moeilijke dingen) zijn als feedback. Het gaat niet om schuld.

7. Zoeken niet naar zwaktes van anderen om zich beter te voelen
Soms zijn wij geneigd om te kijken naar wat anderen niet goed kunnen om ons beter te voelen over onszelf. Mensen die emotioneel sterk zijn, zijn minder geneigd om zich te vergelijken met anderen en met name te kijken naar wat zij beter kunnen dan anderen. Ergens is dit ook geen eerlijke graadmeter, omdat iedereen nou eenmaal anders is en je niet precies weet welke weg iemand heeft afgelegd (inclusief obstakels) om te bereiken wat hij/zij bereikt heeft. Onafhankelijk aan wat anderen kunnen, kun je je goed voelen over jezelf door bijvoorbeeld jezelf te vergelijken met jezelf.

8. Zien andere mensen eerder als inspiratie
Sommige mensen zijn geneigd om anderen te zien als vijand en concurrent als het gaat om vaardigheden, dingen die je goed kunt, een herstelproces, etc. Je helpt jezelf veel meer wanneer je anderen ziet als inspiratie. Je hebt niet zoveel invloed op hoe de ontwikkeling van anderen gaat, dus je kunt er beter voor kiezen om er voor jezelf wat positiefs van te maken in plaats van iets negatiefs. Mensen die emotioneel sterk zijn kijken ook weleens tegen anderen op, maar in plaats van dit als iets negatiefs te zien, zien zij dit als inspiratie.

9. Zien fouten en kritiek als helpende feedback
Feedback is iets wat veel mensen heel lastig vinden. Het wordt vaak gezien als een bepaalde afwijzing en een lastige confrontatie met hun eigen gedrag. Mensen die emotioneel sterk zijn zien fouten en kritiek als een soort cadeautje. Feedback is een cadeautje. Het is namelijk iets wat iemand je geeft waardoor je kunt groeien en je kunt ontwikkelen. Misschien bleef je anders wel altijd zitten in bepaalde patronen die niet helpend zijn of niet goed werken omdat je dat zelf niet altijd door hebt, nu geeft iemand het je terug en kun je er iets mee.

lachen
Bron

10. Ze zijn en accepteren zichzelf inclusief de zwaktes en gebreken
Natuurlijk gelden alle bovenstaande punten echt niet voor iedereen die emotioneel krachtig zijn, maar het zijn wel signalen. Als ik naar mijzelf kijk, heb ik hierin in mijn leven tot nu toe een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ik denk dat ik emotioneel redelijk sterk ben, en dat betekent echt niet dat ik niet verdrietig kan worden van feedback of dat ik altijd mijn gevoelens toelaat. Een ander belangrijk punt is denk ik dat emotioneel sterke mensen zichzelf vaak accepteren inclusief alle zwaktes en gebreken die zij hebben. Ze accepteren dat ze niet perfect zijn.

Wat is voor jou een teken van emotioneel sterk zijn?

 

Reacties

Maan - Vrijdag 17 maart 2017 19:21

Na een dal jezelf weer bij elkaar kunnen rapen en er weer voor gaan en daar dan ook in geloven.

M - Vrijdag 17 maart 2017 23:13

Ik ben veel beter geworden in het accepteren van dingen (en gevoelens) zoals ze zijn. Er schuilt echter wel een risico in, namelijk dat je alles zo erg accepteert dat je te passief wordt. Bijvoorbeeld niet meer tegen destructieve gedachten ingaan "omdat het nou eenmaal zo is".

Barbara123 - Zaterdag 18 maart 2017 12:52

mooie blog

Barbara123 - Zaterdag 18 maart 2017 12:52

mooie blog

Geschreven door Laura

Laura werkte als redactrice voor Proud2Bme. Er komen met enige regelmaat nog blogs van haar online.

Vind je dit waardevol?


feed