Eetstoornisherstel bij autisme

 

Morgen, zondag 2 april, is het Wereld Autisme Dag. Overal in de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme.

 

Autisme kan zich op veel verschillende manieren uiten, waardoor twee mensen met autisme totaal verschillend kunnen zijn. Bovendien kan autisme er bij vrouwen heel anders uitzien dan bij mannen. De laatste tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar autisme bij vrouwen en ook de link tussen eetstoornissen en autisme wordt bestudeerd. Vrouwen met autisme hebben namelijk een mogelijk verhoogde kans om een eetstoornis te ontwikkelen. Verschillende kenmerken van autisme kunnen hierbij een rol spelen, zoals de neiging om zich sterk te focussen op één ding, perfectionisme en het willen vasthouden aan bepaalde zelfopgelegde regels of patronen. In deze blog deel ik een aantal tips die bij kunnen dragen aan eetstoornisherstel van iemand met autisme.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 vrouwen met anorexia ook een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft. Dit is behoorlijk veel, terwijl er helemaal geen onderzoek is gedaan naar de behandeling van patiënten met deze combinatie. Zij worden voor hun eetstoornis vaak behandeld in klinische setting, terwijl dat voor autisme niet de meest geschikte situatie is.

~ uit: Autisme bij vrouwen

♥ Geen calorieën tellen
Veel mensen met een eetstoornis tellen calorieën, maar voor iemand met autisme is die verleiding misschien nog wel net iets groter. Het tellen van calorieën en het willen controleren van de voedselinname werkt vaak averechts in eetstoornis herstel, doordat het zorgt voor beperkingen en restricties omtrent eten die herstel in de weg staan. Het is daarom belangrijk om te stoppen met calorieën tellen wanneer je herstellende bent van een eetstoornis.

Calorieën tellen kan heel veilig voelen, zeker als je autistisch bent, de voorkeur geeft aan zwart wit denken en moeite hebt met grijze gebieden. Zwart wit denken maakt dan dat je vertrouwt op getallen en daar graag aan vasthoudt. Echter, is het tellen van calorieën eigenlijk een valkuil die eetstoornis herstel vaak niet bevordert. Door calorieën te tellen bestaat namelijk de kans dat je het contact met je eigen lichaam verliest en verleert om op je lichaam te vertrouwen. Bovendien zegt het aantal calorieën in een bepaald product eigenlijk helemaal niets over hoe voedzaam het is. Hoeveel calorieën iets bevat is dus maar één kant van het verhaal.

Hiernaast is het vaak voor iedereen anders hoe verschillende soorten voeding door het lichaam verwerkt worden. Aan hoeveel calorieën iets bevat kun je vaak niet zien hoe je lichaam erop zal reageren. Bovendien kan het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren over tijd veranderen. Als je bijvoorbeeld onder emotionele of fysieke druk staat kan je lichaam meer energie nodig hebben dan anders. Het is dan belangrijk om naar je lichaam te leren luisteren.

"Ik heb autisme. Ik kan niet tegen veranderingen. Het kost me veel tijd en moeite om me aan te passen aan een nieuwe omgeving. Het duurt lang voor ik me in een groep op mijn gemak voel en gewend ben aan een nieuwe routine. Toch had ik het nodig om uit mijn eigen, veilige omgeving gehaald te worden, omdat de eetstoornis te sterk was en ik hem zelf niet de baas kon"

~ uit: met autisme in een eetstoorniskliniek

♥ Niet 'goed' of 'fout'
Nog meer dan anderen hebben mensen met autisme vaak de neiging om in zwart wit te denken: 'Goed' of 'fout', 'positief' of 'negatief'. Vaak is het dan lastig om te erkennen dat tussen zwart en wit nog een enorm grijs gebied zit. Zwart wit denkers delen vaak, bewust of onbewust, bepaalde voedingsmiddelen in als goed of fout voedsel. Nadat dit oordeel eenmaal is geveld is het vaak moeilijk om een voedingsmiddel nog in een ander daglicht te zien.

Het kan dan heel helpend zijn om eens te onderzoeken welke voedingsmiddelen waar ingedeeld staan en waarom. In feite bestaan er namelijk geen goede of foute voedingsmiddelen en behoort eigenlijk alles tot hetzelfde grijze gebied. In een evenwichtig voedingspatroon kan alles met mate gegeten worden en hoeven geen voedingsmiddelen vermeden te worden, tenzij dit bijvoorbeeld vanwege een allergie is of andere concrete gezondheidsproblemen.

♥ Een eetlijst volgen
Het volgen van een eetlijst kan iemand met autisme veel rust geven, doordat je van te voren weet waar je aan toe bent. Een eetlijst geeft houvast en zorgt ervoor dat er minder keuzes gemaakt hoeven te worden in wat wel of niet te eten. Dit kan spanningen en stress rondom eten wegnemen en geeft ruimte in je hoofd. Een diëtist kan iemand met autisme helpen in het samenstellen van een volwaardige voedingslijst op maat. Hier op Proud zijn ook een aantal goede voedingslijsten te vinden, maar iemand met autisme heeft misschien meer baat bij een eetlijst die aangepast is naar zijn of haar voorkeuren. Mensen met autisme ervaren de textuur, geur en smaak van voedsel namelijk vaak anders dan mensen die geen autisme hebben.

Als je een intensieve behandeling aangaat, is dat een hele investering, zeker als je ook nog autisme hebt. Hoe eng en moeilijk ook, je kunt er veel voor terugkrijgen. Probeer zoveel mogelijk uit je behandeling te halen, maar respecteer ook je eigen grenzen.

~ uit: met autisme in een eetstoorniskliniek

♥ Je hoeft er niet bij te horen
Mensen met autisme voelen zich vaak van kleins af aan al anders dan andere mensen. Vaak is het moeilijk om er precies de vinger op te leggen, maar diep van binnen weten ze dat ze een andere kijk op de wereld hebben. Bij vrouwen wordt autisme vaak niet of later herkend dan bij mannen, doordat het theoretisch gezien mogelijk is dat vrouwen zich meer en vaker aanpassen op sociaal gebied dan mannen. Dit kan tot gevolg hebben dat vrouwen met autisme enorm hun best gaan doen om 'erbij te horen'. Vaak voelen zij zich ook beoordeeld op hun uiterlijk en willen dat dan graag veranderen.

Je hoeft je nooit anders voor te doen dan je bent of je anders te gedragen om erbij te horen, zeker niet als dit negatieve psychische gevolgen heeft. Je mag zijn wie je bent, zonder je in allerlei bochten te hoeven wringen voor andere mensen. Probeer eens dicht bij jezelf te blijven en jezelf af te vragen wat jij wilt en wat jij prettig vindt. De mening of het oordeel van andere mensen doet er dan niet toe. Denk op de eerste plaats aan jezelf en doe wat goed is voor jou!

Lees ook: Met autisme in een eetstoorniskliniek

Fotografie: Flickrs, Bron artikel: Proud2Bme

Heb jij nog iets aan dit lijstje toe te voegen?

Deze blog kwam oorspronkelijk onze in 2018


Lijd jij aan een eetstoornis en heb je een vorm van autisme? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal. Dit mag anoniem. Mail ons: redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S - Zondag 15 april 2018 19:13
Ik herken alles, heel erg bedankt voor dit artikel!
Manon - Zondag 15 april 2018 19:19
Hier kijk ik niet van op. Zelf geen last van, maar ik weet wel: autisme is de nieuwe 'trend' in GGZ-land. Net als dat iedereen opeens borderline had, schizofrenie of... Dus dit moet wel echt goed onderzocht worden, voordat er 'voorbarige' conclusies worden getrokken of diagnoses gesteld.
Hejsjs - Zondag 15 april 2018 22:03
Waar maak je dat uit op?
marleen - Maandag 16 april 2018 09:32
ik heb ook zo mijn bedenkingen. 1 op 4?!

ik vind ook dat dingen zoals 'perfectionisme, zwart-wit denken, structuur nodig hebben ...' dat dat kenmerken zijn waar ze zo veel namen op kunnen plakken.,

Het zijn kenmerken van eetstoornissen. En ja ook van ASS, maar de kans bestaat wel dat die kenmerken verminderen als je herstellend bent van je eetstoornis.En dat ze je veel minder gaan hinderen. Als je getest wordt op ASS op het moment dat je diep in je ES zit, is het logisch dat je op die overlappende kenmerken hoog scoort. Maar dat zegt dus drie keer niks.
Iris - Zondag 2 april 2023 01:02
Dat autisme een trend is grote onzin. Dat je er nu meer over hoort omdat men steeds meer leert over autisme en ze hun o.a. diagnosetechnieken aanpassen. Zeker bij vrouwen uit het zich anders dan bij mannen.
Mensen die jarenlang geworsteld hebben durven nu hulp te zoeken waarom ze zo worstelen.
Een autisme diagnose krijg je niet zomaar.
Heb zelf toen ik 17 was de diagnose gekregen.
Ylette - Zondag 15 april 2018 19:32
Autisme zit in mijn familie. Vader en broer hebben beide een diagnose, daarnaast heb ik Anorexia en ik herken alles. Een psycholoog heeft me wel eens aangeraden me te laten testen. Ik zou er niet raar van opkijken als ik inderdaad ook klap van de molen mee heb gekregen.
lianne - Zondag 15 april 2018 19:36
Hier bekend met ASS en AN. Voor mij werken juist eetlijsten niet omdat ik totaal hier niet meer van kan afwijken en te dwangmatig in wordt. Ik moet juist leren om wat relaxter te worden en de focus van eten en gewicht weg te halen.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bij mensen met ASS juist een ES behandeling voor druk zorgt waardoor er meer klachten komen, beter is om in te zetten op structuur in het dagelijks leven.
maritbeatsed - Zondag 15 april 2018 20:02
ik heb ook ASS, maar hoe zit het met ASS en boulimia?
Anoniem - Maandag 16 april 2018 07:59
Goeie. Zelf heb ik ook ASS en ben van anorexia overgegaan naar boulimia.
Linda - Zondag 15 april 2018 21:36
Heel herkenbaar. Maar mijn dochter heb nooit autisme gehad. En nu heb ze wel al deze Symptomen sinds ze Anorexia heeft. Dus is het eigenlijk andersom.
Eerst Anorexia en daardoor krijg je dit gedrag. Weet niet of je het dan wel autisme moet noemen.
Anoniem - Maandag 16 april 2018 08:22
Wanneer je op een lager gewicht/energiestaat zit kan je meer trekken van autisme vertonen. Zelf mocht ik pas met diagnosetesten beginnen toen ik op een gezonder gewicht zat.
Vlindertje - Zondag 15 april 2018 22:16
Ik heb ook autisme en eet problemen en ik kan best erg doordrijven in dingen
B.v ik vind het fijn te weten wat ik op een dag mag eten en ik word echt heel verdrietig als dit niet lukt omdat ze mij b.v iets aanbieden en ik geen nee durf te zeggen
En ik sta soms wel 8 keer op de weegschaal omdat ik wil weten wat ik weeg met een bepaald kledingstuk en of ik niet teveel ben aangekomen,ik mag een bepaald gewicht wegen per dag minder dan dat mag wel maar meer niet
Als het niet gelukt is dan grijp ik naar zijn zelfbeschadiging om mijn hoofd rustig te krijgen en mij minder verdrietig te voelen
Ik let ook heel sterk op andere,wat hun eten en of ze niet minder dan mij eten
Breadfish - Zondag 15 april 2018 22:48
Wat gezegd wordt over autisme juist niet in een klinische setting behandelen: dat kan juist ook goed werken. Als autist roest ik snel vast in patronen, en op het moment dat je dat patroon verbreekt door letterlijk de situatie te veranderen, is er verandering mogelijk. Daarnaast kan ik me vaak uitstekend houden aan regels-normen-waarden van een nieuwe plek of persoon, maar totaal niet als een bestaande plek of persoon ineens verandert. De kliniek (was geen eetstoornisafdeliing en ik zat er ook niet voor een eetstoornis) heeft mij daarin erg geholpen.

Dagbehandeling vond ik dan weer heel verwarrend.
AnaMan - Zondag 15 april 2018 23:20
Door mijn autisme (waarschijnlijk) tot mijn tiende geleden aan selectieve eetstoornis... dat is een erg vaak voorkomende situatie waar nog geen onderzoek naar is gedaan.

Maar goed; bij Rintveld kon ik met mijn AN terecht voor individuele CGT en PMT. Dat heeft niet echt geholpen, maar ze wisten in elk geval wel dat ik niet in een groep kon! Dus dat is heel mooi!

Ik kan in een groep met anderen met psychische problemen alleen maar extreem afraden als je autisme hebt!!!
Astrid123 - Dinsdag 17 april 2018 11:58
Dat is ook voor iedereen anders, ik ben autistisch en bij mij is heel lang moeilijk gedaan om een opname maar uiteindelijk ben ik opgenomen geweest en dat is ook op een groep en voor mij heeft dat juist heel goed geholpen! dus het is voor iedereen echt heel verschillend wat wel en wat niet helpt
Jell - Maandag 16 april 2018 21:09
Autisme is voor mij altijd een dekmantel geweest om mijn eetstoornis te verbergen. Ook bij hulpverlening is autisme altijd centraal blijven staan, maar er is meer dan alleen die stoornis. Ieder mens is nog steeds uniek, heeft zijn eigen problemen en karaktereigenschappen, ook iemand met autisme. Door de manier waarop naar mij werd gekeken na de diagnose autisme heb ik nooit mijn echte problemen onder ogen gezien. Maar nu ik me hier bewust van ben, helpt het wel om hieraan te werken en eerlijk te zijn naar mijzelf en anderen.
justme - Dinsdag 17 april 2018 00:15
Vraag me eigenlijk ook af hoe het zit met autisme en boulimia
PipjeFlipje - Zondag 2 april 2023 14:05
Volgens mij is dat ook wel gerelateerd. Omdat als je ASS heb je ook snel overprikkeld bent, en eetbuien kunnen dan een soort rust geven, omdat je alleen op eten focust en dan alles daarom heen vergeet. Is ook een beetje zo bij ADHD of hooggevoeligheid denk ik, dat je een eetbui kan krijgen door overprikkeling, maar pin me er niet op vast want weet het niet helemaal zeker ;) Zou vooral voor jezelf kijken of dat iets is wat je bekent in plaats van een zoektocht naar algemene waarheden, uiteindelijk is toch iedereen anders ;)
Astrid123 - Dinsdag 17 april 2018 11:27
ik heb zelf autisme, alleen vind het heel naar dat ik daardoor nooit serieus word genomen door mijn behandelaar, mijn eetstoornis ligt aan mijn autisme dus als ik in behandeling ga moet ik beter leren omgaan met mijn autisme en dat vind ik niet teregt, ik ben al meer dan 6 jaar in behandeling voor mijn autisme en ik heb er geen last meer van en voel me vaak erg onbegrepen door de hulp verlening :(
kokosnootje - Woensdag 18 april 2018 08:29
@ Astrid,

Wat naar dat je je niet serieus genomen voelt door de hulpverlening!
Wat zou je precies willen van de hulpverlening?
Gerichte behandeling voor je eetstoornis? Wat heb je daarvoor nodig denk je?
puck - Vrijdag 30 september 2022 08:23
ik heb autisme . ik vroeg me af. hoe kan ik leren een eetlijst wat losser te leren laten want bvb nu durf ik soms niet eens een ochtendtussendoortje op schooldagen of als ik honger heb op zaterdagmiddag omdat ik bang ben dat ik dan aankom en het extra is dan .
Daan - Zondag 2 april 2023 07:31
intressant om te lezen zet voor mij wel het een en ander op een rijtje. ik herstelde van anorexia maar nadat ik hiervan voleddig herstelde en dus geen ¨verplichten¨ voedingstoffen meer had at ik alleen nog maar ¨voor mij fijne stucturen¨ dit was vaak ongezond en zo ben ik de andere kant opgeschoten. ook mijn medicatie heeft hier negatieve invloed op waardoor ik wel denk dat alles een beetje samen hangt met elkaar... maar i dont now ben benieuwd als dat onderzoek is afgerond wat eruit komt