Eet jij graag vis?

 

Visgerechten zijn vaak heel lekker en ook nog eens gezond. Ik ben opgegroeid met het eten van vis omdat mijn vader hier een enorme liefhebber van is, maar toch ken ik veel mensen die dit helemaal niet zo hebben meegekregen in hun opvoeding. Sommigen hebben dit zelf op gegeven moment aan hun eetpatroon toegevoegd en anderen eten het veel minder vaak of nooit. Toch is het de moeite waard om eens te proberen en veel soorten vis zijn ook heel gezond en bevatten bijvoorbeeld allerlei gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft en ook belangrijke mineralen zoals jodium en selenium.

Veel mensen willen wel vis eten, maar weten niet goed hoe ze dit moeten bereiden. Gelukkig zijn er heel wat lekkere recepten te vinden en manieren om vis te kruiden en te bereiden op de manier waarop jij dat lekker vindt. Ik deel hieronder een aantal lekkere recepten.

vis

1. Kabeljauw met cherry tomaatjes van Robert ten Brink
Dit gerecht maakt mijn vader weleens voor ons en het is een recept dat Robert ten Brink ooit heeft gedeeld. Het is echt heerlijk en de moeite waard om eens te proberen. Het is overigens ook niet moeilijk om te maken en je kunt ook andere soorten witte vis gebruiken. Wij eten het meestal met (zelfgemaakte) frietjes.

Wat heb je nodig?
- 600 gram kabeljauwfilet
- 550 gram cherry tomaatjes
- 3 el kappertjes
- 1 citroen
- 6 el olijfolie
- 6 teentjes knoflook
- chilimix (uit molentje)

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar. Haal het schilletje van de teentjes knoflook en plet ze een beetje met een lepel. Leg de tomaatjes aan de tros, de kappertjes en de teentjes knoflook in een ovenschaal en bestrooi het met chilimix. Rasp de schil van de citroen erboven (alleen de gele schil). Schenk 4 el olijfolie over de tomaten en meng het voorzichtig met de andere ingrediënten. Zet de schaal dan ongeveer 15-20 minuten in de oven. Bestrooi dan de vis met wat chilimix en leg de vis naast de tomaten in de ovenschaal. Besprenkel het met twee lepels olijfolie en zet de schaal terug. Bak het ongeveer 15-20 minuten (is afhankelijk van de dikte van de vis).

vis
Bron

2. Geroosterde forel met tijm en rozemarijn
Ik herinner mij nog goed dat wij met het gezin op vakantie waren in Frankrijk en gingen vissen met mijn vader. We hebben toen ontzettend veel forel gevangen en dit hebben we toen op de barbecue bereid om 's avonds op te eten. Het was echt heerlijk. Vanaf toen was ik direct verkocht. Vooral op de barbecue vind ik forel erg lekker maar je kunt het ook lekker roosteren in de oven. Hieronder een receptje.

Wat heb je nodig?
- 2 forellen
- 1 handje verse tijm (blaadjes)
- twee takjes rozemarijn
- 1,5 el olijfolie
- 1 citroen
- 2 laurierblaadjes
- zeezout en grove peper

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op een hoge temperatuur (hoe hoger, hoe beter). Was de forellen van binnen en buiten en dep ze droog met keukenrol. Doe de tijm in een vijzel met een klein beetje zout en de olijfolie. Wrijf het fijn en meng het goed door elkaar. Wrijf vervolgens de forellen in met dit mengsel van binnen en buiten. Snijd de citroen door midden en snijd de uiteinden eraf. Maak een inkeping in het citroentje en steek het laurierblad hierin. Knip het takje rozemarijn doormidden en doe dit samen met de citroen in de vis. Vet een ovenschaal in en leg de forellen hier in. Bak ze ongeveer 10 minuten in de oven. Wanneer de vis gaar is, is het velletje ook krokant.

forel
Bron

3. Pasta met zalm en champignons
Vis kun je ook heel goed combineren met pasta, sterker nog, het is heel lekker en ook weer eens iets anders dan de combinatie met aardappels of frietjes. Hieronder deel ik een lekker recept van pasta met zalm. Het is een recept voor twee personen.

Wat heb je nodig?
- 200 - 250 gram tagliatelle of spaghetti
- 100 gram kleine champignons
- 300 gram zalmfilet
- 50 gram roomboter
- 2 el kappertjes
- sap van halve citroen
- 1 el dragon
- 2 dl kookroom
- grove peper

Hoe maak je het?
Breng water aan de kook met wat zout en kook hier de pasta in. Kijk voor de kooktijd naar de aanwijzingen op de verpakking. Dit verschilt per soort pasta. Je kunt ook zelf verse pasta maken. Snijd de champignons in stukjes en de zalm in reepjes. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de champignons hierin totdat ze bruin zijn. Voeg dan de zalm toe en bak het een paar minuten mee. Voeg dan de kappertjes toe en de citroensap. Laat het drie minuten pruttelen en voeg dan de room toe. Laat het ongeveer 2 minuten inkoken. Laat de pasta uitlekken en voeg het toe aan de saus. Tot slot de dragon en wat peper en zout.

pasta
Bron

4. Noodles met garnalen en paksoi
Vis combineren met meer Aziatische gerechten? Dat kan ook! Noodles zijn heel goed te combineren met allerlei vissoorten en garnalen zijn dan wel mijn favoriet. Hieronder een recept van noodles met garnalen, gember, paksoi, courgette en allerlei andere lekkere ingrediënten.

Wat heb je nodig?
- een pakje noodles
- 250 gram gepelde garnalen
- een halve courgette
- 1 kleine ui
- wat paksoi
- een half rood pepertje
- 2 cm verse gember
- 1 teentje knoflook
- 1,5 el ketjap
- een halve limoen
- zonnebloemolie

Hoe maak je het?
Snijd de courgette in blokjes, de ui en knoflook in kleine stukjes, de paksoi in reepjes en snijd ook de gember en rode peper in kleine stukjes. Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit olie in een wokpan of koekenpan en bak de ui en knoflook. Voeg daarna de gember en rode peper toe en bak dit samen even kort. Doe dan de ketjap, courgette en garnalen erbij (kunnen verse of diepvries garnalen zijn, maar dan wel ontdooid) en bak dit op hoog vuur ongeveer 3 minuten. Voeg dan de paksoi erbij en roer de noodles door het mengsel. Breng het op smaak met zout en peper. Verdeel het over twee borden en knijp wat limoensap boven het bord uit.

noodles
Bron

5. Krokante vis met rijst
De bovenstaande manieren om zalm te bereiden worden sneller gecombineerd met aardappels, frietjes, pasta of noodles. Je kunt vis ook prima combineren met rijst, sterker nog: het kan zelfs erg lekker zijn! Hieronder deel ik een recept van vis met een krokant jasje en een lekker sausje.

Wat heb je nodig?
- visfilet zoals panga filet of kabeljauw
- complete seasoning of viskruiden naar keuze
- paneermeel
- geklutst ei
- boter
- ketchup
- uien
- paprika
- maggi
- knoflook

Hoe maak je het?
Het is een visgerecht die ik heb leren maken van vorige partner die uit de Antillen kwam. Zij aten dit veel met rijst en gekookte groenten. Je hebt platte witte visfilet (zonder graad) nodig en ik gebruik hier het liefste pangafilet voor. Je kruid de vis naar smaak, ik gebruik de complete seasoning mix die je kunt kopen bij Turkse supermarkten en ook sommige supermarkten verkopen het, maar je kunt de vis ook kruiden met bijvoorbeeld citroensap, rozemarijn, tijm of andere lekkere viskruiden.

Kluts een ei in een bakje en vul een schaaltje met paneermeel. Je gaat nu het krokante laagje van de vis maken. Haal de vis door het ei en daarna door de paneermeel. Herhaal dit 2 keer en bak ze dan in een beetje boter in de pan. Leg de vis opzij en maak het sausje. Dit doe je door uien en paprika te snijden en dit te bakken met wat knoflook. Doe hier wat ketchup en maggi bij en een klein beetje water. Je hebt dan een heerlijk sausje voor over de vis en de rijst. Ik eet het graag met gekookte wortel en daar doe ik dan dezelfde kruiden overheen en wat roomboter.

vis met rijst
Bron

Hoe eet jij vis het liefste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

I. - Vrijdag 27 januari 2017 19:19
* Gebakken zalm met broccoli en aardappel
* Broodje makreel
Ingrid - Vrijdag 27 januari 2017 20:44
De pasta met zalm lijkt me erg llekker! De garnalen met noodles en krokante vis trouwens ook. Ik kan er alleen echt niet tegen als ik graatjes tegen kom als ik vis eet.
Breadfish - Vrijdag 27 januari 2017 21:09
Ik houd het bij kibbeling!
Anne - Vrijdag 27 januari 2017 23:40
Kibbeling van de visboer en forelfilet van de Lidl zijn de enige vissoorten die k lust, buiten visticks dan :)

Zalm eet k niet meer nadat k er eens behoorlijk ziek van ben geweest. Het heeft ook heel lang geduurt voordat ik bovenstaatnde vissoorten weer ging eten
Fiona - Zaterdag 28 januari 2017 11:16
Njam! Gerookte zalm is ook top, op een broodje/wrap/bagel/...
Heidi - Zaterdag 28 januari 2017 14:07
Die pasta met zalm lijkt me erg lekker, leuk om eens een keer te gaan maken!
memari - Zondag 29 januari 2017 10:20
De pasta met zalm lijkt me heel erg lekker
*** - Zondag 29 januari 2017 15:59
Ik hou enorm van vis. En dat klinkt vast raar als vegetariër. Maar vis (en dan vooral zalm) is het enige wat ik stiekem soms nog eens zou willen eten. Kan het alleen niet over mijn hart krijgen om het effectief te doen. Maar als ik ooit nog iets van vlees/vis zou eten, dan ben ik er zeker van dat het zalm zou zijn.