5x lekkere pasta gerechten

 

Net als heel veel andere mensen, ben ik gek op pasta. Ik heb inmiddels ook al heel wat lekkere pasta gerechten gegeten. Ik vind het heel leuk dat je met pasta's eindeloos kunt variëren en dat je er lekker doorheen kunt doen wat je zelf wil. Verder kun je het ook zo ingewikkeld maken als je wilt. Sommige soorten zijn wat bewerkelijker maar er zijn ook heel veel heerlijke snelle pasta receptjes waarbij het eten na een lange werk of schooldag zo op tafel staat. In deze blog deel ik een aantal lekkere recepten met jullie. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar hoe jij je pasta het liefste eet.

Spaghetti bolognese is wel een oude klassieker die lekker blijft en waar ik echt mee ben opgegroeid. Vroeger mochten mijn zus en ik ook soms zelf ons sausje maken. Ik had een klein kook setje die op tafel gezet kon worden en dan konden we het zelf aan tafel maken. Geweldig was dat. In een eerdere blog deelde ik al het recept van kiplasagna. Heerlijk en weer eens iets anders. 

pasta

1. Spaghetti met gerookte zalm en lenteui
Heb je weinig tijd en wil je toch iets heel lekkers eten? Voor visliefhebbers is dit echt een aanrader. Het is super makkelijk te maken en ontzettend lekker. Één nadeel, het is niet zo lekker om te bewaren en later weer op te warmen dus het is het lekkerste als je erna direct aan tafel gaat.

Wat heb je nodig?
Hoeveelheden naar smaak

- spaghetti
- kookroom
- gerookte zalm
- bosui
- bieslook
- zout en peper
- eventueel rucola

Zalm
Bron

Hoe maak je het?
Het is super simpel en kost weinig tijd. Kook de spaghetti zoals vermeld staat op de verpakking en snijd ondertussen de zalm in stukjes. Snijd de bosuitjes en bak deze in olijfolie. Voeg erna de zalmsnippers toe. Dit hoeft nietlang gebakken te worden, hij is al gaar omdat het gerookt is en anders wordt het sneller droog. Voeg vervolgens de kookroom toe en wat peper. Zout doe ik er eigenlijk nooit doorheen omdat de zalm al zout is, maar voor de liefhebber kan dit natuurlijk wel. Als de spaghetti gaar is, kun je dit bij het zalmsausje doen en roer het allemaal goed door elkaar. Doe er tot slot wat bieslook overheen en serveer het eventueel met rucola.

2. Jamie Oliver's pasta
Dit is inmiddels een van mijn lievelingspasta's geworden. Het is echt een super lekker gerecht vol met goede ingrediënten. Laat je niet afschrikken door de ansjovis, ik vind dat los ook niet zo lekker maar daar proef je in dit gerecht niks van. De hoeveelheden zijn voor de pasta voor 5-6 personen. Het is ook heel lekker om koud als lunch te eten. Ik maak altijd een grotere hoeveelheid zodat ik het de dag erna ook nog kan eten.

Wat heb je nodig?
- 500 gr pasta (bijv. gedroogde rigatoni)
- 40 gr parmezaanse kaas
- 100 g hele geblancheerde amandelen
- 2 tenen knoflook
- 1 verse rode Spaanse peper
- 2 flinke bossen verse basilicum
- 4 ansjovisfilets in olie
- 450 gram kerstomaatjes
- olijfolie 
- rucola

pasta

Hoe maak je het?
Doe de pasta in kokend water. Draai het vuur hoog en leg de deksel iets scheef op de pan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.Doe de parmezaanse kaas met de amandelen, de gepelde tenen knoflook en de Spaanse peper (zonder steeltjes en pitjes) in een keukenmachine en hak ze fijn. Doe er met een draaiende motor 1,5 bosje basilicum, de ansjovis en 2/3 van de tomaatjes doorheen. Hak alles fijn tot een mengsel en schenk er dan twee scheuten olijfolie bij. Proef even en breng het eventueel op smaak. Zet het vervolgens aan de kant. Wanneer de pasta gaar is, giet je het af en vang je een klein beetje van het kookwater op. Laat de pasta uitlekken en gooi het terug in de pan. Doe het pasta mengsel erbij, roer het goed door elkaar en doe er een scheutje kookwater bij om de pasta los te maken. Doe het vervolgens in een serveerschaal, strooi de rest van de tomaatjes er doorheen en de overgebleven basilicum. Serveer met een beetje rucola.

3. Pasta met paddenstoelen, kip en pancetta
Dit is een pasta die mijn vader een keer heeft gemaakt, gewoon zonder recept en naar eigen smaak omdat het hem lekker leek en omdat hij sommige dingen nog in huis had. De pasta is echt super lekker en zeker een aanrader om eens te maken.

Wat heb je nodig?
Hoeveelheden naar smaak

- pasta
- 1 ui
- teentje knoflook
- doosje met mix paddenstoelen
- slagroom
- pancetta
- kipfilet
- peper en zout

paddenstoelen
Bron

Hoe maak je het?
Snijd de knoflook en ui fijn en bak het in een beetje olie. Snijd ondertussen de kip en pancetta in stukjes en kruid de kip naar smaak met bijvoorbeeld kipkruiden, zout en peper. Bak dit vervolgens mee met de ui en knoflook totdat de kip gaar is. Bak vervolgens de paddenstoelen mee en doe er als laatste de slagroom bij. Laat het even pruttelen en breng het op smaak met zout en peper. Kook ondertussen de pasta gaar en voeg dit tot slot toe aan het gerecht.

4. Pasta met spinazie en knapperig broodkruim
Laatst keek ik naar 24kitchen en toen werd deze heerlijke pasta gemaakt. Ik kreeg er direct trek in en ja, hij is ook ontzettend lekker. Het is een vegetarische pasta met een volle smaak. Je hebt er wel een keukenmachine voor nodig. Heb je het niet, dan kun je het wel maken door de ingrediënten voor de broodkruim heel klein te snijden.

Wat heb je nodig?
- 3 oude bruine boterhammen
- 3 teentjes knoflook
- half bosje oregano
- 400 gram pappardelle (of andere pasta)
- 400 gram gepelde tomaten
- 200 ml water
- half bouillonblokje
- 300 gram spinazi
- 250 gram cherrytomaatjes
- 2 el zwarte olijven
- olijfolie

pasta
Bron

Hoe maak je het?
Scheur het brood in stukjes. Als je geen oud brood hebt maar dit wel graag wil maken, kun je een paar boterhammen even een tijdje bij de verwarming leggen of even in de oven doen. Snijd de knoflook in plakjes en maal die samen met de oregano, het brood, een beetje zout en een klein scheutje olijfolie in de keukenmachine totdat er een grof broodkruim ontstaat. Verwarm een laagje olijfolie in de koekenpan en bak het broodkruim ongeveer 3 minuten. Kook de pappardelle volgens de bereidingswijze op de verpakking. Doe de gepelde tomaten, het water en het bouillonblokje in een pan en breng het op hoog vuur aan de kook. Kook de tomatensaus totdat het wat ingedikt is en breng het op smaak met zout en peper. Snijd de olijven en cherry tomaatjes in stukjes. Voeg dit en de pappardelle en de spinazie toe aan de saus en roer goed. Serveer met wat broodkruim.

5. Pasta met chorizo
Dit gerecht eet ik al sinds ik heel jong was en ik vond het toen al heel lekker. Het is super simpel om te maken en het heeft een hele lekkere smaak. Ik heb het gerecht meegenomen uit mijn jeugd en eet het nogsteeds regelmatig.

Wat heb je nodig?
- penne
- chorizo (plakjes)
- rode paprika
- broccoli
- slagroom
- zout en peper
- geraspte kaas

Hoe maak je het?
Was de broccoli en paprika en snijd ze beiden in stukjes. De paprika snijd ik altijd in reepjes en de broccoli in stronkjes. Het hoeft niet heel klein gesneden te worden. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en doe na een paar minuten de broccoli erbij. Doe in een andere diepe pan wat olijfolie en bak hierin de chorizo. Voeg de paprika toe en op het laatste moment de slagroom. Roer het goed door elkaar en doe er eventueel wat zout en peper doorheen. Giet de pasta en broccoli af en doe dit vervolgens bij de chorizo. Roer het goed door elkaar. Doe er wat geraspte kaas overheen voordat je het gaat eten.

Hoe eet jij pasta het liefste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zondag 17 januari 2016 19:35
Sinds ik glutenvrij eet - en van glutenvrije pasta ga overgeven - niet meer. Maar toen ik nog wel pasta at, at ik het liefst pasta met alleen pesto en knoflook. Daar deed ik dan een salade met kip bij.
Eef - Zondag 17 januari 2016 19:37
Sinds wanneer is een gerecht met ansjovis vegetarisch? Vissen zijn ook dieren hoor (en voelen ook pijn).
A. - Zondag 17 januari 2016 20:02
Ik vind het heerlijk dat er eens niet-vegetarische gerechten verschijnen.
Voor alle duidelijkheid: ik heb alle respect voor vegetariërs en veganisten maar soms heb ik het gevoel dat vleeseters als primaire en ongezonde mesen beschouwd worden.
Soms denk ik dat ik de enige vleeseter ben...De vegetarische trend is behoorlijk triggerend voor mij:(

M.a.w: dank voor de lekkere (niet vegetarische) pasta gerechten, ik ga ze zeker proberen!:)


Lotte - Zondag 17 januari 2016 20:14
Lijkt mij heerlijk!
Daniëlle - Zondag 17 januari 2016 21:05
Ik vind het wel lastig als er geen hoeveelheden bij staan (Ik heb weinig/geen ervaring met koken) maar het ziet er wel goed uit!
ik - Zondag 17 januari 2016 21:12
@ Eef

Misschien over heen gelezen. Maar die met ansjovis wordt ook helemaal niet vegetarisch genoemd dus je hebt helemaal gelijk. Pasta nummer 4 wel:

4. Pasta met spinazie en knapperig broodkruim
Laatst keek ik naar 24kitchen en toen werd deze heerlijke pasta gemaakt. Ik kreeg er direct trek in en ja, hij is ook ontzettend lekker. Het is een vegetarische pasta met een volle smaak. Je hebt er wel een keukenmachine voor nodig. Heb je het niet, dan kun je het wel maken door de ingrediënten voor de broodkruim heel klein te snijden.

Wat heb je nodig?
- 3 oude bruine boterhammen
- 3 teentjes knoflook
- half bosje oregano
- 400 gram pappardelle (of andere pasta)
- 400 gram gepelde tomaten
- 200 ml water
- half bouillonblokje
- 300 gram spinazi
- 250 gram cherrytomaatjes
- 2 el zwarte olijven
- olijfolie

Dat is zekerweten vegetarisch hor. Geen visje te bekennen;)
Z - Zondag 17 januari 2016 21:47
@A. : Ik begrijp je helemaal ! Ook ik heb heel veel respect voor vegetariërs en veganisten, maar ik vind het niet fijn dat sommigen er geen begrip voor opbrengen dat andere mensen wél vlees (willen) eten.
vanAnaarB - Zondag 17 januari 2016 21:48
Anoniem: ik eet ook glutenvrij en er zijn veel verschillende soorten glutenvrije pasta. Misschien de moeite waard om eens een andere te proberen? Bijvoorbeeld gemaakt van rijst, mais, sojabonen, linzen of boekweit.
Eef - Zondag 17 januari 2016 22:03
Volgens mij is de tekst veranderd. Ik las eerder: Jamie olivers vegetarische pasta. Of ik heb het verkeerd sorry daarvoor.

Verder heb ik respect en liefde voor elk wezen en dus ook elk mens op aarde, ik kan alleen niet ieders gedrag goedkeuren, zeker niet als je beter weet. Misschien hard, maar zo denk ik erover. Begrip opbrengen voor het toedoen van leed en destructie kan ik echt niet.
ginie - Zondag 17 januari 2016 22:29
@anoniem geen idee of je het al geprobeerd heb maar ik heb ook een tijd lang glutenvrij moeten eten. Ik ben op een gegeven moment overgestapt naar mais pasta te koop bij de jumbo ook niet zo duur dus misschien iets om te proberen. Ik vond het lekker en soms ook wel eens op een feest een salade van gemaakt en dan at iedereen die gewoon 😉
A. - Maandag 18 januari 2016 08:00
@Z: Ik kon het zelf niet beter verwoorden, fijn te horen dat ik niet de enige ben :)
Miekio - Maandag 18 januari 2016 10:47
Haha, zijn het niet de vega's die vinden dat de verhouding 4 vleesgerechten om 1 vegetarisch gerecht triggerend is of op een andere manier als vervelend wordt beschouwt, zijn het de vleeseters met 4 vegetarische gerechten en 1 vleesgerecht.

Er wordt helemaal nergens iets gezegd dat vlees eten ongezond is, of vegetarisch beter of dit of dat. Het ligt aan jezelf of je het zo opvat.
Het is nu eenmaal zo dat er een aantal mensen van P2bme geen vlees eten, en als die hun maaltijden delen dan is dat een logisch gevolg dat je hier vaak vegetarische gerechten tegen komt. tja...

Mijn pasta eet ik het liefste warm, met witte creme kaas er doorheen, en zongedroogde tomaatjes. Maar veel andere soorten vind ik ook erg lekker. Het enige wat ik echt niet lekker vind is koude pasta.

Silent-Tears - Maandag 18 januari 2016 10:57
Ik eet het liefst volkoren pasta met italiaanse roerbakmix en een rode saus. Soms gooi ik er ook nog champignons door heen. En als het in mn bord ligt nog mozarella, geraspte kaas en olijven er op :D

Ook vind ik tagliatella erg lekker, met tagliatella roomsaus en een champignon roerbakmix.

Ik heb dus wel graag een aardige hoeveelheid groenten door mijn pasta. Soms gooi ik ook alle groente er vers door heen, zelf snijden; paprika prei ui champignons courgette, etc. En zoals vandaag heb ik lente ui over van een gerecht van gisteren en dat kwak ik er ook door heen.

Oh... en soms met biologisch rundergehakt. En soms met vega gehakt ;)
ik - Maandag 18 januari 2016 11:44
@ A en z

Misschien niet helemaal het onderwerp van de blog van laura maar ik vind het wel leuk even te reageren. Ik heb soms ook het idee dat vlees eten niet meer kan, of dat je dan ongezond bent. Ik denk dat iedereen weer wat anders nodig heeft, en voor sommigen mensen is vlees eten gewoon echt goed, het doet hen goed.
En voor andere mensen voelt het juist niet goed. Dat is het mooie, niemand kan oordelen over jou en mij, want elk lichaam is anders, en iedereen reageert anders op eten en iedereen mag zelf beslissen of hij of zij vlees eet. Ik eet bijna geen vlees, maar ik veroordeel het niet als mensen vlees eten, als zij dat fijn vinden en lekker of weet ik veel, wie ben ik dan. ??!! Dus lekker vlees eten zou ik zeggen, enne laat je niet gekmaken:)

juliamaartjex - Maandag 18 januari 2016 18:55
Zijn de plogs van jullie weekjes afgeschaft?☺️
@Mieko - Maandag 18 januari 2016 21:19
Misschien gaat het bij de discussie over dierlijke producten eten niet om gezond of ongezond, maar om ethisch versus onethisch? Dat is in ieder geval de kern van veganisme.