Vragen aan de dietist: Is melk nodig?
Op het forum beantwoordt diëtiste Bianca voor Proud2Bme verschillende vragen van leden. Ook in de chat kun je jouw vragen aan haar kwijt. Deze week behandelt Bianca een vraag die ze af en toe op het forum voorbij ziet komen. Misschien vraag jij je dit ook wel af en daarom zal ze uitgebried uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit. De vraag van deze week is: Is zuivel echt nodig?
Er was vanalles over zuivel in het nieuws. Veel koeienmelk drinken zou niet per se gezond zijn. Te veel zelfs ongezond. Jarenlang werd gezegd dat minimaal drie glazen zuivel per dag nodig waren om gezond te zijn. De diëtist vertelt wat in zuivelproducten wel gezond is en hoe je deze voedingsstoffen eventueel uit andere voedingsmiddelen kunt halen.
Laten we eerst kijken wat naar we eigenlijk allemaal onder zuivel verstaan. Zuivel is meer de verzamelnaam voor alles wat is gemaakt van melk. Dat hoeft niet alleen afkomstig te zijn van koeien maar kunnen ook voedingsmiddelen zijn die gemaakt zijn van schapenmelk, geitenmelk etc.
Wat levert zuivel aan voedingsstoffen?
De belangrijkste voedingsstoffen die zuivel levert zijn eiwitten en mineralen zoals calcium, kalium fosfor en zink maar ook vitamines zoals B2, B6, B12 en daarbij levert zuivel ook nog energie. Wist je dat er in vollere melkproducten meer vitamine A en D voorkomt in vergelijking met de magere melkproducten?
Wat kan je kiezen als je niet tegen melkeiwit of lactose kan?
Er zijn veel alternatieven te koop zoals producten op basis van soja waar ook calcium aan toegevoegd is. Die zou je prima kunnen kiezen als vervanging van de gewone zuivel.
Ik neem liever geen zuivel, kan ik met andere voedingsmiddelen ook aan de dagelijkse hoeveelheid calcium komen?
Je kan met alternatieven voor zuivel zoals sojamelk waar calcium aan toegevoegd is ook prima aan je calcium komen. Om met groente en noten aan de hoeveelheid calcium te komen is wel een stuk lastiger.
Even een rekenvoorbeeld: Met 200 gram sperziebonen krijg je 140 mg calcium binnen en met 1 glas halfvolle melk zit je rond de 305 mg calcium. Amandelen leveren per 100 gram gemiddeld 285 mg calcium.
Maar als je aan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid calcium wilt komen van 1 gram per dag dag zou je dus naast je groente van 200 gram (140 mg calcium), 200 gram aardappelen (14 mg calcium) bijna 300 gram noten zoals amandelen erbij moeten eten. Behalve dat dit heel veel noten zijn per dag zit je meteen ook aan heel veel energie wat je extra binnen krijgt op een dag.
Naast calcium is zuivel ook een belangrijke leverancier van vitamine B12. En juist deze vitamine komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en melk. Vegetariërs drinken vaak wel melk dus die krijgen niet snel een tekort. Maar voor veganisten die geen zuivel of geen vervanging hiervoor gebruiken is het heel lastig om met andere voedingsmiddelen genoeg van deze vitamine binnen te krijgen. Er wordt dan geadviseerd om hiervoor een supplement te nemen.
Drink jij wel of geen zuivel en met welke reden?
Gerelateerde blogposts
Reacties
Maar ik neem sws best wel vaak kaas/yoghurt/(karne)melk. Best lekker.
Beter wel doen!
Calcium krijg ik genoeg binnen (zit bijv niet alleen als kunstmatige toevoeging aan soja, maat ook dmv een zeer kalkhoudende zeewier te nuttigen), b6 moet je moeite voor doen om te kort binnen te krijgen, b12 neem ik als supplement omdat de kans op een tekort groot is (bijv door medicijnen of opnamestooornis) en vitamine D zit ook in boter of vis.
Daarbij is teveel calcium niet goed (osteoperose komt ondanks melkdrinkend nederland hier best veel voor) en door de verzadigde dierlijke vetten gaat je cholesterol om hoog.
Maar het belangrijkte: ik vind het echt gewoon supervies haha.
Kaas neem ik trouwens wel, mits biologisch.
Soja- en amandelmelk vind ik toch lekkerder dan gewone melk.
@eilish ik vind jouw reactie een beetje vreemd. ja misschien merk je er nu niets van, maar zonder voldoende calcium kan je zeker op lange termijn echt wel problemen krijgen hoor. Wat dacht je van botontkalking? Leuk als jij in de toekomst breuken krijgt, omdat je het probleem nu niet inziet. Sorry meid, maar dat je er nu niet accuut iets van merkt, zegt niets over de schade op termijn...
Het kan mij niet schelen of mensen het slecht vinden.
Je kan overal dood aan gaan en vroeger moest ik altijd vieze volle melk drinken. Ja ik vind de smaak niet lekker. En ik heb geen botontkalking. En ik eet ook gewoon hagelslag! Boeiend!
Ik drink geen melk, want als ik het wel doe, kan ik niet door mijn neus ademen. Bovendien krijg ik heel veel last van slijm dan. Karnemelk vind ik vies en staat me tegen omdat ik dat in behandeling tegen mijn zin in moest drinken. Ik neem wel yoghurt en kwark, al vind ik dat ook niet zo lekker.
En het wordt inderdaad steeds duidelijker dat te veel zuivel niet gezond is.
1) omdat het ongezond is (er zit pus in van de geïrriteerde koeienuiers, er zit antibiotica in, veel mensen kunnen het niet goed verteren, er zit veel te veel fosfor in waardoor er juist calcium uit je botten onttrokken wordt!).
2) omdat het voor kalfjes is (elk glas dat je drinkt is een glas dat een kalfje niet krijgt). Alleen pasgeborenen hebben moedermelk nodig. Geen enkel ander dier op aarde drinkt melk als het volgroeid is. Behalve mensen. En dan drinken mensen ook nog eens geen mensenmelk, maar melk van een ander dier. Dat is toch helemaal raar?
3) omdat het gemakkelijk te vervangen is door plantaardige melk. Deze melk is bijna altijd verrijkt met calcium, vitamine B12 en andere goede stoffen en heeft niet de nadelen van koeienmelk.
'Calcium uit koemelk zou goed zijn voor onze botten. Maar koemelk bevat ook fosfor, veel fosfor. Het lichaam neemt calcium, fosfor en magnesium samen op, mits de verhoudingen juist zijn. De ideale verhouding calcium: fosfor is 2:1, dus twee keer zoveel calcium als fosfor. Dit is de verhouding die moedermelk heeft. Koemelk bevat echter bijna net zoveel calcium als fosfor. Dat vindt het lichaam maar niks. Het is altijd op zoek naar de balans. Om weer in balans te komen moet er ergens calcium vandaan gehaald worden. Je lichaam beschikt over zeer veel calciumvoorraden: je botten! Dus je denkt osteoporose te bestrijden door melk te drinken, maar je maakt het alleen maar erger.'
Hier wordt echter geen antwoord op gegeven in de tekst.
Bedankt voor jullie vele goede blogs.
ik denk dat ik opzich wel genoeg calcium binnenkrijg.. en zo niet dat is dan pech want melk gaat er bij mij echt niet in, krijg al rillingen als ik er aan denk :')
nouja het is niet bepaald moeilijk of stressvol om geen melk binnen te krijgen, er zijn zoveel andere opties voor melkvervangers. Geen melk drinken hoeft niet persé een obsessie met 'super-gezond' te zijn, ik eet vaak genoeg taart of gebakjes, maar dan wel met soja of hazelnoot melk ofzo :) (vanille amandel melk is zoooo lekker c:)
Koeien krijgen vaak extra soja, wat helemaal overgevlogen wordt uit Brazilië bv. om tig liter meer melk te kunnen geven. En ons 'landschap' bestaat vooral uit weilanden, omdat we zo nodig melk willen drinken. Het is een melkkoe van de overheid. Melk is voor baby's (alleen). Als volwassene zijn er genoeg en voldoende andere bronnen van calcium en eiwitten.
Bovendien zijn de voedsel en waren autoriteiten in Nederland ontzettend streng. Het is zelfs verboden om schadelijke hoeveelheden antibiotica in melk te laten zitten...
Je kan alles wel opzoeken op internet, maar niet alles is waar. Als je zoek op aliens bestaan, vind je ook heus wel sites die heilig geloven in het bestaan van aliens.
groetjes
Ik eet en drink bijna nooit zuivel, alleen heel soms geitenkaas als ik daar echt zin in heb.
De redenen die Stella noemt spelen hierin mee, plus dat het gewoon zielig is voor de koeien dat ze zo vaak gedwongen zwanger moeten worden (eigenlijk gewoon verkrachting in mijn ogen, want kunstmatig gedwongen ingebracht door een mensenhand) en vervolgens hun kind wordt afgepakt, zodat ze melk kunnen geven voor ons (alhoewel het biologisch dynamische proces wel al een stuk diervriendelijker is).
Oja, en ik vind melk gewoon vies. Dat komt vooral door het idee, denk ik. Het is gewoon raar. Je gaat toch ook geen melk drinken van een kat?!
Drink dan liever zo af een toe een mok warme amandelmelk :).
Ook door veel zuivel te eten krijg ik onzuiverheden in mijn gezicht. Ik voel me echt fijner zonder zuivel, dus ik haal de vitamine uit groenten en noten. Af en toe geitenkaas vind ik heerlijk, maar na het eten van een toetje zit me neus al snel dicht.. :/
nu neem ik amandelmelk En vitamine k2 en d3 voor mijn botten en veel boter
Ik mis veel informatie en er wordt idd geen antwoord gegeven op de hoofdvraag.
dus ja
drink t haast nooit want gatverdamme
Alleen geitenkaas, muffins op basis van iets zogenaamd natuurlijks.
Ja totaal geen eetstoornis....
Daarnaast laat mensen in hun waarde die het wel dagelijks nemen. Degene die het vaak doen zijn heus geen kilo's zwaarder en/of gezondheidsprobs.
Behalve voor diegene die er echt niet tegen kunnen, ben ik er geen voorstander van om zuivel helemaal weg te laten. Je zou ook kunnen stellen: niets is gif en alles is gif. Het gaat om de dosering.
En ik denk ook dat je calcium kunt halen uit een breed spectrum aan voedingsmiddelen (dus niet uit groenten alleen of uit noten alleen of tahin alleen) en dat het niet nodig is geforceerd aan de zuivel te gaan om voldoende calcium binnen te krijgen.
Er zijn veel mensen die kiezen voor een bepaald dieet (bijv vegetarisch of glutenvrij) zonder dat dit gerelateerd is aan een eetstoornis.
Zag jouw bericht als eerste hier staan en kan het niet laten even erop te reageren. Je zegt dat je het niet neemt en ook geen vervanging ervoor neemt. En zo zeg je ook, je merkt er niets van dus waarom zou je? De vraag die ik je wil stellen, denk je ook aan de toekomst en hoe je lichaam dan is? Wat je je moet beseffen is dat de voeding en levensstijl die jij nu neemt mede bepalend is voor hoe jij lichamelijk er aan toe bent als vijftigjarige en ouder. Nu leg je de basis. Door hier nu zo nonchalant in te staan loop je mogelijk veel tekorten op die zich later gaan wreken bij je.
Je hoeft niet per se melk te vervangen met een ander soort melk (amandelmelk, sojamelk). Dat doe ik zelf ook niet. Ik drink een vervanger af en toe wel, maar doe dat niet 3 keer per dag.
Misschien eet eilish wel heel veel groene groenten, amandelen, vijgen, tahin. Bovendien bespaart ze haar botten al heel wat door geen echte melk te drinken.
Dus dat je iets niet vervangt betekent niet dat je jezelf te kort doet.
Maarja, het is inderdaad wel van belang om jezelf hoe dan ook goed te verzorgen, daar heb je later (en nu) alleen maar profijt van. Iets wat veel mensen met een ES niet echt doen.
@RosieV, Ik wil juist iedereen in zijn of haar waarde laten. Dat ik heel weinig dierlijke dingen eet, komt bij mij vooral door ethische overwegingen. Dat is iets wat iedereen voor zich moet bepalen. Ik voel me in ieder geval gelukkiger als ik dieren niet gebruik voor eigen gewin (zo voelt het voor mij, dit is geen aanval op andere mensen!). Er zullen vast mensen zijn die vanuit hun ES reageren, maar ook een heleboel mensen niet.
@Prue. Dosering is inderdaad de sleutel. Dat is met heel veel dingen zo. Bovendien vind ik het maar niks om mezelf echt dingen te verbieden. Dat werkt mn ES alleen maar in de hand. Maar ben wel blij dat steeds meer mensen zich realiseren dat 3 keer per dag zuivel iets te veel van het goede is.
Vroeger moest ik melk drinken van mijn moeder. Neus dicht en achterover gooien. Vreselijk. Ik ben blij dat melk dus toch niet zo gezond is als vroeger beweerd is.
ik zou willen dat ik terug kon gaan in de tijd en mezelf er toe zetten die beker melk te drinken . het heeft wel degelijk gevolgen als je een hele voedselgroep uit je eetpatroon schrapt.zuivel is niet zo onnodig als ik vroeger dacht..
Ik gebruik al 40 jaar geen zuivelproducten meer en heb geen botontkalking. Dus ik denk dat je jezelf niets hoeft te verwijten. In Nederland is Osteoporose enorm hoog ten opzichte van andere landen terwijl we hier veel zuivel gebruiken. Dat lijkt me voldoende bewijs dat zuivel niet bijdraagt aan gezonde botten.