Jezelf voeden zonder eten

 

Ik zit op een stoeltje in de wachtruimte. De zenuwen gieren door mijn lichaam. Zouden ze mij gek vinden? Ze vinden mijn lichaam vast vies. En dik. Waarom doe ik dit ook al weer? Gelukkig speelt er een rustig muziekje en heerst er een fijne sfeer in de spa, waardoor ik iets kalmeer. Ik heb mijzelf een massage cadeau gedaan, om mijn lichaam op een andere, positieve manier te kunnen ervaren.

Moeten aankomen, afvallen, meer eten, gezonder eten, minder eten, regelmatiger eten, enge producten eten, veilige producten eten... Een eetstoornis gaat misschien niet over eten, maar toch gaat een groot deel van herstel er wel over. Het is ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen wat betreft eten, maar het kan ook op veel manieren die verder niks met eten te maken hebben. 

De buitenkant van je lichaam

Je lichaam voeden kan ook vanaf de buitenkant. Door fijn te douchen, je huid te verzorgen met een scrub, maskertje, of fijne bodylotion. Je kunt je haren goed verzorgen of een keertje extra naar de kapper. Je nagels knippen en ze een mooi kleurtje geven, jezelf een lekker ruikende lippen-balsem cadeau doen en ga zo maar door. Er zijn ontelbaar veel fijne smeersels en andere middeltjes om jezelf even extra mee te verwennen. Zelf vind ik bijvoorbeeld de hamam-serie van Rituals heel erg lekker. Het voelt dan net alsof ik even in de sauna ben geweest. 

Maak ruimte voor jezelf

Creëer een plekje voor jezelf waar je je prettig en veilig voelt. Bijvoorbeeld in jouw slaapkamer. Door bewust fijne spulletjes neer te zetten; dingen die je mooi vindt, waar je goede herinneringen aan hebt of waar je blij van wordt. Een plek waar je je terug kunt trekken en tot jezelf kunt komen. Als dit door wat voor reden dan ook niet mogelijk is in jouw eigen huis, kun je op zoek gaan naar een plekje buiten de deur. 

Naar buiten

Over buiten gesproken... Je lichaam heeft vitamine D nodig. Met een tekort aan vitamine D kun je je snel somber gaan voelen. Door even naar buiten te gaan, vooral wanneer het zonnig is, creëer je al snel weer genoeg vitamine D. Daarbij kan het los van de vitamine sowieso heel fijn zijn om even naar buiten te gaan wanneer je je minder goed voelt.

Massage

Zoals ik in het intro al schreef, heb ik mijzelf wel eens massages cadeau gedaan. Vooral de eerste paar keer vond ik het ontzettend spannend, maar uiteindelijk vond ik het een heel fijne ervaring. Ik had bewust gevraagd om een vrouwelijke masseuse, omdat ik dat prettiger vond qua aanraking. Een massage kan je helpen ontspannen op een manier zoals je dat zelf niet zo snel voor elkaar krijgt. Als je het toch nog te lastig vindt om je door iemand anders te laten masseren, kun je ook opzoek gaan naar een fijn zelf-massage-apparaat.

Je geest voeden

Niet alleen je lichaam kun je voeden, maar ook je geest. Laat je inspireren. Kijk een mooie film of lees een goed boek. Ga naar een museum, het theater, een concert of dansvoorstelling... Luister je favoriete muziek en zoek nieuwe artiesten. Door je geest te voeden, kun je jezelf inspireren en nieuwe inzichten en perspectieven krijgen. En het kan je gewoon heel blij of verwonderd laten voelen.

Geef jezelf warmte...

Omring jezelf met warmte. Zachte dekens, kussens, een fijne trui, knuffels. Steek kaarsjes aan of een mooi lampje. Niet alleen letterlijke warmte, maar ook figuurlijke warmte kan veel doen met hoe je je voelt. Wanneer je je somber voelt, zorg dan voor een warme sfeer om je heen. 

...of koel af

Juist het tegenovergestelde kan ook. Soms is het allemaal gewoon even teveel en kan het heel fijn zijn om even goed af te koelen. Dit kan door naar buiten te gaan of op een andere manier de ruimte op te zoeken. Even naar een andere kamer in het gebouw waar je bent bijvoorbeeld. Zelf vind ik het soms heel erg fijn om even koud te douchen. Met name wanneer ik helemaal vast zit in mijn hoofd of juist heel afwezig ben, brengt een koude douche mij weer wat meer bij zinnen. Daarna voel ik me ook lekker rozig, wat juist weer een fijn, warm en ontspannen gevoel is.

Positieve energie van anderen

Als je zelf niet zo goed in je energie zit, kan het fijn zijn om alleen te zijn. Soms heeft het echter een heel positieve invloed wanneer je jezelf omringt met mensen van wie je houdt en van wie je blij wordt. Je hoeft dan niet eens te praten over waar je mee zit of waarom je je niet zo fijn voelt. De nabijheid van mensen die je liefhebt en hun positieve energie kan jou ook goed doen.

Stretchen

Sporten kan op verschillende manieren ingewikkeld zijn wanneer je een eetstoornis hebt. Bijvoorbeeld als je last hebt van bewegingsdrang of het juist moeilijk vind om jezelf tot beweging te zetten. Toch is het goed om te bewegen. Een fijne, rustige en laagdrempelige manier waarop je dit kunt doen, is door te stretchen. Zelf vind ik het fijn om mijn armen voor mij uit te strekken en met mijn ene hand, mijn andere naar beneden en naar boven te buigen, of mijn handen achter mijn rug vast te pakken en mijn borst zo ver mogelijk naar voren te duwen.

Er zijn veel makkelijke stretch-oefeningen waar je echt niet flexibel voor hoeft te zijn en die je gewoon tijdens het werken of tv-kijken kunt doen. Stretchen zorgt er ook nog eens voor dat je bloed beter gaat stromen waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen en je beter na kunt denken. Dat is ook nog eens mooi meegenomen. 

Haal adem

Grote kans dat je al eens van iemand de tip hebt gekregen om ademhalingsoefeningen te doen, dus misschien is het een beetje en inkoppertje. Toch mag deze niet ontbreken in dit lijstje. Ademhalingsoefening zijn voor iedereen goed. Het zorgt ervoor dat je even uit je hoofd en in het moment komt. Je geeft je lichaam zuurstof en je kunt er beter door ontspannen. Zelfs een keer of 3-4 diep in en uitademen (het beste iets langer uit dan in) kan al voor een fijn en rustig gevoel zorgen. 

'Gewoon' leuke dingen doen

Proud staat vol met tips en dingen die je kunt doen omdat ze goed voor je zijn en het is ook zeker belangrijk om hier mee bezig te zijn. Toch kan het zijn dat je daardoor vergeet dat je ook dingen mag doen omdat ze gewoon leuk zijn! Niet alles wat je doet hoeft een extra doel of een diepere betekenis te hebben. Gewoon lol maken, het fijn hebben, iets doen omdat het leuk is, mag. Geniet ervan! 

Hoe voed jij jezelf? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G, - Vrijdag 23 augustus 2019 20:54
Hele mooie blog, zo waar! Bizar hoe iets (anders dan eten) je kan voeden, een gevoel van voldoening kan geven omdat je het nodig had.

Ik ervaar dat juist bij mijn ES dit verstoort is. Dat emoties, signalen van mijn lijf, niet op die manier opgevolgd worden zodat lichaam & geest "krijgen" wat ze nodig hebben. Bijv. een lief persoon om mij heen als jeverdrietig bent, naar buiten/de natuur in bij veel stress, muziek of musea als positieve prikkel.

Fijne voorbeelden geef je hierboven: thanks. Soms helpt het ook zoiets onder elkaar te zien, geeft