Vitamine D tegen winterdepressie

 

Voel jij je ook wel eens somber en is je weestand minder tijdens de winter? Mogelijk kan dit verband hebben met een tekort aan vitamine D. In Nederland is het maar een paar maanden per jaar zonnig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Hierdoor hebben veel mensen een tekort aan deze vitamine. Er wordt zelfs gezegd dat 9 op de 10 mensen al vanaf september en oktober een tekort hier aan heeft.

vitamine D vis

Vitamine D zorgt ervoor dat je je fit voelt, het kan ervoor zorgen dat je niet in een winterdepressie raakt en is goed tegen osteoporose. Alle reden om dus goed in de gaten te houden dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Maar waar zit die vitamine allemaal in?

Vitamine D3 zit vooral in vette vis, zoals zalm, paling, sardines en makreel. Verwerk deze tijdens de wintermaanden dus lekker wat vaker dan normaal in je gerechten of eet een visje op de markt of bij de viskraam. Met zalm kun je ook heerlijke pasta, bladerdeegpakketjes of quiche maken. Of je serveert het op een toastje of cracker met wat kruidenkaas of Philadelphia. Ook in vlees en eieren zit een kleinere hoeveelheid vitamine D. In margarine en bak-en braadproducten wordt ook vaak vitamine D verwerkt.

Mocht je weinig vlees of vis eten of weinig in de zon komen, dan kan het verstandig zijn een voedingssupplement te gebruiken van september tot mei. Tijdens deze maanden maakt het lichaam van mensen die in Nederland wonen met een lichte tot gemiddelde, en zeker ook met een donkere huid te weinig vitamine D aan via ultraviolet licht.

Vitamine D3 Solgar

Je kunt je laten adviseren door je huisarts of bij een gespecialiseerde winkel. Vitamine D3 is verkrijgbaar in capsules en druppels. De druppels zijn geschikt voor vegetariërs. Deze vitamines zijn verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, zoals G&W of online bij thehealtstore.nl

Er is nog wat discussie, maar steeds meer mensen zien in dat het aanvullen van vitamine D3 belangrijk is tijdens het najaar. Gezegd wordt dat je niet snel teveel vitamine D in kunt nemen, aangezien je in de zon tijdens de zomermaanden vrij snel vitamine D aanmaakt en dit gehalte niet snel te hoog zal zijn bij mense die veel in de zon zitten of als je dit uit supplementen en voeding haalt. 

Natuurlijk is het ook belangrijk ieder straaltje zon mee te pikken en, zoals ik al beschreef, gezond en voldoende te eten!

Dus, wil je deze winter een winterdip voorkopen, probeer dan goed op de inname van vitamine D3 te letten!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Debbie - Zondag 25 november 2012 19:51
je hebt ook van o a Davitamon bijv de compleet tabletten, daar zit alles in o a ook vitamine D

Verder voor weerstand kan A Vogel, echinaeforce met xtra vitamine c ook helpen
ik gebruik deze vaak al vanaf begin herfst tot idd geval einde winter ... en na ja wel het idee dat het iets helpt en je hierdoor minder vatbaar voor diverse winterse kwaaltjes bent...
Ik - Zondag 25 november 2012 20:00
Volgens mijn diëtiste zit in álle soorten vet vitamine D. Als je dus nogal vet-arm eet (zoals velen onder ons zullen doen ;) ), is het sowieso aan te raden om vitamine D in pil-vorm te slikken, of je nou last hebt van somberheid of niet.

Dat is wat mijn diëtiste mij aanraadde in elk geval.

Bovendien is vitamine D belangrijk voor je botvorming. Iets wat toch al een lastig punt kan zijn voor meisjes met Anorexia (i.v.m. het risico op osteoporose).
M - Maandag 26 november 2012 00:50
Gaan we proberen :")
Ik heb overigens gelezen dat eigenlijk iedereen snel een vitamine D tekort heeft in de winter en daar om heen. (september tot mei!!!) Dus volgens mij kan het weinig kwaad...

Liefs
Flower - Maandag 26 november 2012 11:33
Laat ik nou net nooit vis en vlees eten. Misschien toch een keer een aanvulling nemen. Zit vitamine D ook niet gewoon in fruit of groente op.i.d.?
Youyou - Maandag 26 november 2012 13:48
Sinds ik kids heb en ze vitamine D moeten, doe ik mee!
En zon= even naar buiten als het uitkomt!
dwarsvlindertje - Dinsdag 27 november 2012 09:51
Is regelmatig onder de zonnebank gaan niet voldoende?Dat helpt mij wel erg om de winter dip tegen te gaan!