Ik was niet goed genoeg hersteld

 

Een tijdje geleden is er een nieuwe documentaire uitgekomen over een meisje dat door middel van yoga hersteld is van haar eetstoornis. Een documentaire die ik meteen aan zou hebben geklikt toen ik midden in mijn eetstoornis zat. Tijdens en na mijn herstel ben ik hier kritischer in geworden. Is dit wel echt wat ik wil zien? 

Huilende, hysterische meisjes aan tafel en voor de spiegel. Foto’s van magere lijven, ziekenhuisopnames. Allemaal beelden die mijn eetstoornis destijds in stand hielden. Ik kickte er misschien wel op om de meest heftige beelden voorbij te zien komen. Aan de ene kant hielpen deze documentaires mij om mijzelf beter te begrijpen. Op deze manier kon ik een stukje van mijzelf doorgronden waar ik tot voorheen geen toegang tot had.

Ik herkende mij in de angsten van die dunne meisjes en op een bepaalde manier nam ik mijzelf hierdoor een stuk serieuzer. Totdat de eetstoornis zich ermee ging bemoeien, want zij hadden het wel echt een stuk zwaarder. Mijn eetstoornis viel echt wel mee.. Ik was bij lange na niet zo mager, zo diepgezonken. Hoe meer ik mijzelf wilde doorgronden, hoe oppervlakkiger mijn eetstoornis reageerde.

Ook tijdens mijn herstel kon ik niet stoppen met het kijken van programma’s over eetstoornissen. Ik probeerde wel wat selectiever te zijn in mijn keuzes, alsof ik het zo voor mijzelf goedpraatte. Ik keek puur de documentaires of programma’s waarin herstel centraal stond. Zo kon ik een beetje spieken wat hen had geholpen en had ik iets om mij mee te identificeren. Ik vond het prettig om te zien wat anderen had geholpen en had gemotiveerd. 

Al snel kwam ik tot de conclusie dat veel meiden die claimden geen eetstoornis meer te hebben yoga of fitness gingen doen. Ze deden vaak hun beroep op clean eating en hadden echt een nieuwe ‘way of life’ gevonden. In het begin adoreerde en omarmde ik deze levensstijl. Ik vond het ontzettend knap dat zij deze omslag hadden kunnen maken en nu goed voor zichzelf konden zorgen. Na een aantal van dit soort meisjes gezien te hebben, begon ook de opmars van de fitgirls op Instagram. Ook hier zag ik veel meiden die van extreem ondergewicht afkwamen en ineens een fitgirl of beroepsyogi waren geworden. Ze hielpen anderen van hun eetstoornis af en hadden het geluk helemaal ontdekt. 

Ik volgde een aantal van deze meiden op Instagram en vrijwel tegelijk begonnen zij 'before and after' foto's te plaatsen. Foto's van hen, tijdens het dieptepunt van een eetstoornis, en foto's van hen, nu. Vaak lachend in een sportbroek of bikini. Dit zou motiverend moeten werken, maar ik begon mij hier vooral slechter door te voelen. Ik voelde mij mislukt in mijn herstel.

De dieptepunt foto's werkten voor mij triggerend, net als de herstelde foto's. Ik droeg geen strakke yoga legging, deed geen squats en push ups meer. Voor mij was het juist een overwinning om het sporten op een laag pitje te zetten. Had ik het niet goed genoeg gedaan? Was ik verkeerd hersteld? Ik deed niet aan yoga, was ik nu een slechte ex-anorect? Ook bleef ik hierdoor het idee houden dat een eetstoornis puur om gewicht gaat. De voor en na foto's draaiden ook voornamelijk om dit gewicht. De heftigheid van het ondergewicht, de sensatie van het nu gespierde en strakke lichaam en vooral de combinatie tussen deze twee. Het begon mij te irriteren. Alsof zij een ontzettend bijzonder verhaal hadden, alsof ze specialer waren dan ik, terwijl ik hetzelfde had meegemaakt. 

Zelfs nu ik hersteld ben stoort mij dit nog steeds een beetje. Natuurlijk ben ik blij dat er steeds meer bewustzijn wordt gecreëerd rondom eetstoornissen, maar naar mijn idee wordt er nog steeds een vrij stigmatiserend beeld neergezet als het gaat om eetstoornissen. Vaak is er niet aan de heftigheid te ontkomen en wordt er een stortvloed aan dunne lichamen getoond. Heel eerlijk zit ik er persoonlijk ook niet echt meer op te wachten om te zien hoe anderen op miraculeuze wijze hun leven hebben verbeterd. Naar mijn idee doet dit vaak een beetje af aan de strijd die herstel echt is, of kan zijn. Ik heb het idee dat er soms iets te makkelijk over wordt gedaan waardoor het onbegrip naar mijn mening juist blijft bestaan.

Ik probeer hier trouwens niet te zeggen dat sport, yoga of spiritueel actief zijn het eetstoornis herstel in de weg kan zitten. Ik denk namelijk dat dit heel goed samen kan bestaan en kan helpen om jezelf op die manier te leren kennen. Om te leren sporten op een vriendelijke manier. Om jezelf mentaal uit te dagen en je grenzen te verleggen zonder jezelf kwaad te doen. Om vrede te vinden en krijgen met de persoon die je nu bent (geworden) en jezelf te accepteren. Ik denk wel dat er een verschil is in jezelf leren kennen en de focus van een eetstoornis verleggen. Natuurlijk ken ik alle verhalen niet, maar dit is iets wat mij toen is opgevallen. Of het waar is, is dus maar de vraag. 

Iedere eetstoornis is anders, net als het herstel hiervan. Wat voor mij helpend hierin is geweest hoeft niet voor iedereen zo te werken en andersom. Ik ben blij dat het mij tijdens mijn herstel een beetje is gelukt om dit te herkennen als trigger. Hierdoor lukte het mij beter om dit niet bewust op te zoeken. Na een tijd heb ik mijn Instagram opgeschoond, zodat ik niet dagelijks in aanraking kwam met deze triggers. De 'cleane' maaltijden, als ik die avond een pizza wilde eten. De dagelijkse sessies in de sportschool, als ik al weken niet had bewogen. Dit was mijn manier en ik wilde mij hier goed over voelen. Ik wilde mijn eigenwaarde niet laten bepalen door de, misschien wel problemen van, een ander. Ik wilde dat zelf gaan ontdekken. 

Herstellen is zwaar en alleen dit aangaan is al heel knap. Ik vind het jammer dat ik mij op dat moment zo liet leiden door de gedachtes die ik hierover had. Ik had niet gefaald in mijn herstel, ik deed het juist heel goed. Ik had mijn manier gevonden om mijn leven in te delen en daar was en is niks mis mee.

Herstellen van een eetstoornis is bijzonder. Zij zijn niet specialer dan ik of andersom. Allemaal hebben we iets bereikt waar we trots op mogen zijn. Misschien was ik op dat moment ook wel een beetje jaloers. Een eetstoornis hoorde bij mij, anderen mochten daar helemaal niet aanzitten. Helaas is een eetstoornis niet alleen van mij. Elke dag gaan er ontzettend veel mensen gebukt onder de angsten en de pijn die een eetstoornis zijn, misschien ben jij wel één van hen. Ik hoop dat je na het lezen deze blog misschien wat selectiever kunt kijken naar wat jou echt verder helpt en niet. Je bent het waard om te helen. 

Herken jij hier iets van?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pien - Woensdag 19 juni 2019 19:11
heel mooie blog
Marleen - Woensdag 19 juni 2019 19:14
Ik herken al je gedachten. Allemaal. Ik heb geen instagram maar je komt ze toch overal tegen...
egel - Woensdag 19 juni 2019 19:18
Soms heb ik wel bedenkingen bij die mensen die zeggen dat ze helemaal hersteld zijn en nu een afgetraind lichaam hebben en anderen willen coachen. Vooral over dat laatste heb ik bedenkingen. Omdat de nadruk bij deze coaches toch blijft liggen om het uiterlijk en (over)gezond, getraind lichaam. Terwijl een eetstoornis toch vaak veel dieper gaat en over heel andere dingen kan gaan, er kunnen trauma's onder liggen en dan hoop ik dat deze coaches de grenzen van hun mogelijkheden om te helpen kennen en weten wanneer ze moeten doorverwijzen. Volgens mij gaat een eetstoornis vaak (en zeker bij mijzelf) niet over uiterlijk of gewicht, deze coaches blijven naar mijn gevoel toch erg gefixeerd daarop. Uiteindelijk is hoe je je voelt en dat je kan ontdekken wie je bent, wat je talenten en mogelijkheden zijn, je kernkwaliteiten, je missie van wat je voor jezelf en anderen kan betekenen... veel belangrijker dan hoe je eruit ziet. Dat kan zijn wat zij doen en mensen die daarbij aansluiten kunnen waarschijnlijk wel door hen geholpen worden, en dan hoop ik dat ze de anderen doorverwijzen.
Misha - Maandag 24 juni 2019 16:19
Ik heb er ook mijn bedenkingen bij. Er zal vast iemand tussen zitten die echt is hersteld, maar als ik zie hoe ze nog steeds geobsedeerd bezig zijn met eten, calorieën tracken en sport dan heb ik mijn twijfels over een (duurzaam) herstel. Blijkbaar draait het leven nog steeds om eten en uiterlijk. En het ergste vind ik dat ontzettend veel fitgirls zich nu coach noemen en allerlei adviezen de wereld in slingeren waar echt niet iedereen bij gebaat is.
Sterregoesforit - Woensdag 19 juni 2019 19:31
Herkenbare visie, dit denk ik soms ook, maar kon het nog niet zo goed verwoorden als jij nu hebt gedaan. Terwijl zonder yoga of sport je prima goed hersteld kan zijn inderdaad. En misschien soms inderdaad wel beter, juist goed om niet mee te gaan met de massa maar te doen wat goed voelt voor jou :) Helemaal eens met jouw visie! Mooie blog
F - Donderdag 20 juni 2019 16:19
Precies, ik denk juist dat je in zeker zin juist "beter" of verder hersteld bent als je die focus niet op yoga, sport of extreem gezond eten verlegt, maar een gewoon gebalanceerd leven kan leiden! Dan ben je pas echt los van allerlei gedrag en obsessies waar je je eigenwaarde van afhankelijk maakt.
Indra - Woensdag 19 juni 2019 19:54
Amen. Geen woorden meer aan toe te voegen, prachtig Lonneke!
Dianne1312 - Woensdag 19 juni 2019 20:16
Alsof je mijn es nu zo hard betrapt!! Dank lonneke voor deze blog! Ik heb zelf nu laatste tijd zulke gedachtes dat alles gezond moet—> de es zoekt op andere manieren controle. Heel irritant maar heel waardevol om hem door te kunnen hebben en er dus niet naar te luisteren. Sporten/bewegen op een gezonde manier naast een normale levenstijl!
-- - Woensdag 19 juni 2019 22:29
Ik snap wat je bedoelt en kan me er ook wel in vinden. Ik vraag me alleen af in hoeverre dit 'grijze gebied' van herstel nou zo afwijkt van 'vroeger voor de fitgirl opkomst. Een heel groot deel van de mensen met een eetstoornis geneest nooit of herstelt maar gedeeltelijk, dat is altijd zo geweest. Ik denk dat dat grijze gebied door instragam alleen veel zichtbaarder wordt. Waarschijnlijk bestaat deze community grotendeels uit mensen die voor de opkomst van instagram/fitgircommunity ook in dit grijze gebied zouden zijn blijven hangen. Uiteindelijk draait herstel om het al dan niet aanpakken van de onderliggende problematiek hetgeen voor de een makkelijker is dan voor de ander, en voor de een ook sneller gaat dan bij de ander. De een zal daarom ook langer in dit grijze gebied blijven hangen dan de ander, en daarmee ook gevoeliger zijn voor trends. En wat ik dan wel opvallend vind aan de fitgirl community: ze blijven dan wel in het grijze gebied hangen, maar je ziet wel dat ze door deze 'positieve' wending wel veel minder vaak ernstig terugvallen. Ik denk dat dat ook wat waard is, ookal is het niet volledig herstel wat natuurlijk het mooiste zou zijn. Dus ja, ik denk dat per persoon binnen een behandeling moet worden afgewogen in hoeverre volledig herstel haalbaar is. Voor sommigen is dat grijze gebied dan misschien nog niet zo slecht...
Laura - Woensdag 19 juni 2019 23:12
Ik heb vaak het idee dat mensen die na een eetstoornis fitnessgoeroe of iets dergelijks worden, enkel 1 obsessie hebben ingeruild voor een andere...
laura - Donderdag 20 juni 2019 14:24
Zo herkenbaar ! Ik voel me betrapt
Daphne - Donderdag 20 juni 2019 21:41
Hi lonneke. Ik ken die foto’s ook van gespierde voor en na foto’s. Deze inspireren mij helemaal niet om beter te worden en ik wil hierdoor alleen maar dunner worden. Ik herken mezelf daar gw niet in. Voor mij ben jij een veeeeeel betere en echt een inspiratie voor mij voor herstel. In jouw teksten herken ik altijd echt zo veel! Daardoor ben jij mijn herstel inspiratie
Saskia - Zondag 23 juni 2019 08:40
Ik denk indd ook dat er tussen de “fitgirls” een groep zit met wel degelijk eetgestoorde gedachten ook al claimen ze van niet. Zo extreem bezig zijn met eten en bewegen is niet gezond. Tenzij je sporter bent in de Nederlandse top ofzo, maar dan is er een ander hoger doel en hopelijk voldoende begeleiding.