Onaardig doen uit jaloezie

 

Veel vrouwen zijn jaloers op anderen en ook op hun eigen vriendinnen. Ze voeren regelmatig een concurrentiestrijd of praten lelijk over hun vriendinnen. Dit blijkt uit onderzoek van het online vrouwenmagazine Ze.nl die een enquete deed onder vijfhonderd Nederlandse vrouwen rond de 25 jaar. Het is dus helemaal niet zo gek als je weleens jaloerse gevoelens hebt ten opzichte van een vriendin, want zoals uit dit onderzoek blijkt, ben je echt niet de enige. Benieuwd naar de cijfers? Lees dan verder in dit artikel.

meisje
Bron

Jaloerse gevoelens blijven lang niet altijd bij gevoelens. Ruim 63% van de onderzochte vrouwen geeft aan weleens slecht te praten over een vriendin uit jaloezie. Zij geven ook aan weleens een vriendin afgekraakt of genegeerd te hebben hierdoor. Een klein deel van de vrouwen geeft zelfs aan dit regelmatig te doen. Ruim 15% zegt dat zij weleens haar vriendin heeft afgekraakt tegenover een leuke man als hij te positief was over haar. Ook hebben meerdere vrouwen aangegeven dat ze hun vriendin met opzet een lelijk kledingstuk aangesmeerd hebben omdat ze er normaal gesproken altijd zo mooi uit zag. Ook geeft een deel van de vrouwen aan weleens een foto op Social Media te hebben gezet waar zij zelf mooi op stond en haar vriendin minder mooi. Iets minder dan de helft van de vrouwen zegt dat dit weleens per ongeluk is gebeurd omdat ze niet wist dat haar vriendin vond dat ze er lelijk op stond.

Minder knappe vriendin
Ongeveer 25% van de vrouwen geeft toe dat zij liever op stap gaat met vriendinnen die minder knap zijn dan zij. Het grootste gedeelte van de vrouwen, namelijk driekwart geeft aan dat het haar niks uitmaakt. Het schijnt ook dat er regelmatig (toekomstige) relaties stuk lopen omdat vrouwen geïnteresseerd waren in de dates van hun vriendinnen of jaloers zijn op het 'perfecte' leventje. Ongeveer 44% geeft aan dat ze één of meerdere frenemies heeft onder haar vriendinnen. Dit woord komt uiteraard voort uit een combinatie tussen 'friend' en 'enemy'.

vrouwen
Bron

Strijd om afvallen
Het thema 'gewicht verliezen' zorgt ook voor veel concurrentie. Iets minder dan de helft van de ondervraagde vrouwen geeft aan soms jaloers te worden als een vriendin meer afvalt. Bijna de helft van de vrouwen voelt druk om zelf ook af te vallen als haar vriendin dit ook doet.

Het lezen van de uitslagen van dit onderzoek maakte mij niet perse vrolijk. Ik herken echt wel wat dingen en zeker van vriendschappen die er nu niet meer zijn. Het is een soort ongezonde ongelijkwaardige relatie die je dan hebt met je vriendinnen waarin je een ander misschien niet zoveel gunt. In hoeverre kun je dit dan echte vriendschap noemen vraag ik mij af. Natuurlijk kun je gevoelens van jaloezie ervaren, maar ook echt acties ondernemen om zelf beter uit de verf te komen vind ik erg ver gaan. Het is goed om jezelf af te vragen in hoeverre dit voor jou geldt. Hoe jij je opstelt ten opzichte van je vriendinnen en hoe dit andersom zo is. Misschien kan dit artikel ook wel een opstapje zijn voor een goed gesprek.

Bron: ze.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Yoli - Woensdag 18 februari 2015 19:30
Bij anorexia klinieken is er ook super veel jaloezie en concurrentie. Dit belemmert het herstel. Super jammer dat het zo moet gaan.
Safia - Woensdag 18 februari 2015 21:31
Jaloers zijn... laatst had een vriendin van mij superleuke schoenen aan, ik wil ze ook heel graag en ze zijn heel mooi. Maar ik gaf haar een compliment erover. Maar ze is echt een goeie vriendin van mij. Iemand met wie ik niet zo goed contact mee heb zeg ik het niet zo snel. Maar ik denk vooral bij je "vijanden" dat je ze sneller zult afkraken of jaloers zult zijn, misschien omdat het goed met ze gaat of iets hebben wat jij wilt. Maar jaloers zijn is een gevoel, er is helemaal niks mis mee, ik ben ook weleens jaloers. Het ligt aan de gevolgen, laat je je onderdrukken? Ga je vijandig doen? Of je kunt niks erover zeggen of een complimentje erover geven.
Maé - Woensdag 18 februari 2015 23:40
Niet tegen vriendinnen. Maar tegen hulpverleners waarvoor ik een soort van overdrachtgevoelens heb. Dan kan ik echt uit het niet heel boos doen of uitschelden ofzo. Omdat zij zo knap is, aardig is, lief is etc. Echt heel stom. Ik ben qua dat wel echt heel jaloers. Op vriendinnen ben ik niet echt jaloers in de zin van dat ik onaardig ga doen of afkraken en lelijke kleren laat kopen (:
anoniem - Donderdag 19 februari 2015 09:40
Ik ben jammer genoeg snel en vaak jaloers, maar het heeft geen invloed op mijn gedrag en houding naar anderen toe. Wanneer ik stikjaloers ben op iemand, ga ik die persoon gewoon hetzelfde behandelen als een persoon waarop ik helemaal niet jaloers ben. Die persoon die mij jaloers maakt, kan er uiteindelijk ook niets aan doen dat hij/zij leuk,knap en zogezegd "perfect" is , haha ;)

Jaloezie? Ja! Onaardig doen uit jaloezie? Nee, dat doe ik echt nooit.

@Yoli : dat klopt, dit is echt heel erg jammer. Concurrentie tussen andere meiden die met een eetstoornis worstelen, is echt heel nefast wanneer je van je eetstoornis af wil raken. Om die reden denk ik dat het niet altijd een goede zet is om te kiezen voor een ziekenhuisopname...
Bitches - Donderdag 19 februari 2015 11:57
Whooo... had ik niet verwacht zoveel stemmen op ja!
Vrouwen zijn van uit natuur al wat meer bitchy dan mannen, maar dan als nog elkaar iets gunnen kan toch ook gewoon
marleen - Donderdag 19 februari 2015 19:04
haha moet je eens kijken bij de reacties onder de tussendoortjes van de redactie;.. denk dat er daar heel wat meiden bij zitten die vallen onder het kopje 'onaardig doen uit jaloezie'
unknownangel - Donderdag 19 februari 2015 19:22
Ik ben zelf helaas ook best vaak jaloers, mede doordat het dan gewoon zoveel pijn doet dat ik niks kan of zo. Maar ik doe nooit gemeen. Ik had ook niet verwacht dat er zoveel mensen op ja zouden stemmen :o
boe - Donderdag 19 februari 2015 20:42
ik ben altijd jaloers vooral met vakanties en als andere mensen slimmer zijn en met vriendjes ook dat wil ik ook graag maar door onzekerheid lukt het niet
Anonymous - Vrijdag 20 februari 2015 13:55
Ik ben geen heilige trien en ben heus weleens jaloers, maar ik ga niet over tot daden. Zal dus niet iemand slechter behandelen omdat hij/zij knapper/succesvoller is dan ik.
Ikke - Vrijdag 20 februari 2015 21:53
Ik ben een heel enkele keer jaloers op iemand. Maar niet vanwege uiterlijk, maar op het leven wat die persoon had. Ik heb zelf nog nooit slecht gesproken over één van mijn vriendinnen. Ik heb wel een vriendin en die is jaloers op mij sinds korte tijd. Elke dag dat ik goedemorgen tegen haar zeg, zegt zij:'Sorry dat ik het zeg, maar je ziet er echt niet uit.' De eerste keer dat ze het zei wist ik al dat het van jaloezie kwam, ik heb het tegen mijn zus gezegd en die zei dat het het echt belachelijk is dat ze dat echt zegt. Maar dat betekend niet dat ik me er niet rot door voel, ik snap het inmiddels wel. Ze is niet de meest populaire in de klas en mijn klasgenoten noemen haar ook vaak lelijk. Dus ik snap waarom ze het zegt.
Tamara - Zaterdag 21 februari 2015 18:31
Ik herken dat gewoon echt niet. Als je jaloers bent, is dat een teken dat je zelf wat aan je eigen leven moet doen. En gaan voor wat jij wilt.