De zomer en een eetstoornis

 

De temperaturen lopen weer op; de zomer staat weer voor de deur! Ik draag korte mouwen en de panty onder mijn jurkjes is verdwenen. Heerlijk vind ik het. De zon en warmere temperaturen doen me ontzettend goed. Helaas ervaart niet iedereen dat zo. Als je een eetstoornis hebt, of worstelt met andere problematiek, kan de zomer best lastig zijn. Hier hebben we de afgelopen jaren al veel blogs over geschreven. Blogs die je misschien nog niet hebt gelezen of die je weer even vers in je geheugen wilt hebben.

Badpakken en bikini's

Als ik aan de zomer denk, denk ik al snel aan het strand. Ik woon in Den Haag - die mooie stad achter de duinen - dus ben geregeld op het strand te vinden in de zomer. Vroeger was dat wel anders. Ik was niet zo graag op het strand, omdat dat zou betekenen dat ik een badpak of bikini aan moest. Ook op vakantie was dit een groot struikelblok en naar het zwembad ging ik hierom nooit. Het liefst verstopte ik me in een wijde trui en een bikini is wel het tegenovergestelde daarvan. Herkenbaar? Hier ben je zeker niet alleen in. Voor veel mensen, ook zonder eetstoornis, kan het spannend zijn om in zwemkleding rond te lopen. Hoe was of is dit voor de redactie? Lees 'Hoe overleef ik mijn bikini?' van Daphne, 'Jezelf goed voelen in zwemkleding' van Lonneke of 'Eindelijk een summerbody' van Irene.

 
Bron: Pexels

Korte mouwen en blote benen

Iets minder bloot, maar bloot genoeg om het spannend te kunnen vinden, zijn korte mouwen en blote benen. Zelf vond ik dit vooral heel lastig omdat ik littekens van zelfbeschadiging op mijn lichaam heb. De littekens gaan niet meer weg, maar hoe het voor mij voelt is wel veranderd. Daar schreef ik de blog 'Littekens in de zomer' over. Zomerkleding laat wat meer van je lichaam zien. Niet alleen je huid, maar ook de vorm van je lichaam. Ik herken wel dat ik dat erg lastig vond en verstopte mij het liefst in grote truien. Ook Phoi Cai heeft hiermee geworsteld. Daarover schrijft ze in de blog 'Zomerkleding staat mij lelijk'. Het is belangrijk om te doen wat voor jou goed voelt, vind ik. Als je liever wijdere, langere en lichtere kleding wilt dragen is dat jouw goed recht. Tips om hiermee om te gaan en naar jezelf te blijven luisteren vind je in de blog 'Waarom draag jij geen korte broek?'.

Lichamelijk ongemak in de zomer

Niet alleen alleen vond ik het spannend als mijn lichaam meer zichtbaar was, ook vond ik het naar als ik mijn eigen lichaam meer kon voelen. Zelf heb ik bijvoorbeeld last van hooikoorts. Met een hoofd vol snot en kriebelende neus kan ik best het gevoel krijgen een dikker hoofd te hebben. Daar schreef ik deze blog over. Wat ik - samen met veel andere mensen - ook vervelend vind, is als je bovenbenen langs elkaar schuren terwijl je zweet. Daar kan je vervelende plekken op je benen van krijgen, maar vroeger voelde ik me er vooral heel dik en lelijk door. Daarover kan je lezen in deze blog. Ook je hongergevoel kan veranderen met warm weer, Dat kan behoorlijk verwarrend zijn wanneer je een eetstoornis hebt. Daarover lees je in de blog 'Hongergevoel in de zomer'.

Slechter slapen met warm weer

Een goede of een slechte nacht slapen kan overdag een wereld van verschil maken. Wie niet lekker heeft geslapen, voelt zich overdag meer moe en minder weerbaar. Vermoeidheid was voor mij vaak ook een trigger voor eetbuien. In de zomer kan het lastiger zijn om te slapen, omdat het zo warm wordt in de slaapkamer. Daar lig je dan, zwetend onder plakkerige dekens. Die je toch niet aan de kant doet, omdat je niet zonder dekens kunt slapen. Ook de zon is een stuk langer op, waardoor de donkere nacht veel korter duurt. Als klap op de vuurpijl zoemt er ook nog eens een vervelende mug om je oren, maar wanneer je de lichten aan doet is hij nergens te bekennen. Tips om toch lekker te kunnen slapen ondanks het zomerseizoen lees je in 'Slechter slapen in de zomer'.

Naar binnen of naar buiten?

Zodra het lekker weer is, trekt heel Nederland erop uit. De tuin in, het terras op of samen naar het strand. Wanneer het zulk mooi weer is kan ik heel erg de druk voelen om naar buiten te moeten. Het is immers niet altijd mooi weer in Nederland. Dus daar móet je van genieten, toch? Ook vinden veel sociale activiteiten buiten plaats. In m'n eentje binnenzitten voelt dan saai en stom. Toch heb ik helemaal niet altijd zin om naar buiten te gaan met mooi weer. Iedereen kan zo zijn eigen redenen hebben waarom diegene liever naar buiten gaat of liever binnen blijft. Ik schreef daarover in de blog 'Binnen met mooi weer'.

Een zomer zonder eetstoornis

Een leven zonder eetstoornis is ook niet perfect. Daarover schreef ik in de blog 'Herstel was niet waar ik op hoopte'. Toch is een leven zonder eetstoornis heel anders, op een positieve manier. In deze video laten we zien hoe een zomer zonder eetstoornis kán zijn.


Vind jij de zomer ook een lastige periode? Op donderdag 11 juni van 19:00 - 20:00 organiseren we een themachat 'Zomer en een eetstoornis'. Je bent welkom om mee te praten en/of lezen. Ga naar https://chat.proud2bme.nl/.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Donderdag 4 juni 2020 13:17
Ik vind vooral het gebrek aan verplichtingen in de zomervakantie erg lastig. Er is niks waar ik voor 'moet' eten. Geen studie waarbij ik mijn hersens nodig heb om goede resultaten te halen. Hebben jullie daar ook tips voor?
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 4 juni 2020 13:36
Hey Anoniem,

Goede vraag. Wat vervelend dat je het in de zomervakantie zo lastig vindt om motivatie te vinden om goed te blijven eten. Ik denk dat een belangrijke reden al is om je lichaam in leven te houden. Daar is ook echt voeding voor nodig. Aan de andere kant lees ik ook dat je het lastig vindt dat je vakantie zo leeg is en dat je niet zo goed weet wat je dat moet doen. Wat is er nog meer belangrijk voor jou naast goede resultaten halen? Mag het leven niet ook leuk zijn en genieten, iets waar ook energie en dus voeding voor nodig is!

Ik heb een aantal blogs voor je opgezocht waar je misschien wel iets aan kan hebben. Om te beginnen twee blogs met redenen om wél te eten:

https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/10_redenen_om_vandaag_goed_te_eten
https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/25_redenen_om_wel_te_eten

Maar ook blogs over dingen om te doen in zomer en structuur behouden tijdens de vakantie:

https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Help!_Het_is_weer_vakantie
https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Ik_verveel_me!

En tot slot nog een algemenere blog over je eetpatroon in de vakantie:

https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Je_eetpatroon_in_de_vakantie

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Wees ook welkom op ons forum als je hier graag over wilt doorpraten. We denken graag met je mee! :-)

Liefs!
SuikerSnoepje - Donderdag 4 juni 2020 16:13
Ik heb altijd dat ik me extra dik voel in de zomer om het zo warm is, ik heb liever de herft en winter, mijn lievelings tijd is toch de kerst periode om ik het heel gezellig vind en je kunt een sweater aan en het grote licht uit en kleine lichtjes aan, en heerlijke warme chocolademelk en gek genoeg voel ik me dan niet dik, raar toch alleen in de zomer komt de nare gevoelens opduiken.
Lya - Donderdag 4 juni 2020 18:37
Grappig, ik voel me juist in de winter ongemakkelijk en lelijk, ik haat dikke winterkleding. In flodderige zomerjurkjes kan ik mijn buik veel beter verbergen en ook lijk ik minder dik als ik bruin ben. Bikini's en badpakken vind ik wel weer moeilijk. Die draag ik liever niet.
Saskia - Donderdag 4 juni 2020 20:57
En ondanks alles voel ik me soms toch nog echt wel eens onzeker in de zomer als t allemaal wat bloter is zeg maar.. en die onzekerheid mag er zijn, maar het houdt me wel bezig