Slechter slapen in de zomer

 

Hoewel ik slapen heerlijk vind en ook niet echt problemen heb met in slaap komen of doorslapen, vind ik het in de zomer echt een nachtmerrie. Ik ben nogal gevoelig voor warmte of kou en in de zomer heb ik het al snel te warm. Zeker wanneer de zon constant op je slaapkamer raam heeft geschenen, is het binnen bloedheet. Wanneer het 's avonds niet afkoelt in de kamer, kan de hitte grote invloed hebben op je nachtrust. Ik slaap vaak een stuk minder lekker als het warm in mijn kamer is, ik ga sneller en meer dromen en ik word lang niet altijd uitgerust wakker.

Veel mensen hebben al last van slaapproblemen door bijvoorbeeld piekeren, psychische problemen, pijn, slaapstoornissen, etc. In de zomer wordt dit soms nog verergerd of hebben ook mensen er last van die normaal wel goed kunnen slapen. Wat zijn nou die dingen die er voor zorgen dat we slechter slapen in de zomer en wat kunnen we hier tegen doen?

meisje
Bron

♥ Het is langer licht
Ik vind het heel fijn dat het langer licht is in de zomer. Dit zorgt er voor dat ik veel makkelijker op sta 's morgens en zin heb om met de dag te beginnen. In de wintermaanden wanneer het nog donker is als mijn wekker gaat, wil ik altijd het liefste nog heel lang blijven liggen. Ik ben dan nooit echt blij in de ochtend omdat ik dan nog te moe ben en wat langer nodig heb om op te starten. In de zomer is dit veel minder. Het licht doet me dan goed. Ook vind ik het heel fijn dat het nog licht is als ik klaar ben met werken.. dan heb ik het gevoel dat ik nog meer aan mijn dag heb terwijl het in tijd niet anders is. Dit zorgt er ook voor dat ik het gevoel heb dat de dagen langer duren. Over het algemeen doe ik meer, en verbruik ik dus ook meer energie. Het is nu soms zelfs om 21:30 's avonds nog licht.

Voor sommige mensen is dit juist heel vervelend, die hebben veel behoefte aan dat het wat eerder donker wordt omdat het helpt bij hun dag en nachtritme. Het licht kan er voor zorgen dat we langer 'wakker' blijven en meer moeite moeten doen om in slaap te komen. Goede verduisterende gordijnen zijn in de zomer wel heel fijn om in de slaapkamer te hebben.

♥ Een te warme slaapkamer
Wanneer de temperaturen stijgen naar 25-30 graden, kan je dat ook voelen in de slaapkamer. Ik hou van de warme zomerse avonden en vind het heerlijk om nog even lekker buiten een ijsje te eten, op een terrasje te zitten of om gewoon nog een stukje te wandelen. Waar ik vaak wel tegen opzie, is de hitte in mijn slaapkamer. Ik kan daar niet zo goed tegen maar het is wel iets wat bij de zomer hoort. Door een warme slaapkamer slapen veel mensen slechter, onrustiger en worden ze minder uitgerust wakker. Veel mensen dromen ook meer als het warmer is. Dit heb ik zelf ook. Ik voel me ook minder fit als het heel warm is en ik 's morgens wakker word.

Gelukkig zijn er dingen die we hier aan kunnen doen. Het kan enorm schelen als je de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houdt bij hoge temperaturen. Verder hou ik in mijn slaapkamer vaak de gordijnen dicht waardoor de zon net iets meer tegengehouden wordt. Wanneer het afkoelt, dit is vaak 's avonds wat later of aan het einde van de middag, kun je de ramen open zetten en helpt het soms ook om ramen tegen elkaar open te zetten waardoor het door kan luchten. Verder is een ventilator in de zomermaanden voor mij onmisbaar in mijn slaapkamer. Dat helpt vaak toch wel! Verder kun je ook in plaats van een dekbed onder een laken slapen. Dit scheelt ook al veel.

meisje
Bron

♥ Zwetend wakker worden
Als je dan eindelijk in slaap bent gevallen, is het heel vervelend om midden in de nacht of 's ochtends zwetend wakker te worden. Ik heb hier gelukkig niet zo vaak last van, maar als het wel eens gebeurd voel ik me echt niet goed. Vaak gaat dit dan ook gepaard met hoofdpijn bij mij en het is niet echt lekker wakker worden. Wat kan helpen, is je dekbed vervangen voor een dun laken en slapen met de ramen open als het 's nachts afkoelt. Wanneer de dag erna warm weer is voorspeld, kun je wellicht beter de ramen weer dicht doen voordat je naar bed gaat, omdat je anders 's morgens wakker wordt van de hitte die er dan al buiten is.

Denk ook aan het soort kleding wat je 's nachts draagt. Een synthetische pyjama is sowieso geen goed idee in de zomer. Je kunt beter voor hun katoen gaan wanneer je snel last hebt van de warmte of veel zweet 's nachts.

♥ Vakantie ritme
Zeker voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het vakantie ritme soms lastig. Je gaat dan vaak later naar bed maar je staat misschien ook later op. Vroeger had ik hier veel last van als kind maar ook toen ik op de middelbare school zat en mijn vakanties er heel anders uitzagen qua dagstructuur dan de dagen waarop ik gewoon naar school ging. Omdat je dagstructuur verandert en je misschien een ander dag en nacht ritme hebt, kan het zeker aan het begin wennen zijn om weer in een nieuw slaapritme te komen. Soms kan het dan langer duren voordat je in slaap valt en of is het doorslapen aan het begin nog wat lastiger. In combinatie met het warme weer maakt dit het soms moeilijk om in de zomermaanden goed te slapen.

slaap lekker

♥ Muggen tijd
Een van de dingen die ik het meest vervelend vind aan de zomer, zijn de muggen. Inmiddels heb ik al heel wat mensen met muggenbeten gezien en ben ik gelukkig maar één keer aan de beurt geweest tot nu toe. Je wil misschien graag je ramen open hebben 's nachts tegen de warmte maar juist die momenten zien de muggen ook als het perfecte moment om je kamer binnen te komen en je te steken. Je wordt dan misschien niet wakker van de warmte, maar wel van een mug die om je hoofd heen zoemt en je steekt. Heel vervelend. Ik ben weleens een halve nacht wakker geweest omdat ik helemaal lek gestoken was en niet meer wilde slapen voordat alle muggen weg waren. Er zijn wel wat dingen die je hier aan kunt doen. Zo kun je de ramen dicht houden maar je kunt ook een hor ophangen zodat de muggen niet binnen kunnen komen of een klamboe om je bed. Er zijn natuurlijk ook citronella kaarsen, deet en andere producten tegen muggen.

Zorg er overigens ook voor dat je goed eet en drinkt. Sommige mensen hebben in de zomer de neiging om minder te eten. Je eetlust kan veranderen als het heel warm is buiten en sommige mensen hebben dan minder honger. Goed eten en vooral ook goed drinken is juist op deze warme dagen ook belangrijk. Daarnaast is het vervelend om 's nachts wakker te worden omdat je honger hebt. Hoe is slapen in de zomer voor jou en wat zijn jouw tips? We lezen het graag in de comments. Wil je meer lezen over moeite hebben met slapen, dan kun je hier kijken. 

Hoe slaap jij met dit warme weer?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

frankie - Woensdag 20 juli 2016 19:16
Ik zou zoooo graag mijn raam opendoen, maar van gisteravond 1 uurtje buiten zitten heb ik al 8 muggensteken. En daar ben ik allergisch voor(lees:megahoofd opgezwollen). Tips zijn welkom!!
Loki - Woensdag 20 juli 2016 19:33
Ik vind het ook altijd lastig om in slaap te komen in de zomer. Mijn kamer is op zolder, dat helpt niet echt. Zoals jullie al schrijven, hou ik alles gedurende de dag potdicht en gooi ik de ramen dan aan het einde van de dag wijd open. Het enige nadeel is dat op dat moment ook alle muggen binnenkomen ;)
miekio@frankie - Woensdag 20 juli 2016 19:34
Een hor?
Maaike - Woensdag 20 juli 2016 19:34
@ Frankie je hebt ook van die horren die je voor het raam kan plaatsen zodat de vliegen buiten blijven! Ideaal
MJLove - Woensdag 20 juli 2016 19:52
Ik zweer bij een klamboe! Beste oplossing tegen slapen zonder muggen.
S. - Woensdag 20 juli 2016 20:06
Man, wat haat ik dit weer. En dan koelt 't ook nog eens voor geen meter af 's avonds. Ik slaap een etage lager als het zo achterlijk heet is; dat scheelt al snel een graad of drie, vier. Verder heel de dag alles (rolluik, raam, gordijn) dicht tot de zon ondergaat.

En sowieso een hor voor het raam, en een elektrische vliegenmepper bij de hand houden.
Iris - Woensdag 20 juli 2016 20:59
Vooralsnog slaap ik goed. Maar dat komt ook doordat ik intensief werk doe: kamermeisje.
Beertje - Woensdag 20 juli 2016 21:05
Ik slaap gewoon nog steeds met mijn dekbed haha :p slapen doe k sws al laat. Uiteindelijk val k zo ook n de zomer wel weg :p gelukkig geen last van muggen. Ook al slaap k tegen de tuin aan. Raam is nooit open, enkele keer maischien. Maar doe k niet uit me zelf omdat k dat sws ook niet durf haha.
Beertje - Woensdag 20 juli 2016 21:06
Verder heb k m'n kamer (ook al is t door een boze bui) volledig donker en dicht geplakt. Dus ligt komt er sws niet echt in. Ook al was ik boos, vind t nu wel een veel fijner gevoel.
miri - Woensdag 20 juli 2016 21:09
je kunt bij xenos een hor kopen, dat is een soort gaas, en dat kun je met soort klittenband rond je raam bevestigen. Ideaal, kep nog geen muggen in de slaapkamer gehad en tis iets van drie euro ofzo.
Verder zit onder je nek je thermometer van je lichaam, als je het heel warm hebt kun je het beste daar in je nek een koude doek doen. ik slaap ook wel eens met een vochtig washandje, die strijk ik dan af en toe over mijn lichaam, heerlijk verfrissend.
Anne - Donderdag 21 juli 2016 01:50
Ik slaap zo wie zo moeilijk en als het warm is nog moeilijker.
Het helpt om te denken dat veel mensen hier last van hebben,
vind ik.
Ik zet ook de ventilator aan.Ramen open zetten durf ik niet meer vanwege inbraakgevaar !Ik vind het wel meevallen met muggen, vroeger woonde ik in Zweden en daar had je ze echt veel meer.Ik zie er hier maar weinig.Als er een in mijn kamer is doe ik het licht ergens anders aan en dan trekken ze wel naar het licht toe.
Ik ben zelf blij dat het al iets langer donker wordt, vooral in de ochtend, dat slaapt wat mij betreft toch rustiger.
Ik vind warm weer echt niks !Alles heeft zo'n enge sfeer en je voelt je zo moe en vies !
Anne - Donderdag 21 juli 2016 07:02
@frankie:
Mijn moeder maakte vroeger een papje van paracetemol. Je maakt dat paracetemol helemaal fijn, je doet er 2 druppels water bij en roert dat door elkaar. Dit 'papje' smeer je op een gaasje en dat gaasje doe je over je muggenbeet heen. Binnen een uur is de bult weg. (En ja, mn moeder is ook allergisch)
Pams - Donderdag 21 juli 2016 11:38
Ik heb ook enorm last van de warmte, ik kan er echt niet tegen. Wat mij best goed helpt is voordat ik naar bed ga een koude douche nemen. Warm beginnen, en dan steeds wat kouder. En dan gewoon echt koud, net even iets kouder dan wat comfortabel is. Lekker 5 of 10 minuutjes blijven staan en het letterlijk over je heen laten komen. Daarna rustig afdrogen, en een andere handdoek of theedoek nat maken met koud water. Daarna ga ik meteen in bed liggen, doe ik de ventilator op standje 2 en leg ik de natte doek op mijn voorhoofd. Dat helpt mij best wel goed om in slaap te vallen.