Je eetpatroon in de vakantie

 

Als het vakantie is verandert er veel. Je gaat ergens naartoe op vakantie, gaat uit logeren, hebt ineens veel vrije tijd over of gaat meer tijd besteden aan je bijbaantje. In ieder geval ziet je dagindeling er anders uit dan toen je nog gewoon op school zat of naar je werk ging. En dan hebben we het nog niet gehad over barbecue, etentjes of eten in het buitenland. Vakantie kan je eetpatroon flink door de war gooien en daarom heb ik dit blog voor geschreven.

Structuur
Als het vakantie is, is het soms lastig om je te houden aan vaste tijden om te eten. Eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig, maar je moet natuurlijk wel enige regelmaat behouden in je eetpatroon. Toch is uitslapen tijdens vakanties vaak een grote verleiding en het is ook gewoon af en toe heel erg lekker. Het lastige hieraan is alleen wel dat je eetpatroon daardoor flink in de war kan komen te zitten. Dus hoe los je dat op?

kokosnoot

Er zijn meerdere opties om met deze warboel om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met jezelf om je gewoon aan je eetlijst te houden. Je kunt dan dus gewoon rond 8uur ontbijten, desnoods in bed, en daarna weer verder uitslapen. Je kunt ook de structuur behouden en gewoon opstaan op de tijden die ook golden toen je werkte of naar school ging. Je kunt ook kiezen voor een brunch. Je eet dan iets meer bij je lunch dan normaal. Je ochtendtussendoortje kun je verschuiven naar de middag.

Maak voor jezelf een planning als je daar behoefte aan hebt. Het is helemaal niet erg om af en toe uit te slapen, maar sta op een gegeven moment ook gewoon op om er een leuke dag van te maken voor jezelf. Je eetpatroon geeft je dan op de juiste momenten de energie die je nodig hebt om van je vakantiedag te genieten. Probeer dus enigszins structuur te behouden en als je er aan toe bent, luister dan ook naar je behoefte. Het is goed om iedere 2-3 uur een eetmoment te hebben. 

Speciaal eten
Ijsjes, zoete drankjes, barbecue of uit eten gaan, hoort allemaal een beetje bij de zomer. Zo zijn er ook weer specifieke gerechten die horen bij de winter. Probeer er zoveel je aankunt gewoon aan mee te doen. Een ijsje kun je nemen als tussendoortje, een zoet drankje af en toe is ook helemaal niet gek, zoals een cocktail of groot glas vruchtenlimonade. Uit eten gaan, is vaak niet heel verschillend dan thuis eten. Je hebt dan misschien drie gangen, maar deze zijn vaak ook aangepast qua portie. Over barbecueën kun je hier alles lezen.

Bespreek vooral met je omgeving dat je een bepaald eetmoment spannend vindt. Probeer het samen of voor jezelf ook niet te ‘groot' te maken. Vaak zie je enorm op tegen een bepaald product of eten dat helemaal niet zo eng is. Je komt niet aan van een ijsje en ook niet van een keertje barbecueën. Zo snel kun je helemaal niet aankomen. Af en toe genieten van een ijsje is hartstikke lekker. Laat je niet gek maken door je eetstoornis.

citroen limonade

Warm weer en eetlust
Als het heel erg warm weer is, zoals het laatst was, heb ik ook altijd wat minder trek. Ik zit snel vol en heb vooral veel dorst. Toch merk ik hoe belangrijk het is om juist op zulke dagen goed te blijven eten. Je gaat je namelijk snel duizelig voelen als je dat niet doet. Als het warm weer is, hebben veel mensen behoefte aan zout, zuur en fris eten. Er zijn veel dingen die je dan dus wat extra kunt nemen dan normaal.

Ga geen warme maaltijd staan koken in de keuken, maar kies voor een pastasalade of iets met zout, zoals patatjes. Eet frisse groenten, zoals witlof en fruit zoals citroen, limoen, meloen en zure appels. Dit soort dingen kunnen met warm weer zorgen voor wat meer eetlust. Maak een lekkere fruit smoothie en eet chips op het strand. Dat soort dingen zijn ideaal voor warm weer. Ook toastjes met koude smeerseltjes zijn heel lekker met warm weer.

Drinken
Als het vakantie is, is er wat minder structuur en daardoor schiet genoeg drinken er bij mij nogal eens bij in. Ik neem daarom altijd een flesje water mee overal naartoe. Zeker wanneer het warm weer is, is dit heel belangrijk. Zo krijg je geen hoofdpijn en blijf je je fit voelen. Wil je meer leuke tips hebben om genoeg te eten en te drinken, bekijk dan dit blog eens.

eten in marokko

Ouders op vakantie
Als je alleen thuis bent omdat je ouders op vakantie zijn, kan het lastig zijn om genoeg te eten en ook zelf te moeten bedenken wat je gaat eten. Bekijk Proud2Cook eens voor wat recepten. Maak ook voor jezelf een lijstje met redenen waarom het goed is om toch gewoon je eetpatroon te behouden en goed voor jezelf te zorgen. Geef je eetstoornis tijdens zulke weken niet de vrije loopt, want daar krijg je eeuwig spijt van.

Merk je dat het niet goed gaat om in je eentje of met broers of zussen thuis te zijn, vraag dan mensen om steun. Ga vaker samen eten met vriendinnen, logeer bij je oma of spreek met je broers en zussen af hoe jullie dingen afspreken met boodschappen en koken. Zorg goed voor jezelf, ook als je ouders er niet zijn.
De vakantie kan eventjes wat problemen veroorzaken als je een eetstoornis hebt, maar probeer vooral te kijken naar hoe jij met die problemen om kunt gaan of de problemen op kunt lossen.

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw eetpatroon. Lukt dit niet, zoek dan steun. Je hoeft het niet alleen en zonder structuur te doen deze vakantie. Juist een plan en mensen om jou heen kunnen ervoor zorgen dat je een fijne vakantie hebt! Maak er het beste van voor jezelf!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Amara - Woensdag 30 juli 2014 12:40
Net wat ik nodig had!!
Ellie-x - Woensdag 30 juli 2014 13:04
Ik hoop niet dat dit verkeerd overkomt, maar ik eet dus nog geen basislijst, maar een stuk minder. Toch wil ik op vakantie wat meer eten, omdat t gewoon lekker is en erbij hoort enzo, maar ik weet niet zo goed wat ik dan moet aanhouden.. Een gewone eetlijst aanhouden is misschien een stap te ver maar wat dan? En hoe doe je dat met al die luxe broodjes van een ontbijtbuffet.. bij elk broodje inschatten hoeveel boterhammen het is?
Esli - Woensdag 30 juli 2014 13:58
Nou, gisteren al steun gevraagd omdat ik ook tegen de vakantie aan zit te hikken, juist omdat het zo goed gaat thuis.... Weg van de veilige basis!
Fijn om de tips te lezen!
Nikki - Woensdag 30 juli 2014 14:11
Goed onderwerp voor blogs!!

Vakantie... Pffff
@Ellie-x- - Woensdag 30 juli 2014 15:00
Het is vooral belangrijk om voor jezelf een 'haalbare' eetlijst op te stellen. Een lijstje dat je wel aankunt. Bespreek dit ook met je omgeving en probeer het als uitdaging te zien.

Liefs en fijne vakantie!

Team Proud2Bme
Diede - Woensdag 30 juli 2014 15:25
Wat een onwijs fijne en helpende blog. Bedankt Scarlet!!
Diede - Woensdag 30 juli 2014 15:25
Ik bedoel Nouska haha! Ik keek naar de mooie foto van Scarlet :)
dancer! - Woensdag 30 juli 2014 15:58
Ik eet op vakantie veel makkelijker dan gewoon thuis! Ik geniet van het eten en durf mijn regels los te laten! En ik val wonderbaarlijk zelfs vaak af (hoewel ik echt meer eet)! Nu ben ik echter een week helemaal alleen thuis en dat blijkt heel erg moeilijk.
Nina - Woensdag 30 juli 2014 19:14
@dancer!
Woooooow dat heb ik ook precies! Zo fijn om te horen dat een ander dat ook heeft, want ik voelde me altijd echt een aansteller, omdat eten op vakantie relatief makkelijk gaat.
ellie-x - Donderdag 31 juli 2014 08:16
Bedankt voor de reactie! Ik weet alleen niet zo goed wat ik aankan, haha, maar dat ga ik wel bedenken..