Help! Het is weer vakantie

 

Veel mensen kijken enorm uit naar die weken vakantie en even lekker echt kunnen doen wat je zelf wilt, uitslapen, afspreken met vrienden, etc. Voor sommige mensen is dit echter juist een periode om tegen op te zien. Want vakantie betekent ook minder structuur, veel vrije tijd, vervelen en in dit geval zelfs de feestdagen. Er is geen vast tijdstip om op te staan, geen vaste dagstructuur en ook niet bepaalde tijden waarop je moet eten, zoals een pauze op school. Wat kun je nou doen om deze tijd zo goed mogelijk door te komen en tegelijkertijd ook te genieten? In deze blog deel ik een aantal tips.

Ik heb ook lang niet altijd uitgekeken naar de vakantie. Meestal wel hoor, maar er zijn ook momenten geweest dat ik het liefste gewoon naar school ging om maar bezig te zijn en niet geconfronteerd te worden met eenzaamheid, verveling, mensen die niet kunnen afspreken en de muren die op mij afkomen. Toch is het fijn om het ook op die momenten zo fijn en goed mogelijk voor jezelf te maken. Die vakantie is er nou eenmaal, dus het is fijn als je die zo goed mogelijk kunt doorkomen, toch?

meisje
Bron

♥ Zorg voor structuur
In de vakanties valt vaak een stuk structuur weg. Je hoeft even niet naar school of naar je werk en dat betekent dat je dagelijkse leven er op dat moment heel anders uit ziet. Vaak betekent dit ook dat je niet op een bepaald moment hoeft op te staan waardoor je dag er heel anders uit kan zien. En niet alleen je dag, ook je eetpatroon. Dit zorgt vaak voor heel wat stress en spanning bij meiden die een eetstoornis hebben. Hoe doe je het dan met je ontbijt en lunch? En je tussendoortjes en de rest van de dag? Het kan heel wat moeilijkheden besparen als je ook in je vakantie enige structuur hebt. Dat is voor iedereen goed. Ook als je geen eetstoornis hebt.

Je kunt al voor een bepaalde dagstructuur zorgen door bijvoorbeeld elke dag voor een bepaalde tijd op te staan. Zo kun je ook je eetpatroon een beetje goed regelen. En als je een keertje wat langer uitslaapt is dat natuurlijk ook geen ramp. Je eetpatroon schuift dan een beetje op en misschien eet je dan geen of een kleiner tussendoortje tussen het ontbijt en de lunch maar neem je 's avonds iets extra's. Ook kun je een bepaalde structuur in je dag creëren door bijvoorbeeld elke dag rond een bepaalde tijd een stukje te gaan wandelen buiten of een boek te lezen. Dit helpt vaak erg goed wanneer je op ziet tegen de vakantie, moeite hebt met eten, depressieve gevoelens hebt, etc.

♥ Plan een beetje vooruit
Ook kan het heel erg helpen om wat dingen vooruit te plannen. Ik word er ook niet blij van als ik een aantal weken vakantie heb en geen plannen heb in het vooruitzicht. Vakantie is het ultieme moment om weer eens met vrienden af te spreken die je lang niet hebt gezien, te beginnen met een creatief project, je huis of kamer een grote schoonmaak en opruimbeurt te geven, etc. Bedenk wat dingen die jij leuk vindt om te doen en kijk wanneer je dat in je vakantie kan gaan doen. Maak afspraken met andere mensen en zorg ervoor dat je dingen hebt waar je naar kunt uitkijken. De vakantie ziet er dan al veel leuker uit dan wanneer het vooruitzicht alleen maar bestaat uit leegte, verveling en alleen zijn.

♥ Doe dingen waar je anders weinig tijd voor hebt
De vakantie is ook het perfecte moment om dingen te gaan doen waar je anders niet aan toekomt of weinig tijd voor hebt. Lees bijvoorbeeld een goed boek als je daar op andere momenten niet de rust voor hebt, spreek af met mensen die je een tijd niet hebt gezien, etc. Ik vind het altijd heerlijk om ongegeneerd alles te kunnen doen wat ik wil, omdat er tijd voor is. Je kunt denken aan leuke dingen en het maken van afspraken met vrienden maar je kunt ook denken aan van die energievretende klusjes die al heel lang liggen te wachten maar die je altijd uitstelt.

kerstboom
Bron

♥ Doe leuke dingen met vrienden en familie
De vakantie is bedoeld om bij te komen, lekker uit te rusten maar ook om leuke dingen te doen en het fijn te hebben met jezelf en met anderen. Ga leuke dingen doen met mensen waar jij je goed bij voelt. Voel je niet verplicht maar omring je met positiviteit en mensen die jou energie geven.

♥ Deel je zorgen
Praat met anderen over hoe je je voelt en waar je je zorgen over maakt. Het kan ontzettend helpen om het van je af te praten en er niet alleen mee rond te blijven lopen. Het is niet verkeerd om aan te geven dat je tegen de vrije dagen op ziet en te bespreken hoe je dit zo goed mogelijk door kan komen. Ook kan ter sprake komen hoe die mensen jou kunnen helpen hierbij. Je zal zien dat mensen met je mee willen denken, dat ze het misschien wel kunnen begrijpen of zelf ook weleens zo hebben ervaren.

♥ Uitrusten en ontspannen
De vakantie is niet alleen maar voor het doen van leuke dingen, klusjes en constant bezig zijn. Dit is juist ook het moment om even tijd voor jezelf te hebben, tot rust te komen, nog eens goed over dingen na te denken en te ontspannen. Plan dus niet al je dagen helemaal vol want dan ben je niet uitgerust als je weer aan de slag moet. Neem juist de tijd om uit te rusten en nieuwe energie op te bouwen om uiteindelijk weer goed te kunnen beginnen met school of werk.

♥ Feestdagen en eten
Vaak wordt er gesuggereerd dat de feestdagen voornamelijk over eten gaat. Ik denk dat dit een ding is omdat mensen dan graag wat meer uitpakken, wat luxere dingen kopen, langer in de keuken staan, etc. Het hangt er alleen wel heel erg vanaf hoe je hier zelf mee om gaat. Ik hou ontzettend van lekker eten en word wel blij van de bijzondere dingen met Kerst, maar ik ben nog nooit aangekomen na de feestdagen. Het is voor mij ook niet zo dat kerst daar om draait. Ik denk bij Kerst eerder aan de gezellige sfeer, de kerstboom, het koude weer buiten, familie, cadeautjes, etc. Misschien eet je wat meer, op andere tijden en andere dingen, maar dat is af en toe echt niet erg. Het is belangrijk om juist de dagen ervoor een normaal eetpatroon aan te houden en niet te compenseren. Je geeft het dan zelf veel meer aandacht dan het verdient. Kerst gaat om veel meer dan om alleen eten. Het kan ook helpen om met iemand, bijvoorbeeld met je moeder, een plan te maken voor het eten voor de feestdagen. Misschien kan iemand je een beetje helpen op moeilijke momenten. Maak er voor jezelf gezellige dagen van en focus je op andere dingen dan op het eten.

merry christmas
Bron

♥ De vakantie gaat ook voorbij...
En net als dat de feestdagen voorbij gaan en je dit tot nu toe altijd overleefd hebt, gaat ook de vakantie voorbij. Die twee weken kunnen misschien heel lang en leeg lijken, maar door wat dingen in het vooruitzicht te plannen, kan het de leegte al wat doorbreken. Misschien kun je ook iemand vragen met je mee te denken of kun je hulp vragen bij het maken van een planning. Je hoeft het niet alleen te doen.

Zie jij op tegen de vakantie en wat helpt jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rebecca - Zaterdag 19 december 2015 13:42
Ik zie ook op tegen de vakantie, maar niet door de vrije tijd. Ik heb zoveel deadlines voor school + tentamens na mijn vakantie, dat ik elke dag een uurtje of 8 aan schoolwerk moet zitten. De enige dagen waar ik wel naar uitkijk, zijn kerst en oud en nieuw: want dan hoef ik eventjes niet te leren, haha. Daarnaast werk ik ook nog gewoon in mijn vakantie.

En ik had zoveel zin in kerstmarkten bezoeken, uitslapen, kerstfilms kijken, dagjes winkelen, op visite gaan bij m'n familie etc., maar dat zit er jammer genoeg niet in voor mij. Ach, volgend jaar beter.
S. - Zaterdag 19 december 2015 13:43
Ja. Ik zit altijd vrij veel thuis en m'n vrijwilligerswerk is dan een fijne dagbesteding. Om toch wat te doen te hebben etc. Als dat dan wegvalt door vakantie is dat erg jammer. Ontspannen doe ik al de hele dag door, er zijn geen dingen waar ik geen tijd voor heb, ik heb weinig familie/vrienden om wat mee te ondernemen.

De kerstvakantie is wel een vakantie die snel voorbij gaat door alle feestdagen en verjaardagen etc., dat is voor mij dan weer een voordeel. En ach, uiteindelijk vermaak ik me meestal ook wel, gelukkig.

Proudie1 - Zaterdag 19 december 2015 14:42
Ik heb eigenlijk elke dag vakantie omdat ik momenteel maar 3 kwartier therapie per week heb en pas in februari/maart weer met de deeltijd van 3 dagen in de week kan beginnen. Dus AL mijn dagen zijn erg leeg, en naast het huishouden en de verplichte dingen heb ik eigenlijk tijd genoeg om andere leuke dingen of aparte klusjes te doen. Maar ik heb altijd heel veel plannen in mijn hoofd, maar vaak lukt het toch niet om me er toe te zetten en zit ik toch maar weer een beetje op internet rond te surfen en dan is de dag zo voorbij zonder dat het echt een bevredigende dag is geweest. Maar hoe ik dit kan omdraaien dat ik die dingen wel doe weet ik niet. Want soms lukt het wel en dan doe ik dus weer van alles. Maar dat komt maar weinig voor helaas.
Ronja - Zaterdag 19 december 2015 15:11
Ja, ik zie er heel erg tegenop.
Ik durf het niet zo goed met anderen te delen omdat ze het vaak niet begrijpen en het niet in kunnen voelen. Heb het echt wel geprobeerd maar ben er nu toch wat voorzichtiger in geworden.
Ik voel me vooral heel schuldig dat ik het niet leuk vind en niks doe.
Mij helpt een dagplanning maken wel goed alleen om hem vol te krijgen vind ik nu soms wel lastig.
Janet - Zaterdag 19 december 2015 16:10
Sporten en daarna iets leuks doen werkt voor mij goed
Ikke - Zaterdag 19 december 2015 16:37
Ik zie ook altijd op tegen de vakantie, bedankt voor de tips!
Anne-Maria - Zaterdag 19 december 2015 17:41
Hier nog iemand die erg opziet tegen de vakantie. Het helpt mij het beste om zoveel mogelijk in de vaste structuur te blijven, maar omdat die in de vakantie meer wegvalt, ga ik tussen kerst en nieuwjaar bij familie logeren. Van tevoren plannen helpt me, zodat ik niet in een gat val.
Maartje - Zaterdag 19 december 2015 18:20
Bedankt voor de tips. Ik zie er ook erg tegen op maar mij helpt op tijd op staan ook wel zodat ik niet in de knoop kom met ontbijt. Dat vind ik lastig!
Alicia - Zaterdag 19 december 2015 23:28
Heel herkenbaar helaas.. Maar met deze tips kan ik zeker wel wat!
manonwheels - Zondag 20 december 2015 00:37
Vakanties zijn altijd leuk als ze samen gaan met mijn kinderen. Helaas is dat niet het geval deze keer. Bovendien heb ik een nieuwe uitdaging: in opdracht van mijn casemanager heb ik mijn agenda helemaal leeg moeten maken. Geen behandeling, geen gesprekken, fysio, vrijwilligerswerk of wat dan ook. Eens kijken of mijn vaardigheden inderdaad voldoende zijn om de tijd door te komen, mijn netwerk groot genoeg is om funtime in te plannen. Ik zie er als een berg tegen op, voor het eerst in jaren een week lang een lege agenda. Nog een week te gaan en dan gebeurt het šŸ˜®
sam - Zondag 20 december 2015 09:23
Wat ik vooral zo moeilijk vind is dat ik nu twee weken met mijn moeder 24/7 in hetzelfde huis zit, het is pas dag 2 en er zijn nu al weer vervelende dingen gebeurt... Als we elkaar alleen 's avonds zien gaat het wel goed maar nu botsen we zo erg en ugh
EE. - Maandag 21 december 2015 18:47
Ik dacht dat ik de enige was met dit probleem... Ik ga steeds meer opzien tegen vakanties en vrije dagen. Sommige dagen zijn heel goed te doen, maar sommige dagen zijn een kwelling.