Alles over paniekaanvallen

 

Een paniekaanval kan je overspoelen; zo voelde het voor mij. Er was geen ontkomen aan en hoe harder ik er tegen probeerde te vechten, hoe heftiger de aanval leek te worden. Mijn hartslag rees de pan uit, terwijl plasjes zweet zich op mijn rug verzamelden. Mijn keel voelde alsof hij werd dichtgeknepen. Ik was bang om over te geven, om flauw te vallen, zelfs om dood te gaan. Waar zo'n aanval vandaan kwam? Soms was dat duidelijk, maar vaak ook niet. Dan leek het uit het niets te gebeuren. Of kreeg ik paniek omdat ik bang was in paniek te raken. We hebben op deze website al een hoop geschreven paniekaanvallen en in deze blog zet ik ze - inclusief mijn eigen ervaringen - voor je op een rijtje.

Wat is een paniekaanval?

Om te beginnen schreef ik in 2018 de blog 'Wat is een paniekaanval?'. Na zelf weer een periode last te hebben gehad van paniekaanvallen voelde ik de behoefte wat informatie hierover op een rijtje te zetten voor mensen die hier ook mee worstelen. In deze blog probeer ik zo helder mogelijk uit te leggen wat een paniekaanval is, hoe het voelt, hoe je het krijgt en wat je kan doen. Deze blog kan ook helpend zijn voor mensen die een ander met paniekaanvallen beter willen leren begrijpen. Het kan ook helpen om jezelf beter te begrijpen en een paniekaanval te leren herkennen. Je vindt in de blog ook wat tips bij paniekaanvallen, maar daar kom ik in dit artikel ook nog op terug.


bron foto

Een andere blog die kan helpen om beter te begrijpen wat een paniekaanval is, is de blog '10 gedachtes bij een paniekaanval'. Deze gedachtes ken ik stuk voor stuk. Van 'iedereen kijkt naar mij' tot 'als ik maar niet in paniek raak' en zelfs de gedachte 'ik ga dood'. Deze blog kan helpen een ander beter te begrijpen, maar misschien herken je deze gedachten ook wel bij jezelf en vallen ze zo wat meer op hun plek. Aha, dit hoort bij mijn paniekaanval. Je bent niet alleen met deze gedachtes. Voor anderen is dit herkenbaar en je bent niet gek geworden. Hopelijk helpt dat om het een beetje te relativeren en er misschien wat meer over te delen met mensen die je kunnen steunen.

Ook maakte ik ook een ProudPraat video over paniekaanvallen. Deze kan je hier bekijken.

Toen de paniek bij mij terugkwam

Zelf heb ik dus ook al de nodige ervaring met paniek. Daar ben ik best open over geweest op Proud2Bme. In 2018 kreeg ik plotseling - of niet zo plotseling, ik had best een hoop stress destijds - weer ontzettend veel last van paniekaanvallen. Daarover schreef ik in de blog 'De paniek kwam terug'. Dit uitte zich in eerste instantie in de angst om over te geven, meestal in de trein of op andere plekken waar veel mensen waren en ik niet zomaar weg kon lopen. Ik ben toen ook wel eens huilend de trein uitgestapt halverwege mijn bestemming omdat ik echt niet wist hoe ik verder moest reizen met dit nare gevoel. Het hielp mij dan om bijvoorbeeld mijn vriend op te bellen en even met hem over de paniek of gewoon over koetjes en kalfjes te praten. Het was nog best zoeken naar wat goed werkte voor mij en daarover deel ik meer in de blog 'Mijn strijd tegen paniek'.

Ik kon vrij snel bij een basis psycholoog terecht en toen ik weer wat rust in mijn leven vond, werden de paniekaanvallen gelukkig snel minder. Toch werd ik naar aanleiding van mijn intake bij de psycholoog doorverwezen naar een ADHD behandeling. Die stress zou daar best wel een verband mee kunnen hebben. Ik had, ondanks dat ik al tien jaar de diagnose bij me droeg, nooit echt een goede behandeling voor ADHD gehad. Misschien is dit dan het uitgelezen moment om eens te kijken wat het voor mij betekent, dacht ik. Bij die behandeling kwam onder andere ADHD-medicatie ter sprake. Daar wilden ze voorzichtig mee zijn vanwege mijn paniekklachten. De medicatie zou daar namelijk een negatieve werking op kunnen hebben.

Toch begon ik voorzichtig met de medicatie. In eerste instantie voelde ik me daar best goed bij, daarover schreef ik in de blog 'Wat ADHD medicatie voor mij betekent'. Ondanks de voordelen die ik ervoer, kwam ik een half jaar later weer terug op mijn medicatiegebruik. Ik wilde stoppen, want ik ervoer te veel nadelen. Namelijk: paniek. In de blog 'Bang voor medicatie bijwerkingen' schrijf ik over hoe de medicatie mijn hartslag iets versnelde en kon zorgen voor een wat opgejaagder gevoel en wat druk op mijn borst. Wanneer ik dit opmerkte, kon ik me plotseling heel paniekerig voelen. Dit waren precies de lichamelijke reacties die ik ook bij een paniekaanval kon voelen. En dat maakte me angstig. Daarom ben ik niet veel later ook gestopt met ADHD medicatie.

Die laatste blog, over het stoppen met de medicatie, schreef ik begin 2020. Niet veel later kwam het coronavirus de hoek om kijken. Dit maakte mij in eerste instantie ook heel angstig. Ik ving ontzettend veel spanningen op van mijn directe en indirecte omgeving. Iedereen leefde wat spastisch en ook ik was toen heel bang om ziek te worden. Zo bang, dat ik het soms al dacht te voelen. Heb ik het nu benauwd? Voel ik me wel goed? Ik ging me hier zo extreem op focussen dat ik me daardoor al niet zo lekker ging voelen. Dat zorgde voor paniek. Een druk op de borst, een benauwd gevoel, duizeligheid. Goh, de fysieke klachten van angst en paniek lijken misschien best wel op de fysieke klachten bij corona? Zeker in het beginstadium. Dat vond ik zo verwarrend en angstig dat ik er echt even mijn weg in moest vinden. Daarover schrijf ik in de blog 'Coronavirus; angst en paniek'.

Tips bij paniekaanvallen

Nu weet je wat paniekaanvallen zijn en hoe je eraan kunt komen. Maar hoe kom je er vanaf? Dat wil je natuurlijk weten! Want leven met paniekaanvallen is zwaar. Het kan heel groot worden en je leven ontzettend in de weg zitten. Dus wat kan je ertegen doen? Voordat ik een blog noem, wil ik alvast adviseren: zoek hulp. Ik heb zelf redelijk snel aan de bel getrokken toen ik merkte dat ik hier last van kreeg en kwam er ook best snel weer vanaf. Zo hoeft het niet altijd te gaan, maar dat kan wel. Blijf in ieder geval niet te lang rondlopen met de gedachte dat het vanzelf wel weer overgaat. Als dat gebeurt, kan je altijd de hulp weer laten voor wat het is.

Dat hulp zoeken is natuurlijk voor de langere termijn, daar heb je niet zo veel aan wanneer je een paniekaanval op het moment zelf hebt. Heb je nu een paniekaanval? Bekijk dan de blog 'Stappenplan bij paniekaanvallen' en krijg zo stap voor stap weer wat grip op de situatie. Dit stappenplan geeft een opdracht voor al je zintuigen, wat helpt om weer terug in het hier en nu te komen.

Ook zijn er blogs met tips die een beetje vallen tussen de lange en korte termijn, zoals de blog 'Tips bij hyperventilatie'. Bij een paniekaanval kan je ook last hebben van hyperventilatie of in ieder geval op een verkeerde manier ademhalen. In de deze blog worden tips gegeven die je direct kan inzetten of waar je mee kan oefenen of aan kunt werken.

Een andere blog waar ik regelmatig nog naar link, is de blog 'Ik verzamel moed'. In deze blog interview ik Daan Rietbergen, die rond zijn afstuderen last kreeg van paniekaanvallen. Hij vertelt hoe hij daar hulp voor zocht bij een psycholoog, maar ook dat hij zelf een werkboekje ontwierp om die angst en paniek tegen te gaan op een positieve manier. Hij deelt hoe hij zijn angsten heeft overwonnen en wat zijn beste tips daarvoor zijn. Een mooi, helpend en inspirerend interview om te lezen.

Een ander helpen bij paniek

Misschien bezocht je deze blog niet omdat jij zelf last hebt van paniekaanvallen, maar omdat iemand die je kent daar last van heeft en je diegene graag wilt helpen. Of heb je er zelf wel last van, maar zoek je naar manieren waarop anderen jou kunnen helpen. Want dat is ook niet altijd even makkelijk om aan te geven en uit te leggen. Hopelijk kunnen de volgende blogs je dan de informatie geven die je zoekt. In de blog '10 x iemand helpen met een paniekaanval' worden tien tips gegeven die je kunt inzetten. En hoe goed je het ook bedoelt, sommige dingen kun je beter niet zeggen. Wat en waarom lees je in de blog 'Niet zeggen bij angst en paniek'.

Waar zou jij nog meer over willen lezen met betrekking tot paniekaanvallen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

BeautifulToMe - Vrijdag 25 september 2020 16:29
Mooie blog! Bepaalde punten zijn ook erg herkenbaar voor mij. ♥