Ik verzamel moed | Interview

 

Angst heeft een functie, maar angst alleen is een slechte raadgever. Het gaat aan zo veel positieve uitkomsten voorbij. Logisch dat als angst je leven beheerst, je de moed een beetje verliest. Toch ben je sterker dan je denkt en kan je meer dan je durft. Wat dat betreft kunnen we allemaal wel een beetje extra moed gebruiken. Voor al deze mensen is er nu het werkboek 'Ik verzamel moed', ontworpen door Daan Rietbergen, vanuit zijn eigen ervaring. Een boek waarin je overwinningen tastbaar kan maken en grip kan krijgen op je angsten.

Eerst even iets over jou: Wie ben je en wat doe je?

"Mijn naam is Daan Rietbergen. Ik ben grafisch ontwerper en heb tot twee maanden geleden bij Studio Dumbar in Rotterdam gewerkt. Studio Dumbar was een super fijne plek voor mij om veel dingen te leren en hele toffe projecten te doen. Er ligt daar veel focus op 'visual branding', wat je kan omschrijven als het maken van een huisstijl in de breedste zin van het woord. Zelf ben ik al heel lang gek op letters, wat begon met mijn interesse voor graffiti. Mede dankzij mijn werk bij Studio Dumbar nam dit langzaam maar zeker een steeds meer toegepaste vorm aan en inmiddels ben ik voor mezelf begonnen!"

Hoe kwam je op het idee om het boek 'Ik verzamel moed' te maken'?

"In het jaar voor mijn afstuderen kreeg ik last van paniekaanvallen. Ik had geen idee wat het was, of wat me overkwam. Om wat houvast te krijgen in de hele situatie besloot ik voor mezelf allerlei tastbare dingetjes te verzamelen van angsten die ik had overwonnen. Zoals bijvoorbeeld treinkaartjes, toegangsbewijzen van musea, maar ook berichtjes van vrienden die me goede moed toewensden. Hiermee maakte ik van mijn overwinningen iets tastbaars. Iets om op terug te blikken en te zien dat ik dingen wél kon doen. Dit gaf vertrouwen. Uiteindelijk heb ik hier een soort documentatieboekje van gemaakt en dit was het startpunt van het werkboek 'Ik verzamel moed'. Het hielp mij zo goed, dat het anderen toch ook wel moest helpen? Juist door niet zo op de angst te focussen, maar naar je overwinningen te kijken, creëer je een veel positievere invalshoek.

Tijdens mijn afstuderen, 6 jaar geleden, heb ik de eerste versie van dit boek ontworpen in samenwerking met de Angst, Dwang en Fobie Stichting. Ze vonden het een vernieuwend boekje en hadden interesse om het op de markt te krijgen, maar helaas is het er destijds niet van gekomen. Omdat ik genoeg werk te doen had, liet ik het maar even zo. Toch kwam het idee van het boekje weer bovendrijven bij de ADF stichting en zo is het drie maanden geleden alsnog uitgegeven. Dit, in samenwerking met klinisch psycholoog Anneke Eenhoorn. Daar ben ik echt super blij mee! Met de ervaring die ik inmiddels heb opgedaan, heb ik het opnieuw vormgegeven. Want ik vind het wel belangrijk dat het een bepaalde kwaliteit heeft."

Voor wie is dit boek?

"Ik zou zeggen voor mensen die last hebben van allerlei soorten angsten in meer of mindere mate. Zeker als je in een soortgelijke situatie zit als ik in zat, waarin de angst heel hoog zit en ongrijpbaar lijkt, denk ik dat je er heel veel aan kan hebben. Mijn leven was heel beperkt geworden door mijn angst en het bijhouden van zo'n boekje heeft echt iets kunnen veranderen."

Angst speelt ook bij een eetstoornis een grote rol, kan het daar ook bij helpen?

"Ik denk het wel; angst is angst. Het maakt niet uit wat voor angst dat is. Waar het misschien nog veel meer over gaat, is het gevoel dat iets in jou zegt dat je iets niet kan. Met zo'n boekje ga je bewijs verzamelen dat je het wel kan. Op die manier verzamel je dus moed. Wat dat betreft gaat het ook veel meer over moed dan over angst! Die positieve invalshoek is zo belangrijk. Zo denk ik dat het ook kan helpen als je depressief bent bijvoorbeeld. Al die bewijzen dat je wel dingen kan ondernemen en hoe je je daarbij hebt gevoeld, kan echt een steun zijn en vertrouwen geven." 

Wat maakt dit boek zo anders dan andere zelfhulpboeken?

"Wat het anders maakt... Het is eigenlijk heel weinig tekst. Dat past wel bij mij. Ik hou van het vormgeven en spelen met letters, maar ik hou niet van lezen. Het is goed om te begrijpen wat de angst is, maar daarna moet je het ook zelf gaan doen. Daarom staan er twee stukken tekst in. Een deel over hoe ik mijn angsten heb aangepakt en een deel informatie van de psycholoog. Dat legt iets meer uit over de achtergrond van angst en hoe het precies werkt. Het is op een heel behapbare manier geschreven. De rest van het boekje gaat eigenlijk over het bijhouden van die overwinningen."

Hoe ziet dat bijhouden van die overwinningen eruit?

"Op de pagina's na de tekst kan je je overwinningen documenteren. Je kan invullen op wat voor moment het was, met wie je was, hoe hoog de angst zat, enzovoort. Dit kan je steeds onder elkaar invullen, waardoor je ook een verloop ziet van hoe het met de angst gaat. Gaat het beter of niet en hoe komt dat dan? Het is wel handig om daar goed zicht op te hebben. Op de bladzijde daarna heb je een quote over moed of hoe je angst kan aanpakken. Om die quote te kunnen lezen, moet je eerst iets uit de ene bladzijde uitknippen en weer ergens opplakken. Dan ben je er wat bewuster mee bezig en heb je het effect van een beloningssysteem om er ook mee bezig te gaan. Die motivatie is goed om te hebben. Het klinkt misschien wat vaag, maar het wijst zich vanzelf.

Natuurlijk kan je zo'n tekst ook opzoeken op het internet of kan je je overwinningen bijhouden in je telefoon of iets dergelijks, maar dat geeft toch een ander gevoel. Ik heb er namelijk wel aan gedacht om een app te ontwerpen, maar een fysiek boekje is toch wat minder vluchtig en heeft daarom meer lading."

Kan het boek een behandeling vervangen?

"Zelf heb ik naast mijn boek wel echt therapie nodig gehad. Voor mijn herstel was een combinatie van meerdere dingen nodig, maar dit heeft er wel aan bijgedragen. Andere dingen die mij erg hebben geholpen waren meditatie, goed zorgen voor mijn lijf en een behandeling. Toen ik die paniekaanvallen kreeg, had ik geen idee wat het was of hoe ik daarmee om moest gaan. Dan is het wel fijn als je informatie vanuit een behandeling krijgt over wat er met je aan de hand is en wat je ermee kan doen."

Jouw beste tip tegen angst?

"Ik denk dat de allerbeste manier is door het te accepteren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want angst voelt heel erg naar. Het is logisch dat je daar voor wilt vluchten en het niet wilt voelen, maar uiteindelijk schiet je daar helemaal niks mee op. Het weg proberen te drukken en in paniek raken, maakt het vaak alleen maar erger. Je kan het beste terug gaan naar je ademhaling, proberen rustig te worden en het nare gevoel er even laten zijn, ook al voelt het niet prettig."

Wat voor reacties heb je van mensen gekregen over het boek?

"Nog niet heel veel reacties eigenlijk! Het is er ook nog niet zo heel lang natuurlijk. Ik heb van een aantal mensen via via gehoord dat ze het erg waardevol vonden; dat waren er een stuk of 5. Hopelijk gaan meer mensen er iets aan hebben, maar als ik er deze 5 mensen mee heb kunnen helpen, ben ik ook al blij. Het is heel tof om zoiets terug te horen!"

Het werkboek 'Ik verzamel moed' is te koop bij bol.com ♥
Zou dit boekje iets voor jou zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Renee - Dinsdag 18 juni 2019 15:16
Wauw wat een tof concept!!
Cindy - Dinsdag 18 juni 2019 16:59
Ga Ik mij es in verdiepen komt als geroepen hier immens last van ..En inderdaad beperkt leven op den duur..
britneyangel - Dinsdag 18 juni 2019 18:35
ik denk dat het wel iets voor mij is omdat ik nog niet helemaal van me paniekaanvallen af ben.
Maria - Woensdag 19 juni 2019 19:10
Wel een mooie. Geen angst bestrijden maar het accepteren en dat moed verzamelen. Toch kunnen er ook dieperliggende problemen zitten, waardoor die angsten (mede) zijn ontstaan, zoals problemen in de prenatale fase. Ben zelf uitgekomen bij een therapeut die onder andere werkt met de verloren tweelinghelft. Eetstoornissen zelfmoordneigingen kunnen daarmee te maken hebben. De verdwijnende helft willen redden, door jezelf te willen opofferen.