Stappenplan bij paniekaanvallen

 

Tien procent van de mensen krijgt in het leven weleens te maken met een paniekaanval. Deze aanvallen kunnen verschillende oorzakken hebben, welke in deze blog al eens besproken zijn. Hoewel er veel manieren zijn om een paniekaanval tegen te gaan, kun je deze helaas niet altijd voorkomen. Op sommige momenten loopt de angst en/of spanning nu eenmaal zo hoog op, dat de paniek toeslaat en dan is het ontzettend lastig om daar weer zelf uit te komen. Met deze vijf stappen gebruik je al je zintuigen waardoor je wat meer in het hier en nu komt en de rust terug kunt vinden.


Bron

1 Noem vijf dingen die je kunt zien
Kijk om je heen en noem vijf dingen die je kunt zien. Dit kunnen hele eenvoudige dingen zijn, het gaat erom dat je je aandacht op iets anders gaat richten waardoor uiteindelijk de paniek af zal nemen. Als ik nu bijvoorbeeld om me heen kijk zie ik onder andere blauwe druifjes, een leeg glas, een kussen, mijn telefoon en mijn hondje die ligt te slapen. Zo simpel is het.

♥ Haal diep adem

2 Noem vier dingen die je kunt voelen
Nadat je de eerste dingen hebt opgenoemd, haal je diep adem en noem je vier dingen op die je kunt voelen. Ook voor dit geldt dat je het jezelf niet te moeilijk hoeft te maken. Als voorbeeld: de toetsen van mijn toetsenbord, mijn muis, de zachte vacht van mijn hondje en de stof van de stoel waar ik in zit. Focus je even op hoe dit allemaal aanvoelt.

♥ Haal diep adem

3 Noem drie dingen die je kunt horen
Als je weer diep in- en uit hebt geademd ga je je richten op het zintuig horen. Misschien denk je dat er niet veel verschillende geluiden zijn, maar als je er op gaat letten hoor je meer dan je denkt. Zo hoor ik nu het tikken van de klok, de ademhaling van mijn hond en ik hoor dat er buiten mensen aan het werk zijn.


Bron

♥ Haal diep adem

4 Noem twee dingen die je kunt ruiken
Als het goed is, ben je nu al een stuk rustiger. Dan kun je je nu gaan richten op wat je allemaal ruikt, noem twee dingen. Ik ruik nu zoethoutthee en nagellakremover. Als je meer dingen ruikt, kun je natuurlijk meer dingen noemen. Juist door je op deze dingen te gaan richten, moet je hetgeen dat zich in je hoofd afspeelt, wel los gaan laten. 

♥ Haal diep adem

5 Noem één ding waar je blij van wordt
Bedenk tot slot één ding waar je blij van wordt. Dit hoeft niet iets groots en meesleepends te zijn, maak het niet te ingewikkeld. Het kan bijvoorbeeld al een wandeling zijn, of thuiskomen na een lange dag, in bed liggen met schone lakens, dat soort dingen. Als het maar iets is wat jou een positief gevoel geeft zodat alle negatieve emoties die de paniek veroorzaakten naar de achtergrond verdwijnen.

♥ Haal nog één keer diep adem


Bron

Hopelijk helpen deze praktische tips je om rustiger te worden als je in paniek raakt. Het zijn kleine, simpele dingen, maar toch kan het heel effectief zijn. Je problemen zijn niet direct opgelost en je zorgen zijn niet ineens weg, maar het kan je wel even helpen te zorgen dat je uit een paniekaanval komt en weer rustig wordt. Mocht het niet werken, dan kun je altijd opnieuw beginnen. Bedenk je daarnaast dat de paniek uiteindelijk altijd weer over gaat, je zult er niet eeuwig in blijven hangen, het komt echt weer goed. 

Wat doe jij als je een paniekaanval hebt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jansje - Zondag 22 februari 2015 19:11
Dank je wel! Deze tips zijn heel helpend. Vooral de eerste twee werden in de kliniek veel gebruikt als afleiding en om in het hier en nu te blijven. Bij mij helpt het ook om naar (rustige) muziek te luisteren als de ergste paniek voorbij is.
renskeproud - Zondag 22 februari 2015 19:29
thx
niet dat ik super vaak paniek heb maar altijd handig.
liefs,
Femke - Zondag 22 februari 2015 19:49
Dankjewel! Heb ze gelijk opgeslagen!
Ingrid - Zondag 22 februari 2015 19:55
Wat een goede en helpende blog, dit wil ik zeker toe passen!
Nijntje - Zondag 22 februari 2015 20:05
Thanks, deze ga ik zeker toepassen
Butterfly - Zondag 22 februari 2015 20:16
Ah super tips!! Hopelijk gaan ze hebben, want ik heb de laatste tijd vaak paniekaanvallen en ook op school, wat echt super vervelend is! Thuis helpt het mij om muziek te luisteren of m'n motivatieboekje door te bladeren met daarin foto's, spreuken, lieve berichtjes etc.
Ook heb ik van m'n moeder een bakje gekregen waar speelzand (klinkt heel kinderachtig haha) inzit wat je heerlijk kan kneden, net als klei zegmaar. En daar word ik vaak ook wat rustiger van als ik merk dat de paniek opkomt.
cynthiaxd - Zondag 22 februari 2015 20:18
Ik heb meestal super erg last va paniekaanvallen hele erge waar ik niet uitkom DS dankjewel !
Iris - Zondag 22 februari 2015 21:19
Tijdje terug had m'n psych me geleerd om naar een 'veilige plek' in gedachten gaan.
Die plek kan vanalles zijn zoals een fijne vakantie en dat gevoel naar binnen laten.
sindy - Zondag 22 februari 2015 21:55
Echt super, deze blog!
Astrid - Maandag 23 februari 2015 00:37
Ik heb heel erg last van paniekaanvallen dus ik was blij met dit artikel maar ik moest wel lachen. Als namelijk op therapie een paniekaanval heb, doet mijn therapeute dit met mij! De eerste keer vond ik het zo kinderachtig want ik moest ook in een soort latex knijpbaar beestje knijpen en op de grondstampen maar ook deze 5 dingen doen. Steeds weer opnieuw en die hielpen me er altijd weer uit! Hoe kinderachtig het ook is, het helpt wel! Bedank daarvoor!
Flower girl - Maandag 23 februari 2015 12:35
Lijken mij hele goede tips, alleen ik vraag mij bij punt 2 'wat voel je' af of je tijdens een paniekaanval dan niet juist nog meer gaat letten op de symptomen van paniek...
Zeg maar: 'Wat voel je', 'ik voel angst, hartkloppingen' etc...

Hoe ervaren jullie dat (vraag dit puur uit interesse en belangstelling)? Heb zelf nml geen ervaring met paniekaanvallen maar wel wat mensen in mijn omgeving...
hello - Maandag 23 februari 2015 17:13
@Flower Girl
Paniek is een gevoel vanbinnen en het is de bedoeling dat je op de concrete dingen die je voelt let. Dus de dingen buiten je lichaam. ;)
Flower girl - Dinsdag 24 februari 2015 12:21
@hello
Thnx nu begrijp ik het inderdaad...super bedankt voor je toelichting..helder en bruikbaar.

Ook Sandra super bedankt een hele waardevolle en helpende blog om anderen te kunnen helpen die paniekaanvallen hebben.
Purpleflower - Dinsdag 24 februari 2015 12:39
Goede tips, heb ze net even gedaan, het helpt nu al om wat rustiger te worden! Ik heb ook veel paniekaanvallen en soms is de oplossing gewoon heel simpel.........
- - Dinsdag 24 februari 2015 12:56
Het alfabet achterstevoren op noemen werkt goed. Daarbij moet je je echt proberen te concentreren. En ook al klinkt dat gek midden in een paniekaanval...het werkt!
Vera - Dinsdag 3 maart 2015 21:23
Neuriën werkt ook :)
Danique - Zaterdag 5 maart 2016 21:59
Zingen
Helpt bij mij