Niet zeggen bij angst en paniek

 

Als je last hebt van een angststoornis of gewoon erg angstig bent, dan kan dit je erg belemmeren in het dagelijks leven. Het ene moment kan alles goed gaan en het volgende moment kan er iets gebeuren waardoor je volledig in paniek raakt. Veel mensen die erg angstig zijn, proberen dit te verbloemen uit schaamte. Vaak weten zij immers heel goed dat er geen reden is om in paniek te raken maar dat is nu eenmaal het probleem met angst: het is volkomen irreëel, maar toch gebeurt het. Vaak geven mensen goedbedoeld advies, maar dit is niet altijd helpend. De volgende dingen kun je beter niet zeggen tegen mensen die kampen met angstklachten.


Bron

Blijf rustig
Iemand die angstig is zou willen dat hij of zij rustig kon blijven. Als er iets gebeurt wat een bepaalde angst triggert, dan is rustig blijven niet zo makkelijk. Hetgeen wat voor jou een heel klein dingetje lijkt, bijvoorbeeld een mes dat op de grond valt, kan voor iemand anders voelen alsof het hele huis in brand staat en heel veel angst en oud zeer oproepen. Gewoon maar rustig blijven is dan niet altijd haalbaar en zo'n opmerking kan de ander het gevoel geven dat hij of zij zich aanstelt.

Maak je er maar niet druk om
Iemand die snel in de stress schiet of paniekerig is, zal zich juist druk gaan maken als je zegt dat diegene dat niet moet doen. Een zin als ‘'kunnen we even praten? Het is niets belangrijks hoor'' maakt de ander enorm zenuwachtig en zorgt ervoor dat hij of zij allerlei zaken gaat bedenken waarover jullie mogelijk zouden moeten kunnen praten. Iets waarvan jij vindt dat je je er niet druk om hoeft te maken, kan voor de ander iets heel groots zijn.

Je bent zo pessimistisch
Een angstig persoon ziet zichzelf niet als pessimistisch maar vooral als realistisch. Alle angsten die voor jou irreëel zijn, zijn voor hem of haar heel echt. Een onvoldoende kan er bij iemand met angsten voor zorgen dat diegene zijn hele toekomst in duigen ziet vallen, ondanks dat jij dat misschien wat overdreven vindt.

Er zijn wel ergere dingen
Natuurlijk zijn er oorlogen en kinderen die geen eten hebben, maar als iemand in paniek raakt, is het niet een goed moment om dat aan diegene te vertellen. De angst bij diegene zorgt voor een tunnelvisie waardoor zij niet zo goed meer objectief naar de situatie kunnen kijken. Dus ja, misschien zien zij achteraf ook dat het allemaal niet zo erg was, maar op dat moment is het moeilijk om dat in te zien en ook niet altijd helpend om als iemand dat tegen je zegt.


Bron

Het is niet het einde van de wereld
Een paniekaanval kan voelen alsof je doodgaat. Natuurlijk wéét je wel dat dit niet gebeurt en van tevoren kun je je telkens weer bedenken dat je je dat tijdens de paniekaanval ook moet bedenken maar als je er eenmaal in zit, dan kom je veelal in een neerwaartse spiraal en is de angst behoorlijk hevig. Het kan dan daadwerkelijk voelen alsof dit het einde is en als er dan iemand is die je zegt dat dit niet het geval is, dan kan dat voelen alsof je niet serieus genomen wordt in je klachten.

Heb je ... al geprobeerd?
Tot tien geteld? In een zakje geademd? Gemediteerd? Mindfulness gedaan? Ja, allemaal. Mensen met angsten kennen meestal alle tips en trucs. Als er een hele makkelijke oplossing was, dan zou niemand immers meer last hebben van een angststoornis of van paniekaanvallen. Je kunt dit nu eenmaal niet altijd voorkomen, hoeveel methodes er ook zijn.

We hebben allemaal weleens een slechte dag
Als je heel erg veel last hebt van angsten, dan is dat niet te vergelijken met een slechte dag. Mensen met paniekaanvallen en een ernstige angststoornis zouden willen dat ze eens een gewone slechte dag hadden zoals mensen zonder angststoornis dit hebben. Zelfs op een goede dag hebben mensen met angstklachten misschien nog wel veel last van paniek of zweetaanvallen. Het beste wat je kunt doen als naaste, is diegene steunen op het moment dat dit gebeurt. De paniek gaat immers altijd weer over en de angst wordt minder. Dit duurt alleen even. Probeer het niet te bagatelliseren, de angst is op dat moment heel echt.


Bron

Heb jij nog aanvullingen op dit rijtje?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Vrijdag 3 juni 2016 13:23
Super fijne blog, thanks!
Lexi - Vrijdag 3 juni 2016 13:36
Pakkend en waar.
Van het weekend een prachtige theater voorstelling hierover gezien van De Firma Zorgbehang. Echt wou dat ik heel mijn omgeving mee had genomen, dit lijstje kan ik ook wel gaan uitdelen.
lana - Vrijdag 3 juni 2016 14:25
of dat ze zeggen.. dat heb ik ook wek eens.... of dat denk ik ook wel eens.
..
Lena - Vrijdag 3 juni 2016 14:42
Tegen mij zeiden ze weleens: Er is nog nooit iemand doodgegaan aan een paniekaanval. Noud at was fijn. Haha
RosieV - Vrijdag 3 juni 2016 15:53
Je hebt angst uit verveling.

Pff pardon
xxxm - Vrijdag 3 juni 2016 16:10
Ik heb 10 jaar een angststoornis gehad (ben nu 21) dus dit is erg herkenbaar. Ik vraag me dan wel af wat je dan het best kunt zeggen, want deze dingen worden inderdaad vooral gezegd. Fijne blog en goed dat hier aandacht voor is!
s - Vrijdag 3 juni 2016 17:06
Mijn moeder zegt vaak stel je niet zo aan. Ze moet maar eens in mijn hoofd kijken dan praat ze wel anders.
@RosieV - Vrijdag 3 juni 2016 21:43
Uggh, wat stom dat iemand zoiets zou zeggen :(
Robin - Vrijdag 3 juni 2016 22:48
Ok, maar wat moet je dan wel zeggen?
Anne - Vrijdag 3 juni 2016 22:48
"Gaat vanzelf werd over, geen aandacht aan geven"
"Wat een onzin, er gebeurt toch niets?"
"Stel je niet aan"

Zo kan k nog wel even doorgaan, maar als je je eenmaal angstig voelt/paniekaanval heb, dan heb je hier dus idd niets aan...

Fijne blog!!
Maan - Vrijdag 3 juni 2016 23:21
Dit zijn van die dingen waarbij alles verkeerd kan worden opgevat en dus niks goed lijkt om te zeggen.. behalve 'ik weet niet wat ik moet zeggen, vind het rot voor je'. Of iets wat daar op lijkt.
Lau - Vrijdag 3 juni 2016 23:43
Heel herkenbaar. Merk zelf dat mensen om me heen het vaak niet echt snappen wat er dan gebeurd binnen in mn hoofd. En zelf doe ik dat eigenlijk ook niet echt. Weet niet hoe ik het uit kan leggen aan de omgeving. Moet ik het wel uitleggen? Hoe zou je makkelijk kunnen vertellen wat er dan gebeud voor/tijdens een 'aanval'? Hoe leggen jullie dit uit?
lovatic - Zaterdag 4 juni 2016 00:14
Vind het juist wel fijn als mensen meedenken over wat ik kan proberen..
Stella - Zaterdag 4 juni 2016 09:10
"Stel je niet aan!"
"Doe niet zo kinderachtig."
"Haha, waar jij je al niet druk om kan maken zeg, kom je aandacht tekort ofzo?"
"Iedereen voelt zich weleens zo, maar anderen doen er niet zo dramatisch over."
"Jezus, wat ben jij irritant met je zenuwachtige gedoe."
Stella - Zaterdag 4 juni 2016 09:11
Of: "Moet je kijken hoeveel Stella zweet! Heb je een marathon gerend in de koffiepauze?"
Roxy - Woensdag 18 oktober 2017 13:19
Zie dat hier het laatst in 2016 is gereageerd wat jammer. Heeft iemand voor mij misschien een tip of er een forum is voor ouders van een kind met paniek/angst stoornis. Lotgenoten of iets dergelijks ik wil mijn kind heel graag helpen maar ik zou niet weten hoe, of liever gezegd wat ik meer kan doen dan dat ik nu al gedaan heb of geprobeerd. Overigens is mijn kind 23.
Rose - Zondag 4 november 2018 03:36
‘Het zit allemaal in je hoofd.’
‘Je kunt het zelf veranderen.’
‘Je kunt het alleen zelf tegenhouden.’
Marriejanne en anneke - Zaterdag 1 april 2023 22:31
blijf jezelf