Coronavirus; angst en paniek

 

Toen het coronavirus en de maatregelen daaromheen nog vrij nieuw waren, schreef ik een blog over hoe positief te blijven in deze omstandheden. Het schrijven van die blog was voor mijzelf ook erg fijn om te doen, want ik had best wel last van angst en paniek toen het allemaal net begonnen was. Bang om ziek te worden en anderen te besmetten. Wat daar niet bij hielp, was dat mijn angstklachten erg leken op de symptomen die je bij corona kan hebben. Ik had regelmatig last van pijn op m'n borst, een dichtgeknepen keel en plotselinge opvliegers. Is dit nou corona of heb ik 'gewoon' last van stress? Inmiddels gaat dit al veel beter en heb ik mijn rust weer teruggevonden. In deze blog wil ik daar wat meer over vertellen.

Is het corona of is het angst?

In mijn photo blog schreef ik al dat ik emotioneel flink heen en weer geslingerd werd. Van kalm en zeker naar bang en boos. Zolang ik me kalm en zeker voelde, had ik eigenlijk helemaal geen last van de klachten die ik ervoer. Maar zodra de angst en woede naar boven kwamen, voelde ik meteen mijn keel opzwellen en steken op mijn borst. Mijn eerste gedachte was dan: help, is dit corona?! Zo'n gedachte maakte mijn klachten alleen maar erger, waardoor ik in een negatieve spiraal terechtkwam. Soms duurde dit gevoel maar even en soms wel een paar uur. Op die momenten hield ik me gedeisd. Toch merkte ik dat de klachten altijd weer zakten zodra ik me rustiger voelde of even afgeleid was. Deze angstklachten zijn mij niet onbekend. Ik weet dat ik hier gevoelig voor ben. Hierdoor was het voor mij duidelijk dat dit angstklachten waren en dat het geen corona was. Zodra dat besef er was, werden mijn klachten steeds een beetje minder. Tot ik er eigenlijk helemaal geen last meer van had, wat nu gelukkig zo is.

Voor mezelf zorgen

Er kwam een moment dat ik mijn balans verloor. Dat kan gebeuren in het leven. Ik ben een mens en ik ben kwetsbaar. Dat is nu niet anders dan toen ik een eetstoornis had. Al had ik dat destijds wel gehoopt, maar nu vind ik dat niet erg meer. Ik merk hoeveel constructiever ik met dingen om kan gaan. Hoe ik mezelf soms verlies, maar om hulp weet te vragen en probeer te zoeken naar wat ik nodig heb. Nu ik mijn rust weer heb gevonden, lijkt het me waardevol met jullie te delen wat mij in deze situatie heeft geholpen. Namelijk de volgende punten.

♥ Je aandacht op iets positiefs richten

In eerste instantie wilde ik er nog niet zo veel over kwijt. Ik merkte eigenlijk dat ik juist de behoefte had om me te richten op het positieve, zoals het schrijven van een positieve blog. De woorden in die blog meen ik overigens uit de grond van mijn hart. Er is niks aan gelogen of mooier gemaakt dan het is. Dit bestond en bestaat voor mij net zo goed als de angst die ik ervoer. Het bestaat naast elkaar. Ik besloot aandacht te geven aan hetgeen waarvan ik wilde dat het zou groeien. De zilveren randen rondom de donkere wolken te zien. En die vond ik.

Ons fysieke sociale contact is beperkt en ik merk dat veel mensen juist daarom meer behoefte lijken te hebben aan dat sociale contact. Mijn vader belt mij met enige regelmaat en ik kan FaceTimen met mijn oma. De schermtijd op mijn telefoon is verdubbeld, maar ik heb meer contact met mijn omgeving dan ooit tevoren. In eerste instantie werd ik wat onrustig van mijn lege agenda, maar ik merk dat ik het ook wel prettig vind om niet de hele tijd door te hoeven rennen. Ik voel soms de druk om altijd productief te moeten zijn, maar heb nu de ruimte en ben haast geforceerd om met die druk aan de slag te gaan. Te accepteren dat productief zijn niet altijd hoeft. En dat is soms lastig, maar eigenlijk juist positief. Daarnaast ben ik super dankbaar dat mijn werk gewoon door kan blijven gaan en dat ik een dak boven mijn hoofd heb. Dankbaarheid kan een grote rol spelen in hoe je je voelt en is iets waardevols om te beoefenen en bij stil te staan. Waar ben jij dankbaar voor?

♥ Het erover hebben, maar niet de hele tijd

Dat ik besloot om mij op het positieve te richten, wil niet zeggen dat ik helemaal geen aandacht had voor de angst die ik voelde. Met mijn directe omgeving heb ik het hier veel over gehad. Ik heb om geruststelling en informatie gevraagd. Ik heb bij anderen gecheckt hoe zij met deze situatie omgaan en daaruit meegenomen wat ik waardevol vind. Ik heb mijn overtuigingen durven bijstellen, terwijl ik toch dicht bij mezelf bleef. Ik merk dat dit mij heel erg heeft geholpen.

Het helpt om het bespreekbaar te maken, maar het is ook belangrijk om het weer los te laten. Anders blijf je maar in hetzelfde cirkeltje rondlopen. Net als eetstoornisherstel een balans is tussen angsten aangaan en bespreken, maar ook afleiding zoeken en positieve ervaringen opdoen. Dat hoort ook bij het leven en is niet ineens overspoeld door de angst die je voelt, zelfs al kan dat op sommige momenten wel zo voelen.

♥ Niet steeds het nieuws checken

Ongeveer elk kwartier verschijnt er weer een nieuwe corona-update in het nieuws. Hoewel ik het nog best lastig vind om niet steeds het nieuws te checken, merk ik dat het beter voor me is om dat wel te proberen. Toen ik het hier met een vriend over had, vergeleek hij het met slechte reviews voor een restaurant. Het nieuws gaat vaak over de uitzonderingen en opmerkelijkheden. Er staat met koeienletters dat er iemand van 21 is overleden en hoeveel mensen er in het ziekenhuis liggen. Maar er staat niet met koeienletters hoeveel mensen milde klachten hebben en hoeveel mensen er weer herstellen. Tenzij ze 102 jaar oud zijn, want dat is dan wel weer opmerkelijk.

Je kan je echt gek laten maken door het nieuws steeds te lezen. Het kan helpen om met jezelf de afspraak te maken dat je één keer per dag het nieuws mag checken. Dan blijf je toch een beetje op de hoogte, maar word je niet om de haverklap geconfronteerd met slecht nieuws, wat maar een deel van de werkelijkheid is!

♥ Je gezondheid in de gaten houden

Toen de coronamaatregelen net van kracht waren, begon ook het hooikoortsseizoen. Wat een stom toeval. Want daar kan ik ook wel van snotteren en zelfs hoesten. Hooikoorts kan op hevige dagen erg vermoeiend zijn. Tel daar de angstklachten bij op en het lijkt behoorlijk op corona. Daarom hielp het mij om goed mijn gezondheid in de gaten te houden. Waar heb ik last van? Wordt het minder? Wordt het erger? En komt dat door bepaalde omstandigheden? Let wel op dat je er niet té veel op gaat focussen. Zeker als je bekend bent met paniekaanvallen of hypochondrie kan je dingen gaan voelen die er niet zijn. Zoek dan liever afleiding en check het af en toe even bij jezelf, maar laat het daarna ook los.

♥ Structuur in je dagen behouden

Om me niet mee te laten slepen in angst is het voor mij belangrijk om afleiding te zoeken en structuur in mijn dagen te houden. Dat is sowieso goed is voor je stemming en mentale gezondheid. Als je merkt dat je je niet zo fijn voelt op wat voor manier dan ook, is structuur altijd iets waardevols om op terug te vallen. PsyQ deelde laatste een document waar dit helder uitgelegd wordt met fijne tips en adviezen die je op kunt volgen. Dit document kan je hier vinden.

♥ Doen wat voor jóu goed voelt

Last, but not least: doe wat goed voor jóu voelt. Een ander is misschien minder bang of gaat wat losser om met de maatregelen, maar jij weet zelf waar jij je wel of niet goed bij voelt. Het is een gekke tijd waar niemand ervaring mee heeft. We gaan daar allemaal anders mee om. Je hoeft niet op bezoek te gaan als je dat niet wilt, al is het met 1.5 meter afstand. Je mag altijd drukke plekken vermijden of een ander vragen boodschappen voor jou te doen. Je mentale gezondheid is óók je gezondheid.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ZoeteAppelTaartX - Vrijdag 10 april 2020 15:13
Hi irene, wat een goede blog, ik loop elke ochtend even een uurtje op de weiland bij de paarden, om ik de rest van de dag binnen zit aan het studeren voor school, dan is het wel even fijn om te wandelen.
ikkuh1985 - Zaterdag 11 april 2020 01:08
Erg herkenbaar,dank je wel voor deze blog!
Cindy - Zaterdag 11 april 2020 15:58
Dank je wel voor het delen!xx