Welkom in de eetstoorniswereld

 

Hallo, welkom in de eetstoorniswereld. Voordat je deze wereld mag betreden wil ik graag even je paspoort zien. Je naam vind ik niet zo interessant, ik wil enkel je lengte weten en die staat in je paspoort. Je lengte is voor mij interessant omdat ik hiermee deels kan bepalen welke functie bij je past. Hiervoor wil ik nog wel graag dat je even op de weegschaal gaat staan. Hierna krijg je van mij de baan anorexia, boulimia, eetbuistoornis of eetstoornis nao. In deze wereld wordt de functie van anorexia trouwens het meest gewaardeerd, dus ik hoop voor je dat je gewicht laag genoeg is om anorexia te krijgen.

Nu je binnen bent zal ik je een beetje uitleggen hoe alles hier werkt. In deze wereld draait alles om eten en gewicht. Je hebt hier een fulltime baan aan. Ik verwacht hierin trouwens geen 9 tot 5 mentaliteit van je. Ook na 5 uur gaat het werk gewoon door. Soms zelfs 's nachts. Als je 's morgens wakker wordt verwacht ik tenslotte ook een actieve werkhouding van je. Je werk is eigenlijk gewoon je leven in deze wereld. Je bent 24/7 bezig met eten en wegen en hier haal je al je zelfwaardering uit. Je salaris wordt uitbetaald in zelfwaardering, trots en gevoelloosheid. Vooral dit laatste is een eerste levensbehoefte van jou, aangezien er met bepaalde gevoelens nauwelijks te leven valt. Het is dus maar wat fijn dat deze worden weggevaagd door je salaris.

meisje wereldkaart
bron foto

Deze wereld kent vrij weinig sociale contacten en hobby's, simpelweg omdat je altijd met je werk bezig bent. Jouw werk is je hobby en jouw collega's zijn je enige vrienden, maar tevens concurrenten. Iedereen is gewoon een carrièretijger in deze wereld. Dat maakt je wel flink eenzaam, maar je weet wat ze zeggen: "It's lonely at the top".

Mensen met een boulimia, eetbuistoornis en NAO baan, zijn vaak een beetje jaloers op degenen met anorexia. Ze vinden hun eigen baan een beetje voor mensen met minder capaciteiten, minder zelfdiscipline en daar balen ze van. Velen willen daarom graag van baan switchen en doen hier hun best voor. Er zijn er maar weinig die de overstap maken. Andersom gebeurt dat wel wat meer.

Ik zal je nu per functie vertellen welke taken hierbij horen.

Anorexia: Je bent iedere dag en soms nacht bezig met het onder controle houden van je gewicht. Je doet dit door veilige maaltijden te eten die je zelf hebt bedacht. Je onthoudt jezelf van eten dat te vet of calorierijk is. Je controleert je gewicht regelmatig door op de weegschaal te gaan staan. Je probeert daarnaast zo veel mogelijk te bewegen. Te veel eten betekent falen in je functie. Je moet dit zo snel mogelijk weer compenseren door nog minder te eten en nog meer te bewegen. 

Sommige mensen kregen deze functie ooit zonder dat ze dit wilden, anderen hoopten dit juist te krijgen als bewijs van hun doorzettingsvermogen. Velen zijn bang om de functie weer te verliezen. Het is hun identiteit, hun trots. Ontslagen worden uit deze functie is doodeng, wat dan moeten ze de vertrouwde eetstoorniswereld verlaten en waar komen ze dan terecht? De wereld buiten deze eetstoorniswereld is zo ingewikkeld en bestaat uit zoveel meer dan eten en gewicht. Het is veel veiliger om gewoon in deze wereld te blijven leven. Je weet hier exact wat je moet doen: weinig eten, veel bewegen, regelmatig wegen en vaak ook veel liegen.

Boulimia: Eigenlijk doe je hier hetzelfde als bij de anorexia functie, alleen wissel je hier het hongeren af met heel veel, heel snel opeten. Je bent net als bij anorexia heel erg gericht op je gewicht en doet er alles aan om dit te controleren. In tegenstelling tot anorexia waar je meestal door afvalt, doe je er bij boulimia alles aan om niet aan te komen. Liefst val je ook af, maar dat lukt meestal niet. Hierdoor voel je je altijd een beetje een mislukking en ben je jaloers op de mensen met anorexia. Je taken kunnen verder bestaan uit overgeven, laxeren, overmatig sporten en hongeren. Dat zijn allemaal niet even leuke klusjes, maar ja, dat krijg je nu eenmaal bij functies die wat lager in de bedrijfshiërarchie staan. Je moet deze functies echter niet onderschatten. Ze worden wel minder gewaardeerd, maar ze zijn minstens zo zwaar als de taken die horen bij anorexia.

wereld
bron foto

Eetbuistoornis: Dit is de minste gewaardeerde functie binnen de eetstoorniswereld. Veel mensen begrijpen deze functie niet en vinden het een functie voor luie en ongedisciplineerde mensen. De functie is ook een beetje onbekend binnen de eetstoorniswereld omdat er het liefst zo weinig mogelijk over gesproken wordt. Mensen schamen zich ervoor. Toch is dit de meest voorkomende functie binnen de eetstoorniswereld. De functie is niet zo divers, omdat deze qua taken met name gericht is op veel eten. Dit maakt het tegelijkertijd ook een hele zware functie. Het vele eten zorgt voor veel maagproblemen, darmproblemen en groei in gewicht. Vooral dit laatste staat het goed functioneren ernstig in de weg.

NAO: De laatste functie binnen deze wereld is NAO. Eigenlijk is dit een beetje vage functie. Bij de ingang van de eetstoorniswereld kregen ze niet helemaal goed hoogte van je. Ze wisten niet welke functie ze je moesten geven omdat je bij alle drie de functies niet echt thuishoorde. Daarom is er maar een soort 'allegaartjes functie' gemaakt om iedereen die nergens precies in paste in onder te brengen. Dit betekent echter wel dat je van alle markten thuis bent. Je moet super flexibel zijn en niet alleen wat taken van boulimia kunnen uitvoeren, maar ook taken van anorexia. Het niet hebben van een duidelijke functie vind je ook wel vervelend. Je voelt je hierdoor minder belangrijk en minder serieus genomen. Dit laatste is absoluut niet terecht, want je hebt juist doordat je van zoveel markten thuis bent, een hele zware baan die zeker niet onderschat moet worden.

Dit waren de functies binnen de eetstoorniswereld. Meer dan dit is er eigenlijk niet te doen in deze wereld. Dit komt omdat de meesten gewoon helemaal opgaan in hun functie. Je krijgt hierdoor het idee dat er verder niets is. Dit zorgt er ook voor dat mensen hun baan lang vasthouden. Bij sommige bedrijven is de doorloop heel hoog, maar in de eetstoorniswereld helemaal niet. Gemiddeld blijven mensen hier 5 tot 7 jaar werken. Vaak zijn ze het na die 7 jaar ook wel goed zat en gaan ze op zoek naar iets anders. Ze verlaten dan de eetstoorniswereld om terug te gaan naar de gewone wereld. Iets wat de meesten heel spannend vinden. Sommigen houden dat niet vol, vinden het te eng en komen weer terug naar de eetstoorniswereld om daar hun oude functie weer op te pakken.

Binnen de eetstoorniswereld heerst een hele andere cultuur dan buiten de eetstoorniswereld. Terwijl het in de eetstoorniswereld vaak als een prestatie wordt gezien als iemand met ondergewicht is afgevallen, wordt het in de gewone wereld gezien als zwakte. "Het meisje of de jongen is nog niet sterk genoeg om de anorexia te overwinnen". De verschillende functies worden hier gezien als tijdelijke problemen die verholpen kunnen worden. De eetstoorniswereld wordt gezien als zieke wereld waar je zo snel mogelijk weer vandaan moet zien te komen.... en als je er goed over nadenkt, is dat ook gewoon zo.

wereld
bron foto

De eerstoorniswereld is een hele nare wereld waar heel veel verdriet, pijn én zelfs jaloezie is. Het is een wereld die mensen niet durven te verlaten. Een wereld waarin je jezelf isoleert en eenzaam maakt en waarin er nog maar weinig ruimte is voor vrienden, familie en hobby's. Een wereld die je tegenhoudt jezelf te ontwikkelen, om je heen te kijken naar alles wat er nog meer is. Een wereld die je klein houdt en ongelukkig maakt. Een wereld waar je niet wilt zijn.

Ik heb de eetstoorniswereld al wat jaartjes geleden verlaten en ik zal hier nooit meer terugkeren. Ik hoop dat jij, jij die je nu bevindt in deze wereld, snel ontslag neemt van je functie en kiest voor jezelf. Ik hoop dat je je koffers pakt en terugreist naar de echte wereld, de wereld die zoveel groter en interessanter is dan die eetstoorniswereld. Een wereld waar jij als persoon kan groeien, kan genieten en écht kan leven. Dat is wat je verdient en dat is waar je moet zijn.

Scarlet ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

N. - Maandag 7 maart 2016 13:11
Wauw ben er echt even stil van. Wat goed geschreven zeg en heel mooi voorbeeld!!
xxxm - Maandag 7 maart 2016 13:16
Echt geweldig geschreven.. wauw
cookie - Maandag 7 maart 2016 13:19
wauw scarlet. wat een ontzettend goed en rakend stuk dit... echt heel mooi geschreven ook, en ik herken er veel van. dankjewel, ik had dit echt even nodig!
Sandy - Maandag 7 maart 2016 13:21
Prachtig geschreven, mooie vergelijking, maar ook erg confronterend. Misschien is dit wel handig om te laten lezen aan buitenstaanders als ik wil uitleggen wat precies in mij omgaat en hoe de 'strijd' voortdurend voelt.
P - Maandag 7 maart 2016 13:24
Treffend..
Vinnetje - Maandag 7 maart 2016 13:28
wauw wat goed geschreven!!
Ellie-x - Maandag 7 maart 2016 13:49
Wauw wat mooi geschreven!
Zomer18071984 - Maandag 7 maart 2016 13:58
Super mooi geschreven!!!
swaggerspower - Maandag 7 maart 2016 13:58
Woow
swaggerspower - Maandag 7 maart 2016 13:58
Woow
mire - Maandag 7 maart 2016 13:59
toffe invalshoek, hoe kom je er op. En heel goed ook! Ik heb mn koffers gepakt en heb een veel leukere functie nu!
xirisjeexx - Maandag 7 maart 2016 14:02
Mooi geschreven! Ben er stil van..
Breathe_Me - Maandag 7 maart 2016 14:13
Fijn stukje tekst Scarlet!! Ik vond het spannend om te lezen. Ik ben heel erg blij voor je dat je voor jezelf hebt kunnen, willen kiezen. Hou dit vol meiske. Want je bent het zeker weten van wel waard!
Lala - Maandag 7 maart 2016 14:17
Woow! Prachtig uitgelegd! Deze blog hoort zeker binnen de tops van Proud2Bme!
Marr - Maandag 7 maart 2016 14:20
Heel mooi geschreven!
renske_b - Maandag 7 maart 2016 14:35
Het raakt me meteen. Zulke posts zijn goed om af en toe te lezen. Weer even met m'n neus op de feiten gedrukt geworden.
Gerlieke - Maandag 7 maart 2016 14:48
Zo duidelijk!! en alles wat er staat klopt!
Zo bizar eigenlijk als je het leest, dan denk je: Nou klinkt verschrikkelijk al die taken die bij de functies horen, dat wil toch helemaal niemand. Maar toch houd het ons in zijn greep, blijf je er bij bepaald en is het zoooo lastig om er uit te komen, uit die wereld!
Toen ik dat las van die 5 tot 7 jaar (heb ik vaker gelezen) zat ik wel zo van: Dat wil ik echt niet, maar tegerlijkertijd zegt dat stemmetje in je hoofd ook: Maar je wilt er ook niet van af, ik heb je veel meer te bieden dan die wereld die er buiten ligt.
Maar, ik ben al bezig met mijn ontslag, we zullen ze eens laten zien wie hier tegen het corrupte beleid in zal gaan, en weer met beide benen in de wereld zal staan!
Echt 1 van de mooiste blogs op Proud!!!
Aniek - Maandag 7 maart 2016 15:12
Wat prachtig geschreven, echt een heel goed stuk!
Nickster - Maandag 7 maart 2016 15:13
echt heel mooi geschreven, dit maakt echt goed duidelijk hoe mensen leven met een eetstoornis.. een heel mooi blog!
Aniek - Maandag 7 maart 2016 15:16
Ik ben trouwens ook nog steeds blij dat ik ontslag heb genomen na 9 jaar, wat een rotbaan was dat zeg.
Jennifer - Maandag 7 maart 2016 15:17
Wauw, ik weet even niet wat te voelen, maar het is super goed geschreven. Dit is niet de wereld waar je voor altijd in wilt blijven zitten. Daarom vecht ik elke dag weer en hoop een keer ontslagen te worden van mijn 24/7 baan ''anorexia.''
Aniek - Maandag 7 maart 2016 15:19
@Jennifer, Je moet ontslag nƩmen bij deze baan, niet hopen ontslagen te worden, want dat doen ze eigenlijk nooit daar, mensen die eenmaal de baan hebben zijn veel te goed in hun vak ;)
Laura - Maandag 7 maart 2016 15:34
Het maakte mij bijna aan het lachen, zo leuk is het geschreven! Ik heb ...eens kijken.... al zo'n ... jeetje, bijna een jaar geleden ontslag genomen. Af en toe komt er nog een heel klein klusje, maar die wijs ik af omdat ik deze baan veel leuker vind: plezier hebben in het leven.


Just me - Maandag 7 maart 2016 15:40
Ik heb nooit een diagnose ofzo gehad en heb ook aan niemand verteld dat ik klachten had die op eetstoornis-NAO leken. Inmiddels heeft het meer weg van boulimia. Maar blijkbaar is boulimia niet goed genoeg en moet ik anorexia hebben om er echt toe te doen. Ja ik kijk tegen hun op omdat ze dun zijn en wel de discipline hebben. Ik probeer het ook echt, maar het lukt niet altijd.
Zeyoki - Maandag 7 maart 2016 15:40
Het lukt me niet om ontslag te nemen :( het is zo hardnekkig
Melissa Otterman - Maandag 7 maart 2016 15:50
Echt heel mooi beschreven..
Morgen ga ik voor mijn eetstoornis uitkomenšŸ˜ Bij een vertrouwenspersoon op schoolšŸ˜ Wil het al heel lang doen maar morgen GA ik het doen!šŸ˜Œ

Deze blog geeft me trouwens nog meer motivatie om er voor uit te komen. Bedankt Scarlet voor deze goede blog!
Xx
Scorpiors - Maandag 7 maart 2016 15:52
Wow, ben der echt stil van, en idd heel goed geschreven.
Ik heb ze alle bij, anorexia en boulimia, en wat ik hier heel apart van vind is dat ik juist mijn boulimia onbewust aan het op wekken ben, en toch omwille van dat richting anorexia wilt gaan afvallen wat me dan ook niet lukt en boos op me zelf word!
Mooie vergelijking hoe het omschreven is!
anoniem - Maandag 7 maart 2016 16:08
dankjewel!
Broccoli - Maandag 7 maart 2016 16:20
Woow, tranen in mijn ogen..
damagedbutterfly - Maandag 7 maart 2016 16:36
Wauw het komt jha met een knipoogje op je af maar wel meteen confronterend en wat de ziekte zo'n beetje inhoud egt goed van je scarlet!! ā™”
Ingrid - Maandag 7 maart 2016 16:38
Kippenvel, wat ontzettend goed geschreven..........
xBente - Maandag 7 maart 2016 16:40
True! Goed geschreven!
Floorx - Maandag 7 maart 2016 16:44
Super mooi geschreven, echt het raakt me, super, super mooi!! Echt ik moest huilen, echt heeel mooi en zo waar! Xx
Nixiee - Maandag 7 maart 2016 17:02
Wow, heel mooi geschreven en heel confronterend..
melissa - Maandag 7 maart 2016 17:03
wow zo ontzettend mooi geschreven! heel bizar eigenlijk maar het is wel echt zo. ik heb heel even mogen proeven van de gezonde wereld maar helaas weer teruggevallen in oude patronen. Nu ik dit les nog meer motivatie om hier heel snel weer uit te komen!
Jillie - Maandag 7 maart 2016 17:27
Zo, die komt binnen.
En als je dan naast deze baan die je 24/7 bezig houdt, ook nog gewoon je eigen werk wilt doen. Nee. Nu snap ik iets beter waarom dat (even) niet meer lukt. En dat dat er ook mag zijn.
Op zoek naar de functies en dan hopelijk over een tijd(je) een ontslagbrief.
mamvan3 - Maandag 7 maart 2016 18:09
Complimenten! Wat goed geschreven!
Nijntje475 - Maandag 7 maart 2016 18:41
Ben er stil van,dankjewel voor deze blog.
Beauutjuhx - Maandag 7 maart 2016 18:49
Wauw... Zo mooi, sprakeloos
maddy 2412 - Maandag 7 maart 2016 18:51
Ik moet van t uwv haha
Rebekka - Maandag 7 maart 2016 18:56
wauw...
heftig artikel dit, helaas zo waar...
ik denk dat dit ook wel een goed artikel is om aan omstanders te laten zien. zo van : "kijk, dit is mijn wereld."

Channah - Maandag 7 maart 2016 18:59
Wauw! Echt heel goed geschreven!
Ik heb een jaar geleden ook ontslag genomen van deze 24/7 baan!
x
anoniempje - Maandag 7 maart 2016 19:01
Pfff, ben er stil van. Zo mooi geschreven! Ik weet ff echt niet wat ik moet zeggen.
En het is ook zoo duidelijk. Ik denk dat je als buitenstaander de eetstoorniswereld niet zult begrijpen, maar ik denk dat dit een van de weinige artikelen (van heel 'Google') die de eetstoorniswereld goed uitlegt. Ik denk dat een buitenstaander, na het lezen van dit artikel, alles een stuk beter begrijpt!

Complimenten, echt waar!!!

Qtje - Maandag 7 maart 2016 19:10
Super mooi geschreven!!!
esmeemeulman - Maandag 7 maart 2016 19:12
Wauw wat goed geschreven
Yellow97 - Maandag 7 maart 2016 19:52
Echt geweldig mooi geschreven! Geen woorden voor
Anne - Maandag 7 maart 2016 20:02
Echt heel erg mooi !
Lieke - Maandag 7 maart 2016 20:03
Mooi!
mies - Maandag 7 maart 2016 20:03
Woow echt mooi!
Yvette1994 - Maandag 7 maart 2016 20:36
Dit is echt goed geschreven!! Iedereen zou dit verplicht moeten lezen!!
Naduah - Maandag 7 maart 2016 20:37
wow! Zo mooi scarlet! dankjewel! Ik neem ontslag, voorgoed! :) xxx
cato - Maandag 7 maart 2016 22:39
Wat goed geschreven, x
marleen - Maandag 7 maart 2016 23:03
ik heb mijn ontslagbrief al ingediend, beste wereldje, gelieve mij nu ook echt een deur naar buiten te laten zien. En niet een die via cirkeltjes en omwegen toch weer hier uitkomt. Ik wil in die andere wereld staan, niet in een labyrint terechtkomen waar je onverwacht weer achter elke hoek kan staan!
Lost girl - Maandag 7 maart 2016 23:20
Echt bijzonder. Dit moet iedereen in de hulpverlening sowieso lezen. Ik ga het aan mijn begeleiders laten lezen.
Muts. - Maandag 7 maart 2016 23:28
Idd erg goed stuk. Zeer veel herkenningā€¦.
struggle4life - Maandag 7 maart 2016 23:40
sollicitatieplicht he.haha. Mijn complimenten!! Supergaaf stuk!!
Ilse - Dinsdag 8 maart 2016 08:38
Wauw, heel mooi geschreven!
Jasmijn - Dinsdag 8 maart 2016 08:58
Zo mooi wauw! En zo true!
yoyootje - Dinsdag 8 maart 2016 11:35
Wow.. heel bijzonder om het op deze manier te mogen lezen! Dankjewel Scarlet!
-x- - Dinsdag 8 maart 2016 12:50
Wauwie, heel mooi geschreven! Heel duidelijk! X
flamingo - Dinsdag 8 maart 2016 12:51
Echt super mooi geschreven Scarlet! Zo herkenbaar ook...
lana - Dinsdag 8 maart 2016 14:11
ik vind eetbuistoornisseen wel beetje ondergesneeuwd
Cato - Dinsdag 8 maart 2016 15:22
Heel heftig. Komt erg binnen. Knap geschreven!
Annemoontje - Dinsdag 8 maart 2016 17:09
Wauw echt verbluffend geschreven!
Veer91 - Dinsdag 8 maart 2016 23:46
Wauw, ben sprakeloos. Wat mooi geschreven!
EE. - Woensdag 9 maart 2016 10:32
Een hele mooie tekst!
Ik heb ook een tijd lang de functie van anorexia gehad, maar slechts als vrijwilliger, nooit officieel. Ik besloot dat ik weg moest gaan voordat mij een vast contract door de strot geduwd zou worden. Een contract zou betekenen dat een baas mij taken zou geven die tegenstrijdig waren met mijn huidige taken en die wilde ik er absoluut niet bij hebben. Ik wilde eigen baas blijven en zelf de controle houden. Toen mensen om me heen zich steeds meer met mijn taken begonnen te bemoeien en mij wilden laten solliciteren voor de officiƫle functie, besloot ik dat ik moest wegwezen. Toch bleek weggaan niet makkelijk. Ik werd regelmatig vastgepakt en gesmeekt om te blijven. Vaak gaf ik daar dan weer aan toe, want de bonussen die ik ervoor kreeg waren gewoon fantastisch en na zo'n keiharde werkdag voelde ik me sterk en voldaan. Maar langzaam heb ik me toch losgemaakt en ben ik op zoek gegaan naar een andere baan in een heel andere wereld. Ik ben blij dat ik ermee gestopt ben, al vind ik stiekem nog altijd dat ik heb gefaald omdat ik nooit voor een vast contract ben gegaan. De huisarts vroeg me wel eens op een sollicitatiegesprek, maar ik durfde nooit te praten over mijn capaciteiten en heb altijd net gedaan of ik niets wist en niets kon. Ze bleef maar zoeken naar mijn kwaliteiten en ik bleef er maar over liegen. Ik zie het als een gemiste kans, maar ik bezit de capaciteiten niet meer en heb ook totaal niet de behoefte om deze opnieuw te ontwikkelen.

Ik ben niet lang werkloos gebleven. Mijn leven werd een puinhoop en een hulpverlener bood mij een geheel nieuwe functie aan met een levenslang contract. Ik geloofde niet dat ik helemaal de juiste capaciteiten voor deze functie had, maar de baan werd me opgedrongen voor de rest van mijn leven.

Een hele tijd later mocht ik een keer op sollicitatie komen bij een andere hulpverlener en deze vond dat mijn werkzaamheden niet binnen mijn huidige functie pasten. Zij bood me een aantal nieuwe, beter passende functies aan die ik in overleg heb aangenomen. Later kreeg ik door anderen nog weer andere functies aangeboden. De banen lagen voor het oprapen! Helaas zijn vrijwel alle functies die ik heb uitgevoerd of nog steeds uitvoer enorm zwaar. Tegenwoordig laat ik dan ook steeds meer taken verslonzen. Ik doe niet zo meer mijn best voor mijn werk en hoewel dat aan de ene kant makkelijker is, voel ik me daar toch niet helemaal goed bij. Als ik te weinig taken heb, waar moet ik me dan wel de hele dag mee bezig houden? Dat is ook maar zo saai. Ontslag nemen lukt daarom nog niet. Ik moet de taken stapje voor stapje verminderen en schrappen.
Channah - Woensdag 9 maart 2016 13:20
@EE
believe in yourself! Het gaat je lukken, stap voor stap.
Succes!
x
Chantal - Vrijdag 11 maart 2016 15:03
Sprekende metafoor!
K.l - Zondag 5 juli 2020 19:28
Hele rare tekst vind ik eigenlijk.... jaloers op anorexia???lui en niet gewaardeerd met eetbuisstoornis?? Een eetstoornis is een eetstoornis. Zelfde ziekte, andere kant van de medaille...