15 x herkenbaar bij boulimia

 

Boulimia nervosa is een ernstige eetstoornis waar helaas veel mensen onder lijden. De eetstoornis kenmerkt zich door het hebben van eetbuien die gecompenseerd worden op verschillende wijzen, waaronder: overgeven, vasten, overmatig sporten en het gebruik van laxeermiddelen. In deze blog deel ik 15 dingen die je kunt herkennen als je boulimia hebt of hebt gehad. Wellicht geeft het je wat steun om te weten dat je niet alleen staat en biedt het je herkenning. Het kan ook zinvol zijn om dit aan mensen in je omgeving te laten lezen zodat zij wat meer inzicht krijgen in jouw eetstoornis. Dit kan een hulpmiddel zijn om daarover in gesprek te gaan.

1. Heel veel geld uitgeven
Ik denk oprecht dat ik nu een leuke auto had kunnen kopen als ik al het geld dat ik heb uitgegeven aan eetbuien nu nog had. Dat besef is echt heel erg pijnlijk. Als je last hebt van eetbuien dan kun je hier heel veel geld aan uitgeven. Er zijn mensen die hierdoor in de schulden komen en/of eten gaan stelen. Dat laat goed zien dat een eetstoornis als boulimia niet iets is waar je voor kiest. Het is een soort dwang of verslaving; iets wat moet en wat je bijna niet kunt tegenhouden. Toen het erg slecht met mij ging, gaf ik gerust honderd euro per week uit aan eten.

2. Een opgezwollen gezicht
Door het hebben van eetbuien en het compenseren hiervan door middel van overgeven, kun je last krijgen van een opgezette klieren. Deze klieren zitten in je hals en rond je kaaklijn. Het is niet per definitie zo dat je klieren opzwellen als gevolg van overgeven, maar dit kan wel gebeuren. Bovendien komt het veel voor dat mensen vocht vasthouden door hun gerommel met eten. Hierdoor kan je hele gezicht wat meer opgezet raken, net als de rest van je lichaam. Misschien heb je daardoor het gevoel dat je continu rondloopt met een bol hoofd.

3. Een beschadigd gebit
Boulimia is bij uitstek een eetstoornis die voor veel schade aan het gebit kan zorgen. Als je eet, wordt het tandglazuur tijdelijk wat zachter. Normaal is dit niet zo'n probleem, maar als je daarna ook nog compenseert door over te geven, dan is dit ontzettend schadelijk. Maagzuur kan de tanden aantasten en zorgen voor gaatjes en afbraak van het glazuur. Glazuur dat eenmaal afgebroken is, komt bovendien niet meer terug. Daarnaast kunnen je tanden erg verkleuren.

4. Vreemd gevoel van trots na overgeven
Om de een of andere reden kan het zo zijn dat je je goed voelt na het overgeven. Het kan voelen als een opluchting omdat het ervoor zorgt dat je wat spanning bent kwijtgeraakt. Misschien neemt het je angst om aan te komen wat weg en heb je ergens een gekke gedachte in je hoofd die zegt dat je dit goed hebt gedaan. Toch weet je ergens ook dat het anders is en is er vaak een stuk schaamte. Bovendien heeft overgeven ernstige gevolgen.

5. Kapotte knokkels en gescheurde mondhoeken
Voor overgeven moet je best wat moeite doen. Hierdoor kun je last krijgen van kapotte knokkels. Hier moet ik wel bij zeggen dat dit lang niet bij iedereen zo is. Er wordt weleens gezegd dat je mensen met boulimia hieraan zou kunnen herkennen, maar dat is niet altijd het geval. Ik heb eigenlijk nooit last gehad van kapotte knokkels terwijl ik in slechte tijden meerdere keren per dag overgaf. Verder kunnen mondhoeken scheuren wat samenhangt met een vitaminetekort.

6. Je dag draait om eetbuien
Als je boulimia hebt of hebt gehad, dan zul je herkennen dat de hele dag draait om eetbuien. Als je wakker wordt, denk je waarschijnlijk al aan je planning en of er mogelijkheden zijn om een eetbui te hebben. Je denkt na over hoe je dit zou kunnen voorkomen, of misschien juist hoe je kunt zorgen dat je stiekem die eetbui kunt hebben. Hierdoor ben je nauwelijks bezig met het gewone leven.

7. Vrienden kwijtraken
Je verliest vrienden omdat je hele leven draait om eten en compenseren. Er is geen ruimte meer in je hoofd voor sociale activiteiten. Met mensen afspreken is te veel omdat het enorm veel energie kost en daarnaast kan het voor stress zorgen omdat er mogelijk eten in het spel komt.

8. Werk en school niet vol kunnen houden
Gewoon naar school gaan of werken alsof er niets aan de hand is, is heel erg lastig als je kampt met boulimia. De eetstoornis kan er voor zorgen dat je je lichamelijk erg slecht voelt waardoor je nauwelijks puf hebt om je bed uit te komen. Daarnaast neemt het je helemaal in beslag waardoor concentratie voor andere taken er vaak niet is.

9. Last van obstipatie
Door een wisselend eetpatroon, eetbuien en compenseren, kun je last krijgen van verstopping. Hierdoor kun je vervelende buikkrampen ervaren en je misschien extra opgeblazen voelen. Voor sommige mensen is dit bovendien een trigger om slechter te gaan eten en/of laxeermiddelen te gaan gebruiken.

10. Alles weten van voeding
Doordat je zoveel met je eetstoornis bezig bent, weet je intussen heel veel van voeding. Je weet wat, in jouw ogen, gezond is en wat niet en welke producten je maar beter kunt laten staan. Je hebt bovendien een lijstje in je hoofd waardoor je allerlei voedingsmiddelen in kunt delen in ‘'goed'' of ‘'slecht''. In jouw ogen is het dan ook alles of niets.

11. Geen energie hebben
Boulimia vraagt veel van je lichaam. Het is begrijpelijk dat je op een gegeven moment geen energie meer hebt. Ik herinner me goed dat ik soms bijna geen lucht kreeg als ik enkel de trap op was gelopen, terwijl mijn conditie niet per se heel slecht was. Ik had er simpelweg geen energie meer voor.

12. Hartkloppingen
Pijn op de borst of hartkloppingen kunnen voorkomen als je kampt met boulimia. Dit kan te maken hebben met een kaliumtekort en is erg gevaarlijk. Het is daarom ook belangrijk om regelmatig bloed te laten prikken als je veel last hebt van eetbuien en deze compenseert. Zelf had ik ook regelmatig last van hartkloppingen, vooral na eetbuien of als ik over had gegeven. Mijn lichaam kreeg hierbij iedere keer een hele klap wat het ook bijna logisch maakt dat het op deze manier reageert.

13. Gevoel van schaamte
Schaamte is een groot onderdeel van deze eetstoornis. Het zorgt er vaak voor dat mensen lang wachten met hulp zoeken en het moeilijk vinden om erover te praten. Het kan eng zijn om aan iemand te vertellen dat je eetbuien hebt en hoe deze eruit zien. Dat is iets persoonlijks wat je liever voor jezelf houdt. Toch kan erover praten ook verlichting geven.

14. Niet alleen boulimia
Als je boulimia hebt of hebt gehad, zul je misschien ook herkennen dat deze eetstoornis niet alleen komt. Er kunnen ook andere psychische problemen aanwezig zijn zoals depressies of angststoornissen. Sowieso gaat boulimia veel gepaard met angstklachten en sombere gevoelens, wat wel begrijpelijk is gezien de ernst van stoornis.

15. Totale uitputting
Een eetstoornis sloopt, of dit nu boulimia is of een andere eetstoornis. Het zorgt ervoor dat je soms nauwelijks meer op je benen kunt staan. Misschien gaat je wekker 's ochtends en merk je dat je benen trillen als je uit bed wil stappen. Toch ga je, omdat je vindt dat je moet. Vandaag ga je het echt anders doen. Ik hoop dat het je lukt. Het wordt beter.

Fotografie: Lauren Hammond

Wat herken jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lies - Vrijdag 14 september 2018 14:02
En een verstoord hongergevoel. De ochtend/middag na een eetbui zo vol zitten, opgeblazen voelen en 's avonds extreem veel honger. Of juist de ochtend na een eetbui veel honger maar eigenlijk alleen zin hebben in eetbuivoedsel
Roos - Vrijdag 14 september 2018 15:47
Ik weet niet of ik officieel ook bulimia heb maar ik herken wel heel veel van dit!
D - Vrijdag 14 september 2018 15:48
Ik lees niets over compensatie (gedrag) bij bv. overmatig sporten. Dat je overmatig sport of overal beweging van maakt, maar ook: Dat je bv. midden in de nacht of als het donker is uren gaat fietsen, omdat je na een grote eetbui, dat in het licht niet durft.. door schaamte idd. Na jaren overmatig eten en overmatig sporten, gaan je gewrichten pijn doen, je bloedvaten, je lever, je nieren, alles.
D - Vrijdag 14 september 2018 15:50
Of dat je een sporthart hebt, een heel lage hartslag door het overmatig sporten en wat is dan daarin nog acceptabel? Wanneer is iets nog een sporthart en wanneer gaat het richting hartproblemen.
J - Vrijdag 14 september 2018 16:20
Herkenbaar
Ingrid - Vrijdag 14 september 2018 16:11
1,3,6,9,10,11 veel hartkloppingen, te laag kalium gehad, moe,13en 14. Veel herkenning uds, terwijl mijn diagnose Anorexia was jaren en jaren lang,denk dat ikdus toch een verschuiving heb gemaakt naar boulimia,mijn BMI is niet heel laagzoals vroeger maar nog steeds niet wat het minimaal moet zijn, dat wil ik ook niet. Niet echt pictureperfect dus...…..
Eef - Vrijdag 14 september 2018 20:22
Sorry maar 100 euro per week is toch niks,heb periodes gehad dat ik 250 a 300 euro per week kwijt was!
D - Vrijdag 14 september 2018 22:37
idd.
Lost girl - Zaterdag 15 september 2018 00:24
Waar slaat dat nou weer op. Alsof het niks is €100. Misschien als je geld hebt ja, maar ik mag eigenlijk niet meer dan €25 per week uitgeven aan eten en dan is voor mij €50 al schadelijk voor mijn financiën. Welkom in de wereld van 30 cent chocoladerepen.
M. - Vrijdag 14 september 2018 20:58
Ik had last van een enorm verstoorde suikerspiegel, waardoor ik na eetbuien / braken in een hypo terechtkwam. Dat was echt eng en uiteindelijk DE grootste motivatie om mijn eetbuien onder controle te krijgen
D - Vrijdag 14 september 2018 22:38
Ook herkenbaar, enorme suikerdips en spierpijn na een grote eetbui.
marleen - Zaterdag 15 september 2018 14:12
3,7,8,10,11,13,15
ook van toepassing

(andere diagnose maar toch veel herkenning)