Bij de behandeling van eetproblemen of eetstoornissen speelt een diëtist een belangrijke rol. Echter hebben diegene die de behandeling ondergaan vaak een haat liefde verhouding met eten en om die reden vaak ook met een diëtist. Als je voor jezelf een eetplan hebt waar je je aan wilt houden en je moet van de diëtist anders, meer of minder gaat eten, maakt dat niet meteen vrienden… Wat kan een diëtist betekenen in de behandeling van je eetstoornis? Hierbij een blog die hopelijk wat meer inzicht kan geven hoe een diëtist je hierin kan helpen of ondersteunen.
Verlies van controle
De eetstoornis heeft een grote macht. Die bepaalt wat je eet en hoe veel je eet. Door anders te eten kan je het idee hebben dat je de controle verliest. Ofwel je eetstoornis verliest de controle. Deze angst om de controle te verliezen kan een reden zijn waardoor je mogelijk afspraken met je diëtist gaat afzeggen of “vergeten”. Of je eetdagboek niet 100% naar waarheid invullen. Door het echter wel aangaan van een nieuwe eetlijst, een ophoging of doorbreken van een patroon van eetbuien met of zonder compenseren geeft je achteraf meer controle. Omdat jij namelijk beslist wanneer je eet en wat je eet en niet je eetstoornis.
Angsten aangaan
De diëtist leert je om je angsten aan te gaan. De grootste angst is vaak het aankomen in gewicht. En als je van een lage energie-inname komt is het eerste gevoel vaak als ik meer moet eten dan kom ik aan. Dat is wel vaak het doel (bij ondergewicht), maar diegene die hier ervaring mee hebben zullen waarschijnlijk ook weten dat aankomen nog best lastig is. Vaak zie je dat je door meer te eten in het begin juist afvalt. Voor je eetstoornis een goed punt maar niet als je als doel hebt om van de eetstoornis af te komen. Bijkomende gedachtes kunnen dan zijn van niemand gelooft dat ik wel goed eet omdat ik afval. De diëtist kan door het geven van psycho educatie je hierin begeleiden.
Naast de angst van het aankomen, kan er ook een angst zijn dat je blijft aankomen ook al heb je je een gezond gewicht bereikt. Deze angsten kunnen het bemoeilijken om je eetlijst goed te volgen of om ophogingen aan te durven gaan. De adviezen van de diëtist kunnen dan hopelijk de stem van de eetstoornis overstemmen zodat je alsnog, ondanks de angst, je wel stappen hierin durft te nemen. Het aangaan van je angsten kan op die manier juist ook leiden tot afname van je angsten.
Verantwoordelijkheid
De eetstoornis heeft bepaalde regels en de diëtist werpt deze om. De verantwoordelijkheid van het moeten eten of anders eten kan je daarom afschuiven op je diëtist. Jij wilt dit niet maar het ‘moet’. Het is gebleken dat juist die tijdelijke overname van verantwoordelijkheid je hierin kan helpen om die stappen te maken. Het resultaat van een goed of gezond gewicht kan in eerste instantie misschien niet goed voelen, maar als je daardoor weer je sociale leven kan oppakken of dat je nu wel voldoende energie hebt om je studie of werk goed te kunnen doe, kan uiteindelijk maken dat je tevreden bent met het resultaat. Het creëren van een nieuwe relatie met voeding kan daarbij ook een positief resultaat zijn.
Vertrouwen
Regels in je hoofd, wat is waar en niet waar kunnen met de diëtist worden besproken. Wat zijn fabels en feiten in voedingsland. Nieuwe informatie kan je daarmee helpen in het aangaan van uitdagingen op voedingsgebied.
Mocht je twijfelen of je een behandelaar zoals een diëtist in je leven wilt roepen, dan hoop ik dat deze blog je net dat duwtje in de rug kan geven om het te doen. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf goede hulp. Mocht je nog vragen hebben hoe een gesprek bij de diëtist er dan uit ziet, lees dan deze blog voor meer informatie: Een afspraak bij de diëtist of stel me jouw vraag in dit forum topic.
Geef een reactie