Signalen dat je te weinig eet

Als je een eetstoornis hebt, kan het goed zijn dat je periodes heel weinig eet en dat je er in andere periodes misschien een gevarieerder en vollediger eetpatroon op na houdt. Misschien eet je overdag heel weinig en resulteert dit ‘s avonds in eetbuien of heb je die de hele dag door. Voldoende en gevarieerd eten is een menselijk behoefte en voeding dient dan ook als brandstof voor ons lichaam. Als je te weinig eet, kan dit enorme impact hebben op je lichaam, op je mentale gesteldheid en hoe je je daadwerkelijk voelt. Sommige signalen merk je misschien op, al had je ze niet direct gelinkt aan het weinig eten. En er zijn ook gevolgen die je misschien niet opmerkt. In deze blog noem ik een aantal dingen die een signaal kunnen zijn van dat je te weinig eet.

Wanneer je een eetstoornis hebt, kun je te maken krijgen met de onderstaande signalen die wijzen op te weinig eten, maar vaak ook een te eenzijdig eetpatroon.

Lichamelijke signalen van te weinig eten

Sommige mensen merken het al vrij snel aan hun lichaam, wanneer ze te weinig eten. Je kunt het bijvoorbeeld merken aan dat je hoofdpijn krijgt, duizelig wordt en gaat trillen. Dit kan te maken hebben met een te lage bloedsuiker.

Wanneer je te weinig eet komt je lichaam ook belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te kort waardoor we sneller allerlei lichamelijke klachten kunnen krijgen. Door te weinig eten kan het ook voorkomen dat je lichaam afvalstoffen minder goed kan afbreken en dit kan bijvoorbeeld misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken.

Het klinkt misschien heel logisch, maar te weinig eten zorgt ook voor gewichtsverandering. Dit kan echter twee kanten op werken. Wanneer je lichaam minder voeding binnen krijgt dan het nodig heeft, lijkt het een optelsom met als uitslag dat je er van afvalt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je metabolisme kan namelijk verstoord raken waardoor je veel minder afvalt en soms zelfs juist meer vast houdt omdat je lichaam overschakelt naar de spaarstand.

Ook kun je aan je uiterlijk merken dat je te weinig eet. Je huid wordt wellicht droger doordat het minder voedingstoffen en vocht binnenkrijgt en het kan er vaal en dof uitzien. Je kunt op de langere termijn ook last krijgen van haaruitval en een afwijkende zweet geur. De geur wordt weleens omschreven als een soort ammoniaklucht. Dit betekent dat je lichaam spieren gaat verbranden, om zo toch de nodige energie te gebruiken, wat heel slecht is voor je lichaam. Daarnaast kan een afwijkende, stinkende geur van de urine ook wijzen op te weinig eten.

Wanneer je te weinig eet, kun je dat ook opmerken aan een verminderde energie. Eten is zoals eerder genoemd de brandstof voor ons lichaam en als je weinig eet, zal je je eerder futloos voelen. Een slap gevoel in de armen en benen kan hier een signaal van zijn. Daarnaast zul je misschien merken dat je conditie verslechterd en dat je snel buiten adem bent. Je lichaam moet extra zijn best doen om energiebronnen te vinden en dingen die je normaal makkelijker deed, zullen nu meer moeite en energie kosten. Je krijgt het koud, omdat je lichaam niet voldoende energie heeft om zichzelf warm te houden. Te weinig eten kan bij vrouwen ook leiden tot een onregelmatige menstruatiecyclus of het volledig stoppen van de menstruatie met zelfs onvruchtbaarheid als gevolg.

Ook je stoelgang heeft lijdt onder te weinig eten. Je kan last krijgen van buikpijn en obstipatie. Als je minder eet, is het logisch dat je minder vaak naar het toilet moe. Minder eten zorgt er voor dat de spijsvertering en stofwisseling minder goed op gang komt en dit zorgt er voor dat je darmen meer moeite moeten doen om de afvalstoffen kwijt te raken. Dit kan zorgen voor een opgezette buik en pijn. Wanneer je te weinig eet, kan dit je hongergevoel verstoren en het kan grote impact hebben op je lichaam. Je zal misschien merken dat je sneller vol zit en snel misselijk wordt op het moment dat je wel weer meer gaat eten. Dit kan lastig zijn bij het weer opbouwen van je eetpatroon, maar als je langere tijd weer beter eet, zal je je ook wat beter gaan voelen. Daar moet je dus echt even doorheen! 

Een ander lichamelijk verschijnsel kan zijn dat je een slechte adem of een droge mond hebt. Misschien merk je het wel al eens als je een paar uur niet hebt gegeten, maar zeker wanneer je langere tijd te weinig of niet eet, zal je dit gaan merken. Door gebrek aan voeding en dus ook een gebrek aan vitamines en mineralen, kan het voorkomen dat je aften krijgt in je mond. Dit zijn een soort blaasjes die erg pijnlijk kunnen zijn en een teken zijn van een te kort aan vitamine en een verminderde weerstand.

“In die periode dat ik te weinig at, had ik regelmatig lichamelijke klachten. Zo kan ik me bijvoorbeeld herinneren dat ik een keer onder de douche stond en ik ineens heel erg licht in mijn hoofd. Ik zag allemaal zwarte vlekken en mijn benen voelden slap aan. Het leek alsof ik elk moment moest overgeven en ik kon bijna niet meer rechtop staan. Ik heb toen een heel tijdje op de grond gezeten in de douche terwijl de kraan nog aan stond. Toen de vlekken weer wat wegtrokken, heb ik mezelf naar de keuken gesleept om snel iets te eten. Daar merkte ik dat mijn hele lichaam trilde. Zodra ik iets at, werd het minder en ging ik me langzaamaan iets beter voelen. Dat was echt een moment waar ik behoorlijk van schrok. Ook op andere momenten liet mijn lichaam merken dat het eten nodig had. Zo had ik het veel koud, was ik moe en futloos en kwam ik amper vooruit op de fiets omdat ik simpelweg geen energie in mijn lichaam had om te bewegen.” – Sandra

Psychische gevolgen van te weinig eten


Te weinig eten heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. Het kan namelijk ook beïnvloeden hoe je je voelt en andere psychische signalen afgeven. Je lichaamsfuncties functioneren minder goed en dit staat onlosmakelijk verbonden met wat er in je hoofd gebeurd. Zo kunnen concentratieproblemen veroorzaakt worden door te weinig eten. Dit hangt wellicht samen met dat je misschien wat meer afwezig bent, dat je gedachten eerder afdwalen en dingen langs je heen gaan. Daarnaast kan je last hebben van stemmingswisselingen, apathische gevoelens en vergeetachtigheid. Te weinig eten is ook weleens de veroorzaker van geprikkeld reageren en snel geïrriteerd zijn. Je kunt vaak wat minder hebben als je minder eet, omdat je gewoonweg minder energie hebt om alles te kunnen verwerken en je lichaam in de stressmodus zit.

Dat je fysiek en mentaal niet lekker in je vel komt te zitten, kan stom genoeg juist de eetstoornis triggeren. Je hebt het idee dat je nog meer moet afvallen, minder moet eten, en dat je je dan wel beter zal voelen, maar eigenlijk kom je in een negatieve spiraal terecht. Je zo rot voelen kan ook weer eetbuien triggeren of depressies veroorzaken. En het maakt je sociale leven een stuk ingewikkelder, waardoor je je ook eenzamer kan voelen. Te weinig eten heeft meer gevolgen dan je denkt. En voldoende eten, goed voor jezelf zorgen, maakt écht uit voor hoe je in je vel zit!

Herken jij het bovenstaande? Of juist helemaal niet ? Weet ook: als je langere tijd te weinig eet, kan het ook zo zijn dat je op een punt komt dat je niet meer zoveel meer voelt, of dat je went aan de situatie, maar dat betekent dat je goed voor je lichaam zorgt of dat je je niet beter kan voelen. Jij en je lichaam verdienen in ieder geval wel een stuk beter dan dit.

Heb jij moeite met eten of je zelfbeeld? Zoek dan altijd steun bij je omgeving, een professional of wees welkom bij ons op Proud2Bme. Ook als je denkt dat het (nog) niet zo erg is. Want vaak herkennen we het pas bij onszelf, als het al veel te erg is geworden. En bovendien: hoe eerder je erbij bent, hoe beter, maar weet, het is ook nooit te laat.

Fotografie: Emma Brown 

Wat zijn signalen voor jou dat je te weinig eet?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

35 reacties op “Signalen dat je te weinig eet”

 1. Ik krijg altijd hele koude handen, blauwe lippen, een slechte adem inderdaad, hoofdpijn en heel erg pijn in mijn kuiten ‘s nachts.

  1. Dat had ik ook!! Oppeens hele hevige kramp in mijn kuiten snachts

 2. Ik herken dat heel erg van vroeger. Ik was dan ‘s ochtends vaak misselijk van de honger, waardoor ik niks wilde eten, daar kon ik de hele dag ziek van zijn.

 3. Dit is geschreven vanuit wanneer je te weinig eet. Ik zit op gezond gewicht en eet een aankomlijst om op gewicht te blijven, maar herken wel meerdere dingen hiervan, hoe zou dat kunnen?

 4. Ik herken enorm veel dingen uit deze blog …. en al mag ik het eigenlijk van mijn eetstoornis niet schrijven … het maakt mij toch een beetje bang..
  vermoeidheid, het koud hebben, blauwe handen, wintertenen, misselijkheid, stoelgangsproblemen, doffe huid, snel buiten adem zijn, concentratieproblemen, krampen, uitblijven van menstruatie, nachtzweten, enorme trek hebben, trillen, schokjes in vingers, je futloos voelen… ik heb het allemaal! Ik weet ook dat het niet goed is. En toch, ja toch schreeuwt de eetstoornis mij toe dat het heus allemaal meevalt. Dat ik mij niet aan moet stellen. En dat een lichaam met minder eten kan dan wik denken..

  Wat ik mij wel afvraag,
  Is of je kan laten onderzoeken of je vruchtbaarheid is aangetast als je nu al een paar jaar niet meer menstrueert?

 5. Vooral met de stoelgang herken ik. Ik zit echter nu al een jaar lang op een goed gewicht en voordat mijn eetstoornis begon had ik ook al problemen met mijn stoelgang en vaak buikpijn. Na een darmonderzoek gehad te hebben heb ik de diagnose gekregen dat ik een hele slome darm heb. Daar bestaat niet echt een naam voor en dan noemen de dokters het een spastische darm (PDS).
  Ik heb hier helaas wel vaak last van en belemmerd echt soms mijn dag, omdat ik weleens niet meer kan lopen van de pijn in mijn buik. Als ik dan weer eens buikpijn heb komt vaak dat stemmetje van de ES langs om te vertellen dat ik té veel gegeten heb en dat ik daarom dus buikpijn heb. Ik weet wel beter, het is dan ook altijd een hele strijd in mijn hoofd 🙁

 6. Ja buikpijn van de honger, maar dat wilde ik niet weten.
  Nu weet ik dat ik iets moet eten als ik me slap ga voelen en me niet meer kan concentreren. Zo lastig als je een eetlijst volgt.

 7. Als ik te weinig eet wordt het steeds moeilijker om te gaan eten.

 8. Toen ik structureel te weinig at had ik hier allemaal geen last van, alleen nu ik weer begin te eten wel. Ineens hongergevoel, en daarna ook direct duizelig etc. Niet meer op spaarstand maar ook niet voldoende reserve om dat soort geintjes te kunnen flikken.. Opbouw duurt lang, helaas

 9. Ik herken helaas alles.
  Ik kan gewoon niet eten als ik paar dagen gevast heb.
  Honger gevoel is weg en misselijkheid, hoofdpijn, duizelig, paniek aanvallen.
  Gisteren liep ik de trap op, leek wel een marathon.

 10. Ik krijg een hevige steek in mijn buik links onder. En ik zie vlejjen en ben duizelig. Mijn hoofd word warm en zelf begin ik met trillen. Ik h ben in 1 avond 0.6 kg afgevallen. Van 42,9 naar 42,3. Is dit normaal? Ik ben 15 jaar 153-155 ong

 11. Ik heb een opgezette buik en telkens kijk ik in de Spiegel of ik een dunner gezicht of benen of buik heb maar niks en laatst was ik een paar kilo afgevallen en toen na 2 dagen was ik weer bij gekomen met de kilos die ik kwijt was het is vreselijk zo erg dat ik de nijging heb helemaal niks te eten behalve fruit en somigge groentes
  En daarvoor heb ik een afspraak bij de huisarts maar kan ik zeggen dat ik niet eet want mijn ouders weten niet dat ik niet eet en ik Ben bang dat als ik dat zeggen tegen de huisarts dat ze Dan weer voor mij een kliniek zoek maar ik wil heel graag van die buik af
  Kan iemand mij alsjeblieft helped🤣😂😭😥🤐

  1. Je kunt evt heel gezonde dingen eten als je wilt afvallen? Komkommer bv heeft geen kcal. En joggen, lopen, veel wandelen, buikspieroefeningen kunnen je al aardig op weg helpen die buik weg te krijgen.

 12. Ziek gewoord van weet wat ik moet doen ben nu zelf ziek

 13. Sinds ik normaal eet voor mijn doen,stinkt mijn ontlasting

 14. Ik had al door dat ik deze zomervakantie weinig at, mensen vertelde me ook om te gaan eten maar ik kreeg het niet naar binnen. Vandaag was k heel moe uit school dus ben gaan slapen, toen ik wakker werd had ik het ijskoud en had heel veel hoofdpijn. Ik voel het nogsteeds een beetje maar het is heel vervelend..

 15. Ik ontbijt nooit, ik krijg geen hap binnen. Kan enkel drinken. Met als gevolg dat ik wel honger krijg tegen 10u, bv. Vandaag at ik 3 toastjes & 4u later had ik alweer honger, had alleen niet meteen tijd om snel wat te nemen aangezien ik game en zowat de tijd, het leven, etc.. rondom mij dan even vergeet. Dus begon ik een misselijk gevoel te krijgen, ging dan maar uiteindelijk eten. Nu heb ik buikpijn 🤨 dat is de dank die ik krijg van mijn maag.

 16. Ik heb het boek gelezen weet wat je eet en van het Micheal Phelps dieet maar dit was mij te veel. Veel rust en warmte in dit geval. Als je in lange tijd te weinig hebt gegeten of te eenzijdig en jaren lang dat gedaan hebt dan heeft dat tijd nodig om weer op gang te komen. Het eten zit je tot aan de keel als je in eens zo veel moet eten. Het is alsof je moet kokhalzen en dat je er heel lang op moet kauwen voordat je het kunt doorslikken. Bent dan niet zo veel gewend. Iedereen leidt zijn eigen leven en hier moet je dan maar je weg in zien te vinden. Als je je goed voelt van binnen dan is er meer rust en ruimte om het soepel te laten verlopen. je zag dan tegen het eten op en daar moest je wel aan denken anders kreeg je niets. Echt honger had je niet of nooit. Het zal wel tijd nodig hebben voordat dat op gang kan komen. Rustig aandoen etc.

 17. Ik heb de afgelopen week heel weinig gegeten. Ik heb vaak dat ik misselijk word met het avond eten, en dan kan ik maar 2 of 3 happen weg krijgen. Ik probeer meer te eten maar het lukt niet. Hoe kan ik dit weer opgang krijgen?

 18. Was van middag duizelig moet me ff wast houden, zei tege me zelf rustig blijven en het ging ook weer over, wat is dat

  1. Lage bloeddruk, is normaal, maar meer (zout) eten kan helpen. Als je het hebt wanneer je opstaat is het tijdelijke lage bloeddruk, komt veel voor bij oa jongeren.

   1. Oorzaak van pijn in je maag

 19. hoi, ik eet heel weinig het is een straf voor mezelf ik ben daar door vaak duizelig en heb geen concentratie. moet ik dit met mensen bespreken of toch langs de huisarts?

  1. Het is misschien een goed idee om het met een voedingsdeskundige van de GGD te bepreken als je jong bent, anders is de huisarts in elk geval de persoon die weet wat de volgende stap is!

 20. Ik zie heel slecht, en zware migraine aanvallen. Continu moe en heel weinig geduld en zeer prikkelbaar. Maar dat slecht zien, is zat ook een teken? De ogen zijn niet achteruit gegaan, nagehoord bij dokter

 21. Ik had nooit een link gelegd met bijna niks eten en hoofdpijn.
  Door een depressie eet ik bijna niks meer, ik moet mezelf dwingen. De hele week al vreselijke hoofdpijn en futloos. De trap op en neer lopen is een martelgang.
  Gisteren na wat te hebben gegeten zakte de hoofdpijn wat weg. Nu de oorzaak gevonden. Lang leve Google! En deze site .Bedankt ♥

 22. Altijd als ik te weinig eet krijg ik snachts mn voeten en kuiten maar niet warm. Dan kan ik gewoon alleen een hemdje aan hebben voor mn bovenlichaam waar ik er dan minder last van heb, maar wel pyjamabroek met sokken en fluffy sokken over die heen.

 23. Ook heb ik een lui oog en wanneer ik te weinig eet kan ik m’n oog niet ‘rechtzetten’. Omdat ik scheel ben moet ik 24/7 moeite doen om niet scheel te kijken omdat ik anders niet scherp kan zien. Zonder eten->zonder energie lukt me dit simpelweg niet.

 24. ik merk vooral dat ik constante hele erge hoofdpijn heb, geen eetlust, misselijkheid en ook vooral het nachtzweten. Mijn eetstoornis begon ongeveer een half jaar geleden, ik begon maaltijden over te slaan tot op het punt dat ik niks meer at.

 25. ik heb sinds 2 maanden geen honger gevoel meer en veel misselijk. Ik eet met tegenzin en veel moeite, als een robot. Ondanks mijn vele moeite en graag tot het laatste moment door willen eten resulteert dit in nog steeds te weinig eten, waardoor ik steeds aan het afvallen ben. in 2 maanden nu x kilo en dit gaat door. Ik begin me erg zorgen te maken. Ik was altijd iemand doe snel honger had steeds. Ik moet van huisarts meerdere keren kleine porties eten, maar dat lukt me niet, normaal kan ik een paar momenten met moeite eten, en als ik dit toch meer wil doen, dan wordt een hel voor mij, ik heb dan helemaal geen plek meer voor de maaltijd, als ik ervoor al in totaal een paar keer een boterham hebt met pijn en moeite. Ik zit dan zo vol dat het lijkt als ik moet overgeven en krijg het warm van hoe voel ik zit. heb nu ook heel veel last van zuur in de slokdarm contenu en hoest elke dag heel vaak hierdoor. Ik weet geen raad meer!

  *aangepast vanwege huisregels

 26. Ik weet van mezelf dat ik niet echt heel veel eet en ik heb de laatste tijd best veel buikpijn en ik dacht dat het er misschien iets mee te maken sou kunnen hebben dus ik zocht het op en kwam hier terecht… Ik heb letterlijk al de simptomen. Ik weet niet zo goed wat ik nu het beste kan doen…

 27. Hoe doen jullie dat met het opbouwen van eten?
  Ik ben bang om weer wat te eten*

  *bericht aangepast door moderator ivm huisregels

  1. Hey Miek,

   Lastig kan dat zijn he, als je het allemaal zelf moet doen? Ik schreef hier een blog over het uitbreiden van wat je eet: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Je_eetlijst_uitbreiden

   Maar ik heb hier zelf ook veel hulp van gehad van mijn omgeving en de hulpverlening. Ik zou zeker adviseren om aan de bel te trekken en hier hulp bij te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen!

   Liefs

 28. Sinds een tijd heb ik veel last van buikpijn, steken in mijn buik en een opgezette buik. Ik sta vaker voor de spiegel naar mezelf te kijken en dan zeg ik tegen mezelf “ben ik alweer bijgekomen”. Later blijkt dit niet, ik blijf op hetzelfde gewicht staan. Mijn buikpijn word steeds erger en dat omdat ik in de morgen niet kan eten en meestal alleen het avondeten op krijg. Ook drink ik heel weinig meestal maar 2/3 glazen op een dag. Bij mezelf weet ik dat het heel slecht is voor mij maar, ik kan het gewoon niet. Ook heb ik vaker nagedacht om langs de dokter te gaan maar dan denk ik bij mezelf wat willen ze eraan doen. Ik doe er alles aan om niet naar de dokter en zo’n dingen te gaan. Veel eten en drinken is gewoon niet mijn ding en kan ik ook niet. Iemand misschien tips wat tegen de buikpijn zou kunnen helpen?

 29. ik eet graag,het leven is een genot waarvan je moet genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *