Een afspraak bij de dietist

 

Bianca Bos dietist psycholoogOp mijn werk heb ik veel te maken met jongeren met een eetprobleem. Maar waar gaat het zoal over tijdens zo'n afspraak bij de dietist en hoe werkt zo'n afspraak eigenlijk? Ik zal jullie een voorbeeld geven van vragen die ik geregeld krijg in de praktijk. Misschien herkennen jullie je erin en soms is het fijn om te lezen dat jullie niet alleen zijn met bepaalde vragen of ideeën.

Laatst had ik een meisje die erg veel regeltjes had met voeding. Zo mocht ze maar een bepaald aantal kcal op een dag en moest ze van haar zelf ook voldoende bewegen om dit te compenseren. Het gevolg was dat ze ernstig ondergewicht had met gezondheidsklachten.

Zij was begonnen met afvallen omdat ze zichzelf te dik vond. Ook was ze gepest en voelde ze zich alleen.

We begonnen om te kijken wat haar nu al lukte met eten en we spraken af in bepaalde fasen haar voeding op te bouwen. Als eerste gingen we naar 6 eetmomenten, al waren die nog niet compleet ze had er nu in ieder geval wel 6 en niet 2 wat ze voorheen deed. Verder zou ze niet meer alleen maar hele magere voedingsmiddelen gaan eten en drinken maar gewone kaas en geen light zuiveldranken. Brood vond zij nog moeilijk dus begonnen we met crackers en beschuit. Als motivatie had ze dat ze weer gewoon naar school wilde gaan zonder zich zo slap en futloos te voelen en niet alleen maar met eten bezig wilde zijn. Een goede vriendin van haar wist van haar eetproblemen af en daar kon ze ook bij terecht met vragen of als zij het moeilijk had.

Met beweging had ze eerst een bewegingsbeperking omdat haar lichamelijke toestand niet goed genoeg was. Bij mij op het werk is ook een kinderarts aanwezig. Zij beoordeelt de lichamelijke conditie en geeft ook aan of beweging nog kan of dat er een bewegingsbeperking moet komen.

Ook geeft de kinderarts aan of met het opbouwen van het eetpatroon langzaam moet gebeuren omdat te snel aankomen dan voor het lichaam gevaarlijk kan zijn. Wij werken nauw samen en houden ook in de gaten dat het aankomen niet te snel gaat want soms kan dat betekenen dat het lichaam vocht vasthoudt.

Het lukte haar om die eetmomenten te gaan eten en vervolgens maakte we een nieuwe stap met haar eten. Ze had hier zelf over nagedacht en wilde nu wel een keer een boterham gaan proberen. Ook ging ze haar warme maaltijd wat meer uitbreiden. Ik vraag altijd na wat het minst lastig is om te gaan doen, dat kan voor iedereen anders zijn. Zij wilde beginnen met het uitbreiden van haar ontbijt en lunch. De stap erna heeft zij er voor gekozen om andere tussendoortjes te kiezen. Hiervoor had zij een lijst gemaakt met tussendoortjes die zij heel moeilijk vond. Iedere dag nam ze 1 tussendoortje die ze in eerste instantie moeilijk vond om dit langzaam uit te breiden naar meerdere momenten op een dag.

Ze nam eerst dagelijks nog nutridrink maar deze kon zij op een gegeven moment ook vervangen voor gewone voeding. Samen met haar had ik een lijst gemaakt met voedingsmiddelen die de nutridrink kon vervangen. Ik vind het heel belangrijk om dit samen te doen want ik kan wel iets bedenken maar als je dat niet lekker vindt dan is het veel moeilijker om de stap te gaan maken om dit te gaan vervangen. Waarom kiezen we soms voor nutridrink? Aankomen is lastig en soms val je juist af als je meer gaat eten. Dit komt omdat je stofwisseling harder gaat werken door de energie die het nu krijgt. Als je dan een aankomlijst nodig hebt is het soms voor je gevoel dat je de hele dag aan het eten bent. Dan kan een flesje nutridrink een wat makkelijkere manier zijn om extra energie binnen te krijgen. Of in het begin van een behandeling als eten nog heel lastig gaat en veel angst oproept kan ook het drinken van energie in de vorm van een flesje nutridrink een hulpmiddel zijn.

Bianca Bos dietist psycholoogZij vond het ook lastig hoe om te gaan met feestjes. Hierin hebben we aangegeven om zoveel mogelijk de structuur van je eetlijst aan te houden, dus gewoon de rest van de dag aanhouden wat je gewend bent en dan bijvoorbeeld op de feestavond wordt je tussendoortje een keer toastjes of een stuk taart.

Maar ook met feestdagen, wat doe je bijvoorbeeld tijdens een Paasbrunch. Wat kan je dan allemaal eten? Ik heb het zo uitgelegd dat een brunch vaak een samenvoeging is van je ontbijt en je lunch en soms ook je ochtend tussendoortje. Je kan dan dus best wat anders kiezen dan wat je normaal zou nemen. Dus een glas vers sap erbij of een gekookt eitje en lekkere luxe broodjes. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een krentebol of een croissantje naast je broodjes.

Dit zijn ook juist de momenten waarop je wat meer op gevoel kan gaan eten. Kijk wat er allemaal is en waar je zin in hebt op dat moment. Er zal niets met je gewicht gebeuren als je die dag andere dingen kiest dan normaal als je maar niet gaat compenseren door juist minder eten te gaan nemen. Probeer die regelmaat van voldoende eten iedere dag aan te houden.

Uiteindelijk heeft zij haar streefgewicht bereikt en volgt zij nu een lijst met gewone hoeveelheden en met gewone voeding. Ook haar bewegingsbeperking was niet meer nodig. Nu sport ze voor de lol en niet meer omdat het moet.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

noa - Donderdag 28 maart 2013 13:14
Mooi verhaal. Ik kwam 6 jaar geleden met ondergewicht bij een dietist. Toen dacht ik dat ik er na 1 afspraak vanaf was. Maar nogsteeds heb ik een eetstoornis..
Ag!rl - Donderdag 28 maart 2013 13:18
Wow, dat wist ik helemaal niet!
Ik had inderdaad helemaal geen idee van wat een diëtist doet, maar nu ik dat zo lees weet ik al weer een stukje meer. Goed van dat meisje ook!
Scared - Donderdag 28 maart 2013 13:20
Nou het gaat allemaal weer over zielige meisjes met anorexia die naar een diëtist gaan ....
Iris - Donderdag 28 maart 2013 13:34
Nou @ Scared, ik vind wat jij zegt toch wel erg respectloos hoor.
Dit is toch een site voor mensen met verschillende soorten eetstoornissen, heb dan ook respect voor de verschillende problemen die behandeld worden hier. Artikelen over eetbuien of die gericht zijn op jonge tienermeisjes spreken mij ook niet aan maar dan ga ik die toch niet zielig noemen. Niet heel vriendelijk op een site waar mensen komen die aan zichzelf willen werken.
ano - Donderdag 28 maart 2013 13:40
@Scared: wat ben jij dan? een zielig meisje, vrouw, jongen of man die jaloers is?

nee, maar je komt echt heel onrespectvol over zo! op proud staan verschillende artikelen, de een over anorexia, de andere over boulimia en nog anderen gaan dan weer over NAO of BED. alles komt hier aan bod, of wat verwacht je dat alles om jou eetstoornis draait?

als de inhoud van het arikel je niet aanstaat, lees het dan ook niet.
Ik - Donderdag 28 maart 2013 13:48
@ scared ze benoemt nergens dat het m anorexia gaat, zou net zo goed NAO of boulimia kunnen zijn!!

Mooi artikel ik had ook zo'n fijne diëtist :)!! Helpt enorm en is echt iemand die ik vertrouw, diegene heeft er immers voor geleerd, weet waar er over gesproken wordt en al helemaal wanneer je afwijkt van je lijst.
angstig meisje. - Donderdag 28 maart 2013 13:56
mensen beter laat we SCARED lekker praten, sommige mensen weten niet wat ze zeggen!

____________________________________
leuke pictures proud2bdietiste Bianca!

*ik ga even het artikel goed doorlezen.*
angstig meisje. - Donderdag 28 maart 2013 13:58
goed artikel!
Anoniem - Donderdag 28 maart 2013 14:18
Dit zeg jij echt elke keer bij een artikel over anorexia, Scared. Ik vind het een beetje vervelend worden, misschien kun je beter aan je jaloersheid? gaan werken.
La Joie - Donderdag 28 maart 2013 14:50
Of het nu om Anorexia, NAO, Boulimia of een eetbuistoornis gaat; het is en blijft een eetstoornis en dat is al erg genoeg. Anorexia is net zo erg als een andere eetstoornis; het zijn allemaal ziektes die verholpen moeten worden om een gelukkig leven te leiden.
Ik irriteer mij een beetje aan het feit dat er gelijk wordt gereageerd met '' tuurlijk, anorexia '' eerlijk gezegd is het respectloos om zo'n reactie te plaatsen.. en 'zielige meisjes' ? Meisjes maar ook jongens die een eetstoornis hebben willen niet gezien worden als zielig; het blijven jongeren met een ernstig probleem.

OT:
Goed artikel en ontzettend knap dat ze zo uit haar dal is gekomen!
Fayee - Donderdag 28 maart 2013 14:51
Eens met La Joie!
Team Proud2Bme - Donderdag 28 maart 2013 15:00
Zullen we nu weer On Topic mensen? De boodschap is inmiddels wel duidelijk ;)
kind_van_de_sterren - Donderdag 28 maart 2013 15:34
Mijn eerste diëtiste was iemand die niks van eetstoornissen wist en waarmee ik snel een behoorlijke vertrouwensbreuk kreeg.

Nu heb ik een intake gehad bij een diëtist van PsyQ en die gaat me ook vijftien weken behandelen om mijn eten weer op de rails te krijgen. En ik voel me heel erg prettig bij die vrouw.
Elina94 - Donderdag 28 maart 2013 16:15
Like, oeps, ik ben op eigen houtje aan te komen en echt heeel snel.
Van 2 maanden van ernstig ondergewicht naar normaal. Is dat slecht geweest voor mijn gezondheid? :(
Emmalouise - Donderdag 28 maart 2013 18:01
Mijn ervaring met een vrijgevestigde diëtiste was dat ze niet keek wat haalbaar was en me maar liet aanmodderen. Wat resulteerde in achteruitgang.
Mijn ervaring met de instelling waar ik nu zit jaa uhm, toch wel dat het eten meer door de socio's wordt begeleid dan door de diëtiste. Ga het eten nu ook met een socio oppakken, heb geen afspraak met de diëtiste. Heb ooit één afspraak gehad, begin van een lijst gekregen en mocht ik nog een afspraak willen, dan moet ik zelf een afspraak maken. Opzich prima, maar de begeleiding zoals hierboven, nee die heb ik niet ervaren. En dan kan iedereen zeggen wat die wil van de reactie van Scared, maar bij mij gaat dan ook het belletje af van "ik-ben-niet-ernstig-genoeg, omdat-ik-geen-anorexia-heb"
Charlotte - Donderdag 28 maart 2013 19:16
Wat een goed onderwerp voor een blog, en wat een leuke foto's! :) Vraag me wel ook af hoe afspraken met een diëtiste (kunnen) zijn als je geen ondergewicht hebt, maar je gewoon standaard te weinig eet omdat je je zo schuldig voelt, of te veel omdat je je er niet bewust van wilt zijn dat je eet.
sindy - Donderdag 28 maart 2013 19:27
Goh het gaat met dit meisje uit het verhaal allemaal wel erg makkelijk. Denk niet dat dit een realistisch verhaal uit de praktijk is.
Peanutbutter - Donderdag 28 maart 2013 19:30
Toen ik nog anorexia had, ben ik ook naar een dietist geweest. Maar ze zei alleen maar heel vaak dat er in kant-en klaar maaltijden heel veel vet zat. Terwijl ik heel veel moest aankomen. Na een paar keer ook niet meer geweest.
Cath - Donderdag 28 maart 2013 20:33
Ik loop bij een diëtiste van HC en zij heeft dezelfde werkwijze als hierboven beschreven. Echt heel prettig. Dat maakt de stappen ook meer haalbaar en meer eigen. De feestjes, speciale dagen dat zijn nu nog wel lastige dingen
es - Vrijdag 29 maart 2013 10:22
zelfde als Cath: ik was eerst een jaar bij HC zonder dietiste. Dacht ook niet dat ik het nodig zou hebben want na 4 jaar ES wist ik heus wel wat de gemiddelde eetlijst inhoud en dat je brood nodig hebt etc.. Ik ben nou eenmaal bets slim en verstandelijk kan ik het prima beredeneren. Nu toch maar naar een dietiste en dat is heel fijn. Ik moet nu zelf een eetlijst samenstellen van haar. Dat werkt heel goed want als ik er zelf over heb nagedacht dan houd ik me er ook aan. Verder vind ik het fijne aan een dietiste naast de psycholoog, dat de therapie zelf volop over andere dingen dan eten kan gaan.
Claire - Vrijdag 29 maart 2013 13:58
Ik ben het ook eens met La Joie, goed verwoord.
Dubio - Maandag 1 april 2013 08:17
Ik ben 15, er is nog geen ano bij me vastgesteld ( weet het zelf maar al te goed maar blijf het ontkennen) - net op randje van ondergewich dus loop onder dwang van huisarts en allerlei instanties, sinds december ook bij een dietist, ik ga om de twee weken.
We praten dan alleen even over hoe het is gegaan afgelopen tijd, en ze weegt me nog even.
- ik ben sindsdien pas een kleine kilo aangekomen, en ik wil het zelf ook niet, ik zeg elke keer dat het dan niet zo goed gaat door alle stress (thuissituatie ed)
Weet trouwens ook niet wat ik moet doen want ik ben ingeschreven voor een intake op ursula.. Iemand ervaring daar?
katsa - Zaterdag 20 juli 2013 00:15
Heb na drie jaar klooien met eten eindelijk eengoede psycholoog en loop sinds kort bij een dietiste. Het zijn twee mensen die me het gevoel geven dat ik mijn eetstoornis kan overwinnen. Het zal wel tijd en moeite kosten (wat ze ook al gezegd hebben) maar we overhaasten niets,stellen haalbare doelen op en zorgen dat ik die eetstoornis versla.
Celine - Donderdag 1 oktober 2015 11:26
Hoi Bianca,

Ik ben in behandeling momenteel bij de Ursula in Leiden en volg daar eetmanagement en binnenkort ook individuele psychotherapie. Ik merk dat ik op het moment veel behoefte heb aan wat extra ondersteuning op het eetgebied. Mijn therapeute bij eetmanagement is een hele lieve vrouw, waar ik fijne gesprekken mee heb, maar toch mis ik de deskundigheid van een diëtiste met het eten. In het verleden hielp het begrijpen van het lichaam mij om de stap te durven zetten verder te gaan met eten. Dit heb ik tijdens mijn behandeling bij PsyQ een jaar geleden gemerkt (hier werkte men wel met diëtisten). Voor zover ik weet hebben ze bij de Ursula geen diëtisten in dienst en dus overweeg ik nu om naast mijn therapie daar een diëtiste te zoeken die mij met dit stuk kan helpen.

Mijn vraag dus aan jou: ben jij voor zulke situaties ook beschikbaar of weet je misschien iemand in de regio Leerdam/Gorinchem die mij hierbij zou kunnen helpen?

Alvast bedankt en ik hoop dat je me kunt adviseren hierin.

Liefs C
Team Proud2Bme - Donderdag 1 oktober 2015 12:31
Hoi Celine,

Bij Centrum Eetstoornissen Ursula zijn zeker diëtisten werkzaam, waaronder Bianca zelf. Bespreek met je behandelaar of er mogelijkheden zijn om eens een afspraak te krijgen met een van de diëtisten daar.

Succes!

Lieve groet, Team Proud2Bme