Celebs die open zijn over psychische problemen

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant en bij celebrities lijkt het gras misschien wel neon-groen. Bekende mensen lijken vaak alles voor elkaar te hebben; een mooi uiterlijk, een leuke persoonlijkheid, genoeg geld en een super toffe baan. We kijken vaak tegen ze op en zien ze als voorbeeld. Misschien hangt jouw kamer wel vol met posters van iemand van wie je fan bent? Toch is het vaak niet zo mooi als dat het allemaal lijkt. Ook bekende mensen kunnen last hebben van psychische problemen. Net als jij en ik.

Steeds vaker gebruiken celebrities hun bekendheid om psychische problemen bespreekbaar te maken. Zij hebben een mooie positie om het taboe, wat nog steeds vaak rondom psychische problemen ligt, te doorbreken. Hierin kunnen ze dus ook een voorbeeld zijn. Wij hebben voor jullie de bekende mensen op een rijtje gezet die open zijn geweest over de psychische problemen waar ze mee worstelen.

Justin Bieber

Wie kent hem niet. Het kleine jongetje met de blonde lok over zijn voorhoofd is inmiddels bijna vader. Al twee jaar geleden plaatste hij op Instagram dat hij zijn meet & greets cancelde, omdat deze hem te veel energie kostte, waarna hij zich ontzettend moe en depressief voelde. Recent plaatste hij een nieuwe post van zijn bezoek aan zijn therapeute met daarin de boodschap dat mentale gezondheid belangrijk is.

Selena Gomez

Selena Gomez staat al vanaf haar zevende in de spotlights en is regelmatig open over haar persoonlijke leven, met daarin de nodige uitdagingen. Zowel op fysiek als psychisch vlak heeft ze het niet altijd makkelijk. In 2016 heeft ze haar Revival World Tour deels moeten cancelen vanwege een depressie en paniekaanvallen. In 2018, nadat ze een operatie voor een niertransplantatie onderging kwamen de paniekaanvallen weer terug en heeft ze zich laten opnemen voor een klinische behandeling van twee weken. Tijdens deze behandeling volgde zij onder anderen dialectische gedragstherapie. In die periode heeft ze ook niks van zich laten horen op sociale media, omdat zij zich hier beter bij voelde. In januari dit jaar kwam zij terug met de volgende post op Instagram.

Ariana Grande

Justin Bieber en Selena Gomez zijn niet de enige die een bezoek aan een therapeute hebben gebracht. Na de aanslag tijdens haar concert in Manchester heeft Ariana Grande veel last gehad van post-traumatische stress en paniekaanvallen. Naderhand schreef ze het nummer ‘Sweetener‘ voor de mensen die geraakt zijn door de aanslag. Haar nummer ‘Get well soon‘ gaat over het steunen van elkaar door lastige periodes in het leven. Afgelopen november beschrijft ze hoe therapie haar helpt om de traumatische gebeurtenis te verwerken. In meerdere interviews benadrukt ze het belang van openheid over psychische gezondheid, omdat daar in de tijd van nu te vaak aan voorbij wordt gegaan. 

Cara Delevingne

Haar naam is misschien iets minder bekend dan die van de drie hierboven, maar als je haar gezicht ziet is de kans groot dat je haar herkend. Cara Delevingne is een zeer succesvol model en actrice. Tegelijkertijd is ze erg open over haar pestverleden, depressie en suïcidale gedachten. Toen ze 15 was moest ze stoppen met school, omdat ze dit niet meer volhield vanwege psychische problemen. In het onderstaande filmpje geeft ze een inspirerend en openhartig interview over mentale gezondheid, waarin ik persoonlijk veel herken en waarvan ik vermoed dat dit voor anderen ook zo kan zijn.

Demi Lovato

Demi lovato heeft met veel verschillende problemen geworsteld zoals een eetstoornisverslaving, een depressie en op haar 19e werd ze gediagnosticeerd met een bipolaire stoornisDemi Lovato is inmiddels 26 en heeft de nodige geschiedenis binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ze is haar hele leven open geweest over haar mentale problemen en gebruikt haar ervaring om het taboe op psychische problemen te doorbreken. Ze heeft onder anderen een organisatie opgezet voor de ondersteuning van mensen die zich geen psychische hulp kunnen veroorloven en maakte een documentaire over haar leven met psychische problemen. In 2018 liet Demi Lovato opnieuw veel openhied zien, dit keer over haar terugval. Hoe lastig en vervelend het ook voor haar is, door open te zijn over haar terugval laat ze wel zien dat zoiets kan gebeuren en dat opnieuw hulp vragen mag en niet erg is.  

Jared Padalecki

Misschien is het je opgevallen dat de mannen iets minder vertegenwoordigd zijn in dit lijstje. Voor mannen lijkt het over het algemeen nog minder gepast om over psychische problemen te praten dan voor vrouwen. Mannen die dat wel doen mogen absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Jared Padalecki is bekend van zijn rol in Gilmore Girls en Supernatural. Zelf heeft is hij gediagnosticeerd met een depressie. Om meer bewustzijn te creëren is hij in 2015 een actie gestart. Hij verkocht shirts met zijn slogan ‘always keep fighting’ en de opbrengst heeft hij gedoneerd aan verschillende organisaties die zich inzetten voor mentale gezondheid. 

Troian Bellisario

We kennen haar van de serie Pretty Little Liars. Zeven seizoenen lang hebben we haar kunnen bewonderen. Troian is inmiddels 33 jaar en heeft een kindje. Ze heeft lange tijd een eetstoornis gehad en daar is ze heel open over. Ze heeft er een film over gemaakt, maar ze heeft haar ervaringen ook gebruikt om aan te geven hoe belangrijk het is dat psychische problemen bespreekbaar worden gemaakt. In dit filmpje vertelt ze over haar eigen ervaringen en hoe de hulp die zij heeft gehad haar geholpen heeft om te herstellen van haar eetstoornis. Daarnaast sprak en schreef ze in 2017 voor NEDA (National Eating Disorders Association).

Wat vind jij ervan als bekende mensen open zijn over hun psychische problemen?
Zijn er bekende mensen aan wie jij een voorbeeld neemt?  

Hannah

Geschreven door Hannah

Reacties

12 reacties op “Celebs die open zijn over psychische problemen”

  1. Sara Kroos is mijn absolute voorbeeld hierin. Fijne zelfspot maar ook openheid over psychische problemen šŸ™‚

  2. Ik vind het goed dat bekende mensen open zijn over hun psychische problemen, zij zijn immers ook net mensen šŸ˜‰ Wat ik alleen zie gebeuren is dat sommige ‘normale’ mensen met psychische problemen zich op dat punt vergelijken met bekende mensen (op welk vlak ook niet) en praktisch al hun problemen op voornamelijk instagram gooien onder de noemer van openheid creeeren. Iedereen heeft het recht om te doen en laten wat hij/zij wil, maar ik hoop wel dat zij zich realiseren (en ik vraag me af of dat zo is) dat een bekend iemand kan zeggen wat hij/zij wil en daar veel minder snel op afgerekend zal worden in formele situaties, puur omdat deze persoon bekend is en daarmee heel veel credits heeft. Zij komen wel aan een baan terwijl heel Nederland (of de wereld) weet dat ze psychische problemen hebben gehad, maar de normale doorsnee burger met hetzelfde verhaal mag daar heel wat meer moeite voor gaan doen….Openheid is top, maar ik zou me wel bedenken hoever je er in gaat, voor jou 10 anderen zonder problemen (waar ik het overigens niet mee eens ben maar hoe het wel gaat). Ik weet dat dit niet helemaal de vraag is die hierboven wordt gesteld, maar ik vind het wel nog altijd een super zorgelijke ontwikkeling :s

  3. Eminem zou hierin ook kunnen worden genoemd die is heel open geweest over zijn medicijn verslavingen en obsessieve gedrag met hardlopen.

  4. ik vind het knap dat ze er open over zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *