10 x wat je moet weten over depressies

 

Als je depressief bent is dat heel zwaar. De wereld om je heen ziet er somber uit, je hebt weinig puf om dingen te doen en je hebt de neiging om je terug te trekken uit ieder sociaal contact. De mensen die van je houden willen je graag helpen, maar kunnen door onwetendheid nog weleens de verkeerde dingen zeggen of dingen. Dit kan leiden tot onbegrip, frustratie en meer afstand tot elkaar. Het kan daarom helpen om je van een aantal zaken bewust te zijn als je bevriend bent met iemand met een depressie. Op die manier zal je wellicht meer begrip hebben voor de situatie én zal je de ander beter kunnen steunen. 

In deze blog beschrijf ik daarom 10 zaken die goed zijn om te weten over depressiviteit. Zijn er andere zaken die je van groot belang vindt voor omstanders om te weten, laat dit dan in de reacties achter. Hiermee help je anderen weer ♥

depressie

1. Het is iets in de hersenen, niet in het karakter
Wat belangrijk is om goed te onthouden als je dichtbij iemand staat met een depressie, is dat depressiviteit iets in in de hersenen (hippocampus) en niet in het karakter van de betreffende persoon. Dit gedeelte van de hersenen kan ook kleiner worden (wat bij depressies het geval is) als iemand langere periode onder hevige emotionele stress heeft gestaan. Iemand als persoon, zijn/haar karakter is dus niet veranderd, maar het is iets in de hersenen waar die persoon niets aan kan doen.

2. De motivatie is beschadigd
Wanneer er sprake is van depressiviteit is, is het gevoel 'motivatie' beschadigd. Dit komt door de neurotransmitters dopamine and norepinephrine. Heb je veel van deze neurotransmitters dan zal je 's morgens weinig moeite hebben met opstaan en de dag energiek starten. Bij depressiviteit is de hoeveelheid van deze neurotransmitters echter laag, waardoor iemand weinig motivatie voelt om uit bed te gaan of iets van zijn of haar dag te maken. Dit is dus niet het gevolg van luiheid, maar van een verstoorde neurotransmitter huishouding.

3. Hoe erger de depressie, hoe minder iemand waarde hecht aan zaken.
Ooit schreef Barrie Davenport dat een depressie aanvoelt als een stuk smakeloze tofu. Persoonlijk vind ik dat een hele mooie verwoording, want zo voelt het ook echt. Hoe depressiever je je voelt, hoe minder waarde je hecht aan alle zaken om je heen. Dat doet iemand met een depressie niet met opzet, iemand voelt gewoonweg steeds minder.  Hoe meer de omgeving zich zorgen gaat maken om de betreffende persoon, hoe minder deze persoon zich zorgen gaat maken om de wereld om hem heen. Dit kan, als je niet begrijp dat de ander hier weinig aan kan doen, veel frustraties en onbegrip opleveren.

4. Een gevoel van gebrokenheid
Mensen die lijden aan een depressie ervaren vaak het gevoel van gebrokenheid en uitzichtloosheid. Het is goed om dit te erkennen, maar tegelijkertijd tegen te spreken. Iemand met een depressie is niet meer of minder gebroken dan iemand met een andere ernstige ziekte. Het is niet iets dat niet genezen kan worden. Het kan een enorme uitdaging zijn en vreselijk zwaar, maar je kunt van een depressie genezen.

depressie

5. Niemand tot last zijn
Mensen met een depressie zijn niet uit op aandacht. Het laatste wat ze willen is een last zijn voor de mensen die van ze houden. Ze voelen zich al heel slecht over zichzelf en iemand anders tot last zijn zal dit enkel verergeren. Laat dus altijd merken dat je er graag voor iemand bent en dat hij of zij jou niet tot last is.

6. Heel veel verdriet als uitingsvorm
Het kan zijn dat de depressie zich niet uit als gevoelloosheid, maar juist als intens verdriet. Dit kan het gevolg zijn van allerlei nare dingen die zijn gebeurd in het verleden en die met de depressie omhoog komen.

7. Het kan lijken op boosheid of angst
Naast dat een depressie zich kan uiten in heel veel verdriet, kan het zich ook uiten in extreme boosheid of extreme angst. Boosheid zal je niet snel associëren met een depressie en daarom is het belangrijk je hier hel bewust van te zijn. Bij angststoornissen spelen vaak ook depressieve klachten waardoor beide stoornissen elkaar kunnen overlappen.

8. Het duurt een aantal weken voordat AD werkt
Als iemand start met antidepressiva is het belangrijk om je te beseffen dat het flink wat weken kan duren voordat er resultaat is te merken. Geef dit dus voldoende tijd en ga niet na een week al vragen of de betreffende persoon zich al beter voelt. Dit gaat niet zo snel en de persoon kan dit ervaren als opnieuw zijn of haar omgeving moeten teleurstellen. Ga uit van minstens 6 weken voordat er verandering echt merkbaar is. Houd ook rekening met een verergering van de klachten gedurende de eerste twee weken.

9. Extreem gevoelig voor kritiek
Wat verder goed is om te weten is dat mensen die lijden aan een depressie zeer gevoelig kunnen zijn voor kritiek. Ze voelen zich al slecht over zichzelf en zijn hierdoor extra alert op wat de omgeving over hen denkt.

depressie

10. Gevoelens van eenzaamheid
Tenslotte ervaren mensen met een depressie vaak een intens gevoel van eenzaamheid. Ondanks dat ze zichzelf isoleren van hun omgeving, voelen ze zich erg eenzaam. Ze zouden wel meer contact willen, maar dat lukt gewoonweg niet door de depressieve gevoelens. Het is daarom heel belangrijk om duidelijk te blijven maken dat iemand welkom is, dat je er voor iemand wilt zijn en dat iemand een belangrijk onderdeel uitmaakt van je leven. Ook een eenvoudig telefoontje (al zal de telefoon misschien niet worden opgenomen) of mailtje op regelmatige basis kan dit gevoel van eenzaamheid tijdelijk doorbreken. Neemt iemand de telefoon nagenoeg nooit op, probeer het dan eens met Whats app berichten of mailtjes. Neem de ander niet kwalijk dat die de telefoon niet opneemt, dat zal de depressieve en schuldige gevoelens enkel intensiveren.

Bron: Lifehack.org

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Zondag 7 februari 2016 19:35
Fijne blog!
Lisa28 - Zondag 7 februari 2016 21:04
Waardevolle blog.. er zitten een paar goede tips tussen.. mn vriend is wat depressief, ik snap iets beter hoe ik met hem om kan gaan nu! Bedankt.
Jimmy - Zondag 7 februari 2016 23:35
"Het is iets in de hersenen, niet in het karakter"
Maar het karakter zit in de hersenen.

Ik geloof dat de genen iemand voor een groot gedeelte bepalen. Voor depressie en es moet je een aanleg hebben. Aan de andere kant zijn hersenen wel flexibel. Iemand's karakter kan dus naar mijn mening wel veranderen. In positieve en in negatieve zin.

Verder een heel goede blog trouwens. :-)
*** - Maandag 8 februari 2016 19:32
Had hier vandaag ook les over ... Hoe een depressie er voor zorgt dat je het positieve niet meer kan zien en negatieve dingen overheersen. Soms blijft het pijnlijk om die dingen te lezen/te horen want dan kan ik me precies weer perfect herinneren hoe ik me jarenlang voelde. Terwijl ik dacht dat dat normaal was om me zo te voelen. Anderzijds is het een hele opluchting om te merken dat ik dat gevoel ook weer kan loslaten en mijn dag verder zetten. Besefte net toen ik thuiskwam hoe gelukkig ik nu ben. Het kan dus wel weggaan. Al is het jammer dat er geen pasklare oplossing bestaat die alles plots beter maakt. Anders zou ik die met plezier delen.
hannie - Zondag 28 februari 2016 21:28
de uitslag van een allergietest heeft mijn voor 50% uit de depressie en moeheid gehaald.
koortje - Donderdag 3 maart 2016 08:27
jeetje confronterend .ik geloof dat veel mn klachten dus echt wel gerelateerd zijn aan depressie
Esther - Woensdag 29 november 2017 16:59
Ik ervaar ook dat gewoon in de loop van de tijd alles minder waard word, alles wat jou voorheen vrolijk maakte doet niet meer zijn ding. Het is alsof het gat steeds dieper raakt en jij er steeds meer in valt. De constante leegte en geen emoties hebben is gewoon echt heel zwaar, vooral als mensen dan willen helpen maar zij weten niet hoe, en jij moet dan toekijken hoe erg zij hun leven aanpassen om jou bij te proberen maken, dat doet gewoon pijn.
Esther - Woensdag 29 november 2017 17:01
Blij*
Amadi - Donderdag 6 december 2018 02:10
Wat ik voel in depressie is raar.ik durf niet de deur en ik weet niet meer welk kleren moet aan ik zie niks. Ik bizar dit en erg.ik wil weten die klachten normaal zij
depressie - Donderdag 7 november 2019 17:27
hallo ik heb zelf depresie en ik vind dit een hele mooie log om uit te leggen hoe dat is voor mij

bedankt daarvoor
Anoniem - Maandag 22 februari 2021 20:26

Mijn vriendin heeft ook al depressie en het is soms heel moeilijk om het aan te passen! Ze huilt vaak ik de wc hokjes van het school! Gelukkig heb ik het op tijd aan de mevrouw gezegd wat er met haar is, want ze had bijna onder een trein gesprongen! Ik heb er elke nacht nog een nachtmerrie over en kan niet slapen! Ik heb het er nog heel moeilijk mee. Je ziet aan haar gezicht dat ze verdrietig is...ze kijkt altijd naar beneden. Ik wil mijn vriendin niet verliezen! Ik heb autisme en pak haar energie over dus begin ik me ook zo te voelen als haar...
Ik heb al van toen ik 7 was een depressie, ik werd heel mijn leven gepest. Ik wou zelf ook dood gaan tot ik een vriendin leerde kennen die net een zus is voor mij! Ik denk nu minder aan de dood! Als je zelf ook dood wilt en je je eenzaam voelt heb ik een tip. Zoek iemand om erover te praten! Indeden het ook met mijn vriendin en had me geholpen. Op onze school hebben we een psycholoog en ik moest daar elke dag mee praten en zeggen hoe het gaat enzo en ondertussen voel ik me al een beetje beter. Dus hulp helpt! Slorp het niet allemaal binnen maar praat erover met een persoon die je vertrouwd!
Wees sterk ik weet dat je het kan! ❤️

Groeten van Anoniem ❤️😘
Lies - Maandag 24 mei 2021 02:14
Het is heel confronterend om te lezen en doet pijn om te beseffen dat je zelf in een depressie zit en er uit moet geraken. Het geeft wel hoop om door te gaan. Ook de reacties zijn heel waardevol. Hopelijk kan ik zelf snel verder met mijn leven en verandering ervaren. Ook al voelt het nu alsof het alleen maar erger wordt...