Ik ben verslavingsgevoelig

 

Bij verschillende soorten problematiek, waaronder boulimia en persoonlijkheidsproblematiek is de kans op verslavingsgevoeligheid groot. Dit betekent dat je mogelijk meer risico loopt op het ontwikkelen van een verslaving dan iemand die minder verslavingsgevoelig is. Hierbij moet je niet alleen denken aan een drugsverslaving, maar ook aan allerlei andere dingen waar je aan verslaafd kunt raken zoals sigaretten, drank, medicatie, gamen, eten, winkelen en social media.

Of je verslavingsgevoelig bent is afhankelijk van een bepaald stofje in je hersenen. Of je wel of niet verslavingsgevoelig bent is dus deels genetisch bepaald. De kans dat jij verslavingsgevoelig bent als je vader of moeder dit is, is dus groot. Of je daadwerkelijk een verslaving ontwikkelt is afhankelijk van opvoeding en omgevingsfactoren waar je wel of niet door wordt getriggerd. Een eetstoornis kan je gedeeltelijk ook zien als verslaving. Je kunt niet meer stoppen met lijnen, kcal tellen of eetbuien houden.

Toen ik last had van eetbuien vond ik dat vreselijk. Het was op dat moment in mijn leven hetgeen in het liefst kwijtraakte. Ik had het idee dat wanneer dat over was, mijn hele leven beter zou zijn. Toch lukte het me keer op keer niet om ermee te stoppen. Wat ik ook probeerde, ik gaf uiteindelijk weer toe aan de verslaving en ging op zoek naar eetbuivoedsel om dit vervolgens op te eten. Ik hoopte dat ik de eetbuien door iets anders kon vervangen. Het ging in die periode zo slecht met me dat het me niet kon schelen door wat.

Ik startte met het roken van sigaretten in de hoop dat dit de eetbuien zou verminderen. Dat deed het in het begin een klein beetje, maar al snel moest ik én eten én roken. Ik vluchtte in drank in de hoop dat dit me zou verdoven en ik op die manier geen drang meer zou hebben naar eetbuien. Ook dit werkte averechts.

verslaving roken

Tenslotte vluchtte ik in slaappillen en kalmerende pillen. Dat hielp in het begin een beetje, maar als snel moest ik er meer nemen om hetzelfde resultaat te krijgen. Ik kon er niet meer mee stoppen. Ik moest die pillen slikken om nog te kunnen slapen of om de avonden en weekenden door te komen. Althans, dat maakte ik mezelf wijs.

Ik heb vele soorten van verslaving gehad, maar gelukkig heeft alles, behalve mijn eetstoornis, niet zo lang geduurd. Ik had uiteindelijk wel door dat al die middelen me van de wal in de sloot hielpen. Sommige verslavingen heb ik van de ene op de andere dag gestopt, andere verslavingen heb ik langzaam afgebouwd. Dit was niet eenvoudig, maar wel nodig om aan mijn werkelijke problemen en gevoelens te werken. Iedere verslaving was een manier om hiervoor te vluchten. Je kunt lang blijven vluchten, maar je vlucht op die momenten niet alleen voor je problemen, maar ook voor het leven en voor je toekomst. Dat is zonde.

addicted pain we are all

Ben jij verslavingsgevoelig, misschien heb je dan nog wat aan onderstaande tips:

Onthoud goed dat een verslaving ook een vlucht is voor allerlei gevoelens. Probeer je bewust te worden van deze gevoelens en vraag hier hulp bij.

Een verslaving komt heel veel voor. Je hoeft je dus echt niet te schamen voor het hebben van een bepaalde verslaving. Sommige mensen zijn verslaafd aan shoppen, anderen aan drank en anderen weer aan seks. Het is voor allen een eigen manier om te dealen met het leven.

Vraag hulp. Er zijn veel goede instanties die je kunnen helpen bij het van een verslaving afkomen. Zoek hulp die voor jou goed voelt en ga het aan, hoe eng en moeilijk het ook is. Uiteindelijk kan het je alleen maar beter maken.

Zoek iets wat jou helpt om op een gezonde manier je gevoelens in kwijt te raken. Dit kan sporten zijn, wandelen op het strand, met een vriendin naar de heide gaan, muziek luisteren en ga zo maar door.

Maak het veilig voor jezelf. Als jij weet dat jouw verslaving wijn is, haal het dan ook écht niet in huis. Als je nog niet in staat bent om de verleiding te weerstaan, ga dan niet naar feestjes waar erg veel wordt gedronken.

♥ Wees eerlijk tegenover jezelf. Diep in je hart weet je of je iets doet om ergens voor te vluchten, vanuit een ongezond motief of niet. Je schiet er niets mee op om jezelf voor de gek te houden. Wees dus eerlijk tegenover jezelf én anderen.

Ben jij verslavingsgevoelig?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

.x - Zondag 17 augustus 2014 13:04
ugh ja ben enorm snel verslaafd :(
TheMirrorLies - Zondag 17 augustus 2014 13:30
Wat n raaar filmpje ;P
.x - Zondag 17 augustus 2014 14:07
hahaha dat filmpje had nog niet gezien :") haha echt vaag :P
lovatic - Zondag 17 augustus 2014 15:03
Herkenbaar. ☝
S* - Zondag 17 augustus 2014 19:37
Ja, herkenbaar, ik ben verslavinsgevoelig. Het is idd vaak dat wanneer ik het niet heb of tot me kan nemen ik er geen last van heb. Maar "begin" ik, dan is het einde zoek.
Overigens vind ik het filmpje op 1 of andere manier denigrerend klinken. Denk de intonatie van de man, maar ook : dus kom op, even lekker afkicken...
Nee, dat stuit me tegen de borst.
xxJustMexx - Maandag 18 augustus 2014 02:15
Helaas, ik ben heel erg verslavingsgevoelig.. en veelste jong toen ik met dingen ga experimeren.. heb er nu zelfs nog (3 jaar later) heel vaak last van.
S - Maandag 18 augustus 2014 09:00
Haha super droog filmpje
marleen2502 - Maandag 18 augustus 2014 09:46
ik ben ook fan van de droge humor van dat filmpje :)

ik ben verslavingsgevoelig, werd me gezegd toen ik op mijn 14de bij de kinderpsychologe van het Middelheim (Antwerpen) zat met depressie en AN.
Toen heb ik besloten om gewoon nooit te beginnen aan wat dan ook, wat tot verslaving zou kunnen leiden: ik rook niet, ik ben geheelonthouder, ik raak niets van drugs of zo aan. Alleen, eten en honger kan je niet vermijden he ..
ricolini - Donderdag 7 mei 2015 07:08
Herkenbaar
xoxo - Zaterdag 22 augustus 2015 14:39
Ik ben ook verslavingsgevoelig. Ik merk nu (ik ben 15 jaar oud) dat ik steeds meer de neiging heb alcohol te drinken als ik alleen ben en te roken op feestjes. Hoewel ik deze twee dingen nog niet heb gedaan (wel alcohol maar niet alleen) ben ik erg bang dat ik deze slechte gewoontes snel ga oppikken.
N - Woensdag 25 november 2015 16:56
Ik ben ook verslavingsgevoelig en weet nog niet wat ik er mee aan moet tot nu toe nog even niks denk ik