Proud2Meet: Zomer en een eetstoornis

 

Aankomende vrijdag (21 juni) kun je weer langskomen bij Proud2Meet. Vanaf 13:00 uur ben je welkom in de inloopruimte van Proud2Bme in het gebouw van Rijnveste in Leiden. Het thema van deze middag is: Zomer en een eetstoornis. Eerst kun je gezellig met elkaar kletsen en zullen we iets creatiefs en zomers met elkaar gaan maken (hierna is het themagesprek). Je hoeft hier trouwens niet aan mee te doen, je kunt ook later komen of gewoon wat anders doen zoals kletsen, lezen in de vele magazines die er liggen of gewoon een beetje de kat uit de boom kijken. Alles mag, zolang jij het maar fijn vindt om er te zijn.

zomer en een eetstoornis

In de zomer zijn er allerlei dingen waar je moeite mee kunt hebben omdat je een eetstoornis hebt, lijdt aan een depressie of andere problemen hebt:

♥ Feeling hot hot hot!
Het wordt buiten flink wat warmer in de zomer, wat betekent minder en blotere kleding. Dit kan best lastig zijn als je problemen hebt met eten en een negatief zelfbeeld hebt. Je voelt je ongemakkelijk en lelijk en wilt liever niet dat mensen je zien in de strakke en blote shirtjes. Misschien vind je je benen wel te dik of lelijk en voel je je erg kwetsbaar als je weinig kleding aan hebt waarachter je jezelf een beetje kunt verstoppen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je jezelf hebt beschadigd (automutilatie in de zomer) waardoor je bang bent dat anderen je littekens zien. Je moet daarom van jezelf wel lange mouwen dragen, wat erg vervelend is bij 30 graden.

Met dit warme weer gaan veel mensen naar buiten, maar jij voelt je misschien down en blijft daarom het liefst binnen. In de winter is dit geen probleem, maar in de zomer is dat voor veel mensen raar. Je ziet o.a. op Facebook en Twitter dat allerlei vriendinnen plezier maken buiten en jij zit alleen binnen. Dat contrast maakt het allemaal extra pijnlijk voor jezelf. Het is mooi weer, maar jij bent ongelukkig.

♥ Zwemmen
Als het warm is gaan veel mensen naar het strand of het zwembad. Wanneer je onzeker bent over je lichaam en niet echt een positief zelfbeeld hebt, kan zwemmen met je eetstoornis erg lastig zijn. Je voelt je helemaal niet op je gemak in bikini. Om je heen lopen allemaal mensen die er in jouw ogen knapper ern dunner uitzien. Je voelt jezelf vreselijk minderwaardig en je durft hierdoor nauwelijks over het strand naar het water te lopen. Je ziet overal imperfecties bij jezelf. Dit is te dik, daar zitten putjes, dit is niet mooi, dat is uit verhouding en ga zo maar door. Iets wat fijn en gezellig moet zijn, is voor jou een uitputtingsslag.

meisje op het strand
bron foto

♥ Bye bye structuur!
Als je normaal naar school gaat of studeert en je nu de zomer begint, vakantie krijgt, kan er ook een hoop structuur wegvallen. Dit kan voor veel mensen leegte en eenzaamheid betekenen. Je weet niet goed hoe je de dagen door moet komen, zit niet lekker in je vel en hebt daarom weinig zin om iedere dag leuke dingen af te spreken. Of misschien heb je wel weinig mensen om wat mee af te spreken. Er lijkt geen einde te komen aan de dagen en je bent soms blij als je weer naar bed kan. Weekenden vind je normaal al lastig door te komen (lees: Bah, het is weer weekend), maar een vakantie is voor jou misschien helemaal een drama. Niet alleen zorgt de vakantie voor leegte, ook voor extra problemen rondom het eten.

♥ Eten in de zomer
In de zomervakantie valt er, als je normaal naar school gaat of studeert, veel structuur weg. Je moet ineens zelf inplannen wanneer je ontbijt en luncht of iets tussendoor eet. Dit kan betekenen dat je sneller iets overslaat of dat je juist veel meer drang hebt tot eetbuien. Hoe ga je hiermee om en hoe kan je dit makkelijker voor jezelf maken? Vooraf plannen, afspraken maken, contact zoeken en ga zo maar door. Er zijn veel maniertjes om het eten makkelijker te laten verlopen in de vakantie.

De vermindering van structuur is natuurlijk niet het enigste wat anders is rondom eten in de zomer. Veel mensen doen aan BBQ'en bij mooi weer of gaan borrelen op een terrasje. Beiden kunnen erg ingewikkeld zijn als je problemen hebt met eten (Lees: Een eetstoornis op het terras). Want, hoeveel eten is normaal als je meedoet aan een BBQ? En wat kan je eten bij een borrel zonder aan te komen in gewicht? Kan je ook alcohol drinken en wat denken anderen als jij als enige cola light neemt en geen borrelhapje mee-eet?

♥ Op vakantie
Op vakantie gaan met een eetstoornis kan erg ingewikkeld zijn. Misschien ben je ook wel depressief en zie je op vakantie gaan helemaal niet zitten. Misschien ben je doodsbang voor al het eten in dat vreemde land en vind je het heel vervelend dat je niet kunt overzien wat je daar allemaal kan en moet eten. Als je met het vliegtuig gaat kan het lastig zijn dat je zolang stilzit terwijl je wel steeds wat te eten krijgt. En hoe zorg je ervoor dat je eenmaal op vakantie geen conflicten of gedoe over het eten krijgt met de mensen met wie je samen bent?

....en zo zijn er nog veel meer dingen die kunnen spelen in de zomer wanneer je problemen hebt met eten. Dit bespreken we graag aankomende vrijdagmiddag met jullie. Natuurlijk zullen we ook kort vanuit onze eigen ervaring vertellen hoe de zomers en vakanties voor ons waren vroeger. Ook zullen we vertellen wat ons heeft geholpen om de zomer fijner door te komen.

curacao

Hier lees je meer over Proud2Meet & waar het exact is.

Je kunt de hele middag binnenlopen! Je hoeft er dus niet om 13:00 uur precies te zijn en je bent ook niet verplicht om tot 17:00 uur te blijven. Kom wanneer je zin hebt. Het is alleen niet handig om tijdens het themagesprek binnen te lopen. Vorige keer waren er meer dan 25 mensen! Bekijk hier de terugblik.

Proud2Meet is voor iedereen die problemen heeft met eten.

Planning 21 juni
13:00 - 15:00 uur Inloop, gezellig kletsen en iets creatiefs & zomers maken
15:00 - 16:00 uur Themagesprek zomer en een eetstoornis
16:00 - 17:00 uur Uitloop en napraten

Durf je niet alleen te komen? Spreek dan hier op het forum af om met anderen samen te gaan.

Tot vrijdag

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

..Tt - Dinsdag 18 juni 2013 12:24
Ik kan wel..en ik wil ook wel.. Maar ik geloof niet dat ik durf.. :s
Puoli - Dinsdag 18 juni 2013 13:00
Zou echt zo graag eens willen komen! Na de examens zal ik eens richting NL vertrekken (:
@..Tt - Dinsdag 18 juni 2013 13:00
natuurlijk durf je dat wel. Kom gezellig. Spreek eventueel op het forum met anderen af zodat je niet alleen hoeft te gaan. Vorige keer kwamen er ook mensen alleen en die hadden binnen een paar minuten al aansluiting. Echt geen zorgen om maken. Zie het als overwinning op je angst, iets om later trots op te zijn!
K - Dinsdag 18 juni 2013 13:19
Zo interessant, wat jammer dat ik daar niet kan geraken
ano - Dinsdag 18 juni 2013 13:22
Jaa herkenbaar..
Hilda - Dinsdag 18 juni 2013 13:53
Ik zou misschien wel willen, maar ik durf niet, en ik vind het heel moeilijk om ergens naar toe te gaan waar ik niemand ken
Joo17 - Dinsdag 18 juni 2013 14:27
misschien kom ik wel, ben toch in Leiden!
Roos - Dinsdag 18 juni 2013 15:16
Wat vervelend dat ik hier niet bij kan zijn! Dit is zeker een punt waar ik heel veel moeite mee heb en wat advies was wel fijn geweest...
ThinkBelieveAchieve - Dinsdag 18 juni 2013 15:20
Misschien kom ik wel!
laartje - Dinsdag 18 juni 2013 15:26
Ik wil ook komen , denk dat ik wel kom ! :)
K - Dinsdag 18 juni 2013 15:36
Puoli :-) misschien moeten we na de examens eens samen gaan ? :)
Maaike! - Dinsdag 18 juni 2013 15:40
Ik zou er dolgraag heenwillen, zeker gezien de thema's die besproken wilt. Maar mijn ouders zien al die meetingen en dingen nooit zo zitten of doen er veel te vaag over 'ja we bespreken het nog wel'. Grr :(
TheMirrorLies - Dinsdag 18 juni 2013 15:40
Wauw. Goed thema :) Nu ben ik helemaal blij dat ik kom vrijdag! Ik hoop dat ik er iets aan zal hebben deze zomer. Ook t programma ziet er leuk uit. Iets creatief.. hihi.. super! tot dan.. ik heb er zin in x
Soma - Dinsdag 18 juni 2013 17:07
Is het alleen voor als je een eetstoornis hebt? Of ook als je het al overwonnen hebt?
JufM - Dinsdag 18 juni 2013 17:24
@Soma; het is voor iedereen! Ik denk dat het juist een enorme toevoeging zal zijn als er ook mensen komen die hun ES overwonnen hebben! Hoe fijn is het om ervaringen te horen en daadwerkelijk te horen/zien dat het beter kan worden?!
Sam - Dinsdag 18 juni 2013 17:34
Leuk thema!

@soma misschien moet je even mailen naar proud, want aan het einde in de blog staat wel dat het voor iedereen met problemen met eten is, dus niet voor anderen. Voor iedereen, zoals JufM zegt, lijkt me qua veiligheid niet zo handig, dat zou ik tenminste niet zo prettig vinden, je weet maar nooit wat voor mensen er dan komen.
JufM - Dinsdag 18 juni 2013 17:49
@Sam; ik bedoel met 'iedereen'... iedereen die een ES heeft/heeft gehad...
Puoli - Dinsdag 18 juni 2013 18:44
@K
Lijkt me fijn! :D
l - Dinsdag 18 juni 2013 19:14
Ik ben ook benieuwd of het alleen is voor mensen die nog een steeds problemen hebben of dat het ook is voor mensen die hun eetproblemen hebben overwonnen.

Deze proud2meets hadden er echt eerder moeten zijn! Ik had hier een paar jaar terug zoveel aan gehad (als ik het had aangedurfd om te gaan). Goed dat het er nu is :)
S - Dinsdag 18 juni 2013 19:57
ik zou best willen gaan maar niet alleen en ik weet niet of ik het wel durf..
Jens - Dinsdag 18 juni 2013 20:01
Zie er leuk uit helaas is het voor mij te ver
Marie - Woensdag 19 juni 2013 09:32
Ik heb op vrijdagen therapie in de kliniek, waardoor ik er niet (nooit, helaas..) bij kan zijn. Ik zou wel heel graag een verslagje lezen over de verhalen en tips die worden besproken! Kan daar een blogje van komen? Groetjes Marie
Saskia - Woensdag 19 juni 2013 16:19
Ik zit tot 17.00 uur op stage, dus ik kan er jammer genoeg niet bij zijn. Wel heel goed dat deze middagen worden georganiseerd!
Point - Woensdag 19 juni 2013 22:48
Komen er ook nog een proud2meet middag over depressie of zelfvertrouwen?
Point - Woensdag 19 juni 2013 22:48
Komt *
Anoniem - Donderdag 20 juni 2013 15:40
Als er een over zelfvertrouwen gaat wil ik wel komen! Dus ik hoop het :)
silvia - Vrijdag 21 juni 2013 02:17
Wat super dat het er is!
Jammer dat ik niet kan komen en hoop echt dat er meerdere proud2meets komen.
Ik heb 2problemen waardoor ik niet kan komen.
Ik woon zelf in omgeving meppel en kan niet zelf zo ver reizen en durf niet alleen.
Mijn orthopedagoge zal wel een x mee kunnen maar denk niet dat dat de bedoeling is?
Hoop niet dat het een rare vraag is.