NEDA: Body Acceptance Week

 

Deze week is het Body Acceptance Week, in het leven geroepen door NEDA, de National Eating Disorders Association. Toen ik een eetstoornis had vond ik het heel erg moeilijk om mijn lichaam te accepteren zoals het was of misschien kon worden. Een eetstoornis gaat veel verder dan slechts over eten en gewicht, maar voor mij was het een heel groot onderdeel ervan. Afvallen en dun zijn voelde sterk, terwijl ik mij in het dagelijks leven zo slap en slecht voelde. Het gaf houvast, maar het was ook nooit goed genoeg. Ik was nooit goed genoeg. Ik had last van een vertekend lichaamsbeeld, worstelde met het schoonheidsideaal en vond mijn lichaam maar slap en zwak.

Lichaamsacceptatie en een eetstoornis; het is een breed thema. Van het accepteren van de vormen van je lichaam tot herinneringen die aan een bepaald gewicht kleven. Van niet jezelf durven zijn tot niet weten wie je bent. Welke eetstoornis en welk gewicht je ook hebt, we hebben al veel over dit onderwerp geschreven op Proud2Bme. Een aantal van deze blogs zet ik voor je op een rijtje.


bron foto

Dikker dan de werkelijkheid

Een van de bekendste beelden bij een eetstoornis is toch wel de afbeelding van een graatmager meisje dat in de spiegel kijkt en zichzelf in dat spiegelbeeld als veel voller ziet. Ja, het is cliché en niet zo zwart-wit. Bovendien komen eetstoornissen in alle vormen en maten. Maar het kan zeker zo zijn dat je, wanneer je een eetstoornis hebt, jezelf als dikker ervaart dan je in werkelijkheid bent. In de blog 'Dikker dan de werkelijkheid' schrijft oud-redactielid Hannah over haar ervaring hiermee en wordt in een filmpje uitgelegd hoe het nu eigenlijk komt dat je jezelf dikker kan ervaren dan je werkelijk bent. 

De spiegel liegt

Ik herinner me nog goed de dagen dat ik uren in de spiegel stond te kijken. En hoe steeds zichtbaarder werd wat me allemaal niet beviel. Hoe langer ik keek, hoe stommer ik mezelf eruit vond zien. Mijn spiegelbeeld maakte me zo verdrietig. Ik zie er op dit moment helemaal niet zo anders uit qua lichaam, maar toch zie ik een heel ander mens in de spiegel. Hoe dat kan? Dat leg ik uit in de blog 'De spiegel liegt'. Zo eerlijk en oprecht kijk je namelijk niet naar jezelf!

Anders voor de spiegel

Hoe kun je nou met een andere intentie voor de spiegel staan? In de blog '5 x anders voor de spiegel' geeft Daphne je een aantal tips om je spiegelbeeld eens op een fijnere manier te benaderen. Maak bijvoorbeeld eens echt contact met de persoon in de spiegel, door niet direct je lijf te keuren, maar door jezelf eens recht in de ogen aan te kijken. Benoem dingen die je mooi, fijn of goed vindt aan jezelf. Te moeilijk? Doe een dansje of trek een gekke bek. Dat haalt het serieuze er een beetje af. Het leven mag ook leuk zijn, jij bent tenslotte ook leuk! 

Tips voor een positief lichaamsbeeld

Nog meer tips voor een positiever lichaamsbeeld vind je in blogs als '10 tips voor een positief lichaamsbeeld' of '10 x meer van je lichaam houden'. Deze artikelen staan vol fijne reminders en goede tips die je vandaag nog toe kunt passen. En weet: het herhalen ervan geeft kracht. Misschien merk je al direct iets positiefs, maar dat gevoel heeft ook tijd en aandacht nodig, om te kunnen groeien.

Ik hoef niet van mijn lichaam te houden

Tips voor een positief lichaamsbeeld... Het klinkt misschien nog wel heel ver weg voor je? Dat herken ik zelf in ieder geval wel heel erg. Al zo'n tijd haatte ik mijn lichaam; dan ineens van je lichaam moeten leren houden, was een onmogelijk grote stap. Maar weet je, er zijn ook middenwegen, je hóeft niet van je lichaam te houden. Je mag je lichaam ook oké vinden, het accepteren, er neutraal over zijn. Daarover schrijft Daphne in de blog 'Ik hoef niet van mijn lichaam te houden'. 

Terug naar een onveilig gewicht

Lichaamsacceptatie kan letterlijk gaan over of je je lichaam wel of niet mooi of goed genoeg vindt, maar dit kan ook anders worden ervaren. Bijvoorbeeld wanneer jij en jouw lichaam geweld hebben gekend of seksueel misbruikt zijn. Jouw lichaam kan als niet meer van jou voelen. Als slecht en vies. Een eetstoornis verdooft het lichaam of haalt je weg van het gewicht waarop je je zo onveilig hebt gevoeld. In de blog 'Terug naar een onveilig gewicht' schrijft Lonneke hierover.

Jouw lichaam is niet het probleem

Al die tijd heb ik mijn lichaam de schuld gegeven, maar was mijn lichaam echt het probleem? In de blog 'Jouw lichaam is niet het probleem' schrijf ik van me af. Mijn lichaam was niet het probleem. Een negatief lichaamsbeeld zit in je hoofd, niet in je lijf. Een eetstoornis gaat over zo veel meer dan eten en gewicht. Iets dat je soms anderen wilt vertellen, maar ook voor jezelf soms even goed moet beseffen. Jouw gewicht is niet het probleem, lichamelijke ongemakken daargelaten. Het probleem is de betekenis die je aan jouw lichaam en gewicht geeft. Dat je het jouw waarde als mens laat bepalen. Terwijl jij zo ontzettend veel meer bent dan dat. Terwijl jouw gewicht niets zegt over hoe lief, leuk, mooi en goed jij bent. Hoe mens jij bent. Hoeveel recht jij hebt om hier te zijn, om te leven. 

Verhalen van anderen

Vanuit de redactie kunnen we al veel verschillende verhalen, ervaringen en tips delen, maar geregeld maken wij ruimte voor gastblogs en interviews, om ook anderen aan het woord te laten met hun verhaal. Er zijn immers zo veel verschillende mensen met verschillende verhalen, die ook ook veel gemeen hebben en waar veel herkenning en inspiratie uit te halen valt. Lees bijvoorbeeld het interview met Tatjana Almuli over lichaamsacceptatie, lichaamsacceptie, overgewicht, stigmatisering en haar boek 'Knap voor een dik meisje'. Ook Mayla Louise vertelt over haar ervaringen en levenslessen op dit gebied en haar boek 'Op je lijf geschreven'.

Er zijn zo veel verhalen van zo veel mooie mensen. Dat laat alleen maar meer zien dat je echt niet alleen bent. En samen staan we sterk! Wil jij jouw verhaal over lichaamsacceptatie delen? Stuur ons gerust een mail met jouw gastblog of idee naar redactie@proud2bme.nl

Waar zou jij meer over willen lezen als het gaat over lichaamsacceptatie?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts