De spiegel liegt

 

Starend naar mezelf in de spiegel vind ik mezelf met de seconde lelijker. Toch blijf ik kijken. Misschien in de hoop dat er iets gaat veranderen. Maar hoe langer ik kijk, hoe meer mijn lelijke gevoel bevestigd wordt. Ik heb een oordeel over mijn lichaam, mijn gewicht, maar ook mijn gezicht, mijn haar en mijn kleding die me ineens ook niet meer staat. Waarom ben ik zo? Als mensen dan zeiden dat ze het daar niet mee eens waren, dacht ik dat ze logen. Ik zíe het toch. De spiegel, een letterlijke weerspiegeling. Ik zie toch zelf hoe ik er uitzie. Wat ik toen nog niet wist, is dat de spiegel geen een eerlijk beeld van de werkelijkheid geeft. De spiegel liegt.

Je ziet wat je denkt

De spiegel geeft misschien een letterlijke weerspiegeling - al zit daar per spiegel best nog eens verschil in, vind ik - maar het is niet zo dat je daar dan ook automatisch objectief naar kan kijken. Als jij voor de spiegel gaat staan met het idee dat je stom en lelijk bent, is de kans groot dat je precies dat ook in jezelf gaat zien. Terwijl als je positievere gedachten over jezelf hebt, je je daar weer meer in kan vinden. Je ziet wat je denkt. Met wat voor gedachten sta jij voor de spiegel?

Je kijkt alleen naar wat je niet mooi vindt

Want zelfs al was ik op zoek naar een beeld in de spiegel dat ik wel goed vond en bleef ik daarom langer kijken, keek ik vooral naar wat ik niét mooi vond aan mezelf. Naar de dingen die ik wilde veranderen. Alsof ik hoopte dat dat ook zou veranderen en ik dan weer rustig adem kon halen. Ik keek alleen naar wat ik niet mooi vond, mét een vergrootglas, waardoor het ook nog eens ontzettend uit proportie raakte in mijn hoofd.

Je koppelt negatieve gedachten aan jouw spiegelbeeld

Deze negatieve gedachten kunnen over uiterlijk gaan, maar ook andere negatieve gedachten koppel je bewust of onbewust aan jouw spiegelbeeld. Ik kan niets. Ik ben dom. Ik ben niet leuk. Ik faal. Als je met dit soort gedachtes voor de spiegel gaat staan - misschien wel juist op de momenten dat je op zoek bent naar bevestiging - is de kans groot dat je dit er ook in terug gaat zien.

Je bent niet ontspannen

Als je voor de spiegel staat, trek je bewust of onbewust toch een bepaalde mimiek en neem je een bepaalde lichaamshouding aan. Ik zoog mijn wangen wat naar binnen, trok mijn kaaklijn strak en spande mijn buik aan. Niet een heel gemakkelijke houding of representatief voor hoe ik er gedurende de dag echt uitzag. Nee, overdag heb ik bolle wangen, een onderkin en ook nog eens een dikke buik. Als ik dit al niet kon waarderen... De moed zonk me in de schoenen. Maar hoe je overkomt is zo veel meer dan je letterlijke uiterlijk (waar ik ook veel strenger en negatiever over was dan de mensen om mij heen). Je maniertjes, eigen mimiek hoe jij beweegt in het leven, maken jou juist ook zo eigen en leuk.

Je maakt geen plezier

Bijvoorbeeld wanneer je plezier maakt, lacht en geniet. Dan straal je zo. Je moest eens weten hoe mooi en leuk je dan bent. Voor de spiegel straal je niet als je met een kritische blik naar jezelf kijkt en een laag zelfbeeld of negatief lichaamsbeeld hebt.

De weerspiegeling van een verstoord lichaamsbeeld

Bovendien is het zo dat wanneer je een eetstoornis hebt, je ook een verstoord lichaamsbeeld hebt. Ik vind dit nog altijd een heel bizar gegeven. Ik kon mezelf gewoon niet zien zoals ik er werkelijk uitzag. Dit kan je misschien niet meteen veranderen, maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden als je een eetstoornis hebt. De weerspiegeling waar jij naar staat te kijken, zou best wel eens verstoord kunnen zijn door jouw eetstoornis.

Anderen kijken niet naar jou zoals jij in de spiegel kijkt

Je hebt misschien het gevoel dat iedereen die jou ziet, hetzelfde ziet als wat jij ziet. En als jij zelf niet met een fijn (of neutraal) gevoel naar jouw spiegelbeeld kan kijken, kan dit best een naar idee zijn. Maar anderen kijken niet naar jou zoals jij naar jezelf in de spiegel kijkt. Niet met die kritische blik, niet alsmaar starend naar waar jij je onzeker over voelt, niet om een oordeel over jouw uiterlijk te vormen en dus jou als persoon te kunnen vellen. Zeker de mensen in jouw directe omgeving en die dicht bij jou staan, zien jou als jou; iemand van wie ze houden, met wie ze graag omgaan. Ze zien jouw leuke trekjes en vast ook wel wat vervelende, maar die hebben we allemaal. Al met al ben jij een compleet mens met zo veel facetten. Doe jezelf daarin niet te kort.

Je spiegelbeeld beïnvloeden is niet hetzelfde als je uiterlijk beïnvloeden

Want wat zou je graag in de spiegel willen kijken en écht blij zijn met wat je ziet. Of er in ieder geval niet negatief over hoeven denken. Want neutraal, dat mag ook. We hebben het gevoel ons uiterlijk te moeten beïnvloeden om met meer tevredenheid in de spiegel te kunnen kijken, maar het zelfbeeld dat je hebt, zit veel meer in de gedachtes die je over jezelf hebt. Je spiegelbeeld beïnvloeden is vooral ook mentaal werk! Dus zorg goed voor jezelf, leer jezelf kennen en werk aan je mentale gezondheid. Het maakt zó veel meer uit dan je nu misschien denkt. 

Mijn beste tip is om vooral niet te veel en te lang in de spiegel te kijken. Dan ga je voorbij aan wie je bent, aan het leven. Want ook als ik zelf te lang in de spiegel kijk - zonder eetstoornis - word ik een beetje ongemakkelijk. Lijkt mijn gezicht te vervormen waar ik bij sta en krijgen twijfels ineens de ruimte om te groeien. De spiegel geeft niet altijd een eerlijk beeld. Dus staar je er niet blind op.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole1970 - Zaterdag 29 mei 2021 15:25
Wat herkenbaar helaas, zo kijk ik ook in de spiegel, nog steeds kan ik niet in een spiegel kijken waarin ik me helemaal zie, dan walg ik van mezelf, zie alleen wat ik lelijk vind.

Liefs Nicole
Lora - Zaterdag 29 mei 2021 20:09
Ik heb sinds een half jaar geen grote spiegel meer om naar mijzelf te kijken. En ik maak mij echt een stuk minder druk om hoe ik er lijfelijk uitzie en dat doet mij ook weer meer eten. Alleen boven de wastafel eentje en eerlijk gezegd weet ik dan wel heel duidelijk dat ik mijn gezicht niet mooi vind.
Maar de verleiding om een grote spiegel te kopen is er nog steeds maar word er echt niet gelukkiger van. Mooie blog!
Saskia - Zondag 30 mei 2021 07:09
Ik oefen de laatste tijd steeds meer met in de spiegel kijken. Naar m’n gezicht kijken heb ik eigenlijk nooit een probleem gevonden maar naar m’n lijf daarintegen.. Dus nu moet ik van mezelf verplicht na het douchen even in de spiegel kijken en steeds vaker kom ik tot de conclusie dat ik er echt wel mag zijn. Zoals iedereen er mag zijn. Het is goed om die confrontatie met je blote lijf in de spiegel aan te gaan.
chris - Zondag 7 november 2021 20:56
ook make-up is een leugen want door die extra laag boven op jouw gezicht ben jij niet meer te zien.
in ieder geval zijn je emoties minder duidelijk en dan wordt jij niet meer (helemaal) begrepen ...
en verder?
eigen gezicht eerst!!
want dat ben jij en dat is een prima gezicht
Anoniem - Woensdag 11 mei 2022 01:24
Ellendige shit heel veel vrouwen maar ook mannen zijn kapot gegaan door selfies foto's maken ze hebben zelfs hun gezicht vol gespoten met botox en te veel 8n de spiegel belemmert je leven . Je komt nooit vooruit levensgevaarlijk levensbedreigend zorgt voor depressie.