10 x meer van je lichaam houden

 

Als je een eetstoornis hebt, dan is het ontzettend lastig om je lichaam te accepteren, laat staan ervan te houden. Vaak doe je er van alles aan om het te veranderen. Misschien wil je afvallen, je figuur veranderen of een strakker lichaam en misschien wel allemaal. Pijnlijk, aangezien we een hoop dingen aan ons lichaam niet eens kunnen veranderen. Daarom tien redenen waarom je vandaag al kunt beginnen met van je lichaam te houden.

1. Je mag van je lichaam houden
Als je wacht tot je dat bepaalde gewicht hebt bereikt of tot je die bepaalde mooie broek past, dan kun je heel lang wachten. Er blijft altijd iets om naar te streven en altijd iets wat niet is zoals je het wil. Stop met het uitstellen van je geluk en start nu met van jezelf houden. Dag mag echt, dat is oke.


Bron

2. Je lichaam veranderen, verandert niet hoe je erover denkt
Ik heb lang gedacht dat als ik af zou vallen tot een bepaald gewicht, ik me dan beter zou voelen en mijn lichaam zou kunnen accepteren. Eenmaal op dat gewicht was ik nog steeds ongelukkig en voelde ik me nog even dik als daarvoor. Geluk en blij zijn met mijn lichaam zat niet in dat getal op de weegschaal en ook niet in hoe mijn lichaam eruit zag, dat zat in mijn hoofd en had te maken met mijn zelfbeeld. Jezelf accepteren gaat over de manier waarop je naar jezelf kijkt. Daar zul je dus aan moeten werken en niet aan het continu willen veranderen van je lichaam.

3. Je lichaam behandelen alsof het van iemand anders is, verandert je kijk erop
Behandel je lichaam eens alsof het je kind is en je zult zien dat je er op een hele andere manier naar gaat kijken. Zou je je eigen kind uithongeren, overmatig laten sporten of eetbuien laten hebben en tot slot ook nog eens uitschelden? Waarschijnlijk niet. Dit wordt zelfs gezien als mishandeling. Waarom keuren we dit dan bij onszelf wel goed? Behandel jezelf alsof je dat lieve kind bent en wees lief voor jezelf.

4. Gezond zijn is een groot grijs gebied
Misschien vergelijk je je vaak met anderen en zijn er mensen die er, in jouw ogen, mooier of slanker uitzien en heb je het gevoel dat jij dikker bent dan anderen. Misschien is dit ook zo, dat is echter lastig om te vergelijken. Gezond zijn is namelijk niet eenduidig. Ieder lichaam is anders, iedereen heeft een ander eetpatroon en ieder mens heeft behoefte aan andere dingen en maakt andere keuzes. Dit betekent niet dat de een gezonder is dan de ander. Ook hoort bij ieder lichaam een ander gewicht, mocht dat van jou wat hoger ligger dan dat van een ander, dan is dat helemaal niet erg. Jullie kunnen prima even gezond zijn.


Bron

5. Net als mooi of knap zijn
Mooi of knap zijn koppelen we vaak aan slank zijn. Hier heeft het echter vrij weinig mee te maken. Het hangt veel meer samen met aardig zijn, zelfvertrouwen hebben en uniek zijn. Als je dit dus graag uit wil stralen, doe je er goed aan om aan die laatste drie punten te werken, in plaats van iets aan je lichaam te willen veranderen.

6. De kleding-industrie is geen goede graadmeter
De kleding-industrie is er op gericht om allemaal zo dicht mogelijk bij een bepaald figuur uit te komen. Dit betekent dat er genoeg kleren zijn die helemaal niet mooi staan bij sommige mensen omdat iedereen een ander figuur heeft. Dit betekent niet dat er iets mis is met jouw figuur, maar dat er iets mis is met de kleding. Als je kleding in de kast hebt hangen dat eigenlijk niet mooi staat of te klein is, maar je hoopt dat je het binnenkort wel aan kunt, gooi het dan weg. Je bent je geluk opnieuw aan het uitstellen en dat is zonde van de tijd.

7. Liefde voor jezelf is net zo belangrijk voor jou als voor anderen
We zijn er vaak heel goed in om met elkaar te praten over wat er allemaal mis is met onszelf, maar we praten veel minder over de dingen waar we blij mee zijn. Dit wordt al snel gezien als arrogant terwijl het juist zo belangrijk is om hierover te praten. Hiermee moedigen we elkaar om om dit ook te doen en geven we liefde voor onszelf en ons lichaam een stem. Bovendien geven we we elkaar toestemming hetzelfde te doen.


Bron

8. Eten is neutraal
Mensen met een eetstoornis hebben de neiging om eten onder te verdelen in goed en slecht terwijl eten dat helemaal niet is. Een salade is niet goed, een toetje is niet per se slecht, dat is wat mensen er zelf van maken. Het is meer helpende om te bedenken wat voor gevoel eten je geeft. Patat is bijvoorbeeld erg lekker, maar als ik het elke dag zou eten, zou ik me daar waarschijnlijk niet goed door gaan voelen.

9. Thin-shaming is net zo verkeerd als fat-shaming
Een nummer als ''All about that bass'' en campagnes over 'echte vrouwen' zijn leuk, maar gaan ergens hun doel compleet voorbij. Er wordt hierbij vergeten dat we eigenlijk vrouwen moeten aanmoedigen om allemaal van hun lichaam te houden en niet alleen vrouwen met een bepaald lichaamstype. Iedere vrouw op de wereld is immers een echte vrouw, tenzij je helemaal gephotoshopt bent.

10. Je lichaam is een kunstwerk
Door de jaren heen krijg je op je lichaam steeds meer lijnen en littekens die verhalen vertellen over jouw leven. De hoeken en rondingen van je lichaam zijn uniek en heeft niemand anders. Je lichaam hoeft niet te veranderen zodat jij er meer van kunt houden. Jij moet enkel je kijk erop veranderen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Zaterdag 28 september 2019 12:40
Punt 2 vind ik lastig... Ik voel me daadwerkelijk beter over mijn lijf als ik onder een bepaald gewicht zit. Niet dat ik het dan mooi vind of tevreden ben, maar ik voel dan in ieder geval minder walging.
Anoniem - Zaterdag 28 september 2019 13:47
Herkenbaar
L:) - Zondag 29 september 2019 09:06
Maar ben je echt gelukkiger?

Ik dacht ook altijd dat ik me dan altijd nog beter voelde, maar uiteindelijk was dat niet zo. Ja de eetstoornis was net iets meer verzadigd als ik onder een bepaald gewicht bleef: het gaf me net iets meer gevoel van controle. Ten minste de eerste periode als ik weer eens afviel tot onder dat ene gewicht. Die bepaalde botten weet kunnen voelen; opluchting. Goedzo. Maar als ik alweer een tijdje op dit gewicht bleef werd het langzaam ook niet meer goed genoeg.

En gelukkiger? Nee dat was ik er niet mee. Mijn eetstoornis had een soort schijn geluk gevoel op dat gewicht, maar eigenlijk was ik alleen maar 24/7 bezig met daarop blijven. De twee belangrijkste dingen ontbraken: gelukkig of gezond.

Ik hoop dat je ook onderscheid kan zien tussen controle / minder walging enz of echt geluk.
Sanne - Woensdag 2 oktober 2019 21:22
Ik ben 4 jaar geleden ** afgevallen omdat ik mij zelf te dik vondt
De mensen die mijn een tijdje niet gezien hadden schrokken hier van want ik was op gezond gewicht . Nu was ik te mager en ik was er niet gelukkiger van geworden . Ik ben nu weer iets zwaarder geworden en ik zit in de overgang dan verandert je lichaam ik moet dit accepteren maar vindt dit heel moeilijk 52 en nog steeds veel te leren en te accepteren .
Ik krijg ook weer de neiging om af te vallen .maar ik weet dat ik dit niet moet doen .ik zal dit artikel nog een paar keer doorlezen want het zijn wijze woorden

** aangepast i.v.m. huisregels
Sanne - Woensdag 2 oktober 2019 23:01
Wat ik in het bovenstaande stukje niet hebt verteld is dat ik op de basisschool toen ik 11 was op dieet ben gezet door de schoolarts ik was te dik werdt mij gezegd terwijl ik dit zelf niet zo ervaarde.
Na die tijd vondt mijn moeder mij te mager en klaagde dat ik te weinig at
Hierdoor is mijn relatie met voeding altijd een beetje anders geweest en heb ik geen realistisch zelfbeeld van mijn lichaam

Sophie - Woensdag 6 januari 2021 21:16
Ik haat mijn lichaam
Het getal op mijn weegschaal bepaald alles.
Hoe ik mij die dag zal voelen,wat voor kledij ik zal aandoen.
Ik heb afstand moeten nemen van mijn weegschaal, als gevolg sta ik elke dag uren voor de spiegel en vind ik mijzelf altijd te dik. Ben veel duizelig en moe uitgeput.
Bijkomen en een broekmaat vergroten wil ik niet 😪
Ik wil gelukkig zijn en niet dagelijks denken aan mijn lichaam.