5 x anders voor de spiegel

 

Een moment voor de spiegel is simpelweg niet voor iedereen even makkelijk. Toch ontkom je er niet aan, want als je thuis je best doet om je er niet door te laten afleiden, kan er altijd een etalageruit om de hoek komen. Op onverwachte confronterende momenten, op dagen dat ik niet goed in mijn vel zat, of gewoon uit gewoonte kwamen dezelfde patronen en handelingen voor die spiegel terug. Patronen en handelingen die helemaal niet helpend waren en niets goeds deden met mijn stemming. Kan dat moment voor de spiegel ook anders?

1. Kijk in je ogen

Hoe vaak kijk je jezelf eigenlijk echt in de ogen aan? Ik heb altijd meteen naar mijn lichaam gekeken. Meteen ging mijn blik naar de lichaamsdelen die ik niet mooi vond. En nog steeds ben ik geneigd om vooral naar mijn lichaam en kleding te kijken als ik in de spiegel kijk, of naar mijn haar. Ik betrap mezelf er nog regelmatig op dat ik mezelf weinig écht aankijk. Terwijl dat toch eigenlijk het minste is wat ik dagelijks even kan doen? Als je zo nodig in de spiegel wilt kijken, is het denk ik een mooi streven om ook echt oog te hebben voor jezelf. Letterlijk. Jezelf in de ogen te kijken en contact te maken met jezelf. Uiteindelijk staat daar niet enkel een paar ledematen of een setje kleren; er staat een mens. Wat zou er veranderen als je meer naar jezelf zou kijken dan naar je uiterlijk?


Bron: kool-shooters

Hieruit kan ik namelijk veel meer opmaken. In mijn ogen zie ik hoe ik me voelBen ik moe vandaag? Maak ik me zorgen? Of kijk ik best wel licht en ontspannen uit mijn ogen? Wat zie jij als je in je eigen ogen kijkt? Ik weet dat ik dit ook dikwijls best confronterend kon vinden. Zien wat je voelt, is niet altijd leuk. Dat wat je voelt is namelijk ook niet altijd leuk, of makkelijk. Maar als je die persoon durft te zien, heb je er misschien ook meer compassie voor.

2. Benoem bij alles wat je ziet iets positiefs

Dat mag onwennig zijn en het mag er ook best totaal geforceerd uitkomen. Het is oké als je het niet voelt, dat is namelijk helemaal geen voorwaarde om toch lieve dingen tegen jezelf te zeggen. Vaak zijn de negatieve oordelen over jezelf ook het gevolg van een gevoel, niet van absolute waarheid of objectiviteit. Dus waarom zou je dan niet - totaal tegen je gevoel in - daar lieve dingen tegenover zetten? Uiteindelijk maakt het altijd een verschil hoe je tegen jezelf praat, dus probeer vandaag eens bij alles wat je ziet iets positiefs te bedenken. Zeg het hardop, zeg het tegen jezelf of tegen dat lichaamsdeel. Doe het gewoon en je merkt vanzelf wat het je op kan leveren.

Die benen hebben door de bergen in Thailand gelopen. Man, wat was dat mooi! Die armen hebben inmiddels hele mooie tatoeages vol herinneringen gespaard, zoals niemand ze heeft. Zie ik daar al vrolijke lachrimpels? Hey, mijn handen beginnen op die van mijn moeder te lijken. Wat lief eigenlijk. Wat voor positiefs kun jij zeggen over de lichaamsdelen die je opvallen vandaag?

3. Benoem mooie karaktereigenschappen

Daar heb je de spiegel toch niet voor nodig? Nee, klopt. Maar als je er toch staat en als je lichaam toch al een struikelblok is, waarom je zou dat niet juist nú koppelen aan je persoonlijkheid? Er staat namelijk niet alleen een lichaam voor die spiegel, maar ook een persoon met kwaliteiten. Zoals dat engelengeduld dat je voor anderen hebt, je zorgzaamheid of de gave om in oplossingen te denken. Al die mooie persoonlijke eigenschappen zijn onlosmakelijk verbonden met dat lichaam. Het is aan jou waar je je op dit moment - voor die spiegel - op wilt focussen. 

4. Een verplicht dansje

Vaak werd ik vooral verdrietig voor de spiegel en het is oké als je in herstel opnieuw moet leren omgaan met je lichaam en je spiegelbeeld. Het is niet leuk, niet makkelijk, maar wel iets dat erbij kan horen. Een tijdje kreeg ik de tip om spiegels af te plakken en voor een bepaalde periode kan dat best helpend zijn. Wellicht iets om te overwegen als je merkt dat het je dagelijks leven belemmert, want je hebt niet altijd je spiegelbeeld nodig om aan jezelf te werken. Wie weet welke sprongen je kan maken als je er niet meer door wordt tegengehouden? 

Maar het feit blijft dat je jezelf niet uit kan wissen, je blijft ook een uiterlijk en een lichaam hebben. Om dat sombere gevoel een andere wending te geven, kun je ook iets toevoegen aan dat moment voor de spiegel. Is er een dansje dat je vaak doet of waar je blij van wordt? Heb je een gek pasje dat je nu of vroeger voor de grap ineens uit de kast kon trekken? Doe die vanaf nu standaard voor de spiegel, elke dag. Geef een vrolijke twist aan dat moment. Daarmee geef je gelijk een signaal aan jezelf dat je meer bent dan een lichaam. 

5. Trek een gekke bek

Het hoeft ook allemaal niet zo serieus, want het is vaak al lastig genoeg. Ik ken mensen die standaard een gekke bek naar zichzelf trekken in de spiegel. Niet om zichzelf uit te lachen of belachelijk te maken, maar juist met het idee om niet alles té serieus te nemen. Dus ook dat wat je van jezelf vindt vandaag en hoe je jezelf eruit vindt zien, dat hoef je ook niet altijd serieus te nemen. Het is vaak afhankelijk van hoe je je voelt, dus ook nog eens niet objectief. Beschouw die criticus in jezelf als 'een mening' en als je er - zo voor die etalageruit - toch mee moet dealen, kun je het allemaal ook wat luchtiger maken. 

Wat helpt jou om makkelijker voor de spiegel te staan?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole1970 - Donderdag 27 mei 2021 13:59
Mijn gezicht, dat lukt nog wel en heb ik eigenlijk geen problemen mee om dat in de spiegel te zien, maar verder, mijn hele lichaam is nog wel een mega probleem wat ik echt vermijd.
Ik ga dit ook in therapie weer oefenen, maar zie daar enorm tegenop.
Maluka - Donderdag 27 mei 2021 20:27
Sorry, ik vind het erg vervelend dat er vrijwel altijd foto's van super dunne dennen gebruikt worden. Terwijl 30x meer mensen de BED eetstoornis hebben dan anorexia.
Flo - Donderdag 27 mei 2021 22:17
Ik denk ook bij die foto: lekker makkelijk praten, als ik zo’n figuur zou hebben...
Ik zie echt iets anders/ realistischer in de spiegel..
Misa - Vrijdag 28 mei 2021 12:22
Ik vind die spiegel foto ook erg beledigend.. voel me daardoor niet serieus genomen.
Saskia - Zondag 30 mei 2021 07:02
Eens met de bovenstaande reacties. Het valt me sowieso op dat er vaak foto’s bij blogs geplaatst worden van slanke/magere/dunne vrouwen. Wat meer diversiteit daarin zou fijn zijn denk ik.

Ik oefen de laatste tijd steeds meer met in de spiegel kijken. Naar m’n gezicht kijken heb ik eigenlijk nooit een probleem gevonden maar naar m’n lijf daarintegen.. Dus nu moet ik van mezelf verplicht na het douchen even in de spiegel kijken en steeds vaker kom ik tot de conclusie dat ik er echt wel mag zijn. Zoals iedereen er mag zijn. Het is goed om die confrontatie met je blote lijf in de spiegel aan te gaan.
RosaV - Zondag 30 mei 2021 22:40
Zouden jullie wat meer diversiteit kunnen brengen in de foto’s bij elke blog. Vaak zijn het de personen die eigenlijk al hoog staan op de ladder wit , slank etc.
Probeer wat andere huidskleuren en vormen te gebruiken er is laatst sowieso een onderzoek hiervoor geweest dat diversiteit toch wel zorgt voor een gezondere beïnvloeding dan iedere keer hetzelfde wat dicht in de buurt komt van een ideaal
ik - Woensdag 2 juni 2021 13:29
Wat sneu dit. Irene is zoals ze is. Huidskleur, lichaamsomvang. Moet ze zich nu verstoppen? Mag ze pas een foto posten/ wanneer haar omvang is toegenomen en of ze bijvoobeeld 'mínder blank 'is? Als iemand met overgewicht en of een donkere kleur zichzelf mag laten zien waarom dan niet dit? Triggers etc . . Misschien dat het inderdaad voor sommigen zo ervaren kan worden. Immers Irene is slank (Mag ik het zo noemen?) . Maar zegt een trigger eigenlijk niet dst je voor jezelf ergens mee aan de slag moet? Triggers zijn namelijk overal.(mager, dun,slank, stevig, dik, bruin , wit, zwart, rood etc.... nou je snapt het vast). En wat zou het gaaf zijn als we ook hier kunnen stoppen met het demoniseren / afkraken van mensen met een ziel. Omvang maakt niet uit zeggen de meesten toch? Dan moet deze foto ( Eetstoornisvrije, slanke en blanke dame)ook zonder problemen kunnen lijkt me. Bovendien, het gaat uiteindelijk tóch om de binnenkant 🌿. Veel liefs een Niet Blanke, geadopteerde meid.