Hoe zorg je goed voor je lichaam?

 

'Zorg goed voor je lichaam!' Het klinkt heel logisch en vanzelfsprekend, maar misschien heb jij het je ook wel eens afgevraagd: hoe zorg ik eigenlijk goed voor mijn lichaam? Zeker als je een eetstoornis of andere psychische problematiek hebt, kan dat best lastig zijn om aan te voelen. Wat heeft mijn lichaam nodig en hoe kan ik dat geven? Misschien dat je bij het lezen van deze lijst denkt: oja, duh. Toch kan het een goede reminder zijn. Zelf vind ik het altijd wel fijn om dit soort dingen op een rijtje te zetten. Het geeft een beter en overzichtelijker beeld van hoe het eigenlijk met me gaat en hoe goed ik voor mijn lichaam zorg. Want zorg jij wel goed genoeg voor je lichaam? Of kan je daarin nog liever voor jezelf zijn? Dan hoop ik dat deze blog wat kan inspireren. 

Voldoende drinken

Bovenaan het lijstje staat voldoende drinken. Ons lichaam bestaat voor 70 procent uit vocht en dat moet dagelijks aangevuld worden om goed te kunnen blijven functioneren. Gemiddeld heb je zo'n 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. In de zomer of bij flink sporten kan dat wat meer zijn, omdat je dan ook meer transpireert en dus vocht verliest. Het is wel belangrijk niet té veel te drinken. Je nieren kunnen niet meer dan 0.7 tot 1 liter per uur aan. Anders heb je kans op watervergiftiging. In deze blog beantwoordt onze diëtist meer vragen over drinken. Maar er zijn nog veel meer blogs over geschreven. Die kan je hier vinden. Goed om eens door te kijken als jij hier, om wat voor reden dan ook, moeite mee hebt.

Goed eten

Op de tweede plek, maar zeker niet minder belangrijk, staat goed eten. Wat goed eten dan precies is... Daar zijn richtlijnen voor, maar het is ook best subjectief. Wat voor de één goed is, hoeft voor de ander niet zo goed te werken en andersom. Belangrijk is dat je voldoende energie uit je voeding haalt waardoor je lichaam goed kan blijven functioneren. Evenals voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Het is belangrijk om voldoende groente, fruit, vezels, vetten en eiwitten te eten, maar ook jezelf iets lekkers toestaan hoort bij een gezond dieet. 

Lees ook eens deze infopagina over gezond eten.

Voldoende bewegen

Voldoende beweging is belangrijk. Daar een gezonde manier in vinden in de tijd dat ik een eetstoornis had, vond ik erg lastig. Dagelijks 30 minuten bewegen is de richtlijn. Beweging kan je ook vinden in het huishouden, het fietsen naar werk of lekker dansen op je favoriete muziek. Doe iets waar je een goed gevoel van krijgt en wat je ontspanning of juist plezier oplevert. Meer over sport en beweging lezen doe je hier

Als je last heb van bewegingsdrang of rust voor je lichaam op het moment belangrijker is dan beweging, verandert dat de zaak natuurlijk. Het is ook weer niet gezond om je lichaam uit te putten en het kan dan juist gezonder zijn om even niet te hoeven bewegen. Twijfel jij hierover? Overleg dan altijd met een arts!

Voldoende slapen

Een goede nachtrust maakt overdag een wereld van verschil. Hoeveel slaap je nodig hebt, kan per persoon verschillen, maar ook per levensfase. Zo heb je in de puberteit gemiddeld 8 tot 10 uur en als volwassene gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Ook maakt het een verschil of je daarin een vast ritme hebt, dus dat je ongeveer rond dezelfde tijd gaat slapen en ongeveer rond dezelfde tijd opstaat. Natuurlijk kan daar wel eens verschil in zitten, dat is oké, maar goed en voldoende slapen is wel een manier om goed voor je lichaam te zorgen. Heb jij vaak moeite met slapen om wat voor reden dan ook? Lees deze blogs dan eens. 

Zorgen voor ontspanning

Slapen is een vorm van ontspanning, maar ook gedurende de dag is het belangrijk om te ontspannen. Zo kan je niet alleen je lichaam en je spieren de nodige rust geven om te herstellen van inspanning, maar ook je hoofd een nodige pauze en kans om op te laden geven. Ontspannen is zeker niet nutteloos. Het helpt namelijk om stress tegen te gaan en dat is heel goed voor je lichaam en zeker voor je hart. Ontspannen kan door fysiek te rusten, maar ontspannen betekent ook dat je dingen doet die je fijn vindt en waar je van geniet. Denk bijvoorbeeld aan een filmpje kijken op de bank, een mooie wandeling maken, een leuke sportactiviteit doen of naar je favoriete muziek luisteren. Heel goed voor je! 

Persoonlijke hygiëne

Zorg goed voor je lichaam met een bepaalde mate van persoonlijke hygiëne. Denk aan je handen wassen, tanden poetsen, douchen, maar ook het schoonhouden van je omgeving.

Je lichaam leren kennen

Dit punt kan misschien wat abstracter voelen, maar is voor mij heel belangrijk geweest. Ik zou het voor mezelf omschrijven als een zekere interesse in jezelf. Hoe voel je je bij wat je doet? Waar heb je behoefte aan? Waar heb je zin in? Wat is nodig? Zelfzorg is niet iets dat je van een ander kan kopiëren en plakken en kan heel persoonlijk zijn. Luister goed naar de signalen van jouw lichaam.

Frisse lucht en vitamine D

Zelf probeer ik dagelijks naar buiten te gaan. In de zomer gaat dit makkelijk, maar in de winter moet ik hier wat meer m'n best voor doen. Toch merk ik dat het juist in de winter extra belangrijk is om daglicht te zien en vitamine D op te nemen. Maar ook om even frisse lucht binnen te krijgen en in de natuur te zijn. Dat ervaar ik als heel helend. Het hoeft niet dagelijks een enorme wandeling te zijn en soms sla je misschien een dagje over, maar dagelijks naar buiten gaan is een goede gewoonte voor je hoofd en je lichaam.

Beschermen tegen het weer

Naar buiten gaan is goed voor je, maar als je dat doet, bescherm jezelf dan tegen het weer als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan zonnebrandcrème als de zon schijnt en je goed aankleden tegen de kou in de winter! 

Naar de dokter gaan als dat nodig is

Als je pijn hebt aan of je zorgen maakt over je lichaam, ga dan naar de dokter wanneer dat nodig is. Uiteraard geldt dat ook voor mentale problemen. Wanneer is het dan nodig?, vraag je je misschien af. De één ervaart daar een andere drempel in dan de ander, maar het beste kan je even bellen met de huisarts-assistente om het te checken. Beter een keer te veel gebeld dan een keer te weinig. Zeker als iets plotseling hevig pijn doet of als je al langere tijd ergens last van hebt, is dat meestal wel een reden om het even te laten checken. 

Wees niet te rigide!

Het streven naar deze punten is natuurlijk hartstikke goed, maar wees daarin niet te streng naar jezelf. Het kan best wel eens gebeuren dat je een dagje niet de mogelijkheid hebt om echt buiten te komen. Of dat het gewoonweg niet lukt om werkelijk te kunnen ontspannen of voldoende te slapen. Zelf kon ik hier dan best wel veel stress over hebben. Om vervolgens weer stress om die stress te hebben, want stress is toch ook niet goed?! Hier te obsessief mee bezig zijn kan leiden tot dingen als stress om stress, stress om slaaptekort, bewegingsdrang, orthorexia of smetvrees en meer. Dan ga je het doel voor bij en is het eigenlijk helemaal niet meer zo goed voor jou of je lichaam. 

Zou jij wel wat beter voor je lichaam mogen zorgen?
Of gaat dat eigenlijk heel goed?

fotografie: pexels


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Donderdag 25 maart 2021 13:32
Waarom noemen jullie het in de blogs vaak "liever voor jezelf zijn"? Als ik deze punten zie dan denk ik vooral aan discipline. Ik scoor ook niet erg goed geloof ik. Het enige waar ik goed in ben is naar de dokter gaan haha. Dan zou je kunnen zeggen dat je juist deze dingen moet doen om te voorkomen dat je zo vaak bij de dokter zit. Maar daar heb ik dus de energie mentaal en fysiek vaak niet voor. Of heb ik de discipline niet voor en ben ik té lief voor mezelf, in mijn ogen.
Hoe kan je het dan toch doen en dit zien als aardig voor jezelf zijn?
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 25 maart 2021 14:31
Hee Lost Girl,

Goed dat je het vraagt. Goed voor jezelf (en je lichaam) zorgen is soms ook hard werken. Zeker als het niet vanzelfsprekend is. Het is helaas zo dat juist als je het het hardst nodig hebt, het vaak ook het moeilijkst is om te doen. Maar dat betekent niet dat jij faalt als mens. Het is goed om te kijken naar waarom het lastig is en daar hulp bij te zoeken. Dit kan van alles zijn. Maar dat betekent niet dat het niet van waarde is, een richtlijn of houvast kan geven te weten wat je lichaam nodig heeft - ook als je jezelf dat even niet kan geven. Lief voor jezelf zijn, betekent soms ook hard werken en dingen doen die je moeilijk of niet leuk vindt. Hoop dat dit ook was waar jij op doelde en dat ik het zo een beetje goed verwoord. :-)

Liefs
Lost girl - Vrijdag 26 maart 2021 14:32
Hoi Irene,

Wat tof dat je reageert! Het is precies wat ik bedoelde:). Het voelt inderdaad als heel hard werken. En dan vind ik het lastig om het nog als investering in mezelf te zien. Voor mij heeft zelfverzorging nooit als vanzelfsprekend gevoeld, omdat ik altijd in een soort overlevingsmodus zit. Daarom is het denk ik iets wat ik er dan óók nog bij moet doen. Terwijl het zoals jij omschrijft inderdaad ook een richtlijn of iets wat je lichaam in de basis nodig heeft kan zijn. Douchen en tanden poetsen doe ik sinds een paar maand samen met begeleiding. Dit gaat aardig goed. Soms betrap ik mezelf op pubergedrag als ze het vergeten en ik bewust er overheen praat haha. Dan is het even lastig om te zien dat ik alleen maar mezelf ermee tekort doe, ook al heb ik dan meer energie over voor leuke dingen. Ik hoop dat het ooit iets vanzelfsprekends gaat worden en minder energie gaat kosten.

Nogmaals bedankt voor je reactie☀️
Liefs, Lost girl