Vragen aan de dietist: drinken

 

Hoe en wanneer drink ik voldoende op een dag? Het klinkt zo eenvoudig: 'Zorg dat je voldoende drinkt op een dag', maar dat is niet voor iedereen zo makkelijk. En wat is eigenlijk voldoende? Hier heb ik op ons forum regelmatig vragen over voorbij zien komen. Daarom leek het me goed om hier eens bij stil te staan. Hoe weet je of je voldoende drinkt en hoe kan je dit eventueel ophogen?

Waarom is voldoende drinken belangrijk?
Je lichaam bestaat voor 70% uit vocht. Vocht in ons lichaam zorgt voor veel verschillende lichaamsfuncties waaronder het constant houden van je lichaamstemperatuur. Daarom zweet je bijvoorbeeld als het warm is. Maar ook zorgt het voor de afvoer van je afvalstoffen door middel van de uitscheiding van urine. Ook vervoert het de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Wist je dat we zonder drinken het maar een paar dagen zouden kunnen uithouden? Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is om voldoende te drinken op een dag.

water drinken

Wat draagt bij tot je vocht intake op een dag?
Niet alleen water, thee en koffie zorgt voor de aanvoer van vocht, maar ook zuivel zoals melk en yoghurt. En ook vaste voeding zoals groente, fruit en bepaalde kaassoorten leveren een bijdrage aan je totale vochtintake. Wist je dat je lichaam zelf ook vocht produceert aan de hand van de afbraak van voedingsstoffen? Dit noemen ze oxidatievocht. Naast het vocht van vaste voeding en oxidatievocht heeft je lichaam nog behoefte aan minmaal 1.5-2 liter drinkvocht.

De meningen over cafeïne houdende dranken zoals koffie en of dit een vochtafdrijvend effect heeft zijn wat verdeeld. Goed om dit in je achterhoofd te houden en dus te zorgen voor voldoende afwisseling. De hoeveelheid vocht die je per dag nodig hebt hangt af van je gewicht, maar ook van de buitentemperatuur en van je lichamelijke activiteit. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking, dus dit telt niet mee voor je aanbevolen hoeveelheid vocht.

Wanneer moet je drinken?
Als je het lastig vindt om iedere dag aan voldoende vocht te komen, zou je voor jezelf bij iedere maaltijd ook minimaal 1 glas drinkvocht erbij kunnen nemen. Dan heb je al minimaal 6 drinkmomenten te pakken.
Belangrijk om niet pas te gaan drinken als je dorst hebt, want dan heb je eigenlijk al veel vocht verloren.
Je kan flesjes met water meenemen voor onderweg, naar je werk of school. Dit zorgt ervoor dat je ook als je van huis bent je wel de mogelijkheid hebt om voldoende te kunnen drinken.

Als het drinken nu nog moeilijk gaat dan kan je voor jezelf een stappenplan maken om voldoende vocht binnen te krijgen. Je zou om de dag een glas water, thee, vruchtensap etc. erbij kunnen nemen om zo uiteindelijk uit te komen op genoeg drinken. Een tip is om in je drinken ijsklontjes te doen, ze leveren toch ook weer wat extra vocht.

Kijk ook eens naar de leuke DIY blog die Scarlet heeft gemaakt over Voldoende drinken. Op deze creatieve manier kan je jezelf ook een handje helpen om meer te drinken.

diy voldoende drinken water

Is er ook een maximum aan vocht per dag?
Ja er is zeker een maximum aan vocht wat je dagelijks binnen mag krijgen. Te veel drinken is zelfs gevaarlijk, je nieren kunnen namelijk maar een beperkte hoeveelheid (0,7 tot 1 liter) vocht per uur verwerken. Te veel drinken kan dan leiden tot watervergiftiging.

Vocht is gewicht
Een veel gehoorde angst om te gaan drinken bij eetproblemen is dat meer drinken meer gewicht betekent. Daarom is het goed om hier even bij stil te staan. Vocht heb je nodig, maar wordt ook weer verbruikt. Drink je een glas water dan zie je dat inderdaad ‘tijdelijk' terug op de weegschaal maar dit ‘verdwijnt' ook weer. Je stofwisseling, en dus ook je vochthuishouding is altijd in de weer. Je lichaam raakt het vocht ook weer kwijt door urine, ontlasting, zweet en door ademhaling. Dus het is niet echt dat je bent aangekomen in gewicht.

Hoe kom jij aan voldoende vocht per dag?
Alle tips zijn welkom!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Irene - Woensdag 14 januari 2015 10:23
Een app!
Drink your water o.i.d.
Je hebt er heel veel van...
Merizz - Woensdag 14 januari 2015 10:45
Ik neem een fles mee naar school van 0,75 liter, die vul ik op school nog een keer bij.. Zo heb ik al bijna voldoende gedronken op een dag.. En dan drink ik nog koppen thee, minimaal 3 en meestal nog 2 glaasjes water..
Het vervelende is wel dat ik wel 10 keer op een dag naar de wc moet.. Maar ik merk wel dat als ik veel drink, ik me prettiger voel..
Snoezel - Woensdag 14 januari 2015 11:07
Wat super deze blog, zeker omdat ik hier gisteren een vraag over gesteld heb ( misschien is dat ook wel de aanleiding hiervoor... ).
Snoezel - Woensdag 14 januari 2015 11:10
Alleen is mijn vraag hoeveel je maximaal mag drinken, omdat ik 2 liter waar de zuivel bij inbegrepen is erg weinig vind...
Liz - Woensdag 14 januari 2015 11:58
Een goeie reminder, deze blog. Ik ben echt een ramp als het gaat om genoeg drinken. Op therapie lukt het redelijk omdat we daar echt vaste pauzes hebben. Maar thuis vergeet ik het direct weer en krijg ik soms veel te weinig binnen. Toch maar weer eens aan de slag met een flesje (en die ook in het zicht zetten) of het aantal glazen verdubbelen als ik een drinkmomentje heb. Let's try again!
Bernice1991 - Woensdag 14 januari 2015 12:22
Ik drink echt veel te weinig en probeer dat ook tijdens eetmomenten te doen. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Daarnaast heb ik altijd een flesje water in m'n tas maar dat vergeet ik en vaak is die aan het einde van de avond nog vol. De laatste tijd word ik snachts ook wakker en heel erg dorst heb.
Juul - Woensdag 14 januari 2015 13:05
@ Snoezel
Je mag 0.03x je lichaamsgewicht drinken per dag. Dus stel je weegt 70 kilo, dan mag je 2,1 liter water drinken.
X - Woensdag 14 januari 2015 13:51
@Juul, 0.03x je lichaamsgewicht? Dat lijkt me wel érg weinig.
Wanneer je aan de slanke kant bent, kan het zijn dat je dus maar 1-1.5L maximaal mag drinken.

Gok dus dat die formule niet helemaal klopt!
Divertje90 - Woensdag 14 januari 2015 14:09
Ik drink gemiddeld 5 liter op een dag:|
Illelillie - Woensdag 14 januari 2015 14:13
Ik drink al jaren veeeeeeeel te weinig... Ongeveer een halve liter per dag, soms iets meer. Maar 1 liter is toch het maximum.
d - Woensdag 14 januari 2015 14:59
Ik heb wel gehoord dat het slecht is om plastic flesjes bij te vullen. Het is plastic dat na het openen aan het verteren gaat en dus langzaam plastic af gaat geven aan het nieuwe water dat je er erin doet. Als het qua gewicht niet uitmaakt neem ik liever een glazen flesje mee of een bidon van speciaal plastic wat niet 'afgeeft'. Ik heb er overigens geen moeite mee om te wachten met drinken tot je dorst hebt. Dan went je lichaam ook het even niet hebben van voldoende vocht. Wat is er lekkerder dan te drinken wanneer je dorst hebt, te eten wanneer je honger hebt, te slapen wanneer je slaap hebt.
Butterfly - Woensdag 14 januari 2015 15:07
Ik vraag me ook af wat een maximum is van wat je mag drinken. En dan bedoel ik vooral zonder de zuivel meegeteld. Dus thee/koffie/water.
Hopelijk klopt die formule niet, want dan zou ik ongeveer 1,4 liter mogen drinken en ik kom minimaal op 2,5 liter (zonder zuivel en sappen)
Lena - Woensdag 14 januari 2015 17:51
Ik drink ook veel te weinig, vaak nog geen 0,25 ml
RosieV - Woensdag 14 januari 2015 18:54
Ja als ik 1.3 liter zou mogen drinken dan klopt de minimale behoefte niet. Dus ik geloof die formule niet hoor. Iedereen moet minimaal 1.5 - 2 liter binnenkrijgen dat staat ook op de blog.

Ik probeer de laatste tijd ook meer vocht te drinken maar ik verbrand het heel snel. Ik moet ontzettend vaak naar de wc terwijl ik nog niet eens het minimale heb gedronken.
*MAAN* - Woensdag 14 januari 2015 18:55
hoe zit het met sporten
hoeveel moet je drinken
per uur dat je sport?
GodsChild - Donderdag 15 januari 2015 05:20
Kan er ook een blog geschreven worden over te veel drinken? (Ik drink namelijk 5 - 7 liter per dag.)

Ben benieuwd!
@GodsChild - Donderdag 15 januari 2015 08:39
Wat wil je horen? Dat het niet goed voor je is? Waarom drink je zoveel?
Star* - Donderdag 15 januari 2015 17:23
als ik niet goed eet ga ik automatisch meer drinken volgens mij.
Ik heb wel altijd een flesje drinken bij of naast me staan als ik op de bank zit. Dat helpt wel om genoeg te drinken... alleen wat ik me af vraag. Ik heb ook wel eens gehoord dat frisdranken enz allemaal niet mee tellen, alleen water??
Pleun - Donderdag 15 januari 2015 23:16
Ik drink teveel op een dag, vroeger veel te weinig dat was toen max een glas per dag. Ik drink nu minimaal 3 liter op een dag, maar heb er geen last van, neem aan dat het dan geen kwaad kan
Star* - Donderdag 15 januari 2015 23:23
@pleun, ik denk dat het er ook wel aan ligt als je het goed verdeeld? en ook wel afhankelijk misschien of je veel zweet of sport ofzo? of per lichaam?
Flower girl - Zaterdag 17 januari 2015 02:14
Sluit mij aan bij *Maan*.. drink ook ong. dat. En ik weet uit de theorie dat het misschien niet goed is... maar ik heb gewoon ongelooflijk veel dorst en behoefte om te drinken...

Hoe zit dat dan, ben daar ook erg benieuwd naar???
Flower girl - Zaterdag 17 januari 2015 02:14
Sluit mij aan bij *Maan*.. drink ook ong. dat. En ik weet uit de theorie dat het misschien niet goed is... maar ik heb gewoon ongelooflijk veel dorst en behoefte om te drinken...

Hoe zit dat dan, ben daar ook erg benieuwd naar???
@Star - Zondag 18 januari 2015 22:47
Alles wat je aan vocht binnen krijgt, telt mee voor je lichaam! Het is alleen niet gezond om de volledige 1,5 - 2 liter aan frisdranken te drinken, maar ook frisdrank, koffie en thee (en ook vocht uit fruit/groenten/soepjes/....) tellen mee!
@Flowergirl - Zondag 18 januari 2015 22:49
Vaak als je heel veel dorst hebt, komt dit omdat je al (te) veel vocht verloren bent. Wat dus helpt, is om gedurende de hele dag steeds een beetje te drinken (bijvoorbeeld door altijd een flesje water mee te nemen), waardoor je geen tekort aan vocht opbouwt. Dit zorgt ervoor dat je niet in een keer heel veel dorst hebt (en dus ontneemt het je de neiging om een liter water achterover te tikken).
Lille - Zondag 15 februari 2015 10:48
Ik dronk altijd heel veel, maar ben er de laatste tijd mee gestopt en drink nu bijna niks meer, ik eet wel mn hele lijst, maar val heel snel af. kan dit mt elkaar te maken hebben?
wim - Woensdag 22 juli 2015 17:45
Ik heb een trage maagwerking en een slecht werkende dikke darm en mijn lijf zit vol met lucht/gassen reukloos trouwens en daardoor kan ik moeilijk drinken zonder me ziek te gaan voelen terwijl ik weet dat je 2 liter moet drinken...
Ik vecht om elke dag 1 liter binnen te krijgen moet er wel bij vertellen dat ik bedlegerig ben van de 10 jaar dat ik ziek ben lig ik de helft in bed....maar had voor mijn ziek zijn ook al weinig dorst? Nu doe ik erg mijn best maar door de lucht in je lijf lijkt het wel dat mijn lichaam zegt waar lucht zit kan geen water zitten ben geen medicus maar word er niet vrolijk van om elke dag te vechten om niet uit te drogen......Wie herkend dit zeldzame probleem? Groet Wim
wim - Woensdag 22 juli 2015 17:47
Artsen hebben me nooit kunnen helpen...... :-(